
Οι ευρωπαϊκές αγορές σημείωσαν πτώση την Πέμπτη 12/6 καθώς επικρατεί αρνητικό επενδυτικό κλίμα εξαιτίας των δασμών, ενώ και η βρετανική οικονομία συρρικνώνεται περισσότερο απ’ ό,τι αναμενόταν.
Το παγκόσμιο επενδυτικό κλίμα δεν βελτιώθηκε ούτε την Πέμπτη από τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τους δασμούς των ΗΠΑ, καθώς οι υψηλοί δασμοί που επέβαλε η Ουάσιγκτον στην Κίνα αναμένεται να παραμείνουν σε ισχύ.
Παράλληλα, οι διαπραγματεύσεις με βασικούς εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ φαίνεται πως θα συνεχιστούν και μετά την αρχική προθεσμία της 9ης Ιουλίου.
Στο πλαίσιο αυτό, ο δείκτης Stoxx Europe 600 υποχώρησε κατά 0,33% στις 549,84 μονάδες. Όσον αφορά τα κυριότερα χρηματιστήρια, ο DAX της Γερμανίας σημείωσε πτώση 0,71% στις 23.779,07 μονάδες, ενώ ο CAC 40 της Γαλλίας έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,14% στις 7.765,11 μονάδες. Αντίθετα, ο FTSE 100 του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν ο μόνος μεγάλος δείκτης που σημείωσε άνοδο, κλείνοντας με άνοδο 0,23% στις 8.884,92 μονάδες, παρά την μείωση στις εξαγωγές αγαθών του Ηνωμένου Βασιλείου προς τις ΗΠΑ κατά 2 δισεκατομμύρια λίρες (2,71 δισεκατομμύρια δολάρια) τον Απρίλιο καθώς και την συρρίκνωση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος κατά 0,3% τον Απρίλιο σε σχέση με το Μάρτιο, ποσοστό μεγαλύτερο από το αναμενόμενο.
Στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, ο ιταλικός MIB κατέγραψε απώλειες 0,58% και διαμορφώθηκε στις 39.948,39 μονάδες, ο ισπανικός IBEX σημείωσε πτώση 0,32% στις 14.089,20 μονάδες, ενώ ο πορτογαλικός PSI σημείωσε άνοδο 0,64% στις 7.527,31 μονάδες.
Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου σχεδιάζει να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες — αλλά αναλυτές της αγοράς προειδοποιούν ότι οι προτάσεις ενδέχεται να προκαλέσουν αναστάτωση στην αγορά ομολόγων, επιβαρύνοντας περαιτέρω τις ετήσιες πληρωμές τόκων της χώρας, που φτάνουν τα 143 δισεκατομμύρια δολάρια.
Το κόστος μακροπρόθεσμου δανεισμού του Ηνωμένου Βασιλείου εκτοξεύθηκε σε υψηλά πολλών δεκαετιών τον Ιανουάριο, ενώ η απόδοση των 20ετών και 30ετών κρατικών ομολόγων (gilts) παραμένει σταθερά πάνω από το 5%.