Ούτε χρόνος δεν έχει συμπληρωθεί από την έκπτωση του Στέφανου Κασσελάκη από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, τη διάσπαση του κόμματος τον περασμένο Νοέμβριο σε κέντρο διασκέδασης στην Ιερά Οδό και την ανάδειξη του Σωκράτη Φάμελλου στην προεδρία της άλλοτε αξιωματικής αντιπολίτευσης. Γεγονότα που οδήγησαν στη δημοσκοπική κατάρρευση σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση του δεύτερου πόλου του εγχώριου πολιτικού συστήματος, με την Κουμουνδούρου να φλερτάρει πλέον με μονοψήφια ποσοστά, στα όρια της εκλογικής επιβίωσης.
Μαθηματικά από τα… παλιά
Κι όμως οι αλληλοκατηγορίες για «πραξικοπηματίες», για «διάσπαση του μπουζουξίδικου», αλλά για «μαύρα ταμεία», που αντάλλασσαν προ μηνών μεταξύ τους οι φράξιες του ΣΥΡΙΖΑ, μοιάζουν να έχουν πλέον ξεπεραστεί, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ (με κοινοβουλευτική δύναμη 26 βουλευτές) αναζητά εναγώνια τρεις βουλευτικές υπογραφές, ώστε να καταθέσει αίτημα για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση των Τεμπών, μετά την υπογραφή της ανεξάρτητης βουλευτή, Αρετής Παπαϊωάννου.
Η εξασφάλιση του αριθμού 30, δηλαδή του μίνιμουμ των υπογραφών βουλευτών για την νομιμοποίηση του σχετικού αιτήματος περνά, ωστόσο, για την Κουμουνδούρου μέσα από τον… Στέφανο Κασσελάκη και τους 6 βουλευτές του Κινήματος Δημοκρατίας, παρά το οδυνηρό τους διαζύγιο. Σε σημείο που στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να κρέμονται από τα χείλη του «έκπτωτου» Προέδρου τους, ο οποίος άνοιξε χθες παράθυρο συνυπογραφής του αιτήματος της Κουμουνδούρου.
Μιλώντας στα Παραπολιτικά Fm, «δεν πρόκειται να σταθούμε εμπόδιο σε οποιαδήποτε διαδικασία που επιδιώκει τη λογοδοσία του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα Τέμπη» ανέφερε χθες σχετικά ο κ. Κασσελάκης, προσθέτοντας πως «αναμένουμε και την πρόταση κατηγορητηρίου των συγγενών των θυμάτων, η οποία –είμαι βέβαιος– θα είναι πολύ πληρέστερη και πιο νομικά ορθή από εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν νοείται να υπάρχει έγκλημα με 57 νεκρούς και να μην περιλαμβάνεται η λέξη “ανθρωποκτονία”»
«Μπορεί κανείς να υπογράψει παραπάνω από μία πρόταση. Επομένως, η σωστή ερώτηση είναι: ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπογράψει την πρόταση των συγγενών;» διερωτήθηκε μάλιστα ο Πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατίας και ενώ πληροφορίες θέλουν τους 6 βουλευτές του κόμματός του να υπογράφουν σήμερα την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και την πρόταση των συγγενών των θυμάτων του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών, εάν αυτή υπάρξει.
Στα κάγκελα η «φρουρά Τσίπρα»
Από πλευράς του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος πέταξε το μπαλάκι των υπογραφών σε ανεξάρτητους βουλευτές και κοινοβουλευτικά κόμματα αποφεύγοντας να κατονομάσει τόσο τον προκάτοχό του, Στέφανο Κασσελάκη, όσο και την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, πρόσωπα που θα μπορούσαν να δώσουν στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ το «εισιτήριο» για τη Βουλή. Αυτό δεν σημαίνει πως η σχετική απόφαση ελήφθη ανέφελα, καθώς η «φρουρά» Τσίπρα εξανέστη στις πρόσφατες συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στο ενδεχόμενο να αθροιστούν στο ίδιο κείμενο οι υπογραφές τους με όσους βρέθηκαν επί μήνες στα εσωκομματικά χαρακώματα.
Πολύ περισσότερο, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, παραμένει αδιάφορος έως αόρατος για το ΠΑΣΟΚ και απορρίπτεται εσχάτως και από την Νέα Αριστερά, η οποία δεν πέταξε τελικά σωσίβιο στην Κουμουνδούρου λόγω επιφυλάξεων ως προς την ύπαρξη ποινικών ευθυνών για το πρόσωπο του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.
Με αυτά τα δεδομένα, σε καθεστώς πλήρους πολιτικής απομόνωσης, η Κουμουνδούρου δε διστάζει «να συμμαχήσει με τον εχθρό της», όπως σχολιάζουν στις ιδιωτικές τους συζητήσεις στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στο ενδεχόμενο συνυπογραφής του αιτήματος με την πλευρά Κασσελάκη, αποδίδοντας την σπουδή της συνεργασίας στο επικείμενο Συνέδριο του κόμματος. Και αυτό γιατί, για πρώτη φορά μετά το Συνέδριο του Φεβρουαρίου του 2024 ο νυν πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, δεν θα έχει δίπλα του, αλλά απέναντι τους Παύλο Πολάκη και Νίκο Παππά.
Η συμμαχία των δύο πρώην υπουργών έχει μετεξελιχθεί στην «σκληρή πτέρυγα», η οποία θα μετρήσει με βεβαιότητα δυνάμεις στο προσεχές Συνέδριο 12-15 Ιουνίου, την στιγμή που διαπιστώνει ότι μεγάλο μέρος του άλλοτε «αντισυστημικού» ακροατηρίου της έχει οδεύσει προς την Πλεύση Ελευθερίας. Η συνθήκη αυτή ερμηνεύει, κατά πολλούς, εντός του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ την επιμονή της ηγετικής ομάδας στην διεύρυνση της βεντάλιας των ευθυνών των πολιτικών προσώπων από μεριάς της Κουμουνδούρου, φτάνοντας μέχρι τον σημερινό πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Ουδετεροποίηση» Τσίπρα
Θα έχει προηγηθεί, βέβαια, ο προηγούμενος πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας και η δεύτερη Διεθνής Διάσκεψη που διοργανώνει το Ινστιτούτο του, στις 10 του μήνα, με το προοδευτικό ακροατήριο να περιμένει κάποιας μορφής εσωκομματικό «χρησμό» του. Για τους πιο έμπειρους παρατηρητές, ωστόσο, στη δεύτερη φορά… διάσκεψη, ο κ. Τσίπρας θα περιβάλλεται από ακαδημαϊκούς, ερευνητές, πολιτικές προσωπικότητες και αρχηγούς προοδευτικών κομμάτων από όλο τον κόσμο πλην… Λακεδαιμονίων.
Η μόνη ανάμνηση ΣΥΡΙΖΑ στη φετινή Διεθνή Διάσκεψη αποτελεί η συμμετοχή του πρώην υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, ο οποίος μετέχει ως ακαδημαϊκός, αλλά και στέλεχος του Ινστιτούτου Τσίπρα. Η σιωπηρή «ουδετεροποίηση» του πρώην πρωθυπουργού δεν πέρασε απαρατήρητη από την Κουμουνδούρου, ακόμη και αν τους προβληματισμούς για την προοδευτική παράταξη, την Αριστερά και τη Δημοκρατία θα εκφράσει ο… Μπέρνι Σάντερς και όχι οι επί χρόνια κομματικοί σύντροφοί του.
Σε κάθε περίπτωση, ο Ιούνιος προμηνύεται «καυτός» για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, αλλά και για τα εντός, εκτός και επί τα αυτά πρώην και νυν στελέχη του, που βλέπουν τον Αλέξη Τσίπρα να παίρνει το δρόμο του, ακόμη και αν ο δικός τους δεν τέμνεται αναγκαστικά με αυτόν ή ακόμη περισσότερο επιστρέφει στην «εποχή Κασσελάκη».
Πάντως, «το ερώτημα που διαμορφώνεται στην πολιτική ζωή είναι εάν θα υπάρξει εναλλακτικό όραμα διακυβέρνησης και πορείας της χώρας» παρατήρησε χθες ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας πως «αν υπάρξει συγκροτημένη προσπάθεια να διατυπωθεί ένα όραμα που θα εμπνέει και θα κινητοποιεί και υπάρξει εναλλακτική, αξιόπιστη και ισχυρή απάντηση απέναντι στη σημερινή κυβέρνηση, τότε είναι βέβαιο ότι τα πράγματα θα αλλάξουν», κατέληξε, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά