Οι οίκος προβλέπει ότι το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης στις ΗΠΑ θα αυξηθεί στο 7,6% του ΑΕΠ το 2026. Αναμένει επίσης ότι ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ θα φτάσει το 120% το επόμενο έτος και ότι θα αγγίξει το 135% το 2029.
Οι προοπτικές των δημοσιονομικών της κυβέρνησης των ΗΠΑ παραμένουν δύσκολες, ελλείψει σημαντικών μεταρρυθμίσεων σε επίπεδο δαπανών, αναφέρει η Fitch Ratings σε έκθεσή της.
«Εκτιμούμε ότι τα δημοσιονομικά ελλείμματα θα παραμείνουν υψηλά τα επόμενα χρόνια, καθώς δεν αναμένουμε σημαντικές πρόσθετες αλλαγές στη δημοσιονομική πολιτική για το υπόλοιπο της διακυβέρνησης Τραμπ» σχολιάζει ο οίκος και επισημαίνει ότι «οι προβλέψεις για τα έσοδα και τις δαπάνες υπόκεινται σε αβεβαιότητες, ιδίως όσον αφορά τους δασμούς και τις εξοικονομήσεις που σχετίζονται με το Υπουργείο Κυβερνητικής Αποδοτικότητας (DOGE)».
Η Fitch αναμένει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης στις ΗΠΑ θα μειωθεί στο 7,1% του ΑΕΠ το 2025 από σχεδόν 8% το 2024, κυρίως λόγω αύξησης των εσόδων, περιλαμβανομένων 160 δισ. δολαρίων από δασμούς.
«Οι εγκεκριμένες δαπάνες και οι φορολογικές περικοπές που ψηφίστηκαν από τη Βουλή των Αντιπροσώπων τον Μάιο κινήθηκαν εν γένει εντός των προβλέψεων. Σε συνδυασμό με την παράταση των φοροαπαλλαγών του νόμου TCJA του 2017 και τη χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη, εκτιμάται ότι το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης θα αυξηθεί στο 7,6% του ΑΕΠ στο βασικό μας σενάριο για το 2026» σχολιάζουν οι αναλυτές της Fitch.
Προβλέπουν επίσης ότι ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ θα φτάσει το 120% το επόμενο έτος, ενώ τα επίμονα μεγάλα ελλείμματα υποδηλώνουν ότι το ποσοστό αυτό θα αγγίξει το 135% το 2029.
Μεταξύ άλλων, ο οίκος αναφέρει ότι «ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στις υποχρεωτικές κοινωνικές δαπάνες θα είναι κρίσιμες για τη διασφάλιση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας μεσοπρόθεσμα» και ότι «τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα, το χρέος και τα βάρη από τους τόκους αποτελούν περιοριστικούς παράγοντες για την πιστωτική αξιολόγηση των ΗΠΑ με AA+ και σταθερό outlook».
Τέλος, ο οίκος επισημαίνει ότι «δεν έχει σημειωθεί ουσιαστική αλλαγή στη δημοσιονομική πολιτική από τότε που η αξιολόγηση υποβαθμίστηκε από ‘AAA’ τον Αύγουστο του 2023».