Η γερμανική οικονομία θα παραμείνει στάσιμη φέτος, αν και αναμένεται να ανακάμψει το 2026, με την αύξηση των κρατικών δαπανών, εκτιμά το πάνελ οικονομικών συμβούλων του καγκελάριου Friedrich Merz.
Σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις τους, το γερμανικό ΑΕΠ θα παραμείνει στάσιμο το 2025. Η αντίστοιχη εκτίμηση του περασμένου Νοεμβρίου μιλούσε για ανάπτυξη 0,4%. Για το 2026 αναμένεται ανάπτυξη 1%.
«Η γερμανική οικονομία εξακολουθεί να βρίσκεται σε μια παρατεταμένη φάση αδυναμίας», ανέφερε το πάνελ, με επικεφαλής την Monika Schnitzer, τονίζοντας ότι η αβεβαιότητα λειτουργεί επιβαρυντικά για την οικονομική δραστηριότητα. «Ωστόσο, το δημοσιονομικό πακέτο βελτιώνει τις προοπτικές, από του χρόνου».
Οι νέες αυτές εκτιμήσεις έρχονται σε μία περίοδο που και άλλοι ειδικοί υποβαθμίζουν τις προβλέψεις τους για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπη. Τη Δευτέρα, η Κομισιόν υποβάθμισε τις εκτιμήσεις της για την φετινή ανάπτυξη στο μηδέν, από 0,7% προηγουμένως. Για το 2026, περιμένει αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,1%.
Εάν οι προβλέψεις αυτές επιβεβαιωθούν, η Γερμανία θα κλείσει, για πρώτη φορά, τρία συνεχόμενα χρόνια χωρίς ανάπτυξη. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Bundesbank, Joachim Nagel, προειδοποιεί ότι η γερμανική οικονομία μπορεί να συρρικνωθεί ξανά, όπως το 2023 και το 2024, ανάλογα με την εμπορική πολιτική που θα ακολουθήσει ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump.
Οι ΗΠΑ έχουν «παγώσει» τους δασμούς που επέβαλαν στην Ευρώπη για 90 ημέρες, προκειμένου να υπάρξουν διαπραγματεύσεις, όμως η Γερμανία θεωρείται ιδιαίτερα ευάλωτη στις κινήσεις του Trump και εξακολουθεί να επιβαρύνεται από τους δασμούς που έχουν επιβληθεί σε συγκεκριμένους κλάδους, όπως αυτός των αυτοκινήτων. Επιπλέον, βαρίδι για την οικονομία της αποτελούν ο ταλαιπωρημένος βιομηχανικός τομέας αλλά και μια σειρά από μακροχρόνια προβλήματα, όπως η γήρανση του εργατικού δυναμικού και η υπερβολική γραφειοκρατία.
Ωστόσο, τα σχέδια της νέας κυβέρνησης για σημαντική αύξηση των δαπανών για άμυνα και υποδομές δημιουργούν κάποια αισιοδοξία. Οι οικονομικοί σύμβουλοι ζήτησαν από την κυβέρνηση να κάνει καλή χρήση των χρημάτων αυτών.
«Χρειάζονται δεσμευτικοί κανόνες ώστε να διασφαλιστεί ότι τα κεφάλαια που θα δαπανηθούν θα χρησιμοποιηθούν για πρόσθετες επενδύσεις και ότι οι αποκλίσεις από τον βασικό προϋπολογισμό θα αποτραπούν», αναφέρει η έκθεση, σύμφωνα με το -. «Τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής είναι ανεπαρκή», τονίζεται.