Με μια ριζικά διαφορετική αντίληψη για την εξαγωγική στρατηγική και μια αιχμηρή τοποθέτηση για το ενεργειακό κόστος, ο πρόεδρος του ΣΕΒ και γνωστός επιχειρηματίας Σπύρος Θεοδωρόπουλος κάλεσε τις ελληνικές εταιρείες να «καταργήσουν» τη λέξη εξαγωγές από το λεξιλόγιό τους.
Μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, νωρίτερα σήμερα Τετάρτη (28/5), υπογράμμισε ότι ο στόχος δεν πρέπει να είναι απλώς η πώληση στο εξωτερικό μέσω μεσαζόντων, αλλά η άμεση πρόσβαση στον τελικό καταναλωτή, ακόμη και αν αυτό σημαίνει την παράκαμψη των εισαγωγέων και τη δημιουργία αυτόνομων δικτύων διανομής. «Πρέπει να βλέπουμε κάθε αγορά στο εξωτερικό σαν μια νέα, ξεχωριστή αγορά. Δεν εξάγουμε. Πουλάμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος, που μετρά 37 χρόνια στο εξαγωγικό τερέν.
Παράλληλα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το υψηλό ενεργειακό κόστος, το οποίο, όπως είπε, λειτουργεί ως τροχοπέδη στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων. «Υπάρχουν χώρες που πληρώνουν 120% ακριβότερα το ρεύμα. Δεν είναι βιώσιμο», σημείωσε. Τόνισε δε ότι η παραγωγικότητα και η ανταγωνιστικότητα πρέπει να ενσωματωθούν στον πυρήνα της αναπτυξιακής και φορολογικής πολιτικής. «Το να έχεις ανταγωνιστική παραγωγή είναι εθνικό στοίχημα».
Σε άλλο σημείο της σύντομης τοποθέτησής του με αφορμή τη βράβευσή του στο πλαίσιο της εκδήλωσης του ΠΣΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνια του Συνδέσμου, ο κ. Θεοδωρόπουλος είπε: «Η ανταγωνιστικότητα, η παραγωγικότητα που θέλουμε ως ΣΕΒ να βάλουμε στον δημόσιο διάλογο αποτελούν σημαντικά κριτήρια. Επίσης τα φορολογικά και αναπτυξιακά κίνητρα πρέπει να βοηθούν στην ανταγωνιστικότητα».