Την ελληνική αγορά για ευκαιρίες σε μια σειρά τομέων, από την ενέργεια, τον τουρισμό και το real estate μέχρι τα ναυπηγεία, αλλά και την υψηλή τεχνολογία, όπως τα drones και τα δορυφορικά συστήματα, «σκανάρει» ο όμιλος Libra Group της οικογένειας Λογοθέτη.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, ο πολυσχιδής όμιλος που δραστηριοποιείται, μεταξύ άλλων, και στη ναυπήγηση πλοίων στη Φλόριντα, μέσω της θυγατρικής του Americraft Marine, βλέπει ότι το νέο γεωπολιτικό τοπίο δημιουργεί σημαντικές ευκαιρίες για συνέργειες και συνεργασίες με ελληνικά ναυπηγεία, όπως για παράδειγμα με αυτά της Onex, στη Σύρο και την Ελευσίνα.
Η ναυπήγηση σκαφών αποτελεί σημαντικό τομέα δραστηριότητας για τον όμιλο, ο οποίος μάλιστα συνεργάζεται με το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό, κλείνοντας πρόσφατα συμβόλαιο για τη κατασκευή εκπαιδευτικών σκαφών, όπως diving support vessels και ενώ επίκειται σύντομα νέα συμφωνία, πάντα στο πλαίσιο του Jones Act.
Του νόμου, δηλαδή, σύμφωνα με τον οποίο οποιοδήποτε σκάφος χρησιμοποιεί το US Navy θα πρέπει να έχει ναυπηγηθεί στις ΗΠΑ, καθώς επίσης ότι η μεταφορά εμπορευμάτων μεταξύ αμερικανικών λιμένων, επιτρέπεται να γίνεται μόνο με πλοία κατασκευής, ιδιοκτησίας και διαχείρισης αμερικανικών συμφερόντων.
Το LNG bunkering hub στο Τέξας και οι επαφές με ναυτιλιακές
Ένας άλλος ωστόσο τομέας των δραστηριοτήτων του ομίλου που επίσης συνδέεται με ελληνικά συμφέροντα και αναμένεται να κινητοποιήσει επενδύσεις πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων αφορά το LNG και τη κατασκευή του πρώτου bunkering hub στο Κόλπο των ΗΠΑ (πρώην Κόλπο του Μεξικού).
Πρόσφατα, η Seapath, θυγατρική του Libra Group της οποίας Executive Chairman είναι ο Γιώργος Λογοθέτης, ανακοίνωσε ότι έλαβε τις τελικές άδειες για τη κατασκευή της πρώτης αποκλειστικής μονάδας παραγωγής και αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου για τον ανεφοδιασμό πλοίων στον Κόλπο των ΗΠΑ. Και οι πληροφορίες, φέρουν τον όμιλο της οικογένειας Λογοθέτη να βρίσκεται σε επαφές με ναυτιλιακές εταιρείες μεταξύ των οποίων και ελληνικών συμφερόντων για τη χρήση των υποδομών ανεφοδιασμού της νέας μονάδας.
Η βιομηχανική ζώνη που έχει επιλέγει για την εγκατάσταση βρίσκεται σε μια στρατηγική τοποθεσία στη πόλη του Τέξας. Είναι κοντά σε τρία σημαντικά λιμάνια: Τόσο στο ομώνυμο που συγκαταλέγεται στους 15 κορυφαίους αμερικανικούς λιμένες, όσο και στο Χιούστον, το μεγαλύτερο σε εμπορευματική κίνηση στις ΗΠΑ, αλλά και κοντά στο Γκάλβεστον, το τέταρτο μεγαλύτερο λιμάνι κρουαζιέρας στην Αμερική.
Το πλεονέκτημα της περιοχής είναι ότι γειτνιάζει με αυτήν της Καραϊβικής, βασικό προορισμό για τα κρουαζιερόπλοια, όπου η χρήση LNG ως καύσιμο αποτελεί εδώ και χρόνια κυρίαρχη τάση στα νεότευκτα πλοία της συγκεκριμένης κατηγορίας.
Τα στατιστικά δείχνουν ότι τα πλοία που χρησιμοποιούν LNG εκπέμπουν 25%-30% λιγότερο CO2 από αυτά που κινούνται με συμβατικά καύσιμα. Και στα τέλη της φετινής χρονιάς εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν διεθνώς τα 1.000 σε αριθμό, έναντι μόλις 21 το 2010
Σε επίπεδο πολιτικής συγκυρίας, η επένδυση του ομίλου Libra που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2027 έρχεται σε μια στιγμή όπου η διακυβέρνηση Τραμπ, επιδιώκει να επεκτείνει τις εξαγωγές του συγκεκριμένου commodity, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο πλοίων στα αμερικανικά λιμάνια και τις πέριξ αυτών θαλάσσιες περιοχές, χωρίς να απαιτούνται ειδικές άδειες. Τα παραπάνω είναι μερικά από τα δεδομένα που επιδιώκει να κεφαλαιοποιήσει το έργο, του οποίου η πρώτη φάση αναμένεται να κινητοποιήσει κεφάλαια 300 εκατ. δολαρίων.
«Είμαστε υπερήφανοι που ο όμιλος Libra στηρίζει την οικονομική ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό, συμπεριλαμβανομένου του κλάδου της ναυτιλίας στις ΗΠΑ, παραμένουμε προσηλωμένοι στη δημιουργία αξίας και στην οικοδόμηση μιας σταθερής βάσης για ανάπτυξη, τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και διεθνώς», είχε δηλώσει πρόσφατα ο CEO του Libra Group, Μάνος Κουλιγκάς (φωτ).
Σαν συνολική επένδυση περιλαμβάνει τρεις φάσεις και εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει το 1 δισ. δολάρια, γι’ αυτό και οι πληροφορίες φέρουν τη Seapath να συζητά για να κλείσει συμβόλαιο 20ετίας με ένα μεγάλο offtaker, που ανήκει στους oil majors, προκειμένου να χρηματοδοτήσει το όλο project.
Ενδεικτική του μεγέθους του εγχειρήματος είναι ότι η παραγωγή της πρώτης φάσης θα κινείται στα 1.440 κυβικά μέτρα LNG την ημέρα, με στόχο να φτάσει τα 2.877 κυβικά σε πλήρη λειτουργία. Στο σύνολο του το έργο περιλαμβάνει και κατασκευή δεξαμενής αποθήκευσης χωρητικότητας 11.356 κυβικών μέτρων, ενώ η τροφοδοσία της εγκατάστασης με φυσικό αέριο θα γίνεται μέσω αγωγού.
Στη περίπτωση που δεν ευοδωθούν οι συζητήσεις με το συγκεκριμένο offtaker, η εναλλακτική για τον όμιλο Libra λέγεται ότι είναι να μπει στο σχήμα ο ιαπωνικός κολοσσός της Mitsui.
Η παρουσία στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα εκτός από τη θυγατρική EuroEnergy που έχει ως αντικείμενο τις ΑΠΕ, τις μπαταρίες και το βιοαέριο, βασική δραστηριότητα του ομίλου είναι η ξενοδοχειακή αλυσίδα Aria Hotels.
Εχει περισσότερα από 70 καταλύματα από την Αθήνα, τη Κρήτη και τις Κυκλάδες, μέχρι την Ήπειρο, την Εύβοια, τη Πελοπόννησο και τα Δωδεκάνησα, και στα τέλη της περυσινής χρονιάς, έκανε τo πρώτο βήμα στο εξωτερικό εξαγοράζοντας δύο ιστορικά ακίνητα στη Καρταχένα της Κολομβίας.
Οι ανακοινώσεις είχαν γίνει το περασμένο Σεπτέμβριο στο πλαίσιο της ετήσιας Συνόδου Κορυφής της Concordia στη Νέα Υόρκη, παρουσία του Γιώργου Λογοθέτη και του πρώην προέδρου της Κολομβίας, Ιβάν Ντούκε.