Μέσω της ιστορικά υψηλής κερδοφορίας που πέτυχε η Τράπεζα Κύπρου κατά το 2024, ύψους 508 εκατ. ευρώ και της δεύτερης συναπτής χρονιάς που πετυχαίνει απόδοση ιδίων κεφαλαίων άνω του 20%, θέλησε να δείξει, ο Διευθύνων Σύμβουλος αυτής, Πανίκος Νικολάου πως το μοντέλο της τράπεζας δουλεύει. «Το κρατάμε και διαρκώς το εμπλουτίζουμε» σημείωσε.
Σε ένα μοντέλο που αποδίδει καρπούς και το οποίο διατηρεί η διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου, αλλά και διαρκώς εμπλουτίζει, έδωσε έμφαση ο Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας, Πανίκος Νικολάου, σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους.
Σημεία αναφοράς για την τράπεζα οι υψηλοί δείκτες κεφαλαίου, η σημαντική ρευστότητα, ο χαμηλός δείκτης NPE (διαμορφώθηκε στο 1,8% πρώτο τρίμηνο), η σημαντική συνεισφορά των μη επιτοκιακών εσόδων στο σύνολο αυτών, ο υψηλός δείκτης ROTE συνδυαστικά με την υψηλή επιβράβευση των μετόχων και η συνετή ανάπτυξη του δανειακού χαρτοφυλακίου.
Ως προς το τελευταίο σημείο, η κυπριακή τράπεζα διευρύνει το αποτύπωμά της μέσω του χαρτοφυλακίου διεθνών εταιρικών χορηγήσεων, αναμένοντας αύξηση κατά 50%, φτάνοντας στα 1,5 δισ. ευρώ περίπου σε μεσοπρόθεσμη βάση, από 1 δισ. ευρώ το 2024. Κατέχοντας ηγετική θέση στα δάνεια στην Κύπρο, με μερίδιο της τάξεως του 43,1% κατά τη λήξη του πρώτου τριμήνου, η τράπεζα καθοδηγεί για μέση ετήσια αύξηση του χαρτοφυλακίου ενήμερων δανείων της κατά 4% (καθαρή πιστωτική επέκταση περίπου 400 εκατ. ευρώ), δίνοντας εύλογα μεγαλύτερο βάρος στην επέκταση του χαρτοφυλακίου διεθνών χορηγήσεων.
Σύμφωνα με τον CEO της Κύπρου, η Ελλάδα αποτελεί μια αγορά με δυναμική και βάθος. Κατά το 2024, οι διεθνείς χορηγήσεις της τράπεζας διαμορφώθηκαν στα 400 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων, σημαντικό κομμάτι αφορά εν ελλάδι δάνεια. Η τράπεζα στοχεύει σε ακόμη μεγαλύτερο όγκο εκταμιεύσεων, αλλά η προσέγγισή της θα είναι αρκετά επιλεκτική και συνετή, στοχεύοντας κυρίως σε δάνεια προς εταιρείες με ισχυρούς και «υγιείς» ισολογισμούς των κλάδων ναυτιλίας, υποδομών, τουρισμού, μεταφορών, τεχνολογίας και ενέργειας. Τα ανοίγματα της τράπεζας στο shipping αφορούν περί τις 15 εφοπλιστικές οικογένειες, με στόχο να ξεπεράσουν τις 25, ενώ παράλληλα, θα συνεχίσει να συμμετέχει σε μικρές ομάδες διεθνών κοινοπρακτικών δανείων. Η διεύρυνση του διεθνούς χαρτοφυλακίου δανείων θα γίνει μέσω και της αξιοποίησης της πελατειακής βάσης του τομέα διεθνών εργασιών, κυρίως στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Όπως τόνισε ο CEO της Κύπρου, «δεν ερχόμαστε να «γεμίσουμε» ισολογισμούς. Ερχόμαστε για να οικοδομήσουμε ποιοτικές μακροχρόνιες σχέσεις».
Επιπλέον, η Κύπρου δείχνει λιγότερη εκτεθειμένη στις αντιξοότητες της αποκλιμάκωσης των επιτοκίων, έχοντας «χτίσει» ένα πιο διαφοροποιημένο προφίλ και πηγές εσόδων. Ενδεικτικό, πως το 70% – 80% των εσόδων της τράπεζας είναι μη επιτοκιακά. Ως προς την καταθετική της βάση, η Τράπεζα Κύπρου διαθέτει υψηλό μείγμα προθεσμιακών. Συγκεκριμένα, στα τέλη Μαρτίου παρέμειναν στο 33% του συνολικού μείγματος (6,8 δισ. έναντι συνόλου 20,7 δισ. ευρώ), με το κόστος αυτών να αποκλιμακώνεται χαμηλότερα από τις 100 μονάδες βάσης, φτάνοντας στις 95 μονάδες βάσης.
Επιπλέον, την έκπληξη από την τρέχουσα χρήση, φαίνεται πως θα κάνει η Τράπεζα Κύπρου, όπως έχει αναφέρει το -, προσφέροντας ακόμη πιο «γαλαντόμες» χρηματικές διανομές. Υπό τη βάση ενός άκρως υγιούς ισολογισμού, ισχυρών κεφαλαιακών πλεονασμάτων και της πλήρους απαλλαγής από ζητήματα του παρελθόντος, που σε ένα βαθμό κρατούν πιο πίσω τις τέσσερις εγχώριες συστημικές, η Κύπρου δείχνει έτοιμη να «ψηλώσει» το payout στο άνω άκρο του εύρους στο οποίο καθοδηγούσε για φέτος (50% – 70%), ήτοι προς το 70%.
Η τράπεζα έχει καθορίσει τη διανομή ποσού ύψους 211,411 εκατ. ευρώ (0,48 ευρώ ανά μετοχή) ως μέρισμα, ενώ από τον Φεβρουάριο τη φετινής χρονιάς «τρέχει» πρόγραμμα επαναγοράς ίδιων, που μπορεί να φτάσει μέχρι τα 30 εκατ. ευρώ. Μέχρι τις 31 Μαΐου 2025 είχε ολοκληρώσει το 89% της μέγιστης συνολικής αξίας του προγράμματος επαναγοράς μετοχών.
Η έκπληξη ωστόσο, μπορεί προέλθει από την εισαγωγή ενός νέου πλαισίου, όπως είναι αυτό, των ενδιάμεσων χρηματικών διανομών, εν μέσω των υψηλών κεφαλαίων που διαθέτει και του ισχυρού «track record» στο πεδίο της επιβράβευσης των μετόχων. Πέραν δηλαδή από τη διανομή μερίσματος 0,48 ευρώ ανά μετοχή (από κέρδη χρήσης 2024) να προχωρήσει και στη διανομή ενός τμήματος από τα δρομολογούμενα κέρδη του 2025, πιθανώς το ήμισυ αυτού. Το 2026 αντίστοιχα θα διανείμει το υπόλοιπο της χρήσης του 2025 και ένα τμήμα του 2026. Διευκολυντικά στην καθιέρωση της παραπάνω πολιτικής αναμένεται να λειτουργήσει η άρση της απαίτησης έγκρισης διανομής μερίσματος από τον επόπτη – ρυθμιστική αρχή (από 1η Ιανουαρίου 2025), με τη διοίκηση να λαμβάνει τις αποφάσεις της, με τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου. Η κατεύθυνση πάντως είναι θετική.
Έμφαση δόθηκε από τη διοίκηση τόσο στο σκέλος της ψηφιοποίησης και της τεχνολογίας, καθώς η τράπεζα επενδύει σημαντικά κεφάλαια σε ετήσια βάση (περί τα 50 εκατ. ευρώ), όσο και στον «πράσινο» μετασχηματισμό.
Ο κ. Νικολάου αναφέρθηκε και στην υψηλή συγκέντρωση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος, καθώς Κύπρου – Eurobank (+Ελληνική) ελέγχουν το 80% και η Alpha Bank το 10%. Από την άλλη, οι εξαγορές που λαμβάνουν χώρα στη μεγαλόνησο (βλ. Eurobank – Ελληνική, Alpha – Astrobank) ανεβάζοντας τα επίπεδα του ανταγωνισμού (αν και με υψηλά επίπεδα συγκέντρωσεις) δεν ανησυχούν ιδιαιτέρως την Κύπρου. Σαφώς αντιλαμβάνεται το τι συμβαίνει, αλλά η διοίκηση καλήγει σε μια θετική χροιά και τόνο.