
Οι μετοχές της Wall Street υποχωρούν την Παρασκευή (30/5), για να κλείσουν ένα συνολικά κερδοφόρο μήνα, αφού ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η Κίνα παραβίασε την προκαταρκτική εμπορική συμφωνία, αναζωπυρώνοντας τους φόβους ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να εισέλθουν σε έναν παρατεταμένο εμπορικό πόλεμο.
Σε αυτό το πλαίσιο ο Dow σημειώνει πτώση 0,11% στις 42.168,73 μονάδες, ο S&P 500 κινείται καθοδικά κατά 0,46% στις 5.884,88 μονάδες και ο Nasdaq καταγράφει απώλειες 0,81% στις 19.020,80 μονάδες.
Στα αξιόλογα της ημέρας, ο Τραμπ ισχυρίστηκε σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η Κίνα «παραβίασε» την ισχύουσα εμπορική συμφωνία της με τις ΗΠΑ. Αυτό έρχεται μετά την δήλωση του υπουργού Οικονομικών Μπέσεντ σε συνέντευξη στο Fox News ότι οι εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας «έχουν μείνει στάσιμες».
Η αμερικανική κυβέρνηση έχει βρει το αμφιλεγόμενο σχέδιό της για ευρείες και απότομες εισφορές σε νομική εκκρεμότητα. Οι επενδυτές αναρωτιούνται πλέον αν, ή πότε, μπορεί να επιτευχθεί μια μακροπρόθεσμη συμφωνία μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ.
Οι νομικές ανησυχίες έφτασαν σε σημείο «αναβρασμού» μετά την αναστολή από το Δικαστήριο Διεθνούς Εμπορίου το βράδυ της Τετάρτης (30/5) της πλειοψηφίας των δασμών του Τραμπ. Όμως ένα εφετείο χορήγησε αναστολή την Πέμπτη (29/5), επιτρέποντας στους δασμούς να παραμείνουν σε ισχύ μέχρι την επόμενη εβδομάδα.
Η κυβέρνηση Τραμπ εξέταζε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει μια διάταξη του νόμου περί εμπορίου του 1974 για να εφαρμόσει δασμούς έως 15% για 150 ημέρες, σύμφωνα με την Wall Street Journal.
Η νομική μάχη γύρω από τους δασμούς προσφέρει την τελευταία δόση αβεβαιότητας για μια ήδη ανήσυχη αγορά. Οι επενδυτές παλεύουν με τις μακροοικονομικές ανησυχίες που συνδέονται με τους δασμούς και ανησυχούν ότι ο κλονισμός της εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ θα μπορούσε να προκαλέσει ύφεση.
Ωστόσο, οι μετοχές είναι έτοιμες να κλείσουν τον Μάιο με ισχυρά κέρδη μετά από έναν δύσκολο Απρίλιο. Ένα μεγάλο μέρος των κερδών ακολούθησε την ανακοίνωση μιας εμπορικής συμφωνίας μεταξύ των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου στις αρχές του μήνα, η οποία, όπως ήλπιζαν οι επενδυτές, θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για περισσότερες συμφωνίες με άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν δασμούς.
Να σημειωθεί ότι ο S&P 500 έχει προσθέσει πάνω από 5% αυτό το μήνα, ενώ ο Nasdaq έχει αυξηθεί κατά 9,5% σε αυτό το διάστημα. Ο Dow των 30 μετοχών έχει κερδίσει 3% τον μήνα.
Σε εβδομαδιαία βάση, ο S&P 500 έχει ενισχυθεί κατά 1,5%, ενώ ο Dow των 30 μετοχών έχει αυξηθεί κατά 1%. Ο τεχνολογικά βαρύς Nasdaq έχει ενισχυθεί κατά 1,9%.