Την περασμένη Πέμπτη έκλεισε τις πύλες της η διεθνής έκθεση αμυντικού υλικού, Defence Exhibition Athens (DEFEA 2025) που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΠΚΥ), υπό την αιγίδα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Ε, λοιπόν, αυτό που έγινε φέτος στην DEFEA δεν έχει ιστορικό προηγούμενο, με τους διοργανωτές να μην πιστεύουν στα μάτια τους από την απίστευτη συμμετοχή και κοσμοσυρροή ανθρώπων από 50 τουλάχιστον χώρες. Η μεγάλη δυναμική της έκθεσης είχε φανεί βέβαια από την αρχή με τον αριθμό-ρεκόρ στη συμμετοχή ξένων και ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας, με την DEFEA 2025 να υποδέχεται συνολικά 436 εκθέτες από 37 χώρες, με 18 εθνικά περίπτερα και 98 επίσημες αποστολές από 45 χώρες.
Το Rearm Europe με τα πάνω από 1,5 τρισ. ευρώ κονδύλια και το νέο δωδεκαετές εξοπλιστικό πρόγραμμα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ύψους 25 δισ. ευρώ, αποκαλύπτουν τι θα πρέπει να περιμένουμε το επόμενο χρονικό διάστημα από τις εταιρείες που έχουν ενεργό ρόλο στους τομείς άμυνας και ασφάλειας. Σημαντικές είναι και οι δηλώσεις από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, που θέτει δύο στρατηγικούς στόχους ως μοχλό οικονομικής ανάταξης και τεχνολογικής υπεροχής. Πρώτον, τη διεύρυνση της συμμετοχής της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας στα εξοπλιστικά προγράμματα και δεύτερον, την ανάπτυξη ενός σοβαρού οικοσυστήματος καινοτομίας.
Σαφώς κερδισμένοι από τη γιγάντια αυτή πίτα των εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ θα είναι οι εισηγμένοι όμιλοι της Metlen (ΜΥΤΙΛ), της ElvalHalcor (ΕΛΧΑ), της Space Hellas (ΣΠΕΙΣ) και των Ευρωσυμβούλων (ΕΣΥΜΒ), που παίζουν πάρα πολύ με τη λέξη “καινοτομία”.
Ξεκινάω από τη Metlen, που στην έκθεση παρουσίασε για πρώτη φορά στο κοινό τις ισχυρές δυνατότητες που διαθέτει στις μεγάλες και εξειδικευμένες μεταλλικές κατασκευές για αμυντικές εφαρμογές. Μάλιστα στην DEFEA πραγματοποιήθηκαν και δύο σημαντικές συμφωνίες για τον όμιλο στον τομέα της άμυνας. Στη μεν πρώτη υπέγραψε η Metlen με την Iveco Defence Vehicles (IDV) τη στρατηγική τους συμμαχία για τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση του στόλου στρατιωτικών φορτηγών του Ελληνικού Στρατού, ενώ στη δεύτερη ανακοινώθηκε η συνεργασία της με τη KNDS France για την παραγωγή του VBCI PHILOCTETES®, του πλέον σύγχρονου γαλλικού 8×8 τεθωρακισμένου οχήματος μάχης πεζικού, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό ορόσημο στην ευρωπαϊκή βιομηχανική και αμυντική συνεργασία.
Καταλαβαίνετε φυσικά ότι η Metlen έχει μπει και με τα δύο τα πόδια στη διεκδίκηση ενός μεγάλου κομματιού από τα κεφάλαια που θα κατευθυνθούν στην άμυνα. Άλλωστε μας το είχε φανερώσει και ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, όταν δήλωνε ότι θα επεκτείνει τη δραστηριότητα της Metlen σε πέντε μεγάλα εργοστάσια, ώστε να δουλέψουν πάνω σε 5 διαφορετικά προγράμματα έργων άμυνας. Διαγραμματικά τώρα το έχουμε τονίσει επανειλημμένα, ότι όσο η μετοχή λαμβάνει τιμές μέσα στο εύρος διακύμανσης των 44 με 40 ευρώ, δεν κάνει τίποτα άλλο από το να προετοιμάζεται για την επόμενη ανοδική κίνηση προς τα 53 ευρώ.
H ElvalHalcor διαθέτει προϊόντα για ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών στην αμυντική βιομηχανία. Για παράδειγμα ο τομέας του χαλκού παράγει ταινίες κράματος χαλκού για πυρομαχικά μικρού και μεσαίου διαμετρήματος, κύπελλα για την παραγωγή φυσιγγίων και σφαιρών πυρομαχικών μικρού διαμετρήματος, δίσκους και φύλλα κραμάτων χαλκού για την παραγωγή βλημάτων μεσαίου και μεγάλου διαμετρήματος. Ο δε τομέας της έλασης του αλουμινίου της ElvalHalcor προμηθεύει υλικά που χρησιμοποιούνται σε διάφορες αμυντικές εφαρμογές, όπως πολεμικά πλοία, μη επανδρωμένα θαλάσσια σκάφη, τεθωρακισμένα οχήματα, καθώς και αντιπυραυλικά συστήματα, έχοντας μάλιστα σημαντική παρουσία στον αμυντικό τομέα παγκοσμίως.
Ίσως να μην το γνωρίζατε, αλλά η ElvalHalcor έχει προμηθεύσει πάνω από 25.000 τόνους αλουμινίου στο πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ για την κατασκευή διαφόρων τύπων πλοίων, συμπεριλαμβανομένων και ειδικών κραμάτων που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή αεροπλανοφόρων. Και εδώ το μέλλον αναμένεται λαμπρό. Διαγραμματικά ίσως και να ήρθε η ώρα να πατήσει η μετοχή με δύναμη πάνω από το όριο των 2,05 ευρώ, ώστε να μπορέσει στην επόμενη κίνηση να κατευθυνθεί προς το εύρος διακύμανσης των 2,66 με 3,50 ευρώ.
Η Space Hellas έχει να κερδίσει σημαντικά ποσά από το γιγάντιο πακέτο για την ευρωπαϊκή άμυνα, καθώς έχει μεγάλη εξειδίκευση πολλών ετών πάνω σε προγράμματα για την άμυνα και την ασφάλεια. Θεωρείται μία από τις κορυφαίες εταιρείες της Ε.Ε. στον τομέα της κυβερνοάμυνας, που χρηματοδοτείται μάλιστα από το EDF, προωθώντας ενεργά την καινοτομία σε 8 βασικά ευρωπαϊκά έργα με την υποβοήθηση τεχνητής νοημοσύνης.
Η ναυαρχίδα της στην κυβερνοάμυνα είναι η πλατφόρμα “PANDORA”, που συνδυάζει το XDR και το SIEM για ψηφιακή ασφάλεια επόμενης γενιάς. Διαγραμματικά τώρα η μετοχή της συνεχίζει να βρίσκεται σε σοβαρή υποτίμηση σε σχέση με τις δυνατότητές της. Η σκληρή ζώνη στήριξης των 5,40 με 5,92 ευρώ δίνει σημαντικές τεχνικές προοπτικές για μια ανοδική κίνηση προς τα 7,20 ευρώ ή ένα +28% από τα τωρινά επίπεδα τιμών.
Κλείνω με τους Ευρωσυμβούλους, που η εμπλοκή τους στον τομέα της άμυνας αφορά κυρίως τον ρόλο που διαδραματίζουν στην υποστήριξη στρατηγικών και πολιτικών αποφάσεων σε θέματα άμυνας, ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής για κράτη μέλη της Ε.Ε., αλλά και για άλλους διεθνείς οργανισμούς ή ιδιωτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον εν λόγω τομέα.
Αποτελεί επίσης τον καταλύτη για την καινοτομία στην άμυνα υποστηρίζοντας νέους κυβερνητικούς φορείς στην άμυνα, όπως είναι για παράδειγμα το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ) για τον σχεδιασμό προγραμμάτων ανάπτυξης αμυντικών τεχνολογιών, δίνοντας λύσεις στο τεχνολογικό φάσμα των επιχειρησιακών απαιτήσεων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και της Πολιτικής Προστασίας. Εδώ διαγραμματικά πλησιάζει η ώρα που η μετοχή θα διαλύσει ανοδικά την καθοδική γραμμή τάσης “Q”, κινούμενη έντονα ανοδικά προς το επίπεδο των 1,29 με 1,42 ευρώ ή έως και ένα +25% από τα τελευταία επίπεδα τιμών.
Το άρθρο γράφτηκε το πρωί της Πέμπτης για την εφημερίδα “Κεφάλαιο” όπου και αναδημοσιεύεται
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.
May 12, 2025
www.chartwar.gr