
Οι μετοχές της Wall Street κινούνται καθοδικά τη Δευτέρα(19/5), καθώς η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από τον οίκο Moody’s προκάλεσε την εκτίναξη των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων.
Σε αυτό το πλαίσιο, o Dow κινείται πτωτικά κατά 0,41% στις 42.478,21 μονάδες, ο S&P 500 υποχωρεί κατά 0,71% στις 5.916,13 μονάδες και ο Nasdaq σημειώνει απώλειες 0,88% στις 19.038,50 μονάδες.
Υπενθυμίζεται ότι ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε την Παρασκευή (16/5) την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ κατά μία βαθμίδα σε Aa1 από Aaa, φέρνοντας τον οίκο σε ευθυγράμμιση με τους ομολόγους του. Ο οίκος επικαλέστηκε τις προκλήσεις χρηματοδότησης που συνδέονται με το αυξανόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και τις επιπτώσεις της μετακύλισης των υφιστάμενων χρεών των ΗΠΑ σε μια περίοδο υψηλού κόστους δανεισμού.
Η υποβάθμιση του χρέους πίεσε τις τιμές των ομολόγων, στέλνοντας τις αποδόσεις υψηλότερα, σε μια περίοδο που η οικονομία δέχεται ήδη πιέσεις από την εξελισσόμενη δασμολογική πολιτική του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Η απόδοση των 30ετών αμερικανικών ομολόγων κινείται άνω του 5% τη Δευτέρα (19/5) και η απόδοση των 10ετών ξεπέρασε το 4,5%, επίπεδα που πίεσαν τις αγορές μετοχών τον περασμένο μήνα και συνέβαλαν στο να κάνει ο Τραμπ πίσω από τους πιο σκληρούς δασμούς του. Όσοι δραστηριοποιούνται στον τομέα των στεγαστικών δανείων, στην αγορά αυτοκινήτων και στις πιστωτικές κάρτες παρακολουθούν στενά αυτά τα επιτόκια.
Των απωλειών της Δευτέρας ηγούνται οι βασικές μετοχές τεχνολογίας που αναμένεται πληγούν περισσότερο αν η άνοδος των αποδόσεων επιβραδύνει την οικονομία και πλήξει την όρεξη των επενδυτών για ρίσκο. Η Palantir σημειώνει πτώση 4% τη Δευτέρα. Η Tesla χάνει σχεδόν 4%. Η Nvidia υποχωρεί κατά σχεδόν 3%.
Υπενθυμίζεται επίσης ότι η υποβάθμιση έρχεται μετά από μια κερδοφόρα εβδομάδα στη Wall Street, καθώς οι επενδυτές επευφημούσαν τη συμφωνία του Λευκού Οίκου με την Κίνα για την προσωρινή μείωση των εισφορών. Η συμφωνία θεωρήθηκε ως μια σημαντική ανακάλυψη για το παγκόσμιο εμπόριο μετά την παρουσίαση του αρχικού σχεδίου του Τραμπ για ευρεία και απότομη φορολόγηση των εισαγωγών τον περασμένο μήνα.
Ο τεχνολογικός Nasdaq Composite πρωτοστάτησε την περασμένη εβδομάδα, σημειώνοντας άνοδο άνω του 7%. Ο ευρύτερος S&P 500 σημείωσε άλμα άνω του 5% και σημείωσε σερί πέντε ημερών κέρδους. Την ίδια στιγμή, Dow σημείωσε ράλι άνω του 3% την περασμένη εβδομάδα. Η άνοδος της Παρασκευής κατά πάνω από 300 μονάδες ώθησε τον μέσο όρο των 30 μετοχών σε θετικό έδαφος για το 2025.
Πλέον οι επενδυτές εκτιμούν ότι υπάρχει περιθώριο για περισσότερες εμπορικές συμφωνίες, οι οποίες θα μπορούσαν να φέρουν νέα άνοδο στη Wall Street, με την προϋπόθεση ότι οι αποδόσεις δεν τρομάξουν πρώτα τους επενδυτές.