Σε καθεστώς προσωρινής προστασίας από τους πιστωτές της έχει τεθεί η Seagull, εταιρεία του κλάδου των logistics, στο πλαίσιο σχεδίου χρηματοοικονομικής και επιχειρησιακής αναδιάρθρωσης.
Η σχετική αίτηση, που κατατέθηκε πριν από λίγα εικοσιτετράωρα στο Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά, εντάσσεται σε ευρύτερο πλάνο αναδιάρθρωσης, το οποίο αποσκοπεί στην επαναφορά της σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης, σύμφωνα με πηγές με γνώση που μίλησαν στο Euro2day.gr.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η εταιρεία φέρεται να βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με επενδυτή για την εξεύρεση κεφαλαίων και τη στήριξη του επιχειρησιακού μετασχηματισμού. Προ τριετίας στην εταιρεία εισήλθε η EOS Capital, το επενδυτικό σχήμα του Απόστολου Ταμβακάκη, με συμμετοχή 49%.
Οι συνολικές υποχρεώσεις της εταιρείας εκτιμώνται σήμερα σε 7 έως 10 εκατ. ευρώ, κυρίως προς προμηθευτές, ασφαλιστικά ταμεία και, σε μικρότερο βαθμό, προς τράπεζες, αναφέρουν άλλες πηγές. Η προσωρινή προστασία που εξασφαλίστηκε από το δικαστήριο περιλαμβάνει την αναστολή λήψης ή εκτέλεσης αναγκαστικών μέτρων από πιστωτές, την απαγόρευση κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών και κινητών περιουσιακών στοιχείων, καθώς και την εξαίρεση από τα μέτρα της εταιρείας Sunlight Group, η οποία έχει παρέμβει στη διαδικασία. Τα μέτρα ισχύουν από τη δημοσίευση της απόφασης ή μέχρι την κατάθεση της αίτησης επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης.
Η Seagull ιδρύθηκε το 2006 και κατάφερε, μέσα σε λίγα χρόνια, να εξελιχθεί σε έναν από τους βασικούς παρόχους υπηρεσιών logistics στην Ελλάδα, επεκτείνοντας τη δραστηριότητά της σε επτά ευρωπαϊκές χώρες και διαχειριζόμενη αποθηκευτικούς χώρους συνολικής έκτασης άνω των 85.000 τ.μ.
Σε περιόδους αιχμής, ο κύκλος εργασιών της ξεπερνούσε τα 100 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με πηγές κοντά στην εταιρεία. Ωστόσο, η περίοδος μετά την πανδημία αποδείχθηκε κρίσιμη.
Η εκτόξευση του κόστους ενέργειας, η απότομη πτώση των ναύλων και οι γεωπολιτικές αναταράξεις σε ευαίσθητες περιοχές εμπορικών ροών επηρέασαν τη λειτουργία της, αναφέρουν στελέχη του κλάδου των logistics. Εξαιτίας αυτών η εταιρεία αναγκάστηκε να αναστείλει δραστηριότητες σε διάφορες χώρες του εξωτερικού, ενώ αποφασίστηκε και η αποεπένδυση από το ναυτιλιακό της σκέλος, το οποίο παρουσίαζε αρνητικές ροές. Η συρρίκνωση αυτή είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια μεριδίων αγοράς ενώ δημιούργησε αίσθημα αβεβαιότητας στον εμπορικό κύκλο της, πιέζοντας τα κεφάλαια κίνησής της.
Σήμερα η εταιρεία φέρεται να βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με ενδιαφερόμενο επενδυτή που δεν δραστηριοποιείται στον κλάδο των logistics, με στόχο τη διαμόρφωση ενός βιώσιμου επιχειρησιακού πλάνου, που θα συνδυάζει επανακεφαλαιοποίηση με λειτουργική εξυγίανση και διατήρηση κρίσιμων πόρων. Η έκβαση των διαπραγματεύσεων και η τελική έγκριση της συμφωνίας εξυγίανσης θα καθορίσουν τη μελλοντική πορεία της εταιρείας.