Η κίνηση της UniCredit, με την οποία αυξάνει το μερίδιό της στην Alpha Bank σε σχεδόν 20% και δυνητικά, σύμφωνα με ενημέρωση της ιταλικής τράπεζας προς τους μετόχους της, μπορεί να φτάσει έως και το 29,9%, αναδιαμορφώνει το επενδυτικό και τραπεζικό τοπίο στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Πλέον, είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Alpha Bank και ασκεί έλεγχο στην τράπεζα.
Η κίνηση αυτή, εκτός από τη δημιουργία μιας σημαντικής στρατηγικής συμμετοχής σε μια συστημική ελληνική τράπεζα -καθιστώντας την UniCredit τον κύριο μέτοχο της Alpha Bank- έχει αντίκτυπο σε ευρωπαϊκό επίπεδο και προκάλεσε αίσθηση, με διεθνή δημοσιεύματα σε - και Reuters. Η ιταλική τράπεζα απέκτησε περίπου 228,3 εκατομμύρια μετοχές σε τιμή μεταξύ 2,60 και 2,70 ευρώ, συνολικού ύψους περίπου 600 εκατομμυρίων ευρώ.
Σύμφωνα με δήλωση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, στο Capital.gr, “αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στον τραπεζικό τομέα. Η UniCredit εισέρχεται σε μια σημαντική ελληνική τράπεζα σε μια περίοδο όπου η ελληνική οικονομία και ο τραπεζικός κλάδος δείχνουν να έχουν προοπτικές”.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Andrea Orcel ενημέρωσε την Τράπεζα της Ελλάδος και ζήτησε άτυπα την έγκριση για να προχωρήσει, όπως επίσης και ο CEO Henry Holtrerman της Reggeborgh, για την πρόθεσή του να πωλήσει. Είναι γνωστό ότι η ΕΚΤ επιθυμεί την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης στο τραπεζικό σύστημα. Οι άτυπες εγκρίσεις δόθηκαν και η συναλλαγή προχώρησε άμεσα, με τη μεσολάβηση τριών επενδυτικών τραπεζών που είχαν συμβληθεί με τον αγοραστή μέσω παραγώγων χρηματοπιστωτικών μέσων.
Ο κ. Στουρνάρας, σε ανακοίνωσή του μετά τη δημοσιοποίηση της κίνησης της UniCredit, ανέφερε ότι “η αύξηση της συμμετοχής της Unicredit στο μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Bank, μέσω της εξαγοράς των μετοχών που κατείχε το επενδυτικό σχήμα Reggeborgh Invest, είναι μια πολύ θετική εξέλιξη για τις δύο τράπεζες και είναι κυρίως αποτέλεσμα της άριστης συνεργασίας που ανέπτυξαν το τελευταίο διάστημα. Αντανακλά επίσης τα σημαντικά βήματα προόδου του τραπεζικού τομέα και της ελληνικής οικονομίας, τα οποία επιβεβαιώνονται και από τις συνεχείς αναβαθμίσεις της Ελληνικής Δημοκρατίας και των ελληνικών τραπεζών από τους οίκους αξιολόγησης”.
Η ιταλική τράπεζα, από ένα αρχικό μονοψήφιο μερίδιο με το οποίο συνέβαλε στην έξοδο της Alpha Bank από τον έλεγχο του δημοσίου και του ΤΧΣ, αύξησε αρχικά το μερίδιό της σε κάτω από 10%.
Τώρα το διπλασιάζει εφόσον πάρει την έγκριση των Αρχών (αναμένεται να την πάρει εύκολα, καθώς είναι τράπεζα και μεγάλος θεσμικός παίκτης και η ΤτΕ ακολουθεί τη γραμμή της ΕΚΤ η οποία ευνοεί τις διασυνοριακές συναλλαγές εντός Ευρωζώνης που οδηγούν προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση). Η σχέση των δύο τραπεζών αλλάζει και από μία επενδυτική συμμετοχή με εμπορική συνεργασία, μετατρέπεται σε στρατηγική σχέση με μειοψηφικό μετοχικό έλεγχο.
Αυτό θα της δώσει τη δυνατότητα, να ενοποιήσει λογιστικά τα μεγέθη (με τη μέθοδο της καθαρής θέσης), εφόσον με ποσοστό μέχρι 20% τεκμαίρεται ότι έχει σημαντική επιρροή, ενδεχομένως εφόσον συντρέχουν και άλλοι επιπλέον παράγοντες, όπως τα μέλη του ΔΣ. Έτσι σύμφωνα με πληροφορίες, θα δούμε κάποια στιγμή στην Alpha Bank και δεύτερο μη εκτελεστικό μέλος στο ΔΣ της τράπεζας από ιταλικής πλευράς, πέραν της κ. Annalisa Areni που είναι ήδη μέλος. Με ποσοστό από 20% και άνω, μπορεί να ενοποιεί πάντα με την μέθοδο της καθαρής θέσης και χωρίς άλλα στοιχεία ενδεικτικά της επιρροής, όπως τα μέλη του ΔΣ. Ενώ μεγαλύτερα ποσοστά δίνουν δυνατότητα ενοποίησης βάση των διεθνών λογιστικών προτύπων.
Ο διπλασιασμός του ποσοστού σχεδόν έως το 20% εκλαμβάνεται ως ξεκάθαρη ένδειξη εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία όπως ανέφεραν, ο ΥΠΕΘΟ Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, αλλά και ο CEO Henry Holtrerman της Reggeborgh, που ήταν ο πωλητής, όσο και ο CEO Andrea Orcel της UniCredit που ήταν ο έμμεσος αγοραστής και έκαναν σχετικές δηλώσεις.
Τι σημαίνει η αύξηση μεριδίου της UniCredit στην Alpha Bank
Ο ιταλικός κολοσσός με κεφαλαιοποίηση 106,06 δισ. ευρώ, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εισηγμένη τράπεζα στον δείκτη Euro Stoxx Banks πίσω μόνον από την ισπανική Banco Santanter και 8% πάνω από την κεφαλαιοποίηση της άλλης μεγάλης ιταλικής, Intensa Sanpaolo.
Η ιταλική τράπεζα έχει δύο ανοιχτά μέτωπα αυτή τη στιγμή, ένα στην Ιταλία με την προσπάθεια εξαγοράς της BPM, που συναντά την αντίδραση τις ιταλικής κυβέρνησης η οποία επέβαλε όρους -τους οποίους ο Andrea Orcel χαρακτήρισε μόλις προχθές ασύμφορους, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί να εγκαταλείψει την πρόταση εξαγοράς να λήξει. Η UniCredit έχει προσφύγει δικαστικά για το θέμα αυτό, αλλά δεν αποκλείει η δικαστική απόφαση να προκύψει μετά τη λήξη της πρότασής της.
Αντίθετα, αν και συναντά αντιδράσεις στην προσπάθεια εξαγοράς της γερμανικής Commerzbank, ο κ. Orcel δήλωσε προχθές, ότι θα επιμείνει, γιατί η UniCredit έχει μερίδιο 30% και δεν μπορεί να αγνοηθεί. Το χαρακτήρισε θέμα του 2026-2027 και είπε ότι δεν υπάρχει βιασύνη.
Εδώ όμως έρχεται τώρα η κίνηση στην Alpha Bank και αλλάζει το τοπίο τόσο για την ιταλική τράπεζα, όσο και για την Alpha. Η ελληνική τράπεζα αποκτά ισχυρό μέτοχο που μπορεί να αυξήσει το μερίδιό του έως το 29,9%. Έχει ήδη πετύχει το στόχο της για μία επωφελή εξαγορά. Η ανακοίνωση της UniCredit, αναφέρει ότι “θα υποβάλει όλες τις απαιτούμενες εποπτικές αιτήσεις για την απόκτηση συμμετοχής στην Alpha άνω του 10% και έως 29,9%”.
Το ποσοστό 29,9% σχετίζεται με τις άδειες (ανάλογα με τη μετοχική συμμετοχή) που χορηγούν οι ευρωπαϊκές τραπεζικές αρχές. Για ποσοστό 5% απαιτείται απλή ειδοποίηση, (notification), αλλά για ποσοστά 5% μέχρι 10% και από 10%-20% και ακολούθως από 20%-30% και από 30%-50% απαιτείται κάθε φορά ειδική έγκριση.
Ποσοστό 33,3% και άνω οδηγεί σε υποχρεωτική δημόσια προσφορά, η οποία όπως είναι φανερό δεν είναι στις προθέσεις της ιταλικής τράπεζας. Ωστόσο η παρουσία της είναι σημαντική στο μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Bank, ενισχύει την τράπεζα, θα δώσει ώθηση στον ανταγωνισμό κι έχει ικανοποιήσει πλήρως την ΤτΕ αλλά και την κυβέρνηση, όπως και τους επενδυτές.
Η αιτία είναι πως από όλες τις πλευρές θεωρείται η UniCredit ένας ιδανικός μέτοχος για την Alpha Bank, καθώς είναι θεσμικός και τράπεζα, με ισχυρή διεθνή παρουσία.
Το όφελος για την UniCredit και την Reggeborgh
Η απόκτηση μεριδίου σχεδόν 20% της Alpha Bank, εκτιμάται ότι στοίχισε συνολικά περίπου 1 δισ. ευρώ στη UniCredit. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ιταλικής τράπεζας, η συναλλαγή θα δημιουργήσει επιπλέον καθαρό κέρδος περίπου 180 εκατομμυρίων ετησίως, το οποίο η UniCredit θα αποδώσει στους μετόχους της σύμφωνα με την πολιτική διανομής της.
Η ολοκλήρωση της συναλλαγής αναμένεται να πραγματοποιηθεί έως τα τέλη του 2025. Θα έχει επίδραση περίπου 40 μονάδων βάσης (bps) στον δείκτη CET1 της UniCredit, με απόδοση επένδυσης τώρα περίπου 16% (και περίπου 19% από την έναρξη), η οποία αναμένεται να βελτιωθεί χάρη στις πρωτοβουλίες που υλοποιούνται στο πλαίσιο της συνεργασίας.
Από πλευράς Reggeborgh που πήρε θέση από την περίοδο της αύξησης κεφαλαίου στην Alpha Bank τον Ιούνιο του 2021 και στη συνέχεια αύξησε το μερίδιό της, εκτιμάται ότι η πώληση γίνεται με μεγάλο κέρδος υπερδιπλάσιο του κόστους για την αγορά των μετοχών συνολικά περίπου 9,7% της τράπεζας. Η πώληση έγινε ενώ αναμενόταν η έγκριση του Fit & Proper για τον κ. Holtrerman, το οποίο καθυστέρησε λόγω της εμπλοκής Κεντρικών Τραπεζών, από Ολλανδία, Ελλάδα και Κύπρο, όπου είναι μέτοχος άμεσα και έμμεσα σε τράπεζες. Η διεύρυνση του ποσοστού της UniCredit όμως θεωρείται τώρα η ιδανική λύση για την τράπεζα.