Close Menu
sofokleous10.gr
    What's Hot

    Ο Τραμπ θέλει να ξαναστείλει την ICE στους δρόμους: «Ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία στη μάχη κατά της εγκληματικότητας»

    July 16, 2026

    Νίκος Ανδρουλάκης: Η Παιδεία είναι εθνική προτεραιότητα και δημόσιο αγαθό

    July 16, 2026

    Νέο κύμα αμερικανικών επιθέσεων εναντίον του Ιράν – WSJ: Ο Τραμπ σκέφτεται επέκταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων

    July 16, 2026
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Trending
    • Ο Τραμπ θέλει να ξαναστείλει την ICE στους δρόμους: «Ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία στη μάχη κατά της εγκληματικότητας»
    • Νίκος Ανδρουλάκης: Η Παιδεία είναι εθνική προτεραιότητα και δημόσιο αγαθό
    • Νέο κύμα αμερικανικών επιθέσεων εναντίον του Ιράν – WSJ: Ο Τραμπ σκέφτεται επέκταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων
    • Η Τράπεζα Πειραιώς αρνείται ότι αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος σε φερόμενη συμφωνία εξαγοράς του ΙΑΣΩ
    • Οι Big Tech οδήγησαν τη Wall Street σε άνοδο μετά τα ενθαρρυντικά στοιχεία για τον πληθωρισμό
    • Ο Πολάκης επέστρεψε στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και εξαπέλυσε επίθεση στον Φάμελλο: «Επίδειξη μικρότητας και αναξιοπρέπειας»
    • Κικίλιας: Μάχη απέναντι στα ναρκωτικά για την προστασία της κοινωνίας
    • Αύριο η συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου οικονομικής πολιτικής υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη
    • Home
    • About
    • Advertise
    • Career
    • Contact
    Facebook X (Twitter) Instagram
    sofokleous10.grsofokleous10.gr
    Subscribe
    Thursday, July 16
    • Home
    • Πρώτο Θέμα
    • Οικονομία
    • Επιχειρήσεις
    • Πολιτική
    • Διεθνή
    • Ευρώπη
    • Τράπεζες
      • PIRAEUS BANK
      • ALPHA BANK
      • EUROBANK
      • NATIONAL BANK
    • Σοφοκλέους 10
    • Αγορές
    • Τοις Μετρητοίς
    • Ανάλυση
    • Videos
    • Opinion LEADERS
    • CryptoNews
    sofokleous10.gr
    Home»Οικονομία
    Προϋπολογισμός:-Οι-φόροι-που-στήριξαν-τα-έσοδα-στο-8μηνο
    Προϋπολογισμός: Οι φόροι που στήριξαν τα έσοδα στο 8μηνο

    Προϋπολογισμός: Οι φόροι που στήριξαν τα έσοδα στο 8μηνο

    By adminSeptember 25, 2025 Οικονομία No Comments3 Mins Read
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Στα 48,458 δισ. ευρώ ανήλθαν τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2025, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 184 εκατ. ευρώ ή 0,4% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2025.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για το 8μηνο του 2025 τα έσοδα της κατηγορίας «Φόροι» προ επιστροφών ανήλθαν σε 46,519 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2,042 δισ. ευρώ ή 4,6% έναντι του στόχου.

    Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης
    Προσθέστε το sofokleous10.gr στο Google

    Σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η υπεραπόση αυτή οφείλεται στην καλύτερη απόδοση της είσπραξης των φόρων του τρέχοντος έτους (φόροι εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΦΚ, κ.λπ.) όσο και στην καλύτερη απόδοση των φόρων εισοδήματος του προηγούμενου έτους που εισπράχθηκαν σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2025.

    Αναλυτικά, για τους κυριότερους φόρους της κατηγορίας αυτής παρατηρούνται τα εξής:

    • Τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 18,185 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 507 εκατ. ευρώ.
    • Τα έσοδα των ΕΦΚ ανήλθαν σε 4,857 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 83 εκατ. ευρώ.
    • Τα έσοδα των φόρων ακίνητης περιουσίας ανήλθαν σε 1,983 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 73 εκατ. ευρώ.
    • Τα έσοδα των φόρων εισοδήματος ανήλθαν σε 17,306 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 1,135 δισ. ευρώ εκ των οποίων: ο Φόρος Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων είναι αυξημένος κατά 828 εκατ. ευρώ, ο Φόρος Εισοδήματος Νομικών Προσώπων μειωμένος κατά 38 εκατ. ευρώ και οι Λοιποί Φόροι Εισοδήματος αυξημένοι κατά 345 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Σημειώνεται ότι αναφορικά με τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, μέρος των εισπράξεων εμφανίζεται εμπροσθοβαρώς, λόγω του ότι τέθηκε σε λειτουργία ήδη από τα μέσα Μαρτίου η εφαρμογή για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

    Σημειώνεται ότι τα έσοδα της κατηγορίας «Κοινωνικές Εισφορές» ανήλθαν σε 41 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον στόχο.

    Τα έσοδα της κατηγορίας «Μεταβιβάσεις» ανήλθαν σε 4,495 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 8 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2025. Ποσό 1,346 δισ. ευρώ εισπράχθηκε από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας σύμφωνα με τον στόχο, ενώ ποσό 2.507 εκατ. ευρώ αφορά έσοδα ΠΔΕ, τα οποία είναι μειωμένα κατά 422 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

    Τα έσοδα της κατηγορίας «Πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών» ανήλθαν σε 1,74 δισ. ευρώ και περιλαμβάνουν το ποσό των 784,8 εκατ. ευρώ από τη νέα Σύμβαση Παραχώρησης της Αττικής Οδού, ενώ στη στοχοθεσία εμπεριέχεται το ποσό των 1,350 δισ. ευρώ από το τίμημα για την εκμετάλλευση της Εγνατίας Οδού, όπως προαναφέρθηκε. Αν εξαιρεθούν τα ανωτέρω ποσά, τα έσοδα της μείζονας κατηγορίας «Πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών» ανέρχονται σε 955 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 259 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

    Τα έσοδα της κατηγορίας «Λοιπά τρέχοντα έσοδα» ανήλθαν σε 1,822 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 75 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2025. Από το ως άνω εισπραττόμενο ποσό των 1,822 δισ. ευρώ, ποσό 185 εκατ. ευρώ αφορά έσοδα ΠΔΕ, τα οποία είναι αυξημένα κατά 29 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

    Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 6,181 δισ. ευρώ και ενσωματώνουν το ποσό επιστροφής ΦΠΑ ύψους 784,8 εκατ. ευρώ από τη νέα Σύμβαση Παραχώρησης της Αττικής Οδού, όπως προαναφέρθηκε, το οποίο δημοσιονομικά επηρεάζει το έτος 2024. Αν εξαιρεθεί το ποσό αυτό, οι επιστροφές φόρων ανήλθαν σε 5,396 δισ. ευρώ και είναι αυξημένες κατά 685 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (4,711 δισ. ευρώ), που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2025.

    Τα καθαρά έσοδα από φόρους μετά επιστροφών την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2025 εμφανίζονται αυξημένα κατά 1.357 εκατ. ευρώ έναντι των στόχων του προϋπολογισμού.

    Ακολουθήστε μας στα social media!
    Facebook X LinkedIn TikTok

    admin

    Keep Reading

    Μπεζ Βίβλος Fed: Βελτιωμένη η εικόνα για οικονομία και πληθωρισμό

    Τα κινεζικά αυτοκίνητα κατακτούν την Ελλάδα – Το φθηνό τίμημα σήμερα και ο ακριβός λογαριασμός αύριο

    Άνοιξε εκ νέου το myBusinessSupport για στήριξη από τις πλημμύρες Daniel 2023 στη Θεσσαλία

    Κώτσηρας: «Ενισχύουμε την προστασία του σιδηροδρομικού δικτύου και την ασφάλεια των μεταφορών»

    DW: Κινεζικά εξαρτήματα drones για την Ουκρανία

    Bloomberg: Η άνοδος της Λεπέν πυροδοτεί πιέσεις στην αγορά γαλλικών ομολόγων

    Add A Comment

    Comments are closed.

    Follow @x
    Latest Posts

    Ο Τραμπ θέλει να ξαναστείλει την ICE στους δρόμους: «Ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία στη μάχη κατά της εγκληματικότητας»

    July 16, 2026

    Νίκος Ανδρουλάκης: Η Παιδεία είναι εθνική προτεραιότητα και δημόσιο αγαθό

    July 16, 2026

    Νέο κύμα αμερικανικών επιθέσεων εναντίον του Ιράν – WSJ: Ο Τραμπ σκέφτεται επέκταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων

    July 16, 2026

    Η Τράπεζα Πειραιώς αρνείται ότι αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος σε φερόμενη συμφωνία εξαγοράς του ΙΑΣΩ

    July 15, 2026

    Οι Big Tech οδήγησαν τη Wall Street σε άνοδο μετά τα ενθαρρυντικά στοιχεία για τον πληθωρισμό

    July 15, 2026
    Facebook X (Twitter)
    © 2026

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.