
«Κοκκίνισαν» τα ταμπλό των διεθνών αγορών, εξαιτίας της απρόσμενης και σφοδρής επίθεσης του Ισραήλ στις ιρανικές πυρηνικές βάσεις της Τεχεράνης, αργά το βράδυ της Πέμπτης (12/6).
Καθώς το Ιράν έχει ήδη εξαπολύσει τη δική του επίθεση, απαντώντας με την απογείωση 100 drones, τα χρηματιστήρια παγκοσμίως κατρακυλούν, αφού οι ανησυχίες για γενικευμένη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή εντείνονται.
Η αρχή έγινε με τις ασιατικές αγορές, οι οποίες έκλεισαν «λαβωμένες» από τις εξελίξεις ανάμεσα στις δύο χώρες, με τις μεγαλύτερες απώλειες να σημειώνονται στο Τόκιο και στο Χονγκ Κονγκ. Οι αγορές της Ασίας έδωσαν σκυτάλη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που άνοιξαν τη συνεδρίαση στα «κόκκινα».
Σε αυτό το κλίμα, λοιπόν, λίγη ώρα μετά το άνοιγα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,64% στις 546,30 μονάδες, ενώ κατά την έναρξη της συνεδρίασης βρέθηκε να χάνει πάνω από 1%. Παράλληλα, καθώς η ώρα προχωρά, οι βασικοί δείκτες, με τη σειρά τους, σταθεροποιούνται ελαφρώς, ενώ είχαν, επίσης, αρχίσει την ημέρα με χασούρα άνω του 1%.
Ειδικότερα, ο DAX χάνει 0,95% στις 23.553 μονάδες, ο CAC υποχωρεί κατά 0,75% στις 7.7706,87 μονάδες και ο βρετανικός FTSE σημειώνει πτώση της τάξης του 0,46% στις 8.843,91 μονάδες.
Στην περιφέρεια, οι δείκτες κάνουν ακόμη μεγαλύτερη «βουτιά», με τον ισπανικό ΙΒΕΧ να χάνει 1,31% στις 13.900,39 μονάδες και τον ιταλικό ΜΙΒ να πέφτει κατά 1,28% στις 39,450 μονάδες.
«Χαμένες» οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών
Στο μέτωπο των μετοχών, στις χαμένες συγκαταλέγονται οι μετοχές των ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιρειών, οι οποίες υποχώρησαν στις πρώτες συναλλαγές, καθώς τα ισραηλινά πλήγματα ώθησαν σε εκτόξευση την τιμή του πετρελαίου και πυροδότησαν μια έξοδο από τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου.
Πιο αναλυτικά, οι μετοχές της Lufthansa υποχώρησαν σχεδόν 5% στην πλατφόρμα Tradegate, ενώ οι μετοχές της Air France-KLM και της EasyJet έπεσαν κατά 3-4%.
Οι αεροπορικές εταιρείες απομακρύνθηκαν από τον εναέριο χώρο πάνω από το Ισραήλ, το Ιράν και το Ιράκ και την Ιορδανία, όπως έδειξαν τα δεδομένα του Flightradar24, με τους αερομεταφορείς να προσπαθούν να εκτρέψουν και να ακυρώσουν πτήσεις για να κρατήσουν τους επιβάτες και το πλήρωμα ασφαλείς.
ΧΑ: Ένα βήμα πριν τη διόρθωση λόγω γεωπολιτικού κινδύνου
Καθώς το χθεσινοβραδυνό χτύπημα του Ισραήλ σε πυρηνικές – και όχι μόνο – εγκαταστάσεις του Ιράν αλλάζει σε μεγάλο βαθμό τα επενδυτικά δεδομένα που είχαμε έως τώρα και αυξάνει το risk premium παγκοσμίως, το ΧΑ δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστο. Σε αυτό το πλαίσιο, η πιθανότητα μιας ισχυρής διόρθωσης είτε για κατοχύρωση κερδών είτε για μείωση του γεωπολιτικού κινδύνου αυξάνει σημαντικά.
Το μεσημέρι της Παρασκευής (13/6), ο Γ.Δ. υποχωρείς κατά 2,13% και διαμορφώνεται στις 1.815,54 μονάδες, χάνοντας περίπου 40 μονάδες απο το το κλείσιμο της Πέμπτης.
Στο πλαίσιο αυτό, η Eurobank χάνει 2,18%, η Alpha Bank κινείται στο -3,74%, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας χάνει σχεδόν 3,30% και της Πειραιώς 3,34%.
Συνεχίζει το «άλμα» το πετρέλαιο – Εκτοξεύτηκε ο χρυσός
«Άλμα» κάνει το πετρέλαιο, με το συμβόλαιο του Brent στα 72,75 δολάρια/βαρέλι και άνοδο σχεδόν 5% και το αμερικανικό αργό στα 71,47 δολάρια/βαρέλι ενισχυόμενο κατά 5,04%.
Νωρίτερα έφτασαν να ενισχύονται κατά 13%, στο μεγαλύτερο ενδοσυνεδριακό άλμα από τον Μάρτιο του 2022, πριν περιορίσει τα κέρδη του.
Από την άλλη, τα συμβόλαια για τον δείκτη S&P 500 υποχώρησαν κατά 1,4%. Ο χρυσός σημείωσε άνοδο 1,1% και τα κρατικά ομόλογα ενισχύθηκαν, με την απόδοση του αμερικανικού 10ετούς να υποχωρεί τρεις μονάδες βάσης στο 4,33%.
Ένας δείκτης του δολαρίου αυξήθηκε 0,4% μετά από αρχική πτώση, ενισχυμένος από τη στροφή προς ασφαλέστερα νομίσματα, ακόμη και εν μέσω πρόσφατων αμφιβολιών για την αξιοπιστία του δολαρίου. Το νόμισμα είχε φθάσει σε χαμηλό τριών ετών την Πέμπτη.
Εν τω μεταξύ, ως «ασφαλές καταφύγιο», εκτοξεύτηκε και ο χρυσός, με το CNBC να μεταδίδει ότι τα αμερικανικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον χρυσό κέρδισαν 1,4% στα 3.445 δολάρια. Επίσης, το πρωί, ο χρυσός spot κατέγραφε άνοδο 1,3% στις 3.428,28 δολάρια ανά ουγγιά, αφού είχε φτάσει προηγουμένως στο υψηλότερο επίπεδό του από τις 7 Μαΐου.
Τα βλέμματα των επενδυτών στην Τεχεράνη
«Προετοιμαζόμαστε για μια ευμετάβλητη ημέρα, πιθανότατα θα κλείσουμε στο “κόκκινο”», δήλωνε λίγο πριν το άνοιγμα των ευρωπαϊκών αγορών ο Vincent Juvyns, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής επενδύσεων στην ING. «Το άνοιγμα θα είναι αρνητικό για την Ευρώπη, τα τυπικά ασφαλή καταφύγια θα πρέπει να αυξηθούν, όπως το δολάριο, τα κρατικά ομόλογα και ο χρυσός».
Ενώ η αντίδραση της αγοράς ήταν ισχυρότερη στο αργό πετρέλαιο, οι κινήσεις σε άλλους θύλακες της αγοράς έδειξαν ότι οι επενδυτές παρακολουθούν πόσο θα διαρκέσουν οι εντάσεις και αν η κατάσταση θα κλιμακωθεί.
«Βλέπουμε κλασικές κινήσεις risk-off», δήλωσε ο Matthew Haupt, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Wilson Asset Management. «Αυτό που παρακολουθούμε τώρα είναι η ταχύτητα και η κλίμακα της αντίδρασης της Τεχεράνης. Αυτό θα διαμορφώσει τη διάρκεια των σημερινών κινήσεων. Αρκετά συχνά αυτές οι κινήσεις εξασθενούν μετά τα αρχικά σοκ».