Close Menu
sofokleous10.gr
    What's Hot

    Από τον πόλεμο στα εταιρικά δάνεια: O μηχανισμός μετάδοσης του γεωπολιτικού σοκ σε τράπεζες και πραγματική οικονομία

    March 14, 2026

    Κικίλιας: Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για τους Έλληνες ως προς τις επιπτώσεις του πολέμου

    March 14, 2026

    Τσιάρας: Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή επέλεξε τον διάλογο, όχι τη σύγκρουση

    March 14, 2026
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Trending
    • Από τον πόλεμο στα εταιρικά δάνεια: O μηχανισμός μετάδοσης του γεωπολιτικού σοκ σε τράπεζες και πραγματική οικονομία
    • Κικίλιας: Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για τους Έλληνες ως προς τις επιπτώσεις του πολέμου
    • Τσιάρας: Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή επέλεξε τον διάλογο, όχι τη σύγκρουση
    • Ο Τραμπ απορρίπτει την έναρξη διαπραγματεύσεων για κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο με το Ιράν, λένε πηγές
    • Σκρέκας από Λάρισα: Ιστορική η απόφαση του πρωθυπουργού για βοήθεια στην Κύπρο
    • Χατζηδάκης: 1 δισ. ευρώ πληρωμές στους αγρότες μέχρι το τέλος Ιουνίου
    • Ινδία: Πώς ο πόλεμος βάζει τρικλοποδιά στο Σχέδιο Β της ΕΕ έναντι της Κίνας
    • Βενζινοπώλες: Πιθανά και πάνω από 2 ευρώ το λίτρο η απλή αμόλυβδη – Έρχονται κινητοποιήσεις
    • Μασκ: Σε επτά ημέρες ξεκινά το γιγαντιαίο εργοστάσιο τσιπ AI της Tesla
    • Τσουκαλάς: Η κυβέρνηση επιλέγει την απραξία για να μην ενοχλήσει ισχυρά συμφέροντα
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    sofokleous10.grsofokleous10.gr
    Subscribe
    Sunday, March 15
    • Home
    • Πρώτο Θέμα
    • Οικονομία
    • Επιχειρήσεις
    • Πολιτική
    • Διεθνή
    • Ευρώπη
    • Τράπεζες
      • PIRAEUS BANK
      • ALPHA BANK
      • EUROBANK
      • NATIONAL BANK
    • Σοφοκλέους 10
    • Αγορές
    • Τοις Μετρητοίς
    • Ανάλυση
    • Videos
    • Opinion LEADERS
    • CryptoNews
    sofokleous10.gr
    Home»Πολιτική
    Ο-Τραμπ-προσκάλεσε-τον-Μητσοτάκη-στο-«Συμβούλιο-Ειρήνης»-–-Η-Αθήνα-ζυγίζει-τους-κινδύνους-και-τα-οφέλη
    Ο Τραμπ προσκάλεσε τον Μητσοτάκη στο «Συμβούλιο Ειρήνης» – Η Αθήνα ζυγίζει τους κινδύνους και τα οφέλη

    Ο Τραμπ προσκάλεσε τον Μητσοτάκη στο «Συμβούλιο Ειρήνης» – Η Αθήνα ζυγίζει τους κινδύνους και τα οφέλη

    February 8, 2026 Πολιτική 3 Mins Read
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προσκάλεσε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να συμμετάσχει σε συνεδρίαση του Συμβουλίου της Ειρήνης (Board of Peace) που αφορά την εφαρμογή της δεύτερης φάσης του ειρηνευτικού σχεδίου για την ανοικοδόμηση στη Γάζα για τις 19 Φεβρουαρίου στην Ουάσιγκτον.

    Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ ο δημοσιογράφος Γιάννης Καντέλης, η ελληνική πλευρά έλαβε την πρόσκληση χθες ενώ προς το παρών δεν έχει αποφασιστεί τι θα κάνει ο Έλληνας πρωθυπουργός, αν θα μεταβεί ή όχι δηλαδή στην Ουάσιγκτον, καθώς είναι κάτι που ακόμα αξιολογείται σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη.

    Σϋμφωνα με πληροφορίες, ζυγίζονται τα υπέρ και τα κατά, καθώς υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα είχε ταχθεί μαζί με την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση – με εξαίρεση την Ουγγαρία και τη Βουλγαρία – κατά του Συμβουλίου Ειρήνης, ωστόσο υπήρχε ο αστερίσκος για τη συμμετοχή στις διεργασίες που αφορούν τη Γάζα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΣΚΑΪ, τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, είναι σε ανοιχτή γραμμή με τους Ευρωπαίους ομολόγους τους, προκειμένου μέσα στις επόμενες ημέρες να υπάρξει μια κοινή στάση από τα ευρωπαϊκά κράτη τα οποία έχουν προσκληθεί στην Ουάσινγκτον από τον Αμερικανό πρόεδρο και τότε να ανακοινωθεί και η τελική απόφαση της Αθήνας, για το αν θα μεταβεί δηλαδή ο πρωθυπουργός ή όχι στην Ουάσινγκτον για το Συμβούλιο της Ειρήνης.

    Εν τω μεταξύ, ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Ουάσινγκτον Μιχάλης Ιγνατίου σημείωσε από τη μεριά του ότι «το Συμβούλιο της Ειρήνης που ίδρυσε ο Τραμπ έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις κυρίως από τους Ευρωπαίους, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος προσπαθεί να αντικαταστήσει τον ΟΗΕ και να επιβάλει, ανάλογα με τα συμφέροντά του, λύσεις σε διεθνή προβλήματα. Η Ελλάδα και η Κύπρος δεν θα είχαν πρόβλημα να συμμετάσχουν αν το θέμα ήταν η ανοικοδόμηση της Γάζας, μία ενέργεια που καλύπτεται από τη σχετική απόφαση Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Όμως ο κ. Τραμπ επιθυμεί να χρησιμοποιήσει αυτό το νέο οργανισμό και για άλλα ζητήματα, τα οποία η Αθήνα και η Λευκωσία δεν συμφωνούν αναγκαστικά με τον Αμερικανό πρόεδρο. Ένα παράδειγμα είναι ότι τι θασυμβεί στην περίπτωση αν αποφασίσει να ασχοληθεί με το κυπριακό ζήτημα και να επιχειρήσει να το διευθετήσει εκτός της διαδικασίας των Ηνωμένων Εθνών. Ενώ είναι τιμητικό ότι ο Αμερικανός πρόεδρος προσκάλεσε τους ηγέτες της Ελλάδας και της Κύπρου, την ίδια στιγμή εγκυμονούνται πολοί κίνδυνοι».

    Πηγές της Λευκωσίας επιβεβαίωσαν νωρίτερα τη λήψη της σχετικής επιστολής από τον πρόεδρο Τραμπ προς τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, για να συμμετέχει η Κύπρος στα 25 ιδρυτικά κράτη του Συμβουλίου.

    Στο Συμβούλιο Ειρήνης προβλέπεται να συμμετέχουν 25 κράτη, μεταξύ των οποίων και εκείνα που συμμετείχαν στην τελετή στο Σαρμ Ελ Σέιχ, στην οποία είχε συμμετάσχει και ο κ. Χριστοδουλίδης.

    Σύμφωνα με τον Axios, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσινγκτον, στο Ινστιτούτο της Ειρήνης.

    Ο Ντόναλντ Τραμπ ίδρυσε το συμβούλιο στα τέλη Ιανουαρίου. Είναι ισόβιος πρόεδρός του, ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος στις ΗΠΑ. Όπως δηλώνει το Συμβούλιο «έχει στόχο να επιλύει παγκόσιες συγκρούσεις».

    Πολλοί ηγέτες δέχθηκαν πρόσκληση να ενταχθούν σ’ αυτή τη νέα οντότητα. Ωστόσο, οι χώρες που θέλουν μόνιμη έδρα στο Συμβούλιο, που έχει επικριθεί ως προσπάθεια δημιουργίας «αντί-ΟΗΕ», θα πρέπει να καταβάλουν ένα δισεκατομμύριο δολάρια.

    - sofokleous10.gr

    Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
    Ακολουθήστε το sofokleous10.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

    Previous ArticleΖελένσκι: Πιθανόν στο Μαϊάμι, σε μία εβδομάδα νέα συνάντηση Ρώσων και Ουκρανών διαπραγματευτών
    Next Article Την Τετάρτη η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Οι στόχοι της ελληνικής πλευράς και η μοναδική διαφορά

    Keep Reading

    Κικίλιας: Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για τους Έλληνες ως προς τις επιπτώσεις του πολέμου

    Τσιάρας: Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή επέλεξε τον διάλογο, όχι τη σύγκρουση

    Σκρέκας από Λάρισα: Ιστορική η απόφαση του πρωθυπουργού για βοήθεια στην Κύπρο

    Χατζηδάκης: 1 δισ. ευρώ πληρωμές στους αγρότες μέχρι το τέλος Ιουνίου

    Τσουκαλάς: Η κυβέρνηση επιλέγει την απραξία για να μην ενοχλήσει ισχυρά συμφέροντα

    Μητσοτάκης από Κέντρο Επιχειρήσεων Λάρισας: Η «Ασπίδα του Αχιλλέα» θα παρέχει απόλυτη αμυντική ασφάλεια

    Follow @x
    Tweets by sofokleous10
    Latest Posts

    Από τον πόλεμο στα εταιρικά δάνεια: O μηχανισμός μετάδοσης του γεωπολιτικού σοκ σε τράπεζες και πραγματική οικονομία

    March 14, 2026

    Κικίλιας: Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για τους Έλληνες ως προς τις επιπτώσεις του πολέμου

    March 14, 2026

    Τσιάρας: Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή επέλεξε τον διάλογο, όχι τη σύγκρουση

    March 14, 2026

    Ο Τραμπ απορρίπτει την έναρξη διαπραγματεύσεων για κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο με το Ιράν, λένε πηγές

    March 14, 2026

    Σκρέκας από Λάρισα: Ιστορική η απόφαση του πρωθυπουργού για βοήθεια στην Κύπρο

    March 14, 2026
    sofokleous10.gr
    Facebook X (Twitter) LinkedIn TikTok

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.