Κάτω από τα 150 εκατ. δολάρια διαμορφώθηκε το ύψος των χρηματοδοτήσεων που «σήκωσαν» οι ελληνικές startups το πρώτο εξάμηνο του 2025, με το ποσό να κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία του Found.ation που έχει στη διάθεση του το Euro2day.gr.
Παρόλα αυτά, πηγές της αγοράς επισημαίνουν ότι η πτώση αυτή δεν είναι απαραίτητα ενδεικτική για το πώς θα κλείσει το έτος, καθώς από το 2024 έχουν δημιουργηθεί αρκετά νέα funds, τα οποία μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να ανακοινώσουν νέες επενδύσεις.
Που κατευθύνθηκαν οι επενδύσεις
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Found.ation οι περισσότερες συμφωνίες σχετίζονται με γύρους χρηματοδότησης αρχικού σταδίου (Seed). Ακόμα, παρατηρείται ότι συνεχίζεται η αυξημένη συμμετοχή ξένων κεφαλαίων στους γύρους, ενώ μια άλλη τάση που αναδεικνύεται φέτος είναι ότι τα funds εντείνουν την αναζήτηση τους στη Διασπορά.
Την ίδια ώρα, οι τομείς στους οποίους συγκεντρώνονται τα περισσότερα κεφάλαια είναι αυτοί της Τεχνητής Νοημοσύνης, της κυβερνοασφάλειας και του Λογισμικού ως Υπηρεσία (Software as a Service – SaaS).
Οι startups που «σήκωσαν» τα περισσότερα κεφάλαια
Ταυτόχρονα, οι startups που έχουν εξασφαλίσει μέχρι στιγμής τους υψηλότερους γύρους χρηματοδότησης είναι οι εξής:
Pod Network – 10 εκατ. δολάρια
Τον Μάρτιο του 2025 η Pod Network, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα του Web3, ανακοίνωσε ότι εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 10 εκατ. δολαρίων. Στον γύρο χρηματοδότησης συμμετείχαν επενδυτές όπως οι a16z crypto CSX, 1kx, Protagonist και Stanford Blockchain Accelerator’s Blockchain Builder Fund (BBF), καθώς και 17 επενδυτικοί άγγελοι, μεταξύ των οποίων και Έλληνες όπως ο Απόστολος Αποστολάκης των VentureFriends και ο Βαγγέλης Ανδρικόπουλος.
Η εταιρεία ιδρύθηκε στις ΗΠΑ, όμως στους συνιδρυτές της συγκαταλέγονται ο Αλέξης Μπρέζας και ο Διονύσης Ζήνδρος.
Keragon – 7,5 εκατ. δολάρια
Η Keragon, η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο της ιατρικής τεχνολογίας, ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο του 2025 ότι ολοκλήρωσε έναν γύρο χρηματοδότησης ύψους 7,5 εκατ. δολαρίων. Στον γύρο αυτό ηγήθηκε η Upfront Ventures, ενώ συμμετείχαν και οι Afore Capital, Focal και 25m Health. Η εταιρεία έχει την έδρα της στις ΗΠΑ, όμως συνιδρυτής και σιευθύνων σύμβουλος είναι ο Κωνσταντίνος Χρήστου.
Prosperty – 5,5 εκατομμύρια ευρώ
Τον Απρίλιο του 2025 η Prosperty, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της τεχνολογίας γύρω από το real estate (PropTech), ανακοίνωσε την επιτυχή ολοκλήρωση χρηματοδοτικού γύρου (Series A) ύψους 5,5 εκατομμυρίων ευρώ, με επικεφαλής την Eurobank. Η επένδυση πραγματοποιήθηκε μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, με τη Eurobank να αποκτά συμμετοχή της τάξεως του 25% στην PropTech εταιρεία.
Unosecur – 5 εκατ. δολάρια
Τον Απρίλιο του 2025, η Unosecur, η οποία έχει την έδρα της στη Γερμανία και δραστηριοποιείται στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, ανακοίνωσε ότι «σήκωσε» έναν γύρο χρηματοδότησης αρχικού σταδίου ύψους 5 εκατ. δολαρίων. Επικεφαλής του γύρου ήταν οι VentureFriends και DFF Ventures, ενώ συμμετείχαν οι Leo Capital, Heartfelt (APX), καθώς και επενδυτικοί άγγελοι.
Output Sports – 4,47 εκατ. ευρώ
Η Output Sports, η οποία έχει την έδρα της στην Ιρλανδία και δραστηριοποιείται στον τομέα της αθλητικής τεχνολογίας, ανακοίνωσε τον Ιανουάριο του 2025 ότι εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 4,47 εκατ. ευρώ στην οποία ηγήθηκε το Uni.Fund. Σε αυτόν τον γύρο χρηματοδότησης για την Output Sports, εκτός εκτός από το Uni.Fund, συμμετείχαν και άλλοι επενδυτές, όπως η Apex Capital, η Dopamine Sports, ενώ την επένδυση ακολούθησαν και υφιστάμενοι επενδυτές όπως η Elkstone, η Atlantic Bridge και η Enterprise Ireland. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι συμμετείχαν και σημαντικοί επενδυτικοί άγγελοι, όπως ο Jim Kelliher (Drift, LogMeIn).
Σημειώνεται ότι τα στοιχεία του Found.ation αφορούν και startups που μπορεί να μην έχουν ιδρυθεί εντός της χώρας ή να διαθέτουν Έλληνες ιδρυτές, αλλά διαθέτουν ή έχουν δεσμευτεί πως θα ανοίξουν γραφεία στην Ελλάδα. Διευκρινίζεται ότι το γεγονός αυτό συνάδει με την προϋπόθεση επένδυσης που έχει θέση η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ) στα Venture Capitals (VCs) που έχει στο portfolio της.
Η προϋπόθεση αυτή αναφέρει ότι για να επενδύσουν τα συγκεκριμένα VCs σε εταιρείες που έχουν την έδρα τους εκτός Ελλάδας, οι εταιρείες αυτές θα πρέπει να διαθέτουν ή να έχουν δεσμευτεί ότι θα αποκτήσουν σημαντική παρουσία στην χώρα μας. Ως σημαντική παρουσία εννοείται είτε το να έχουν ένα σημαντικό ποσοστό του εργατικού τους δυναμικού στην χώρα μας, είτε κάποιο τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D), είτε κάποιο γραφείο.