Παρά το γεγονός ότι το 2025 αναμένεται να αποτελέσει μια ακόμη δύσκολη χρονιά για τον κλάδο του χάλυβα, η διοίκηση της ΣΙΔΜΑ αισιοδοξεί ότι τα οικονομικά της αποτελέσματά θα είναι βελτιωμένα σε σχέση με πέρυσι.
Ήδη κατά το πρώτο φετινό πεντάμηνο -όπως σημείωσε στο πλαίσιο της χθεσινής ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων ο Μιχάλης Σαμωνάς, γενικός και οικονομικός διευθυντής της εισηγμένης- η ΣIΔΜΑ εμφανίζει αύξηση λειτουργικής κερδοφορίας περίπου κατά 20%, ενώ παράλληλα φέτος η εταιρεία θα επιβαρυνθεί με χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης, εξ’ αιτίας της αποκλιμάκωσης τόσο του δανεισμού, όσο και των επιτοκίων. Εκτιμάται ότι για κάθε 1% υποχώρηση των επιτοκίων, η μείωση του κόστους χρηματοδότησης κυμαίνεται μεταξύ των 700 και των 800 χιλιάδων ευρώ.
Το οξύμωρο της υπόθεσης εστιάζεται στο ότι η εγχώρια ζήτηση παραμένει ισχυρή, πλην όμως τα αποτελέσματα της εισηγμένης -όπως και των άλλων επιχειρήσεων του κλάδου- επηρεάζονται αρνητικά από την καθοδική πορεία της διεθνούς τιμής του χάλυβα από τα μέσα του 2021 έως σήμερα.
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΣIΔΜΑ Αντώνης Καραδελόγλου θεωρεί ως πιθανό σενάριο τη συνέχιση της υποχώρησης της τιμής του μετάλλου έως και το τέλος της φετινής χρονιάς, πριν ξεκινήσει να ανακάμπτει από το 2026. Επεσήμανε μάλιστα, και τα μέτρα που καλείται να λάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση έναντι της πολιτικής της Κίνας και άλλων χωρών να επιδοτούν τις εξαγωγές τους και τα δάνεια των επιχειρήσεών τους, να προσφέρουν χαμηλότοκα δάνεια, να παρέχουν ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση, κ.λπ.
Ενθαρρυντικά στοιχεία ωστόσο, σύμφωνα με τον Αντώνη Καραδελόγου, είναι η ανθεκτικότητα που εμφανίζει η ελληνική οικονομία (αύξηση ΑΕΠ υψηλότερη από το μέσο όρο της Ευρωζώνης), αλλά και η ισχυρή ζήτηση που παρουσιάζει ο κλάδος, καθώς -μεταξύ άλλων- οι τέσσερις μεγάλοι εγχώριοι κατασκευαστικοί όμιλοι έχουν ανεκτέλεστο υπόλοιπο υπογεγραμμένων συμβάσεων άνω των 16 δισ. ευρώ.
«Από αυτά τα έργα, αλλά και από άλλα που θα προκύψουν, η ΣIΔΜΑ θα λάβει το μερίδιο που της αναλογεί» εκτίμησε ο CEO της εταιρείας.
Καινοτομία-εξωστρέφεια
Η θυγατρική της ΣIΔΜΑ στη Βουλγαρία σημειώνει κερδοφόρο πορεία, ενώ στην Ελλάδα γίνονται επενδύσεις στα μέτωπα της εξωστρέφειας και της καινοτομίας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το Μιχάλη Σαμωνά, «συνεχίζουμε να επενδύουμε στην εξωστρέφεια και στην καινοτομία, με τις εξαγωγές μας να σημειώνουν σημαντική αύξηση και τις πωλήσεις στον τομέα των ψυκτικών πανέλων να υπερτριπλασιάζονται.
Για παράδειγμα, το 2024 οι εξαγωγές του τομέα πανέλων ξεπέρασαν το 20% των συνολικών πωλήσεων (+50% σε σχέση με το 2023), ενώ στο πρώτο φετινό πεντάμηνο παρουσιάζουν αύξηση 13,2% σε σχέση με πέρυσι. Προς αυτή την κατεύθυνση, η ΣIΔΜΑ επένδυσε σε ένα καινοτόμο προϊόν φόρτωσης container, που ελαχιστοποιεί το χρόνο φόρτωσης και την ανθρώπινη παρουσία, ενώ βελτιώνει την παράδοση του τελικού προϊόντος στον πελάτη. Επίσης, επενδύσαμε σε προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας, όπως τεγίδες ειδικών διανομών και κασέτες για αρχιτεκτονικές προσόψεις κτιρίων».
ΥΓ: Κάθε χρόνο έως και το 2031, η κερδοφορία της ΣIΔΜΑ επιβαρύνεται (μη λειτουργικά, μόνο λογιστικά) με πρόσθετες αποσβέσεις της τάξεως του 1,5 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα του λογιστικού χειρισμού του προγράμματος αναδιάρθρωσης που είχε συναφθεί το 2021 (τότε είχαν εγγραφεί έκτακτα κέρδη).