Η αλλαγή θεματοφυλακής της Εθνικής Χρηματιστηριακής και συγκεκριμένα η μεταφορά της στην Εθνική Τράπεζα σε συνδυασμό με το digital transformation, τίναξαν στον αέρα τα συστήματα της συναλλαγών της Χρηματιστηριακής.
Το τελευταίο δεκαήμερο η εταιρία αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της και την πραγματοποίηση των συναλλαγών.
Και αυτό ξεκίνησε διότι έγινε η διπλή κίνηση που προαναφέρθηκε, καθώς πέραν της ένταξης των συστημάτων της εταιρίας στο πληροφοριακό περιβάλλον της τράπεζας μεταφέρθηκε και η θεματοφυλακή από την Χρηματιστηριακή στην τράπεζα.
Η μεταφορά της θεματοφυλακής έγινε προκειμένου να μειωθεί η μερίδα στο Συνεγγυητικό της Εθνικής Χρηματιστηριακής και δεν αποκλείεται να αποτελεί προάγγελο παύσης λειτουργίας της χρηματιστηριακής ως ξεχωριστή εταιρία και πλήρους ένταξης στη λειτουργία της τράπεζας.
Χάθηκε ο λογαριασμός
Πάντως, το digitalisation στην συγκεκριμένη περίπτωση φάνηκε ότι δεν δουλεύει. Οι εκπρόσωποι προσπαθούν να κάνουν πράξεις μέσα από τις διαρκείς ασυμφωνίες στις καρτέλες των πελατών με λάθος πιστώσεις και λάθος χρεώσεις, χωρίς να γνωρίζουν αν ο πελάτης έχει μετρητά στο λογαριασμό του, ή αν έχει μετοχές για να πουλήσει και βέβαια που χρόνος να παρακολουθήσουν την αγορά.
Και έχουν περάσει περί τις 10 ημέρες από τότε που η τράπεζα ανέλαβε τη θεματοφυλακή των πελατών της χρηματιστηριακής αλλά και τους λογαριασμούς margin.
Eνώ λοιπόν υπήρχαν συνολικοί λογαριασμοί με διαχωρισμό ανά μερίδα πελάτη, ξαφνικά αποκτήθηκαν διακριτοί λογαριασμοί ανά πελάτη. Η μετάβαση ωστόσο δεν λειτούργησε και οι δυσκολίες συνεχίζονται και όπως φαίνεται θα έχουν βάθος.
Τόσο πολύ που και οι μέχρι πρότινος υπέρμαχοι της μετάπτωσης αρχίζουν κι έχουν αμφιβολίες για το αν έπραξαν καλά.
Παράλληλα, καταργήθηκε το ηλεκτρονικό σύστημα της χρηματιστηριακής και αποκτήθηκε αυτό της τράπεζας ένα σύστημα πολύ βαρύ και δύσχρηστο για τους χρόνους στους οποίους πρέπει να εκτελέσει εντολές η χρηματιστηριακή.
Ευτράπελα
Έτσι συνεχίζουν να συμβαίνουν διάφορα ευτράπελα όπως ότι πιστώνονται στους λογαριασμούς μερίσματα που θα πληρωθούν μια βδομάδα αργότερα, όπως ότι δεν εμφανίζονται μετρητά ή μετοχές σε λογαριασμούς, και οι κοκορομαχίες με τους πελάτες περισσεύουν όλη την ημέρα.
Οι πελάτες έχουν θορυβηθεί και σωστά και εν τέλει τα αποτελέσματα θα προσμετρηθούν σύντομα στα αποτελέσματα του τζίρου της χρηματιστηριακής η οποία ήδη παρουσιάζει υποχώρηση.
Σύμφωνα δε με πληροφορίες του ΒΝ, έχουν γίνει ήδη καταγγελίες στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της οποίας οι ελεγκτές πραγματοποιούν έλεγχο χωρίς ωστόσο ακόμα -όπως αναφέρουν οι πληροφορίες- να έχουν και αυτοί σαφή εικόνα για το ακριβώς συμβαίνει.
Σε κάθε περίπτωση είναι προφανές ότι η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί και θα έχει ενδιαφέρον τι είδους λύση θα βρεθεί αν μπορεί να βρεθεί πράγμα που δείχνει δύσκολο όσοι ημέρες περνούν.