Η πρόσφατη συμφωνία συγχώνευσης – εξαγοράς μεταξύ της γαλλικής Osmosun και της Unibios (ΒΙΟΣΚ) αποτελεί κατά βάθος μια στρατηγική κίνηση που μπορεί να μεταμορφώσει ριζικά την πορεία του ελληνικού ομίλου. Η συμφωνία προβλέπει την απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού 65% της Osmosun από την Unibios, μέσω χρηματικής συνεισφοράς ύψους 1,6 εκατ. ευρώ και εισφοράς σε είδος του 30% του μετοχικού κεφαλαίου της θυγατρικής της, Watera International S.A.
Με απλά λόγια με μόλις 1,6 εκατ. ευρώ και το 30% της θυγατέρας Watera, η Unibios πήρε μια εισηγμένη εταιρεία στο Euronext Growth Paris που έχει την ικανότητα να οδηγήσει την κεφαλαιοποίησή της στα 100 εκατ. ευρώ.
Ναι καλά ακούσατε και θα εξηγήσω πως στην επόμενη τριετία μπορεί η μετοχή της Unibios να πάει από τα 28 εκατ. ευρώ στα 100 εκατ. ευρώ τετραπλασιάζοντας την μετοχική της αξία από τα 1,70 ευρώ στα 5,80 με 6 ευρώ. Ίσως και να είναι η πιο έξυπνη εξαγορά στην ελληνική αγορά τα τελευταία χρόνια
Πριν προχωρήσω καλό είναι να ξέρετε ότι η Unibios την παρακολουθούσε για πάνω από δύο χρόνια ή για να το πω καλύτερα πριν μπει η Osmosun στο γαλλικό χρηματιστήριο τον Ιούλιο του 2023. Μάλιστα σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις με τη διοίκηση μου είχαν ζητήσει την άποψή μου για τη διαγραμματική ανάλυση της μετοχής της Osmosun αναφέροντας μάλιστα ότι η εν λόγω εταιρεία έχει πολύ ενδιαφέρον γιατί η καινοτόμος τεχνολογία της κουμπώνει πάνω στα δικά τους προϊόντα, αλλά λόγω κάποιων πολύ βασικών προβλημάτων οικονομικής διαχείρισης θα οδηγηθεί γρήγορα σε οικονομική δυσμένεια.
Play Video
Δηλαδή η διοίκηση ήξερε εδώ και χρόνια τα προβλήματα της Osmosun και την παρακολουθούσε στενά σαν την ύαινα που ακολουθεί το λαβωμένο ζώο ώσπου να αποδυναμωθεί και να πέσει στα νύχια της. Τώρα λοιπόν που έφτασε στο όριο που έπρεπε με την Osmosun να παρουσιάζει ζημιές στο τελικό αποτέλεσμα και σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, με εκτιμώμενο ταμειακό ορίζοντα μέχρι τον Ιούλιο του 2025, έκαναν την επίθεση αρπάζοντας τη λεία σε τιμή διάλυσης. Πάμε τώρα να γνωρίσουμε τη γαλλική εταιρεία.
Η Osmosun λοιπόν έχει υλοποιήσει έργα αφαλάτωσης σε περισσότερες από 30 χώρες παγκοσμίως, καλύπτοντας τέσσερις ηπείρους: Αφρική, Λατινική Αμερική και Καραϊβική, Μέση Ανατολή και Ασία-Ειρηνικό. Οι εγκαταστάσεις της περιλαμβάνουν μονάδες αφαλάτωσης θαλασσινού και υφάλμυρου νερού, αξιοποιώντας την ηλιακή ενέργεια χωρίς τη χρήση μπαταριών, καθιστώντας έτσι τις λύσεις της βιώσιμες και κατάλληλες για απομακρυσμένες περιοχές.
Μερικά παραδείγματα έργων ανά χώρα είναι: στη Γαλλία οι εγκαταστάσεις σε Saint-Cyprien και Canet-en-Roussillon, στη Γαλλική Πολυνησία οι μονάδες σε Bora Bora, Nukutepipi και Hao, στη Μαδαγασκάρη εγκαταστάσεις σε Antananarivo και Tulear, στο Μαρόκο μονάδα στο Guelmim-Oued Noun, στη Ναμίμπια έργο στο Bethanie, στη Μοζαμβίκη εγκαταστάσεις στην επαρχία Gaza και στο Tica στα νησιά Φίτζι εγκατάσταση στο Gandiaye, στη Κένυα έργο στο Ileret στη Νότια Αφρική μονάδα στο Witsand, με ημερήσια παραγωγή έως 300.000 λίτρα πόσιμου νερού στο Ομάν εγκατάσταση στο Fathkait στην Αίγυπτος μονάδα στο Ad-Dakhla στην Αυστραλία μονάδα στο Dubbo κ.α.
Αυτά τα έργα αντικατοπτρίζουν την παγκόσμια παρουσία της Osmosun -κάτι φυσικά που θέλει διακαώς η Unibios- και τη δέσμευσή της στην παροχή βιώσιμων λύσεων αφαλάτωσης σε περιοχές με περιορισμένη πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό.
Προσέξτε όμως παρά τα 78 έργα σε 30 χώρες και τις σαφείς ενδείξεις τεχνολογικής υπεροχής, η εταιρεία δεν έχει ακόμα πετύχει βιώσιμη κερδοφορία. Ένα αποτέλεσμα που ήξερε η Unibios χρόνια πριν.
Ποιοι είναι οι λόγοι;
1. Αργό μοντέλο εμπορευματοποίησης (monetization)
Η Osmosun είναι περισσότερο τεχνολογικός προμηθευτής και developer παρά operator. Αυτό σημαίνει ότι, αντί να αποκομίζει επαναλαμβανόμενα έσοδα από τις μονάδες (π.χ. μέσω μακροχρόνιων συμβολαίων παροχής νερού), εισπράττει κυρίως upfront, κατά την υλοποίηση των έργων. Επομένως, η ροή εσόδων είναι ασυνεχής και εξαρτάται από νέες συμβάσεις, και όχι από recurring income.
2. Περίπλοκη γεωγραφική διασπορά
Έχοντας έργα σε Αφρική, Ειρηνικό, Καραϊβική και Μέση Ανατολή, η εταιρεία αναγκάζεται να επωμιστεί: υψηλά κόστη logistics, αυξημένα κόστη υποστήριξης & τοποθέτησης του έργου σε λειτουργία. Αυτό το αποκεντρωμένο και δυσκίνητο επιχειρησιακό μοντέλο κάνει δύσκολη τη μετατροπή των εσόδων σε κερδοφορία.
3. Υψηλό κόστος R&D και scaling
Η Osmosun είναι ακόμα σε φάση επιχειρηματικής επέκτασης (scaling). Επενδύει σημαντικά σε Έρευνα και Ανάπτυξη (R&D) για νέα τυποποιημένα μοντέλα, σε after-sales support, και σε πιστοποιήσεις για διεθνείς αγορές.
4. Ανεπαρκής λειτουργική μόχλευση
Η χαμηλή παραγωγική δυναμική (μόλις 1,9 εκατ. ευρώ έσοδα το 2024) δεν επαρκεί για να καλύψει τα λειτουργικά κόστη μιας εισηγμένης εταιρείας όπως είναι τα γενικά και διοικητικά έξοδα, η διαχείριση έργων, το compliance με το Euronext, οι υποχρεώσεις δημοσιότητας κτλ. Η επιχείρηση δηλαδή έχει “ανοιχτεί πολύ” χωρίς να έχει εξασφαλίσει λειτουργική επάρκεια.
5. Εξάρτηση από λίγα μεγάλα έργα
Όπως παραδέχθηκε και η διοίκηση το 2025, το business model βασίστηκε υπερβολικά σε μεγάλα δημόσια έργα και δεν είχε την απαιτούμενη ευελιξία. Αυτό έφερε καθυστερήσεις υλοποίησης, έκθεσε την εταιρεία σε σημαντικούς κινδύνους ρευστότητας και προκάλεσε απώλειες σε επίπεδο μικτού κέρδους
6. Περιορισμένη τιμολογιακή δύναμη
Αν και η τεχνολογία της είναι καινοτόμα, ανταγωνίζεται χαμηλού κόστους λύσεις, όπως απλές μονάδες αφαλάτωσης με diesel ή δημοτικά έργα με χρηματοδότηση. Σε πολλές περιπτώσεις, για να κερδίσει τις συμβάσεις, πιέζει τις τιμές, με αποτέλεσμα μικτά περιθώρια που δεν επαρκούν.
Δηλαδή η Osmosun δεν έχει πρόβλημα τεχνολογίας. Έχει πρόβλημα επιχειρησιακού μοντέλου και κλίμακας. Πολλές καινοτόμες “green-tech” εταιρείες πέφτουν στην ίδια παγίδα. Ενώ έχουν διεθνές αποτύπωμα και ESG προφίλ, δεν έχουν καταφέρει να κάνουν scale το μοντέλο τους με θετική ταμειακή ροή.
Πώς τώρα έρχεται η Unibios και θεραπεύει τα προβλήματα της Osmosun κάνοντας μια πολύ εντυπωσιακή απόπειρα ανασυγκρότησης ενός “green-tech scale-up” που μπορεί να αποτελέσει τον game-changer στην κερδοφορία του ομίλου οδηγώντας τη σε μια νέα υγιή και σούπερ κερδοφόρα ενιαία εταιρική οντότητα.
1. Αστάθεια ταμειακών ροών → Ενίσχυση από cash flow και συμβολαιακή βάση της Watera
Η Osmosun λειτουργεί σαν project-based τεχνολογικός πάροχος. Η Unibios μέσω της Watera International έχει επαναλαμβανόμενα συμβόλαια και συντήρηση έργων. Αυτό σημαίνει ότι η νέα οντότητα αποκτά recurring revenue βάση, ενισχύοντας τις προβλέψιμες ταμειακές ροές – το “αίμα” κάθε βιώσιμου ισολογισμού.
2. Κακή λειτουργική μόχλευση → Κοινή παραγωγή και διανομή
Η Osmosun μέχρι σήμερα έφτιαχνε/τοποθετούσε τις μονάδες της ad hoc, ανάλογα με την τοποθεσία. Η Watera έχει καθετοποιημένη παραγωγή, logistics, πελατολόγιο και τεχνικό προσωπικό επί τόπου σε πολλές χώρες. Συνεπώς το κόστος ανά έργο μειώνεται αισθητά, η ταχύτητα εκτέλεσης ανεβαίνει και ο πελάτης αντιμετωπίζει μια “ενιαία λύση” (integrated water treatment)
3. Γεωγραφική διάσπαση → Οικοδόμηση περιφερειακών hubs με βάση το δίκτυο της Unibios
Η Osmosun ήταν “διάσπαρτη” σε πολλές χώρες, χωρίς οργανωμένη δομή. Η Watera έχει φυσική παρουσία (γραφεία, εργοστάσια) σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Τσεχία, Ιταλία. Αυτές οι τοποθεσίες μπορούν να λειτουργήσουν ως περιφερειακά hubs υλοποίησης έργων για Ευρώπη, Αφρική, Μέση Ανατολή. Δημιουργείται ένα operational efficiency που λείπει σήμερα.
4. Έλλειψη εμπορικής μόχλευσης → Cross-selling και bundling λύσεων Osmosun με τις μονάδες Watera
Η Osmosun πουλούσε “ξερή” τεχνολογία, χωρίς εγκατεστημένο δίκτυο πωλήσεων. Η Watera έχει εμπειρία σε διαγωνισμούς, δίκτυο B2B συνεργατών και έτοιμο pipeline από ξενοδοχεία, βιομηχανίες και κράτη. Έτσι η ηλιακή αφαλάτωση της Osmosun μπορεί να “κουμπώσει”: σε υφιστάμενα έργα της Watera (π.χ. τουριστικά resorts), σε βιομηχανικά έργα κ.α. ως premium ESG λύση για tender-based έργα.
5. Υψηλά κόστη scaling → Εκμετάλλευση τυποποιημένων modules Watera
Η Osmosun αλλάζει στρατηγική και περνά σε τυποποιημένες μονάδες (container-based). Η Watera ήδη κατασκευάζει τέτοιες για επεξεργασία νερού. Η σύμπραξη φέρνει: βιομηχανική κλίμακα, μείωση κόστους μονάδας (economies of scale) και περισσότερα έργα ανά τρίμηνο
6. Έλλειψη κεφαλαιοποίησης και αναγνωρισιμότητας → Χρηματιστηριακή μόχλευση και branding
Η Unibios είναι εισηγμένη στην Αθήνα και πλέον μέσω της Osmosun εισέρχεται και στο Euronext Growth Paris, την “Αvenue des Startups Cleantech”.
Πού μπορεί να οδηγήσει τώρα όλο αυτό;
Η νέα λοιπόν Osmosun που θα γίνει η μητρική εταιρεία του τομέα Επεξεργασίας Νερού της Unibios, και θα ενοποιεί τις δραστηριότητες της Watera και της Osmosun δεν είναι άλλη μία εταιρεία cleantech. Είναι μια κάθετα ενοποιημένη πλατφόρμα βιώσιμης τεχνολογίας νερού, που συνδυάζει: τεχνολογία ηλιακής αφαλάτωσης χωρίς μπαταρίες (Osmosun), υποδομές, εμπορική δικτύωση και industrial know-how (Watera–Unibios)
Με έργα σε 30+ χώρες, παραγωγική παρουσία σε 4 ευρωπαϊκά κράτη και στόχευση σε αγορές υψηλής ζήτησης όπως Μεσόγειος, Αφρική και Ασία, η νέα οντότητα έχει ό,τι χρειάζεται για να μετατραπεί από έργο σε πλατφόρμα, και από πλατφόρμα σε brand.
Η νέα εταιρική δομή, με ταυτόχρονη παρουσία στο Euronext Growth Paris και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μπορεί να διεκδικήσει: χρηματοδότηση από πράσινα ομόλογα (Green Bonds),συμμετοχή σε Horizon Europe & Invest EU και PPPs έργα αφαλάτωσης σε Μεσόγειο & Αφρική με κρατική εγγύηση. Αυτό συνεπάγεται lower cost of capital και υψηλότερα περιθώρια κερδοφορίας.
Η πιθανή εξέλιξη θα είναι μέσα στη τριετία 2025-2027 η εταιρεία να φέρνει έσοδα άνω των 40 με 50 εκατ. ευρώ με ένα EBITDA περιθώριο άνω του 15% με 20%. Η πλέον συντηρητική αποτίμηση για μια τέτοια εταιρεία που παίζει σε τέτοιο κλάδο τεχνολογικής επεξεργασίας νερού είναι μια κεφαλαιοποίηση 1,5 με 2 φορές τα έσοδα οδηγώντας στο μέσο των 90 εκατ. ευρώ, με πολύ ισχυρό upside αν ενταχθεί σε επενδυτικό θεματικό ETF ή οικοσύστημα cleantech και αναβαθμιστεί μεταπηδώντας στη κύρια αγορά του Euronext Paris.
Όσον αφορά τώρα τη ναυαρχίδα την Unibios θα έλεγα ότι ο στόχος των 100 εκατ. ευρώ κεφαλαιοποίηση ή τα 5,80 με 6 ευρώ ανά μετοχή θα μπορούσε να χτυπηθεί καθώς δημιουργείται ένα επενδυτικό προφίλ που απευθύνεται σε πολλαπλές κατηγορίες θεσμικών και ιδιωτών επενδυτών, με κοινό παρονομαστή την αναζήτηση βιώσιμης ανάπτυξης, ESG αποτυπώματος και τεχνολογικής υπεραξίας σε micro-cap επίπεδο.
Ποιες κατηγορίες είναι αυτές;
1. ESG/Impact Funds
Επενδυτικά κεφάλαια που στοχεύουν σε εταιρείες με θετική περιβαλλοντική ή κοινωνική επίδραση (π.χ. πρόσβαση σε καθαρό νερό, μείωση CO₂). Η Osmosun, μέσω της τεχνολογίας solar desalination, καλύπτει κριτήρια SDG (UN Sustainable Development Goals) όπως το SDG 6 (Clean Water) και SDG 13 (Climate Action). Επιπλέον, η Watera φέρνει έτοιμη reporting δομή για ESG compliance.
2. Micro-cap και Small-Cap Private Equity Funds
Επενδυτικά χαρτοφυλάκια που επενδύουν σε εταιρείες με αποτίμηση κάτω των 100 εκατ. ευρώ, πριν την εκρηκτική ανάπτυξή τους. Η νέα Osmosun προσφέρει σαφή δρόμο προς το scaling, με δυνατότητα να δεκαπλασιάσει τον κύκλο εργασιών της σε 3–5 έτη. Ιδανικό “entry point” για private equity funds με 5ετή επενδυτικό ορίζοντα.
3. Family Offices & HNWI (High Net Worth Individuals)
Ιδιώτες ή family funds με επενδυτική φιλοσοφία thematic ή social-driven που αναζητούν early-stage ESG plays, με τεχνολογικό background και “φιλόδοξα αλλά εφαρμόσιμα” επιχειρηματικά σχέδια. Η Osmosun προσφέρει το αφήγημα “από ζημιογόνα cleantech σε κερδοφόρο utility”, κάτι που μπορεί να δώσει μεγάλη υπεραξία στη φάση pre-institutional entry.
4. Long-only θεσμικοί επενδυτές με exposure σε Water & Climate
Ταμεία και index followers που εστιάζουν σε τομείς όπως: Υποδομές Ύδρευσης, CleanTech Utilities και Κλιματικής Ανθεκτικότητας. Η νέα Osmosun, αν χτίσει ενοποιημένα υγιή οικονομικά στοιχεία, μπορεί να ενταχθεί σε θεματικούς δείκτες ή ETFs, κάτι που θα εκτινάξει τη ρευστότητα και την αποτίμηση.
5. Επενδυτές pre-IPO ή venture-style
Πρωτοποριακά funds που επενδύουν σε εισηγμένες early-stage εταιρείες σαν να ήταν pre-IPO startups. Συνδυάζουν θεσμική αξιολόγηση με startup metrics ( Burn Rate, Customer Acquisition Cost, Runway). Η νέα Osmosun “κουμπώνει” απόλυτα ως cleantech infrastructure growth story με upside και underpricing.
Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν Unibios δεν πήρε απλώς την Osmosun – πήρε τη σκυτάλη για να τρέξει στον παγκόσμιο στίβο του clean water tech. Και θα τρέξει πιο γρήγορα απ’ όσο προλαβαίνει το ταμπλό να ανατιμήσει. Γιατί όταν μια εταιρεία ξέρει να κυνηγά ευκαιρίες, να διαβάζει τεχνολογία και να ζυγίζει timing, τότε δεν αγοράζει την παρακμή… επενδύει στη μεταμόρφωση. Και στην επόμενη τριετία, το ταμπλό θα την ανταμείψει με όρους γεωμετρικής ανατίμησης.
Από πλευράς τώρα διαγραμματικής ανάλυσης είναι εύκολο να καταλάβει κανείς ότι το να γράψει η μετοχή τα 2 ευρώ είναι θέμα ημερών μετά και την ανοδική διάλυση του καναλιού C1 στα τέλη του Απρίλη. Το θέμα όμως τι θα γίνει πάνω από τα 2 ευρώ και πόσο γρήγορα θα ανεβαίνει τα ανοδικά σκαλοπάτια μιας που θα έχει απελευθερωθεί από το διετές εύρος διακύμανσης.
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.
May 28, 2025
www.chartwar.gr