Δεν υπάρχει μεγαλύτερη υγεία για μια εταιρεία από το να κάνει επενδύσεις. Η δυνατότητα για μια επιχείρηση να κάνει επενδύσεις είναι το οξυγόνο της. Χωρίς επενδύσεις έρχεται η συρρίκνωση και η στασιμότητα. Οι επενδύσεις φέρνουν επέκταση σε όλους τους τομείς. Η επέκταση φέρνει ανάπτυξη και η ανάπτυξη αύξηση μεγεθών και σημαντική κερδοφορία. Όταν μάλιστα ακούς εταιρείες να πραγματοποιούν ένα εφικτό στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια, συνήθως τριετία ή πενταετία τότε σου δίνεται η δυνατότητα να χαράξεις και εσύ μια ανάλογη στρατηγική για τη μετοχική τους αξία.
Στοιχεία σημαντικών επενδύσεων, βλέψεων έντονης μεσοπρόθεσμης ανάπτυξης και επιθετικής επέκτασης στα μεγέθη της έδωσε η τεχνολογική Austriacard Holdings (ACAG) στην παρουσίασή της στο “Investor Day” που διοργανώθηκε πρόσφατα στο Χρηματιστήριο δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι βάζει πλώρη για μια δυναμική τριετία 2025 – 2027.
Φάνηκε λοιπόν ότι η Austriacard δεν στοχεύει απλώς σε μια τυπική ανάπτυξη. Χτίζει οικοσυστήματα, με τεχνολογικές υποδομές, διεθνή παρουσία και προϊόντα με υψηλό περιθώριο κερδοφορίας. Τεχνητή Νοημοσύνη και εξαγορές στρατηγικής σημασίας θα μετατρέψουν το τεχνολογικό όραμα του ομίλου σε μετρήσιμο επιχειρηματικό σχέδιο.
Το τριετές στρατηγικό πλάνο της Austriacard εστιάζει σε τρεις πυλώνες: γεωγραφική επέκταση, αύξηση μεριδίου αγοράς και ενίσχυση του χαρτοφυλακίου προϊόντων & υπηρεσιών.
Σύμφωνα με τον πρώτο πυλώνα ο όμιλος αξιοποιεί την ισχυρή του θέση ως τρίτος μεγαλύτερος πάροχος καρτών στην Ε.Ε. και κυρίαρχος συνεργάτης fintech εταιρειών, διευρύνοντας τη δραστηριότητά του σε νέες αγορές όπως είναι το Ηνωμένο Βασίλειο (συνεισφορά 8-10 εκατ. ευρώ σε 3ετία), τη Γαλλία (συνεισφορά 6-8 εκατ.ευρώ) και τη Μέση Ανατολή & Αφρική (MEA) (συνεισφορά 10-12 εκατ. ευρώ).
Ο δεύτερος πυλώνας έχει να κάνει με την αύξηση μεριδίου αγοράς, με τον όμιλο να μετεξελίσσεται από έναν απλό πάροχο προϊόντων σε πλήρη πάροχο end-to-end λύσεων. Η οργανωτική αναδιάρθρωση βασίζεται σε γεωγραφικά clusters, με σκοπό την ευελιξία στην επέκταση και τη δυνατότητα cross-selling υπηρεσιών.
Ένας από τους βασικούς στόχους είναι και οι εξαγορές έως και 80 εκατ. ευρώ για επέκταση σε ψηφιακές λύσεις (βιομετρικά δεδομένα, AI, ψηφιακές πλατφόρμες). Η Austriacard έχει ήδη αποδείξει την ικανότητά της σε αυτό το σκέλος ανάπτυξης με τις επιτυχημένες εξαγορές που έκανε στο παρελθόν, όπως τις Cloudfin, LSTech και e-commerce monitoring GmbH.
Ο τρίτος πυλώνας είναι η ενίσχυση του προϊοντικού χαρτοφυλακίου πραγματοποιώντας τη μετάβαση σε μοντέλα λύσεων με επαναλαμβανόμενα έσοδα, με υπηρεσίες που καλύπτουν όλο τον κύκλο ζωής των καρτών και των πληρωμών. Με λίγα λόγια, η Austriacard δημιουργεί ολοκληρωμένες πλατφόρμες για κράτη, τράπεζες και fintech, προσφέροντας ασφάλεια, ευκολία και προσαρμογή.
Με βάση τους τρεις αυτούς πυλώνες η διοίκηση έδωσε ένα πολύ ισχυρό τριετές guidance για έσοδα άνω των 450 εκατ. ευρώ και EBITDA κέρδη πάνω από 70 εκατ. ευρώ , με ένα μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης εσόδων της τάξης του 6-7%, μια σημαντική βελτίωση του EBITDA περιθωρίου στο 15 με 17%, επενδύσεις περίπου του 5% των εσόδων, διατήρηση στα χαμηλά του 1.5x–2.0x του Net Debt/EBITDA και διανομή μερίσματος του 20-25% των καθαρών κερδών. Και όλα αυτά δίχως να βάλουμε στον παρονομαστή οποιαδήποτε οφέλη από ενδεχόμενες εξαγορές που όπως αναφέραμε θα αγγίξουν το ποσό των 80 εκατ. ευρώ ενισχύοντας περαιτέρω το αποτύπωμα του ομίλου στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Τι άλλο δηλαδή θέλετε;
Η άποψή μου όμως είναι ότι πραγματική “βόμβα” στην κερδοφορία θα έρθει τον τομέα των ψηφιακών τεχνολογιών. Με τη δική της πλατφόρμα Τεχνητής Νοημοσύνης, GaiaB, η εταιρεία δεν “τρέχει” πίσω από τις εξελίξεις. Τις διαμορφώνει. Προσφέρει μάλιστα ήδη λύσεις σε δημόσιους οργανισμούς όπως είναι το ΕΦΚΑ και το Υπ. Δικαιοσύνης στην Ελλάδα, ενώ διεισδύει και στην ιδιωτική αγορά των Βαλκανίων και της Κεντρικής Ευρώπης. Εδώ πραγματικά θα βαστήξω μεγάλο καλάθι.
Όλα αυτά αποκαλύπτουν το πόσο φθηνή είναι αποτίμηση της Austriacard στα 217 εκατ. ευρώ. Με τα στοιχεία δε που δίνουν οι αναλυτές για το 2025 η μετοχή διαπραγματεύεται με πολύ χαμηλούς πολλαπλασιαστές δίνοντας ένα γελοίο EV/EBITDA στο 5,1x όταν αντίστοιχες εταιρείες στο κλάδο έχουν διπλάσιο ή ακόμα και τριπλάσιο πολλαπλασιαστή. Επίσης τραγικό για έναν όμιλο που αναπτύσσεται τόσο ταχύτατα στις τεχνολογίες μέσω της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης να έχει P/E στο 9,1. Ίσως και να έχει την πιο ελκυστική αποτίμηση στο κλάδο της σε όλη την Ευρώπη.
Δίκιο έχουν οι αναλυτές γνωστής χρηματιστηριακής που δίνουν ως δίκαιη τιμή τα 9 ευρώ στη μετοχή ενώ ακόμα βρίσκεται στα 6 ευρώ ή ένα εντυπωσιακό ποσοστό ανόδου της τάξης του +50%.
Από πλευράς διαγραμματικής ανάλυσης η μετοχή προσπαθεί για 5η φορά να δημιουργήσει ένα πάτημα στην περιοχή των 5,90 με 6 ευρώ ώστε να κινηθεί προς το επίπεδο των 6,30 με 6,50 ευρώ. Πάνω από εκεί οι δρόμοι θα ανοίξουν για τιμές με το 7 μπροστά.
Η δε ποσοστιαία αντιπαράθεσή της με την κίνηση της αγοράς και του Γενικού Δείκτη είναι εκτός λογικής με το δείκτη να έχει πάρει από τα τέλη του 2024 ένα +22,80% και η Austriacard που είναι σούπερ κερδοφόρα με ισχυρή χρηματοοικονομική θέση και με αυτά τα επεκτατικά σχέδια ανάπτυξης όπου περιλαμβάνουν και εξαγορές άνω των 80 εκατ. ευρώ να γράφει μόλις μια άνοδο της τάξης του +2%.
Βρε μη τυχόν νομίζουν οι επενδυτές ότι δραστηριοποιείται στο τομέα του χάλυβα; Όπου και εκεί ακόμα αναμένουμε φέτος ανοδική ανάταση.
Προσέξτε γιατί μπορεί κάποιοι να μην την έχουν ακόμη τοποθετήσει στο ραντάρ τους, όμως η Austriacard δείχνει να ετοιμάζεται να παίξει στην ευρωπαϊκή τεχνολογική σκηνή με τρόπο που θυμίζει άλλες εποχές… τότε που οι μικρές εταιρείες με θεμέλια γίνονταν οι γίγαντες της δεκαετίας.
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.
May 15, 2025
www.chartwar.gr