Close Menu
sofokleous10.gr
    What's Hot

    Μόλις 3 πλοία πέρασαν από τα Στενά του Ορμούζ τις τελευταίες 12 ώρες – Ανοδικά κινείται η τιμή του πετρελαίου

    April 21, 2026

    Τραμπ: Απίθανη η παράταση της εκεχειρίας με το Ιράν, αν δεν υπάρξει συμφωνία – Δεν θα βιαστώ να κάνω ένα κακό «deal»

    April 21, 2026

    Η συμφωνία σύνδεσης ΕΕ – Ισραήλ στο τραπέζι των ΥΠΕΞ την Τρίτη

    April 21, 2026
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Trending
    • Μόλις 3 πλοία πέρασαν από τα Στενά του Ορμούζ τις τελευταίες 12 ώρες – Ανοδικά κινείται η τιμή του πετρελαίου
    • Τραμπ: Απίθανη η παράταση της εκεχειρίας με το Ιράν, αν δεν υπάρξει συμφωνία – Δεν θα βιαστώ να κάνω ένα κακό «deal»
    • Η συμφωνία σύνδεσης ΕΕ – Ισραήλ στο τραπέζι των ΥΠΕΞ την Τρίτη
    • Κωνσταντοπούλου: Κατέθεσε νέα επίκαιρη ερώτηση στον Γ. Φλωρίδη για τις παρεμβάσεις του
    • Σε τροχιά ψηφιακού εκσυγχρονισμού το ΥΠΕΞ – Σε digital μορφή συνολικά 31 εκατ. σελίδες ιστορικού αρχείου
    • Ήπιες απώλειες στη Wall Street – Ράλι στο πετρέλαιο εν μέσω αβεβαιότητας στο Ιράν
    • ΤΗΕΟΝ: Πρόταση για μέρισμα 0,31 ευρώ ανά μετοχή
    • Η Χεζμπολάχ προειδοποιεί ότι θα παραβιάσει την «κίτρινη γραμμή» του Ισραήλ στον νότιο Λίβανο
    • Home
    • About
    • Advertise
    • Career
    • Contact
    Facebook X (Twitter) Instagram
    sofokleous10.grsofokleous10.gr
    Subscribe
    Tuesday, April 21
    • Home
    • Πρώτο Θέμα
    • Οικονομία
    • Επιχειρήσεις
    • Πολιτική
    • Διεθνή
    • Ευρώπη
    • Τράπεζες
      • PIRAEUS BANK
      • ALPHA BANK
      • EUROBANK
      • NATIONAL BANK
    • Σοφοκλέους 10
    • Αγορές
    • Τοις Μετρητοίς
    • Ανάλυση
    • Videos
    • Opinion LEADERS
    • CryptoNews
    sofokleous10.gr
    Home»Οικονομία
    Ταμείο-Ανάκαμψης: «Αγώνας-δρόμου»-για-να-μη-χαθεί-ούτε-ένα-ευρώ
    Ταμείο Ανάκαμψης: «Αγώνας δρόμου» για να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ

    Ταμείο Ανάκαμψης: «Αγώνας δρόμου» για να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ

    By adminJune 8, 2025 Οικονομία No Comments5 Mins Read
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Περίπου 450 ημέρες απομένουν μέχρι να πέσουν οι «τίτλοι τέλους» για το Ταμείο Ανάκαμψης.

    Με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η Κομισιόν, η καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση όλων των ορόσημων και των στόχων από τις χώρες είναι η 31η Αυγούστου 2026.

    Aυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε ενέργεια αναλαμβάνεται από τα κράτη-μέλη μετά από αυτή την ημερομηνία, δεν μπορεί να ληφθεί υπόψη για την αξιολόγηση των οροσήμων και των στόχων. Αυτό ισχύει και στο πλαίσιο των μερικών πληρωμών.

    Η Ελλάδα διατηρεί ισχυρή θέση όσον αφορά την απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, έχοντας ήδη λάβει σημαντικά ποσά, που θα συμβάλουν στην εκτέλεση μεγάλων επενδυτικών προγραμμάτων και μετά το 2026. Σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η χώρα μας έχει λάβει το 59% των κονδυλίων και έχει εκπληρώσει το 35% των οροσήμων και στόχων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0». Παρόλα αυτά, δεν παραλείπει να σημειώσει ότι «απαιτούνται αυξημένες προσπάθειες για να διασφαλιστεί η ολοκλήρωση όλων των μέτρων του Ταμείου Ανάκαμψης έως τις 31 Αυγούστου 2026».

    Μεταξύ των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι ότι η εφαρμογή παρεμποδίζεται από

    • τον αδύναμο συντονισμό,
    • τις χρονοβόρες διαδικασίες δικαστικών διαφορών για την αντιμετώπιση νομικών αξιώσεων κατά των διαδικασιών δημοσίων συμβάσεων και
    • την αργή μεταβίβαση των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας.

    Ωστόσο, δεν παραλείπει να αναφερθεί και στα θετικά, καθώς, όπως τονίζει, το «Ελλάδα 2.0» περιλαμβάνει φιλόδοξα μέτρα για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της ανταγωνιστικότητας.

    Στο πλαίσιο των μέτρων που καλύπτονται από τα αιτήματα πληρωμής που υποβλήθηκαν το 2024, έχουν υπογραφεί δάνεια ύψους 7,1 δισ. ευρώ για την υποστήριξη ιδιωτικών επενδύσεων στην έρευνα, την ανάπτυξη και την καινοτομία, την αύξηση της εξαγωγικής ικανότητας και την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.

    «Ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος και ο Κώδικας Φορολογικής Διοίκησης έχουν απλοποιηθεί και ενημερωθεί υπό το πρίσμα των βέλτιστων πρακτικών της Ε.Ε. Οι δυνατότητες πληροφορικής του συστήματος δικαιοσύνης έχουν ενισχυθεί. Έχουν ανατεθεί συμβάσεις για την ανάπτυξη μικρών δορυφόρων για την υποστήριξη εφαρμογών συνδεσιμότητας και παρατήρησης της γης για χαρτογράφηση, ναυτιλία, γεωργία ακριβείας και χωροταξικό σχεδιασμό, ενώ έχει ολοκληρωθεί μια μεταρρύθμιση για την ενθάρρυνση της μετάβασης σε συνδέσεις gigabit. Για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας, έχουν ανατεθεί συμβάσεις για παρεμβάσεις σε 2.411 επικίνδυνες τοποθεσίες και για την κατασκευή της Βόρειας Κρητικής Οδού», επισημαίνεται στην έκθεση της Επιτροπής.

    Στα μέσα Ιουνίου αναμένεται και η έγκριση από την Κομισιόν του Αναθεωρημένου Σχεδίου που κατατέθηκε τον Μάιο. Προστέθηκαν έργα που αφορούν στην ασφάλεια και στην αναβάθμιση των μετακινήσεων των πολιτών, όπως η ολοκληρωμένη αναβάθμιση της υποδομής ασφαλείας των δέκα μεγαλύτερων σιδηροδρομικών τούνελ του ΟΣΕ με τη χρήση έξυπνων συστημάτων, η δημιουργία έξυπνων διαβάσεων σε σχολικές μονάδες και η ανάπτυξη αυτόνομων έξυπνων δικτύων φωτισμού στους οδικούς άξονες υπό την εποπτεία των 13 Περιφερειών της χώρας, καθώς και η προμήθεια επιπλέον 175 ηλεκτροκίνητων λεωφορείων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Ενισχύονται οι ψηφιακές υπηρεσίες στον τομέα της δημόσιας υγείας με την πρόταση έργου επέκτασης της  ψηφιακής υποδομής του συστήματος υγείας, για τη διευκόλυνση και την απλοποίηση των καθημερινών διαδικασιών. Επιπρόσθετα, επεκτείνεται η υλοποίηση του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη, με την προσθήκη του συστήματος καταγραφής της αυθαίρετης δόμησης μέσω δορυφόρων και drones.

    Με την έγκριση του αναθεωρημένου Σχεδίου, ανοίγει ο δρόμος για την υποβολή του 6ου αιτήματος στην Κομισιόν για την εκταμίευση δόσης συνολικού ύψους 3,9 δισ. ευρώ. Επόμενος «σταθμός» θα είναι ο Νοέμβριος, οπότε και σχεδιάζεται η υποβολή του 7ου αιτήματος για την εκταμίευση δόσης ύψους 3,5 δισ. ευρώ.

    Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του Ταμείου Ανάκαμψης

    Το Ταμείο Ανάκαμψης ολοκληρώνεται το 2026. Οι χώρες καλούνται να «κλείσουν» τα ορόσημα και τους στόχους που έχουν θέσει έως τις 31 Αυγούστου του 2026. Μετά από αυτή την ημερομηνία δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν πληρωμές και οποιαδήποτε πρόσθετη ενέργεια που λαμβάνεται για την εκπλήρωση των ορόσημων και στόχων. Ομοίως, οι τροποποιήσεις των σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας δεν μπορούν να εγκριθούν μετά τις 31 Αυγούστου 2026.

    Η προθεσμία για την υποβολή από τα κράτη-μέλη του τελευταίου αιτήματος πληρωμής, συμπεριλαμβανομένων όλων των απαραίτητων αποδεικτικών στοιχείων για την αξιολόγηση, είναι η 30ή Σεπτεμβρίου 2026. Τελευταία ημέρα για την πραγματοποίηση πληρωμών από την Επιτροπή είναι η 31η Δεκεμβρίου 2026. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πραγματοποιηθούν πληρωμές το 2027.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής, μέχρι το τέλος Μαΐου 2025, οι εκταμιεύσεις είχαν φτάσει τα 315 δισ. ευρώ (49% του συνόλου) για την επίτευξη 2.218 ορόσημων και στόχων, που αφορούσαν 1.145 μεταρρυθμίσεις και 1.073 επενδύσεις. Πάνω από το 31% όλων των οροσήμων και στόχων έχουν αξιολογηθεί από την Επιτροπή ως ολοκληρωμένα και τα κράτη μέλη έχουν αναφέρει ένα επιπλέον 21% ότι έχει ολοκληρωθεί.

    «Συνολικά, η εφαρμογή και οι εκταμιεύσεις στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης ήταν γρήγορες, ιδίως για τις επιδοτήσεις. Αυτό αντικατοπτρίζει την ταχύτητα εφαρμογής μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων, εκτός από την παροχή προχρηματοδότησης», τονίζει η Επιτροπή.

    Ωστόσο, αν και έχουν υλοποιηθεί πολλές «ιστορίες επιτυχίας», η Κομισιόν επισημαίνει την ανάγκη επιτάχυνσης  από τα περισσότερα κράτη μέλη. Είναι χαρακτηριστικό ότι περίπου 335 δισ. ευρώ απομένουν να εκταμιευθούν μέσα σε διάστημα 1 ½ έτους εκ των οποίων:

    • 155 δισ. ευρώ αφορούν επιδοτήσεις και
    • 180 δισ. ευρώ δάνεια.

    Όσον αφορά το μέλλον, περισσότερα από 4.300 ορόσημα και στόχοι (σε σύνολο 7.105) πρέπει ακόμη να υποβληθούν για αξιολόγηση από τα κράτη μέλη.

    admin

    Keep Reading

    Η συμφωνία σύνδεσης ΕΕ – Ισραήλ στο τραπέζι των ΥΠΕΞ την Τρίτη

    Λαγκάρντ: «Περιπλέκεται το έργο της ΕΚΤ» – Οι 2 παράγοντες αβεβαιότητας από Μ. Ανατολή

    Στο Βουκουρέστι ο τρίτος σταθμός της περιοδείας εξωστρέφειας του ΥΜΑΘ στα Βαλκάνια

    Γουόρς: «Η Fed θα πρέπει να παραμείνει ανεξάρτητη από πολιτικές επιρροές»

    Τ. Θεοδωρικάκος: Ο παραγωγικός μετασχηματισμός απαιτεί διάλογο και συναινέσεις

    Ενέργεια: «Η μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία» – Πίεση σε τιμές και σχέδια επάρκειας

    Add A Comment

    Comments are closed.

    Follow @x
    Latest Posts

    Μόλις 3 πλοία πέρασαν από τα Στενά του Ορμούζ τις τελευταίες 12 ώρες – Ανοδικά κινείται η τιμή του πετρελαίου

    April 21, 2026

    Τραμπ: Απίθανη η παράταση της εκεχειρίας με το Ιράν, αν δεν υπάρξει συμφωνία – Δεν θα βιαστώ να κάνω ένα κακό «deal»

    April 21, 2026

    Η συμφωνία σύνδεσης ΕΕ – Ισραήλ στο τραπέζι των ΥΠΕΞ την Τρίτη

    April 21, 2026

    Κωνσταντοπούλου: Κατέθεσε νέα επίκαιρη ερώτηση στον Γ. Φλωρίδη για τις παρεμβάσεις του

    April 20, 2026

    Σε τροχιά ψηφιακού εκσυγχρονισμού το ΥΠΕΞ – Σε digital μορφή συνολικά 31 εκατ. σελίδες ιστορικού αρχείου

    April 20, 2026
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    © 2026 ThemeSphere. Designed by ThemeSphere.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.