«Το συγκριτικό πλεονέκτημα της Εθνικής Τράπεζας είναι ο ισχυρός της ισολογισμός που εμπεριέχει πλεονάζουσα ρευστότητα, η οποία αποτελεί ευκαιρία αλλά και πρόκληση ως προς την αξιοποίησή της και ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια άξονες που μας δίνει στρατηγική ευελιξία στις αναπτυξιακές κινήσεις», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς στη γενική συνέλευση των μετόχων.
«Αναζητούμε ευκαιρίες που έχουν χρηματοοικονομική και εμπορική λογική. Είναι περιορισμένες και είμαστε επιλεκτικοί και πειθαρχημένοι», υποστήριξε αναλύοντας τη στρατηγική μη οργανικής ανάπτυξης της τράπεζας.
Για τη μερισματική πολιτική δήλωσε ότι βασικός στόχος είναι η αύξηση της ανταμοιβής των μετόχων και ήδη από τα κέρδη του 2025 θα διατεθεί το 60%. Σε επίπεδο οργανικής ανάπτυξης τόνισε ότι οι βασικοί άξονες είναι η ανάπτυξη και η πιστωτική επέκταση στην ελληνική αγορά αλλά και η αύξηση του δανειακού χαρτοφυλακίου μέσω της επανένταξης υγιών πελατών από τους servicers.
Στις προκλήσεις ο κ. Μυλωνάς επισήμανε την αβεβαιότητα σε διεθνές επίπεδο που επιφέρει η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής την οποία η ΕΤΕ θα αντιμετωπίσει με αύξηση των δραστηριοτήτων της, ο ανταγωνισμός από τις ψηφιακές τράπεζες και ήδη η Εθνική επενδύσει 200 εκατ .ευρώ ετησίως στην τεχνολογική της αναβάθμιση και η είσοδος νέων τεχνολογιών όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη. «Η τεχνολογική υπεροχή είναι κρίσιμο στοιχείο στον δρόμο της Τραπεζικής Ενοποίησης», τόνισε.
Γκίκας Χαρδούβελης
Η πολιτική αύξησης των δασμών που ακολουθεί ο Αμερικανός πρόεδρος προκαλεί αβεβαιότητα σε πολιτικό, οικονομικό και επιχειρηματικό επίπεδο και η επιβάρυνση εξαιτίας αυτής είναι μεγαλύτερη από την επιβολή των δασμών αυτών καθ` αυτών, τόνισε πριν από λίγο στην Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εθνικής Τράπεζας ο πρόεδρός της Γκίκας Χαρδούβελης. «Εφόσον οι δασμοί εφαρμοστούν στο σύνολό τους θα μας επαναφέρουν διεθνώς στη δεκαετία του 1930», υποστήριξε και κάλεσε την Ευρώπη να γίνει πιο ανταγωνιστική καθώς αυτή είναι η απάντηση στις πολιτικές Τραμπ.
«Υπάρχουν τα εργαλεία των πρώην πρωθυπουργών της Ιταλίας Λέτα και Ντράγκι τα οποία δείχνουν τον δρόμο για την Ευρώπη», τόνισε. Για την ελληνική οικονομία υπογράμμισε ότι «το περιβάλλον δεν είναι πιεστικό ωστόσο είναι δύσκολο καθώς υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις όπως οι αύξηση των επενδύσεων καθώς υστερούμε σε σχέση με τον μέσο όρο της ευρωζώνης, το υψηλό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών που θα αντιμετωπιστεί μόνο με ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο και η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων στη δικαιοσύνη, την ψηφιοποίηση, την χρήση γης», δήλωσε.
«Ο δρόμος σύγκλισης της ελληνικής οικονομίας με την ευρωζώνη έχει προχωρήσει αλλά είναι μακρύς ακόμη», τόνισε.