Μπορεί πριν από μερικά χρόνια η παραγωγή διαστημικής τεχνολογίας στην Ελλάδα και δη δορυφόρων να έμοιαζε με όνειρο θερινής νυκτός, όμως πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει δραματικά, αλλά ευτυχώς προς το καλύτερο.
Η φινλανδική εταιρεία διαστημικής τεχνολογίας, ICEYE, δημιούργησε στην Αθήνα μια νέα γραμμή παραγωγής, στην οποία κατασκευάζονται υποσυστήματα των μικροδορυφόρων SAR SAR (ραντάρ συνθετικού διαφράγματος για την παρατήρηση της Γης) που παράγει.
Στο πλαίσιο αυτό η εταιρεία εγκαινίασε πρόσφατα τα νέα γραφεία της στην Ελλάδα, γεγονός που αποτέλεσε ορόσημο για την διεθνή της ανάπτυξη.
Το Euro2day.gr συνομίλησε με τον επικεφαλής της ICEYE Greece, Βασίλη Χαλουλάκο για την νέα μονάδα παραγωγής, αλλά και τους στόχους της φινλανδικής εταιρείας για την ελληνική αγορά.
Σημειώνεται ότι η ICEYE είναι μία εκ των εταιρειών που έχει αναλάβει την κατασκευή και την εκτόξευση δορυφόρων SAR στο πλαίσιο του «Εθνικού Προγράμματος Μικροδορυφόρων».
Συγκεκριμένα, η φινλανδική εταιρεία διαστημικής τεχνολογίας έχει υπογράψει σύμβαση με τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό και το ελληνικό υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης -μαζί με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος- για το «Ελληνικό Εθνικό Δορυφορικό Διαστημικό Πρόγραμμα – Άξονας 1.2» (πρόγραμμα ραντάρ).
«Η συμμετοχής μας στον “Άξονα 1.2″ έπαιξε καίριο ρόλο, στην ουσία ήταν ο λόγος που ήρθαμε στην Ελλάδα για την κατασκευή δύο μικροδορυφόρων SAR», σχολίασε ο κ. Χαλουλάκος στο Euro2day.
Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα «Άξονας 1.2» καλύπτει το Ελληνικό Διαστημικό Τμήμα SAR και περιλαμβάνει τόσο την τηλεπισκόπηση με ραντάρ, όσο και την ανάπτυξη ενός Ελληνικού Συστήματος Παρατήρησης, συμπεριλαμβανομένης και της εκτόξευσης δύο δορυφόρων ICEYE SAR. Στο πλαίσιο του προγράμματος, η Ελλάδα θα έχει πρόσβαση στον υφιστάμενο αστερισμό δορυφόρων SAR της φινλανδικής εταιρείας.
Ο επικεφαλής της ICEYE GREECE χαρακτήρισε πολύ καλή την δουλειά που έχει γίνει στο πλαίσιο του προγράμματος από όλους τους φορείς, καθώς όπως είπε «τους έδωσε τη δυνατότητα να κοιτάνε στο μέλλον».
Γραμμή παραγωγής δορυφόρων στην Ελλάδα
Ένα από τα πιο κομβικά σημεία της έλευσης της ICEYE στην Ελλάδα είναι όπως αναφέρθηκε και παραπάνω η δημιουργία της παραγωγικής μονάδας στην Αθήνα, η οποία βρίσκεται ήδη σε λειτουργία. «Φτιάχνει δύο πολύ κρίσιμα υποσυστήματα των δορυφόρων για τον παγκόσμιο μας στόλο, τα οποία παράγονται πλέον μόνο στην Αθήνα», τονίζει ο κ. Χαλουλάκος». Τα υποσυστήματα αυτά είναι η αντένα και μέρη του ραντάρ.
«Από εδώ και στο εξής η Ελλάδα γίνεται ένα ζωτικό κομμάτι της παγκόσμιας παραγωγής μας, καθώς ένα σημαντικό κομμάτι κάθε δορυφόρου που αγοράζεται από χώρες όπως η Γερμανία, η Ιαπωνία και η Βραζιλία, θα κατασκευάζεται στη χώρα μας και μόνο», επισημαίνει ο επικεφαλής της ICEYE GREECE. Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει στα πλάνα της εταιρείας είναι να αυξήσει την παραγωγή στην χώρα μας, φτάνοντας σε σημείο οι δορυφόροι να παράγονται εξ ολοκλήρου στη χώρα μας.
Σύμφωνα με τον ίδιο πρόκειται για ένα φιλόδοξο μεσο-μακροπρόθεσμο επενδυτικό πλάνο που μπορεί να φτάσει τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στο μέλλον.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όσον αφορά την παραγωγική μονάδα στην Αθήνα, οι εγκαταστάσεις της εταιρείας είναι κοντά στα χίλια τετραγωνικά μέτρα, ενώ πληρούν τις προδιαγραφές για την κατασκευή ολόκληρου του δορυφορικού συστήματος. Μάλιστα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ICEYE GREECE τα πρώτα κομμάτια της παραγωγής έχουν ήδη σταλεί.
Σε τι διαφέρουν οι μικροδορυφόροι SAR από τους παραδοσιακούς δορυφόρους
Όπως εξηγεί ο κ. Χαλουλάκος οι δορυφόροι SAR είναι μικρότεροι από τους παραδοσιακούς, κάτι που σημαίνει ότι έχουν μεγαλύτερη ευελιξία, δηλαδή φτιάχνονται και εκτοξεύονται πιο γρήγορα. «Εμείς από τη στιγμή που θα πάρουμε μια παραγγελία μπορεί να έχουμε παραδώσει τον δορυφόρο μέσα σε ένα χρόνο και φυσικά έχει μικρότερο κόστος», υπογραμμίζει.
«Λόγω του ότι είμαστε στην βιομηχανία των μικροδορυφόρων και έχουμε μια πολύ δυνατή παραγωγική δυνατότητα και ομάδα, έχουμε καταφέρει να εκτοξεύσουμε 48 δορυφόρους μέχρι στιγμής, έχοντας τον μεγαλύτερο αστερισμό στον κόσμο. Κάτι που σημαίνει ότι έχουμε μεγαλύτερη κάλυψη, δηλαδή όσο μεγαλύτερος ο αστερισμός τόσο περισσότερο καλύπτεις τα σημεία ενδιαφέροντος. Η δύναμη του μεγάλου αστερισμού προσδίδει πολύ μεγάλη αξία σε αυτό που έχουμε να προσφέρουμε», προσθέτει.
Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει ο επικεφαλής της ICEYE GREECE η μεγάλη διαφορά των μικροδορυφόροι SAR με τους παραδοσιακούς έγκειται στο γεγονός ότι οι πρώτοι έχουν πάνω τους σύστημα ραντάρ, δηλαδή υπάρχει ενεργητικός μηχανισμός.
Ο ίδιος διευκρινίζει ότι οι αισθητήρες διαχωρίζονται σε ενεργητικούς και παθητικούς. Στους παθητικούς μηχανισμούς συγκαταλέγονται τα οπτικά συστήματα που γνωρίζουμε συνήθως, τα οποία όμως δεν μπορούν να πάρουν εικόνα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Επίσης, δεν μπορούν να πάρουν εικόνα υπό διαφορετικές καιρικές συνθήκες, όπως π.χ. όταν έχει συννεφιά.
Αντιθέτως, όπως αναφέρει ο κ. Χαλουλάκος, τα ραντάρ λειτουργούν 24/7 υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες. «Ο μηχανισμός SAR μπορεί να κοιτάζει τη Γη ανεξαρτήτως του τι συμβαίνει. Οπουδήποτε, καθώς έχουμε πολύ μεγάλο αστερισμό. Μπορεί να κοιτάζει τη νύχτα, μπορεί να κοιτάζει μέσα από όλα τα καιρικά φαινόμενα, μπορεί να κοιτάζει μέσα από σύννεφα, καπνούς κλπ. Είναι ασταμάτητος στην ουσία», εξηγεί.
Καταλαβαίνουμε λοιπόν για άλλη μια φορά το πόσο σημαντικά είναι τα υποσυστήματα που παράγονται στην Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με τον κ. Χαλουλάκο είναι ζωτικής σημασίας το γεγονός ότι στην χώρα μας φτιάχνονται κομμάτια του ραντάρ και φτιάχνεται και η αντένα, η οποία είναι ο τρόπος με τον οποίο επικοινωνεί ο δορυφόρος με τα επίγεια συστήματα. «Είναι η καρδιά του δορυφόρου», αναφέρει ο ίδιος χαρακτηριστικά.
Οι μικροδορυφόροι SAR ως λύση έναντι των φυσικών καταστροφών και η δυνατότητα αμυντικής χρήσης
Το συμβόλαιο της ICEYE με το Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος για λογαριασμό του υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι για πολιτικούς σκοπούς. Οι δορυφόροι της περνούν στα χέρια του υπουργείου, ενώ η εταιρεία ήδη δίνει δεδομένα από τον δικό της αστερισμό.
Η τεχνολογία της φινλανδικής εταιρείας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποτροπή των φυσικών καταστροφών, όμως το σύστημα της είναι διττής χρήσης, έχει δηλαδή και αμυντικές προεκτάσεις. «Υπάρχει και άλλο μέλλον στην Ελλάδα για να κάνουμε και άλλα πράγματα. Έχουμε τη δυνατότητα το ίδιο γρήγορα να φτιάξουμε δορυφορικά συστήματα SAR για αποκλειστική χρήση από το υπουργείο Άμυνας», αναφέρει ο επικεφαλής της ICEYE GREECE.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η ICEYE μεταξύ άλλων έχει προμηθεύσει μικροδορυφόρους στην Ουκρανία, ενώ πρόσφατα ανακοίνωσε τη συνεργασία της με το υπουργείο Άμυνας της Πολωνίας. «Έχουμε παρατηρήσει ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο τα υπουργεία Άμυνας επιλέγουν να έχουν τον δικό τους αφοσιωμένο αστερισμό δορυφόρων», σχολιάζει.
Αναφορικά με τον τρόπο που μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι μικροδορυφόροι SAR για να καλύψουν τις αμυντικές ανάγκες της χώρας μας, ο κ. Χαλουλάκος δηλώνει πως «η Ελλάδα έχει πολύ μεγάλα θαλάσσια σύνορα. Βρίσκεται σε μια περιοχή, η οποία είναι θερμή γεωπολιτικά. Το δικό μας σύστημα λειτουργεί 24/7 και μπορεί να κοιτάζει τη Γη με πολύ υψηλή ανάλυση. Έχουμε φτάσει τα 25 εκατοστά σε ανάλυση και αυτό βελτιώνεται και άλλο με τις επόμενες γενιές δορυφόρων. Οπότε καταλαβαίνετε ότι ένα σύστημα που είναι ασταμάτητο μέρα νύχτα μέσα από όλα τα καιρικά φαινόμενα και με τέτοια ανάλυση σίγουρα βρίσκει πολλές εφαρμογές σε μια γεωγραφία όπως αυτή της Ελλάδας».
«Αντίδοτο» στο brain drain
Αυτή τη στιγμή η ICEYE GREECE μετρά διψήφιο αριθμό εργαζομένων, οι οποίοι είναι όλοι Έλληνες και βρίσκονται full time στην Ελλάδα.
Την ίδια ώρα -καθώς στο πλάνο της εταιρείας είναι να γίνουν και άλλες προσλήψεις μέχρι το τέλος του έτους-, σε ερώτηση σχετικά με το πόσο ικανοποιημένοι είναι με τη δεξαμενή ταλέντων που υπάρχει στη χώρα ο κ. Χαλουλάκος απαντάει πως «στην Ελλάδα υπάρχει πάρα πολύ ταλέντο και θα έλεγα υψηλής ποιότητας ταλέντο. Εγώ νομίζω ότι τα ελληνικά μυαλά γενικότερα είναι πάνω από το μέσο όρο. Δυστυχώς όμως, αρκετό από αυτό το ταλέντο βρίσκεται ακόμα εκτός Ελλάδας. Για τον λόγο αυτό, όπως σημειώνει, η ICEYE GREECE θέλει να γίνει πόλος έλξης για την επιστροφή των Ελλήνων της διασποράς, καθώς μπορεί να προσφέρει θέσεις εργασίας υψηλής ποιότητας σε μια εταιρεία που έχει σύμφωνα με τον ίδιο αντίκτυπο σε παγκόσμιο επίπεδο».
Οι στόχοι της ICEYE GREECE για την ελληνική αγορά
Ένας από τους λόγους που η ICEYE επέλεξε να επεκταθεί στην χώρα μας ήταν η γεωγραφική της θέση. Σύμφωνα με τον κ. Χαλουλάκο η Ελλάδα θα αποτελέσει τον κόμβο για την επέκταση της εταιρείας στην ευρύτερη περιοχή τη Νοτιοανατολικής Μεσογείου, της Βόρειας Αφρικής, της Μέσης Ανατολής.
Στους στόχους της ICEYE είναι επίσης να φέρει σημαντικό κομμάτι του τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) στην Ελλάδα. «Θα ήταν αρκετά σημαντικό να κάνουμε την ICEYE GREECE ένα R&D hub, ένα center of excellence για κάποια από τα πολύ σημαντικά R&D projects που έχουμε», λέει ο κ. Χαλουλάκος.
Ώθηση στον διαστημικό τομέα της Ελλάδας
Ερωτώμενος σχετικά με το πώς η ICEYE στην ανάπτυξη του ελληνικού διαστημικού τομέα ο κ. Χαλουλάκος αναφέρει πως «έχει γίνει πολλή δουλειά τα τελευταία χρόνια για να έρθει στην επιφάνεια ο ελληνικός διαστημικός τομέας. Οι άνθρωποι που εκπροσωπούν την εγχώρια βιομηχανία διαστήματος έχουν δουλέψει πολύ και έχουν χύσει πολύ ιδρώτα για να γίνουν επενδύσεις στο διάστημα, όπως και έγινε με το Εθνικό Πρόγραμμα Μικροδορυφών. Οπότε υπάρχει ένα οικοσύστημα. Εμείς σαν ICEYE αναγνωρίζουμε την προσπάθεια και τον αγώνα που έχουν κάνει οι άνθρωποι του ελληνικού διαστημικού οικοσυστήματος ώστε να βρεθούν πόροι για να δημιουργηθούν αυτά τα προγράμματα».
Παράλληλα, ο επικεφαλής της ICEYE GREECE εξέφρασε την επιθυμία της εταιρείας να συνεργαστεί με εταιρείες του ελληνικού διαστημικού οικοσυστήματος, καθώς και με τα ελληνικά πανεπιστήμια.
Κλείνοντας, ο κ. Χαλουλάκος είπε ότι το όνειρο της εταιρείας είναι πουλάει δορυφόρους στις γειτονικές χώρες, οι οποίοι θα είναι φτιαγμένοι στην Ελλάδα από Έλληνες μηχανικούς.