Η υψηλή ρευστότητα που θα εξυπηρετήσει τη φάση ανάπτυξης του Ελληνικού –πέρα από τον εξασφαλισμένο δανεισμό- αλλά και η εσωτερική ενδυνάμωση της με τη δημιουργία τόσο της Μονάδας Κατασκευών, όσο και νέας Μονάδας για το Facility Management της «νέας πόλης» αποτελούν σύμφωνα με τη διοίκηση της Lamda Development τα εχέγγυα για την προώθηση της mega ανάπλασης στην έκταση.
Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Οδυσσέας Αθανασίου παραδέχθηκε πως η «αχίλλειος πτέρνα» της επένδυσης ήταν η εκτέλεση των έργων στο οικόπεδο του πρώην αεροδρομίου, εκτιμώντας ωστόσο πως η Μονάδα Κατασκευαστικών Έργων που έχει συσταθεί εδώ και ένα χρόνο αφενός θα προχωρήσει τις ίδιες επενδύσεις στα οικιστικά projects (Condos στην παραλία, αλλά και διαμερίσματα στην ανάπτυξη Little Athens) αλλά και θα συντονίζει με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τις 18 αναπτύξεις που «τρέχουν» στην έκταση.
Σε χρηματοοικονομικό επίπεδο, υπογράμμισε τη ρευστότητα των 700 εκατ. ευρώ που διαθέτει το ταμείο του ομίλου και το χαμηλό Net LTV στο 15%. Επιβεβαίωσε δε ότι ο όμιλος προτίθεται να αποπληρώσει πρόωρα το ομόλογο των 230 εκατ. ευρώ (με επιτόκιο 4,7%), συμπληρώνοντας πως δεν έχει παρθεί ακόμη απόφαση για έκδοση νέου ομολόγου προς υποκατάσταση του.
Άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο για πρόωρη αποπληρωμή και του δεύτερου ομολόγου της Lamda. Ο όμιλος δε έχει υπολογίσει να αντλήσει δανεισμό (εγκεκριμένες γραμμές) για την κατασκευή των εμπορικών αναπτύξεων στα malls.
Επανέλαβε δε πως το έργο στο Ελληνικό έχει σημαντική προοπτική καταγραφής νέων υπεραξιών από νέες πωλήσεις οικοπέδων συνολικής έκτασης 1 εκατομμυρίου τ.μ. καθώς το «κόστος κτήσης ανά τ.μ. μαζί με το κόστος των υποδομών ανέρχεται σε 800 ευρώ, όταν πουλάμε έναντι 2.250-2.350 ανά τ.μ.».
Στην παρούσα φάση η εταιρεία έχει στόχο πώλησης οικοπέδων 40.000 – 50.000 τ.μ. οικοπέδων για οικιστικές αναπτύξεις μέσω ενεργού διαγωνισμού, αλλά και σκέψη για διάθεση οικοπέδου για γραφειακή ανάπτυξη.
Χρονοδιάγραμμα έργων, καθυστερήσεις και προκλήσεις
Οι καθυστερήσεις ως γνωστόν εντοπίζονται στα έργα υποδομών, καθώς όπως σημειώθηκε ξανά σειρά δικτύων και άγνωστων αγωγών έχουν σε ένα βαθμό καθυστερήσει την πρόοδο των εργασιών (ανάδοχος ΆΒΑΞ).
Η υπογειοποίηση της Λ. Ποσειδώνος εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2026 και οι συμπληρωματικές εργασίες (ράμπες) το φθινόπωρο του 2027. Στο μεταξύ θα πρέπει το δημόσιο να αναλάβει τον δρόμο ή να αποφασίσει ποιος θα είναι ο λειτουργός του.
Σε ότι αφορά τον Πύργο Κατοικιών στη Μαρίνα, η διοίκηση της Lamda Development ανάφερε πως επιχειρείται η επιτάχυνση της κατασκευής του έως το τέλος του 2027. Ήδη έχει σχηματίσει πρόβλεψη για πληρωμή ρητρών στους ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων του Πύργου, ύψους 5 εκατ. ευρώ.
Η υποχρέωση αυτή ωστόσο (4% επί της αξίας του κάθε συμβολαίου) θα καταστεί οριστική εάν έως τον Οκτώβριο του 2026, η Lamda Development δεν είναι σε θέση να παραδώσει το έργο ένα χρόνο μετά, ήτοι τον Οκτώβριο του 2027.
«Ως εκ τούτου, δεν μπορούμε με βεβαιότητα να υπολογίσουμε την υποχρέωση, δεδομένου ότι δεν έχουμε οριστικό χρονοδιάγραμμα» ανάφερε ο κ. Αθανασίου. Υπενθυμίζεται πως κατασκευαστής του έργου είναι η κοινοπραξία Bouygues – Aktor.
Αντίθετα με τα παραπάνω η διοίκηση του ομίλου εκτιμά ότι οι οικιστικές αναπτύξεις – τόσο τα condos στο παραλιακό μέτωπό, όσο και τα συγκροτήματα κατοικιών Little Athens– θα έχουν ολοκληρωθεί βάσει σχεδίου το 2027. Οι αθλητικές εγκαταστάσεις αναμένεται επίσης να ολοκληρωθούν το 2025, και το εμπορικό κέντρο Marina Galleria το 2026, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει το αργότερο το Πάσχα του 2027.
Ο όμιλος ολοκληρώνει επίσης δύο διαγωνισμούς για την ανάδειξη αναδόχων για την ανακατασκευή της Μαρίνας Αγ. Κοσμά, αλλά και για το Ellinikon Mall, με τον κ. Αθανασίου να εκτιμά ότι οι σχετικές συμβάσεις θα υπογραφούν τον Αύγουστο. Το mega mall εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το 2028.
Ο νέος ΝΟΚ
Όπως αναφέρθηκε ο νέος ΝΟΚ επηρεάζει δύο οικιστικές αναπτύξεις από τρίτους που έχουν αγοράσει οικόπεδα στο Ελληνικό, αλλά και τον Πύργο Μικτής Χρήσης (συνεπένδυση BrookLane – Lamda), για τον οποίο προωθούνται νέες μελέτες, ως εκ τούτου ο τελευταίος αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2030. Για το 2029 μετατίθεται η ολοκλήρωση των δύο ξενοδοχείων στο παραλιακό μέτωπο που αποτελούν συνεπένδυση των ΤΕΜΕΣ – Lamda.
Σε ότι αφορά τις αντιπαραθέσεις με τους Δήμους της περιοχής, ο κ. Αθανασίου επιβεβαίωσε πως η Lamda δικαιώθηκε επιτυγχάνοντας την έκδοση ασφαλιστικών μέτρων που της επέτρεψαν να προχωρήσει στην περίφραξη του οικοπέδου στο ρέμα Ευρυάλης (εκκρεμεί η κύρια δίκη στις αρχές Ιουλίου).
Όσο για την προσφυγή των όμορων Δήμων κατά των υπουργικών αποφάσεων που αφορούν τη διαμόρφωση του παραλιακού μετώπου, δεν έχει οριστεί ημερομηνία συζήτησης ωστόσο έχουν υποβληθεί οι θέσεις κάθε πλευράς.
Lamda Malls και μαρίνες
Ο κ. Αθανασίου εκτίμησε πως με την προσθήκη των malls του ελληνικού το GAV της Lamda Malls θα αγγίξει τα 2 δισ. ευρώ ενώ τα κέρδη EBITDA στη φάση ωρίμασης και των νέων αναπτύξεων θα ανέλθουν στα 150 εκατ. ευρώ (97 εκατ. ευρώ το 2024). Ωστόσο, υπογράμμισε πως στην παρούσα φάση δεν εξετάζεται η αυτόνομη εισαγωγή τους στο ΧΑ, καθώς το υψηλό discount (σ.σ. το προσδιόρισε στο 30%) δεν επιτρέπει μια τέτοια κίνηση που θα υπονόμευε την αξία των assets.
Σε ότι αφορά τον κλάδο των Μαρινών πέραν των επενδύσεων σε Άγιο Κοσμά και Κέρκυρα, ο ίδιος σημείωσε πως η εταιρεία θα επιδιώξει να μεγαλώσει το χαρτοφυλάκιο της συμμετέχοντας σε νέους διαγωνισμούς.
Μέρισμα
Η εταιρεία ως γνωστόν δεν θα διανείμει μέρισμα για το 2024 με τον κ. Αθανασίου να υπογραμμίζει πως επιλογή των μετόχων είναι η υποστήριξη του έργου ανάπτυξης του Ελληνικού με επανεπένδυση των διαθεσίμων, συμπληρώνοντας δε πως δεν είναι ορατή μια χρηματική διανομή και για τα επόμενα χρόνια.