Η ισχυρότερη οικονομία του κόσμου επιδεικνύει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα απέναντι σε τεράστιες πιέσεις.
Οι εργοδότες πρόσθεσαν περισσότερες θέσεις εργασίας από ό,τι ανέμεναν πολλοί οικονομολόγοι τον περασμένο μήνα και το χαμηλό ποσοστό ανεργίας παρέμεινε σταθερό. Η οικονομία των ΗΠΑ συρρικνώθηκε το πρώτο τρίμηνο, αλλά το αποτέλεσμα διαστρεβλώθηκε από μια έξαρση εισαγωγών που αντιστάθμισε τη γενικά ισχυρή ζήτηση. Η χρηματιστηριακή αγορά σημείωσε απότομη άνοδο από τα χαμηλά του Απριλίου.
Ωστόσο, η πραγματική αναταραχή απειλεί αυτό το ισχυρό θεμέλιο. Οι συνεχώς μεταβαλλόμενες δασμολογικές πολιτικές του Προέδρου Τραμπ , οι κυβερνητικές περικοπές και οι περιορισμοί στη μετανάστευση διαταράσσουν το εμπόριο και προκαλούν βαθιά ανησυχία στους καταναλωτές, τις επιχειρήσεις και τους επενδυτές. Οι δασμοί 145% του Τραμπ στις κινεζικές εισαγωγές προκαλούν κατακόρυφη πτώση των φορτίων από την Κίνα, ωθώντας τους μεγάλους λιανοπωλητές να προειδοποιήσουν για πιθανές αυξήσεις τιμών , ακόμη και ελλείψεις ορισμένων αγαθών. Στις αρχές Απριλίου, οι οικονομολόγοι προέβλεψαν ότι η πιθανότητα ύφεσης τον επόμενο χρόνο θα είναι διπλάσια από ό,τι στην αρχή του έτους.
Προς το παρόν, ωστόσο, τα πράγματα εξακολουθούν να φαίνονται εκπληκτικά καλά.
«Για έναν ακόμη μήνα, τα πραγματικά στοιχεία που προέρχονταν από μια βασική έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ δεν κατάφεραν να δικαιολογήσουν την αρνητική ατμόσφαιρα και το άγχος που προηγήθηκαν», δήλωσε ο Cory Stahle, οικονομολόγος στο Indeed Hiring Lab. «Ενάντια στις περισσότερες προσδοκίες, η αγορά εργασίας των ΗΠΑ παρέμεινε ισχυρή τον Απρίλιο, φαινομενικά άτρωτη στην αυξανόμενη αβεβαιότητα και την αστάθεια που σχετίζεται με τους δασμούς».
Ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας ήταν σταθερός, με την οικονομία να προσθέτει κατά μέσο όρο 155.000 θέσεις εργασίας τους τελευταίους τρεις μήνες, οριακά χαμηλότερος από τη μέση μηνιαία αύξηση των 168.000 θέσεων εργασίας του 2024. Οι προσλήψεις έχουν επιβραδυνθεί, αλλά οι επιχειρήσεις μέχρι στιγμής διστάζουν να μειώσουν το προσωπικό και το επίπεδο των αρχικών αιτήσεων επιδόματος ανεργίας παραμένει χαμηλό.
Η συρρίκνωση του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο, κατά 0,3% σε ετήσια βάση , προκλήθηκε σε μεγάλο βαθμό από την επισπεύση των εισαγωγέων να φέρουν αγαθά στις ΗΠΑ πριν από τους δασμούς. Ωστόσο, η ζήτηση παρέμεινε σταθερή. Οι καταναλωτικές δαπάνες, η μεγαλύτερη πηγή ζήτησης στην οικονομία, επιβραδύνθηκαν στον χαμηλότερο ρυθμό από τα μέσα του 2023, αλλά εξακολουθούν να αυξάνονται με ρυθμό 1,8% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Οι δαπάνες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης μειώθηκαν, λόγω της μείωσης των αγορών που σχετίζονται με τον στρατιωτικό εξοπλισμό, αλλά οι επιχειρηματικές δαπάνες ήταν ισχυρές.
Καθώς τα οικονομικά δεδομένα είναι δυσοίωνα, οι επενδυτές έχουν ανατρέψει τις προσδοκίες για το πότε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μειώσει τα επιτόκια. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης επιτοκίων υποδηλώνουν πλέον ότι υπάρχει λίγο λιγότερο από 40% πιθανότητα οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed να μειώσουν τα επιτόκια μέχρι τη συνεδρίασή τους τον Ιούνιο, από σχεδόν 70% πριν από ένα μήνα. Η Fed είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα στη συνεδρίασή της την επόμενη εβδομάδα.
Ωστόσο, οι ανησυχίες για τους δασμούς, την ασφάλεια των θέσεων εργασίας και τις πιθανές αυξήσεις τιμών αναγκάζουν ορισμένους Αμερικανούς να σφίξουν το ζωνάρι . Η American Airlines και
η Delta Air Lines δήλωσαν ότι τα εγχώρια ταξίδια αναψυχής έχουν μειωθεί, με τους ταξιδιώτες που είναι πιο ευαίσθητοι στις τιμές να τα μειώνουν. Η κατασκευάστρια των Pampers, Procter & Gamble , και η κατασκευάστρια των OxiClean, Church & Dwight, ανέφεραν ότι η αύξηση των πωλήσεων στις ΗΠΑ επιβραδύνθηκε το πρώτο τρίμηνο. Οι αλυσίδες εστιατορίων, όπως τα Chipotle Mexican Grill και
Starbucks, παρουσίασαν χαμηλότερες πωλήσεις στις ΗΠΑ. Η McDonald’s δήλωσε ότι οι πωλήσεις του πρώτου τριμήνου σε καταστήματα στις ΗΠΑ που λειτουργούν για περισσότερο από ένα χρόνο μειώθηκαν κατά 3,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
«Οι καταναλωτές χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, ειδικότερα, δέχονται πιέσεις από τον σωρευτικό αντίκτυπο του πληθωρισμού και την αυξημένη ανησυχία για τις οικονομικές προοπτικές», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της McDonald’s, Κρίστοφερ Κεμπτσίνσκι, σε τηλεδιάσκεψη για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.
Η αβεβαιότητα σχετικά με τις πολιτικές του Τραμπ έχει ωθήσει πολλές μεγάλες εταιρείες να ανατρέψουν τις προβλέψεις τους για τα κέρδη του έτους και να εντείνουν τις περικοπές κόστους . Η General Motors δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι οι δασμοί θα εξαλείψουν έως και το ένα τέταρτο των καθαρών κερδών της φέτος. Η Apple προειδοποίησε ότι τα τρέχοντα δασμολογικά σχέδια θα προσθέσουν 900 εκατομμύρια δολάρια στο κόστος αυτό το τρίμηνο και είπε ότι το ποσό αυτό θα μπορούσε να αυξηθεί.
Χωρίς τους πόρους των μεγαλύτερων ομολόγων τους, οι μικρές επιχειρήσεις θα μπορούσαν να πληγούν ιδιαίτερα από σπάνια ή ακριβότερα αγαθά, ανησυχεί ο επικεφαλής οικονομολόγος της Apollo Global Management, Τόρστεν Σλοκ . «Το σημαντικό στατιστικό στοιχείο σε αυτό το πλαίσιο είναι ότι το 80% της απασχόλησης στην οικονομία των ΗΠΑ προέρχεται από επιχειρήσεις με λιγότερους από 500 εργαζομένους», είπε.
Οι έρευνες καταναλωτών και επιχειρήσεων χτυπούν κόκκινο. Το Conference Board δήλωσε ότι ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδό του τον περασμένο μήνα από τον Μάιο του 2020, λίγο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας. Οι άνθρωποι ανησυχούν βαθιά για την αγορά εργασίας, με το 65% των Αμερικανών που συμμετείχαν σε έρευνα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν τον περασμένο μήνα να δηλώνουν ότι αναμένουν αύξηση της ανεργίας κατά το επόμενο έτος. Οι έρευνες για τις εταιρείες μεταποίησης και παροχής υπηρεσιών που διεξήχθησαν από τις περιφερειακές Ομοσπονδιακές Τράπεζες δείχνουν ότι οι εταιρείες αναμένουν να περιορίσουν τις κεφαλαιουχικές δαπάνες.
Οι ανησυχίες για μια ύφεση αυξάνονταν απότομα από τις αρχές του περασμένου μήνα, όταν οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal όρισαν την πιθανότητα ύφεσης μέσα στον επόμενο χρόνο στο 45%, έναντι 22% τον Ιανουάριο. Η έρευνα ολοκληρώθηκε στις 8 Απριλίου, μια ημέρα πριν ο Τραμπ αναστείλει ορισμένους δασμούς για 90 ημέρες, ενώ παράλληλα αύξησε τους δασμούς στην Κίνα.
Αυτές οι πιθανότητες δεν είναι τόσο υψηλές όσο προέβλεπαν οι οικονομολόγοι το 63% τον Οκτώβριο του 2022 — μια πρόβλεψη που δεν επαληθεύτηκε. Αλλά ο οικονομολόγος της JPMorgan Chase,
Μάικ Φερόλι,
θεωρεί ότι η οικονομία βρίσκεται σε μεγαλύτερο κίνδυνο τώρα και ότι πολλοί οικονομολόγοι είναι απλώς νευρικοί μήπως κάνουν λάθος εκτίμηση για μια ακόμη ύφεση.