Η –διορισμένη από τον στρατό– σουδανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι σχημάτισε εθνική επιτροπή για να ερευνηθούν οι αμερικανικές κατηγορίες κατά τις οποίες οι ένοπλες δυνάμεις χρησιμοποίησαν χημικά όπλα στον πόλεμο με τους παραστρατιωτικούς των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), που μαίνεται για πάνω από δυο χρόνια.
Η επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών και Άμυνας και της υπηρεσίας πληροφοριών, θα «παρουσιάσει την έκθεσή της χωρίς καθυστέρηση».
«Ο πρόεδρος του συμβουλίου της υπέρτατης πολιτικής εξουσίας, ο στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, εξέδωσε απόφαση να σχηματιστεί εθνική επιτροπή (…) επιφορτισμένη να ερευνήσει τις αμερικανικές κατηγορίες», ανέφερε χθες το υπουργείο Εξωτερικών, απορρίπτοντας ταυτόχρονα πως αληθεύουν.
Το Χαρτούμ διαβεβαίωσε πως ενεργεί «τηρώντας τις διεθνείς δεσμεύσεις του, ιδίως τη Σύμβαση για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΣΑΧΟ)», που επικυρώθηκε το 1999.
Την 22η Μαΐου, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατηγόρησε τον τακτικό στρατό πως χρησιμοποίησε χημικά όπλα το 2024, χωρίς να διευκρινίσει πού, ούτε τις περιστάσεις.
Η αμερικανική κυβέρνηση ανήγγειλε την προσεχή επιβολή κυρώσεων, από την 6η Ιουνίου. Οι κυρώσεις αυτές συμπεριλαμβάνουν περιορισμούς των εξαγωγών στο Σουδάν και περιορισμό της πρόσβασης των σουδανικών αρχών σε πιστώσεις της αμερικανικής κυβέρνησης.
Εκπρόσωπος της σουδανικής κυβέρνησης διέψευσε τις αμερικανικές κατηγορίες, κάνοντας λόγο για «πολιτικό εκβιασμό».
Δεν είναι η πρώτη φορά που το Σουδάν γίνεται αντικείμενο τέτοιων κατηγοριών.
Τον Ιανουάριο, δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times, που επικαλέστηκε αμερικανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους, ανέφερε πως οι σουδανικές ένοπλες δυνάμεις χρησιμοποίησαν χημικά όπλα –πιο συγκεκριμένα, όπλα χλωρίου– τουλάχιστον δυο φορές εναντίον παραστρατιωτικών σε απομονωμένες περιοχές του Σουδάν, με τη σύμφωνη γνώμη του στρατηγού Μπουρχάν.
Ήδη το 2016 η Διεθνής Αμνηστία είχε καταγγείλει τη χρήση χημικών όπλων από κυβερνητικές δυνάμεις στο Νταρφούρ (δυτικά). Η ΜΚΟ είχε απαιτήσει την εποχή να διενεργηθεί έρευνα από τα Ηνωμένα Έθνη. Μάταια.
Το 1998, οι ΗΠΑ είχαν καταγγείλει πως το εργοστάσιο φαρμάκων Σίφα στο Χαρτούμ παρήγαγε χημικές ουσίες για λογαριασμό της Αλ Κάιντα προτού εξαπολύσει βομβαρδισμό στην εγκατάσταση.
Η Ουάσιγκτον δεν έδωσε ποτέ στη δημοσιότητα καμιά απόδειξη για την κατηγορία αυτή κι η υπόθεση ουδέποτε ερευνήθηκε.