Η ανάπτυξη αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,2% το 2025 και στο 2,4% το 2026, τη στιγμή που στην Ευρωζώνη τα αντίστοιχα νούμερα αναμένονται σε 1,3% και 1,2% αντίστοιχα.
«Η ελληνική οικονομία πέτυχε κάτι που θεωρούνταν αδιανόητο: κατατάσσεται ανάμεσα στις οικονομίες με τις ισχυρότερες επιδόσεις στην Ευρωζώνη. Ο προϋπολογισμός αποτυπώνει την εικόνα μιας οικονομίας που αναπτύσσεται ταχύτερα από άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κυριάκος Πιερρακάκης στο πλαίσιο της παρουσίασης του Προϋπολογισμού του 2026 που κατατέθηκε σήμερα.
Η ανάπτυξη αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,2% το 2025 και στο 2,4% το 2026, τη στιγμή που στην Ευρωζώνη τα αντίστοιχα νούμερα αναμένονται σε 1,3% και 1,2% αντίστοιχα. Παράλληλα, ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται, οι επενδύσεις αυξάνονται, το χρέος συρρικνώνεται.
Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος για τις παρεμβάσεις 2025-2027 τοποθετείται στα 3,7 δισ. ευρώ το 2025, αυξάνεται στα 5,54 δισ. ευρώ -δηλαδή επιπλέον 2,9 δισ. ευρώ- το 2026 και στα 7,94 δισ. ευρώ το 2027.
Αναφερόμενος στις επενδύσεις, ο ΥΠΕΘΟ είπε ότι βρισκόμαστε στο ισχυρότερο επενδυτικό κύμα της τελευταίας 10ετίας, με τον λόγο επενδύσεων προς ΑΕΠ να έχει αυξηθεί από το 2019 έως το 2026 στο 17,7%. Την τάση μαρτυρά και το ενδιαφέρον ξένων ομίλων, οι εξαγορές αλλά και η ίδια η εξαγορά του χρηματιστηρίου Αθηνών από την Euronext, που συνιστά «στρατηγική αναβάθμιση της χώρας».
- Διαβάστε επίσης: Yψηλότερα τα πλεονάσματα, ταχύτερη η μείωση του χρέους – Η Γνώμη του Δημοσιονομικού Συμβουλίου
Παραδέχτηκε ότι δεν έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα και είπε ότι «δουλεύουμε σκληρά καθημερινά» για όσους πλήττονται.
«Είναι ο πιο μεταρρυθμιστικός, επεκτατικός Προϋπολογισμός από όλους», δήλωσε από την πλευρά του ο υφΥΠΕΘΟ, Θάνος Πετραλιάς, κάνοντας λόγο για μόνιμες μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις. Εξήγησε πως είναι ένας προϋπολογισμός 130 δισ. ευρώ, περίπου 50% του ΑΕΠ.
Περισσότερα σε λίγο…

