Ένα εκρηκτικό σκάνδαλο που συνδυάζει ποδόσφαιρο, τεχνολογία και πολιτική ίντριγκα έχει ξεσπάσει στις Βρυξέλλες, αποκαλύπτοντας τις σκοτεινές πτυχές του lobbying και τις προσπάθειες ξένων εταιρειών να επηρεάσουν την ευρωπαϊκή πολιτική. Σύμφωνα με πρόσφατες αποκαλύψεις του Politico, οι βελγικές αρχές παρακολουθούσαν την ιδιωτική σουίτα της κινεζικής τεχνολογικής εταιρείας Huawei στο γήπεδο της Anderlecht, Constant Vanden Stock Stadium, στο πλαίσιο μιας ευρείας έρευνας για πιθανή διαφθορά και παράνομες πρακτικές lobbying στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το σκάνδαλο αυτό, που έχει ήδη οδηγήσει σε αιτήματα για άρση ασυλίας ευρωβουλευτών, φέρνει στο φως τις ευάλωτες πτυχές της ευρωπαϊκής δημοκρατίας και εγείρει ερωτήματα για την ακεραιότητα των θεσμών της ΕΕ.
Η Σουίτα της Huawei: Ένα Παιχνίδι Επιρροής
Η Huawei, ένας από τους μεγαλύτερους τεχνολογικούς κολοσσούς παγκοσμίως, φέρεται να χρησιμοποίησε μια ιδιωτική σουίτα στο ιστορικό γήπεδο της Anderlecht, αξίας περίπου 50.000 ευρώ για τη σεζόν 2024/25, ως μέσο για να προσεγγίσει και να επηρεάσει ευρωβουλευτές και αξιωματούχους της ΕΕ. Σύμφωνα με πηγές κοντά στην έρευνα, η εταιρεία προσκαλούσε βοηθούς ευρωβουλευτών σε αγώνες της Anderlecht, όπου φιλοξενούνταν κορυφαίες ευρωπαϊκές ομάδες όπως η Φενερμπαχτσέ, η Πόρτο και η Ρεάλ Σοσιεδάδ. Στη συνέχεια, οι προσκλήσεις επεκτείνονταν στους ίδιους τους ευρωβουλευτές, πρώην ευρωβουλευτές και άλλους αξιωματούχους, με σκοπό να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον φιλικό προς την εταιρεία.
Οι βελγικές αρχές, υποπτευόμενες ότι η Huawei επιχειρούσε να «λαδώσει» πολιτικούς για να προωθήσει τα συμφέροντά της, τοποθέτησαν συσκευές παρακολούθησης στη σουίτα. Οι συνομιλίες που καταγράφηκαν αποκάλυψαν ότι ο σκοπός της ενοικίασης της σουίτας ήταν να προσεγγιστούν αρχικά πολιτικοί και να δημιουργηθεί ένα δίκτυο επαφών, με στόχο την προώθηση των συμφερόντων της εταιρείας στην ΕΕ. Η έρευνα επικεντρώνεται σε περιστατικά από το 2021 έως το τέλος του 2024, με τις αρχές να εξετάζουν πιθανές παράνομες πληρωμές και δωροδοκίες, συμπεριλαμβανομένης της υπογραφής μιας ανοιχτής επιστολής από οκτώ ευρωβουλευτές υπέρ της Huawei.
Η Έρευνα: Επιδρομές και Αιτήματα Άρσης Ασυλίας
Η έρευνα ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2025, όταν η βελγική αστυνομία πραγματοποίησε επιδρομές σε περισσότερες από 20 τοποθεσίες στο Βέλγιο και την Πορτογαλία, συμπεριλαμβανομένων των γραφείων της Huawei στις Βρυξέλλες και δύο γραφείων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι αρχές κατέσχεσαν έγγραφα και ηλεκτρονικές συσκευές, ενώ συνελήφθησαν αρκετά άτομα, μεταξύ των οποίων τρεις υπάλληλοι της Huawei και ένας διευθυντής της εταιρείας Forum Europe, που διοργανώνει συνέδρια στις Βρυξέλλες. Τον Απρίλιο, οκτώ άτομα κατηγορήθηκαν για αδικήματα όπως ενεργητική δωροδοκία, ξέπλυμα χρήματος και εγκληματική οργάνωση.
Η έρευνα κλιμακώθηκε όταν οι βελγικές αρχές ζήτησαν την άρση της ασυλίας πέντε ευρωβουλευτών, μεταξύ των οποίων οι Μαλτέζος σοσιαλιστής Daniel Attard και ο Βούλγαρος φιλελεύθερος Nikola Minchev, οι οποίοι παραδέχτηκαν ότι παρευρέθηκαν σε αγώνες της Anderlecht, χωρίς ωστόσο να γνωρίζουν ότι οι προσκλήσεις προέρχονταν από την Huawei. Η διαδικασία άρσης ασυλίας, που ανακοινώθηκε από την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola, μπορεί να διαρκέσει από τέσσερις εβδομάδες έως έναν χρόνο, ανάλογα με την πολυπλοκότητα της υπόθεσης.
Η Huawei και οι Κατηγορίες
Η Huawei, η οποία δηλώνει ότι έχει μηδενική ανοχή στη διαφθορά, αρνήθηκε να σχολιάσει τις κατηγορίες, ενώ έχει ήδη απολύσει δύο υπαλλήλους και έχει αναστείλει έναν τρίτο σε σχέση με την έρευνα. Η εταιρεία, που έχει επενδύσει εκατομμύρια ευρώ σε lobbying στην ΕΕ (2-2,25 εκατομμύρια ευρώ ετησίως τα τελευταία χρόνια), βρίσκεται στο επίκεντρο των υποψιών λόγω των φερόμενων δεσμών της με την κινεζική κυβέρνηση. Οι δυτικές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και αρκετών ευρωπαϊκών κρατών, έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι ο εξοπλισμός της Huawei για δίκτυα 5G μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κατασκοπεία από το Πεκίνο, κατηγορίες που η εταιρεία απορρίπτει κατηγορηματικά.
Η υπόθεση έχει προκαλέσει σοκ στις Βρυξέλλες, καθώς θυμίζει το σκάνδαλο Qatargate του 2022, όπου το Κατάρ κατηγορήθηκε για απόπειρα επηρεασμού ευρωβουλευτών μέσω δωροδοκιών. Οι ομοιότητες μεταξύ των δύο υποθέσεων ενισχύουν την ανησυχία για την ευπάθεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε εξωτερικές επιρροές.
Η Αντίδραση της ΕΕ και οι Συνέπειες
Η αποκάλυψη της παρακολούθησης της σουίτας της Huawei από τις βελγικές αρχές έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Ο Nick Aïossa, διευθυντής της Transparency International EU, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει κανένας νόμιμος λόγος που να δικαιολογεί την αποδοχή δώρων από λομπίστες από ευρωβουλευτές», καλώντας για αυστηρότερες ηθικές κατευθυντήριες γραμμές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η Manon Aubry, συνπρόεδρος της ομάδας της Αριστεράς, χαρακτήρισε τις κατηγορίες «εξαιρετικά σοβαρές» και ζήτησε επείγουσα ενίσχυση των κανόνων διαφάνειας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν ήδη προχωρήσει σε περιορισμούς κατά της Huawei, απαγορεύοντας την πρόσβαση των λομπιστών της σε ευρωπαϊκά κτήρια και διακόπτοντας τις επαφές με οργανισμούς που την εκπροσωπούν. Επιπλέον, οργανισμοί όπως η DigitalEurope και η BusinessEurope έχουν αναστείλει τη συνεργασία τους με την εταιρεία, ενώ δεκάδες άλλες ενώσεις παρακολουθούν στενά την εξέλιξη της υπόθεσης.
Το Μέλλον της Anderlecht και της Huawei
Η Anderlecht, από την πλευρά της, δήλωσε ότι δεν προτίθεται να ανανεώσει τη σύμβαση με την Huawei μετά το τέλος της τρέχουσας σεζόν, ενώ διευκρίνισε ότι δεν έλαβε επίσημο αίτημα από τις βελγικές αρχές για συνεργασία στην παρακολούθηση της σουίτας. Το σκάνδαλο, ωστόσο, ρίχνει σκιά στη φήμη του συλλόγου, ο οποίος φιλοξένησε τη Huawei χωρίς να γνωρίζει, όπως ισχυρίζεται, τις προθέσεις της.
Το σκάνδαλο της Huawei στο γήπεδο της Anderlecht αποτελεί μια ακόμη υπενθύμιση των κινδύνων που ελλοχεύουν στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή, όπου τα συμφέροντα μεγάλων εταιρειών και ξένων κυβερνήσεων συχνά διαπλέκονται με την πολιτική εξουσία. Η υπόθεση αναδεικνύει την ανάγκη για αυστηρότερες ρυθμίσεις στο lobbying, μεγαλύτερη διαφάνεια και ισχυρότερα μέτρα προστασίας της δημοκρατικής διαδικασίας. Καθώς η έρευνα συνεχίζεται, η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια κρίσιμη πρόκληση: να προστατεύσει τους θεσμούς της από εξωτερικές επιρροές, διασφαλίζοντας ότι η δημοκρατία της δεν θα γίνει έρμαιο συμφερόντων.