O Πετρόπουλος (ΠΕΤΡΟ) αλλάζει τροχιά αφήνοντας πίσω τις συμβατικές ράγες της απλής μεταπώλησης και μπαίνει με φόρα στις λεωφόρους της τεχνολογικής καινοτομίας και της πράσινης ενέργειας. Προσέξτε: η κεφαλαιοποίηση των 64 εκατ. ευρώ που έχει αυτή τη στιγμή στο ταμπλό δεν έχει προεξοφλήσει τίποτα από αυτό που θα μετατραπεί ο Πετρόπουλος στα επόμενα χρόνια. Κοινώς στο ταμπλό η μετοχή παίζει σαν “παλιάς κοπής εμπορική”, αλλά στα θεμέλια τρίζει σαν τεχνολογική start-up.
Ο Πετρόπουλος λοιπόν δεν είναι πια απλώς ένας όμιλος με δραστηριότητα στη διανομή και υποστήριξη επαγγελματικών οχημάτων. Η στρατηγική του 2025 αποκαλύπτει ένα νέο αναπτυξιακό και σημαντικά κερδοφόρο επιχειρηματικό μοντέλο, το οποίο συνδυάζει την καθετοποιημένη παραγωγή, την πράσινη τεχνολογία (ηλεκτροκίνηση, ενεργειακή αποθήκευση) και τα τεχνολογικά προϊόντα υψηλής αμυντικής αξίας.
Οι νέες δραστηριότητες, που εκκινούν από την ηλεκτροκίνηση με τα ηλεκτρικά σκούτερ NOOS και επεκτείνονται στην αποθήκευση ενέργειας μέσω του BES 1.0, δεν αποτελούν απλώς προϊοντική διεύρυνση, αλλά στρατηγικό diversification σε κλάδους με έντονο μακροπρόθεσμο δυναμισμό. Τα στοιχεία άλλωστε δείχνουν ότι ο παγκόσμιος κλάδος ηλεκτροκίνησης θα εμφανίσει ένα σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) άνω του 18% έως το 2030, καθώς εντείνεται η στροφή των αστικών και βιομηχανικών κέντρων προς καθαρότερες μορφές μετακίνησης ενώ ο τομέας της αποθήκευσης ενέργειας προβλέπεται να σημειώσει CAGR άνω του 21%, ως αποτέλεσμα της επιτάχυνσης της ενεργειακής μετάβασης.
Με λίγα λόγια ο Πετρόπουλος, μέσω του προγράμματος EcoShift, τοποθετείται εγκαίρως σε δύο από τα πιο καυτά σημεία του παγκόσμιου χάρτη πράσινης τεχνολογίας, διαμορφώνοντας ένα προφίλ εταιρείας με εκθετική προοπτική κερδοφορίας και μακροπρόθεσμη επενδυτική ελκυστικότητα. Το γεγονός ότι οι παραπάνω δραστηριότητες συνδέονται και με κρατικές επιδοτήσεις ή ευρωπαϊκά κονδύλια πράσινης ανάπτυξης (π.χ. RePowerEU, Green Deal Industrial Plan), προσθέτει επιπλέον αντοχή και μόχλευση στη μελλοντική ανάπτυξη.
Μιχάλης Η. Οικονομάκης: Εκτελεστικός Πρόεδρος της Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ
Και το προϊόν δείχνει να είναι πολύ δυνατό με το 132 να αρέσει ιδιαίτερα. Τόσα είναι τα χιλιόμετρα αυτονομίας του πρώτου ελληνικού ηλεκτρικού σκούτερ NOOS, σχεδιασμένο από Έλληνες μηχανικούς, ραμμένο πάνω σε Bosch καρδιά και με “μυαλό” που διασυνδέεται με το Cloud. Δηλαδή ένα ηλεκτρονικό σκούτερ που σκέφτεται, παρακολουθεί, προβλέπει και διορθώνει με over-the-air updates.
Το δε εργοστάσιο στη Μεταμόρφωση έγινε “έξυπνο” και η εμπορική εταιρεία έγινε tech-hub. Κι όλα αυτά χωρίς φανφάρες, αλλά με funding που καλύφθηκε και από επιχορηγήσεις. Πραγματικά αυτό το NOOS μου μυρίζει… εξαγωγές.
Ταυτόχρονα, η εξαγορά της ΤΕΜΜΑ, μιας ελληνικής εταιρείας με ιστορική παρουσία άνω των 60 ετών στην κατασκευή μηχανολογικών εξαρτημάτων ακριβείας, προσθέτει στον όμιλο Π. Πετρόπουλος έναν τεχνολογικό και γεωπολιτικά κρίσιμο πυλώνα – την αμυντική βιομηχανία. Η ΤΕΜΜΑ δεν δραστηριοποιείται απλώς στον ευρύτερο χώρο της μηχανολογίας, αλλά εξειδικεύεται σε high-precision components για την άμυνα, την αεροπορία και την αεροδιαστημική, προμηθεύοντας διεθνείς οργανισμούς και κορυφαίους κατασκευαστές όπως η Raytheon, η Thales, η Airbus, η Boeing και η Dassault, καθώς και με ελληνικές εταιρείες όπως η Intracom Defense και η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία.
Σε ένα περιβάλλον όπου η ασφάλεια και η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης επαναπροσδιορίζονται, το πρόγραμμα ReArm Europe της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ύψους άνω των 800 δισ. ευρώ, αναμένεται να αναθερμάνει τη ζήτηση για εξαρτήματα, υποδομές και υπεργολαβικές αλυσίδες αξίας. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πετρόπουλος αποκτά πολλαπλασιαστική έκθεση σε έναν κλάδο υψηλής τεχνολογίας και εξασφαλισμένων δημόσιων προϋπολογισμών, επεκτείνοντας τη δραστηριότητά του πέρα από την εγχώρια αγορά.
Η κίνηση αυτή δεν είναι απλώς μια επένδυση σε υποδομή – αποτελεί στρατηγική τοποθέτηση σε μια ανθεκτική, εξαγωγικά προσανατολισμένη και ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά, ενισχύοντας το επενδυτικό προφίλ του ομίλου τόσο σε επίπεδο ρευστότητας όσο και σε προοπτικές υπεραξίας. Επιπλέον, προσφέρει τεχνογνωσία και εσωτερική παραγωγική ικανότητα που μπορεί να αξιοποιηθεί και σε άλλες μελλοντικές βιομηχανικές εφαρμογές, προσθέτοντας ευελιξία και δυνατότητα scaling.
Τα δε οικονομικά στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2025 ενισχύουν περαιτέρω το επενδυτικό προφίλ με τα νούμερα να μιλάνε από μόνα τους: +31,4% στα EBITDA (στα 4,6 εκατ. ευρώ), +1,4% στις πωλήσεις (50,8 εκατ. ευρώ), +9,1% (+200 μ.β.) η ενίσχυση του μικτού περιθωρίου (22,4%), εκτόξευση +59% στα καθαρά κέρδη (2,41 εκατ. ευρώ), ROE στο 12,8%, καθαρός δανεισμός/EBITDA < 1.2x (!), ενίσχυση δείκτη φερεγγυότητας στο 49,9% κτλ.
Σύμφωνα τώρα με τα ετησιοποιημένα στοιχεία ο δείκτης EV/EBITDA έχει πέσει κοντά στο 4.0x, σημαντικά χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο για αντίστοιχες εταιρείες με τεχνολογικό ή/και αμυντικό diversification, που κυμαίνεται κατά μέσο όρο μεταξύ 7,0x και 9,0x.
Αυτό σημαίνει ότι αν η μετοχή επανεκτιμηθεί στα επίπεδα ενός EV/EBITDA πολλαπλασιαστή 7,0x, που για ένα σταθερό EBITDA στα 19 εκατ. ευρώ – αν και δεν νομίζω να μείνει τόσο χαμηλά φέτος – μεταφράζεται σε enterprise value περίπου στα 133 εκατ. ευρώ δίνοντας έτσι μια καθαρή κεφαλαιοποίηση κοντά στα 110 με 117 εκατ. ευρώ, ανάλογα φυσικά με την καθαρή θέση και το ταμειακό προφίλ.
Αυτό ισοδυναμεί με μια τιμή στα 15 με 16 ευρώ ή μια άνοδο της τάξεως άνω του +70% από τα σημερινά επίπεδα, εφόσον ενεργοποιηθούν επιτυχώς οι στρατηγικοί καταλύτες. Το νούμερο αυτό μπορεί να αναθεωρηθεί ακόμα υψηλότερα σε περίπτωση πολλαπλών εξαγωγικών συμβάσεων ή entry σε νέα verticals (π.χ. energy storage για data centers, αμυντικά drone components μέσω ΤΕΜΜΑ κ.λπ.).
Διαγραμματικά η μετοχή λαμβάνει τιμές μέσα στο πενταετές ανοδικό κανάλι “Q” φανερώνοντας τη διάθεση να πάει να χτυπήσει την άνω πλευρά του στα 13 ευρώ περίπου. Χορηγός της ανοδικής κίνησης είναι και ο μακροπρόθεσμος ανοδικός στροφέας “S” του 2022 όπου πιέζει τη μετοχή σε υψηλότερα επίπεδα τιμών.
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.
June 5, 2025
www.chartwar.gr