Μια ακόμη μείωση των επιτοκίων του ευρώ τον Ιούνιο θεωρείται δεδομένη από αναλυτές και αγορές. Από εκεί και πέρα οι κεντρικοί τραπεζίτες καλούνται να ισορροπήσουν ανάμεσα στους δασμούς Τραμπ, την αποδυνάμωση της ευρωπαϊκής οικονομίας και την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.
Σχεδόν δεδομένη θεωρείται από τους αναλυτές και τις αγορές μια ακόμη περικοπή των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Ιουνίου και το ερώτημα που απασχολεί πλέον είναι το αν θα έχουμε και μια ακόμη μείωση εντός του 2025 και αν ναι, αν θα γίνει τον Ιούλιο ή αν θα αποφασιστεί προσωρινή παύση με προοπτική να ληφθούν αποφάσεις τον Σεπτέμβριο.
Το δεύτερο σενάριο κερδίζει έδαφος, καθώς αυτή την άποψη συμμερίζονται πολλοί κεντρικοί τραπεζίτες, συμπεριλαμβανομένου του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος εκτιμά πως θα υπάρξει μια παύση μετά από τον Ιούνιο, αν και σημειώνει πως η ΕΚΤ θα συνεχίσει να εξετάζει τα δεδομένα σε κάθε συνεδρίαση.
Τι μετράνε οι αγορές
Η ΕΚΤ έχει μειώσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης μέχρι στιγμής φέτος και αφού προχώρησε σε τέσσερις μειώσεις επιτοκίων συνολικά κατά 100 μονάδων βάση το 2024. Όπως αναφέρεται στο τελευταίο inflation monitor της Τράπεζας της Ελλάδας οι αγορές είναι σχεδόν βέβαιες (σ.σ. δίνουν πιθανότητα πάνω από 97%) για μια ακόμη μείωση 25 μονάδων βάσης στην επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ στις 5 Ιουνίου. Έτσι, το βασικό καταθετικό επιτόκιο της ΕΚΤ αναμένεται να φτάσει το 2%.
Σε ό,τι αφορά τη συνέχεια οι αγορές είναι περίπου μοιρασμένες για τη συνεδρίαση του Ιουλίου. Υπάρχει μια πιθανότητα 54% για διατήρηση των επιτοκίων στα επίπεδα του Ιουνίου (2%) και πιθανότητα 45,1% για νέα μείωση. Αντίθετα, το ποσοστό βεβαιότητας για μια απόφαση μείωσης του βασικού επιτοκίου από το 2% στο 1,75% στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου (11/9) φτάνει το 75,5%. Μάλιστα, οι κινήσεις των αποδόσεων του ευρώ δίνουν και μια πιθανότητα 47,5% για μια ακόμη μείωση μέχρι το τέλος του έτους.
Οι πιθανότητες αυτές είναι υπολογισμένες με βάση τις κινήσεις που είχαν γίνει μέχρι τις αρχές του μήνα (6/5) και συνοδεύονται από την πολύ σημαντική σημείωση πως οι όποιες προβλέψεις είναι ιδιαίτερα ευμετάβλητες δεδομένης της υψηλής αβεβαιότητας σχετικά με την εμπορική πολιτική των ΗΠΑ και το τι θα γίνει με τους δασμούς Τραμπ.
Ο άγνωστος Χ
Αντίστοιχα είναι και τα σήματα που έρχονται από την Ευρώπη. Η μείωση των επιτοκίων στο 2% τον Ιούνιο έχει λίγο πολύ κλειδώσει και πλέον η συζήτηση στρέφεται στο τι θα γίνει στη συνέχεια, ειδικά από την στιγμή που διαφαίνεται πως τους επόμενους μήνες ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα υποχωρήσει και άλλο πέφτοντας ακόμη και κάτω από το στόχο του 2%.
Ο μεγάλος παράγοντας Χ είναι ο Ντόναλντ Τραμπ και η εμπορική πολιτική που θα ακολουθήσει, ειδικά από την στιγμή που αναμένεται να ολοκληρωθεί η ανακωχή των 90 ημέρων στους οριζόντιους αυξημένους δασμούς που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Το βασικό δίλημμα που αντιμετωπίζουν οι κεντρικοί τραπεζίτες είναι το εξής:
Από τη μια οι διαταραχές στο διεθνές εμπόριο και κατά βάση η αβεβαιότητα που προκαλείται από τις κινήσεις των ΗΠΑ πλήττει σημαντικά την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας, όπως προβλέπει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις εαρινές προβλέψεις που ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες. Αυτό σημαίνει πως οποιαδήποτε επιπλέον ποσοτική χαλάρωση θα είναι κάτι παραπάνω από καλοδεχούμενη.
- Ντομπρόβσκις: Η αβεβαιότητα λόγω δασμών σε επίπεδα που έχουμε να δούμε από τις πιο σκοτεινές ημέρες της πανδημίας
Από την άλλη όπως φαίνεται και από τις σημειώσεις της προηγούμενης συνεδρίασης της ΕΚΤ που δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες, η κοινή διαπίστωση είναι πως το πληθωριστικό σοκ που βίωσε η Ευρωζώνη τα προηγούμενα χρόνια έχει σχεδόν αντιμετωπιστεί. Βασική αποστολή της ΕΚΤ είναι ο πληθωρισμός και υπάρχει ο κίνδυνος αυτός να υποχωρήσει μεσοπρόθεσμα κάτω από το 2%. Οπότε υπάρχουν φωνές που ζητούν συγκράτηση.
Όπως φαίνεται από τις ίδιες σημειώσεις, στην προηγούμενη συνεδρίαση που αποφασίστηκε η έβδομη μείωση των επιτοκίων του ευρώ οι κεντρικοί τραπεζίτες αποφάσισαν ότι το βασικό ζητούμενο είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να δώσει σήμα σταθερότητας απέναντι στην υψηλή μεταβλητότητα και την αβεβαιότητα που κυριαρχεί στις αγορές.
Το αν θα κρατήσουν την ίδια στάση και τον Ιούνιο θα φανεί από το κείμενο της απόφασης που θα ληφθεί και βέβαια από τις τοποθετήσεις της Κριστίν Λαγκάρντ κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά από τη συνεδρίαση του ΔΣ.