Close Menu
sofokleous10.gr
    What's Hot

    Χωρίς ΟΣΔΕ 2026: Κάρτα Αγρότη στον «πάγο», κόστη στη «φωτιά»…

    March 16, 2026

    Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: «Γράμμα» στις εισηγμένες για τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στον Κόλπο  

    March 16, 2026

    «Αν οι σύμμαχοι δεν βοηθήσουν στα Στενά του Ορμούζ θα είναι κακό για το ΝΑΤΟ», προειδοποιεί ο Τραμπ

    March 16, 2026
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Trending
    • Χωρίς ΟΣΔΕ 2026: Κάρτα Αγρότη στον «πάγο», κόστη στη «φωτιά»…
    • Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: «Γράμμα» στις εισηγμένες για τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στον Κόλπο  
    • «Αν οι σύμμαχοι δεν βοηθήσουν στα Στενά του Ορμούζ θα είναι κακό για το ΝΑΤΟ», προειδοποιεί ο Τραμπ
    • Η επόμενη μέρα του πολέμου: Τρία σενάρια, το ένα χειρότερο από το άλλο – Το σχέδιο του Ισραήλ, οι απειλές Τραμπ, η στάση του Ιράν, πώς η Τουρκία βρέθηκε εκτός σχεδίου
    • Υψηλή συμμετοχή στην ψήφιση συνέδρων του ΠΑΣΟΚ: Αναμένεται να ξεπεράσουν τους 150.000 οι συμμετέχοντες
    • Παύλος Χρηστίδης: Ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ μας δείχνει τον δρόμο για τη νίκη
    • Μητσοτάκης για Μέση Ανατολή: «Η χώρα στον πόλεμο έχει ανάγκη την πολιτική σταθερότητα»
    • Απολογισμός ενός χρόνου στο ΥΠΕΝ από Παπασταύρου – Τι αναφέρει για Chevron, Κάθετο Διάδρομο και Ιόνιο
    • Γαλλία: Σήμερα ο 1ος γύρος των δημοτικών εκλογών – Η κεντροδεξιά διεκδικεί το Παρίσι, η ακροδεξιά τη Μασσαλία
    • Ανδρουλάκης: Η αλλαγή περνά μέσα από την ήττα της ΝΔ – Μαζί μπορούμε να κερδίσουμε την Ελλάδα που αξίζουμε
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    sofokleous10.grsofokleous10.gr
    Subscribe
    Monday, March 16
    • Home
    • Πρώτο Θέμα
    • Οικονομία
    • Επιχειρήσεις
    • Πολιτική
    • Διεθνή
    • Ευρώπη
    • Τράπεζες
      • PIRAEUS BANK
      • ALPHA BANK
      • EUROBANK
      • NATIONAL BANK
    • Σοφοκλέους 10
    • Αγορές
    • Τοις Μετρητοίς
    • Ανάλυση
    • Videos
    • Opinion LEADERS
    • CryptoNews
    sofokleous10.gr
    Home»Οικονομία
    Κάλας:-Ευελιξία-στο-δάνειο-των-90-δισ.-ευρώ-για-την-Ουκρανία
    Κάλας: Ευελιξία στο δάνειο των 90 δισ. ευρώ για την Ουκρανία

    Κάλας: Ευελιξία στο δάνειο των 90 δισ. ευρώ για την Ουκρανία

    February 11, 2026 Οικονομία 3 Mins Read
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Την ανάγκη να υπάρξει «ευελιξία» στη χρήση των δανείων ύψους 90 δισ. ευρώ προς την Ουκρανία, υπογράμμισε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ Κάγια Κάλας, προσερχόμενη σήμερα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες.

    Την ανάγκη να υπάρξει «ευελιξία» στη χρήση των δανείων ύψους 90 δισ. ευρώ προς την Ουκρανία, υπογράμμισε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ Κάγια Κάλας, προσερχόμενη σήμερα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες.

    Η Κ. Κάλας εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ταχεία έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του δανείου ύψους 90 δισ. ευρώ προς την Ουκρανία την επόμενη διετία που θα καλύψει τις επείγουσες προτεραιότητές της. Όπως είπε, «είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ευελιξία» στη χρήση των κονδυλίων, σημειώνοντας ότι έχει προβλεφθεί ένας «μηχανισμός κλιμάκωσης» ώστε, εάν οι ευρωπαϊκές ή ουκρανικές εταιρείες δεν μπορούν να καλύψουν άμεσα τις ανάγκες, να είναι δυνατή η προμήθεια από τρίτους, γεγονός που -όπως είπε- ενισχύει τον ανταγωνισμό στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία.

    Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο προεδρικών εκλογών και δημοψηφίσματος στην Ουκρανία, η Ύπατη Εκπρόσωπος απάντησε ότι «δεν διεξάγονται εκλογές εν καιρώ πολέμου», επισημαίνοντας ότι σε συνθήκες εξωτερικής επίθεσης η διεξαγωγή εκλογών αποσπά την προσοχή και τους πόρους από την άμυνα. «Η διεξαγωγή εκλογών όσο ο πόλεμος συνεχίζεται δεν είναι καλή λύση», ανέφερε, προσθέτοντας ότι δεν διακρίνει αυτή τη στιγμή πραγματικές ρωσικές προσπάθειες για ειρήνη.

    Η Κ. Κάλας τόνισε ότι «η Ρωσία δεν κερδίζει αυτόν τον πόλεμο», τα ποσοστά απωλειών της αυξάνονται και η ρωσική οικονομία «δεν τα πάει καλά». Όπως ανέφερε, οι υπουργοί Άμυνας της ΕΕ σήμερα θα εξετάσουν τί περισσότερο μπορεί να γίνει για τη στήριξη της Ουκρανίας, τονίζοντας ότι η ΕΕ έχει «πολλά να μάθει από την Ουκρανία» στον τομέα της αμυντικής καινοτομίας και της ταχείας αύξησης των αμυντικών δαπανών. Η Κάλας αναφέρθηκε, επίσης, στις συζητήσεις για τις εγγυήσεις ασφαλείας προς την Ουκρανία και για την εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών επί ουκρανικού εδάφους, σημειώνοντας ότι έχουν ήδη εντοπιστεί δύο πιθανά εκπαιδευτικά κέντρα. Παράλληλα, υπογράμμισε τη σημασία της προσέλκυσης ιδιωτικών κεφαλαίων, αναφερόμενη σε δύο προτάσεις προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, μεταξύ άλλων για παραγωγη της αμυντικής βιομηχανίας εντός της Ουκρανίας και για διεύρυνση του πλαισίου της παραγωγής αγαθών διπλής χρήσης.

    Τέλος, αναφερόμενη στην Αρκτική, σημείωσε ότι η ΕΕ οφείλει να παραμένει σε εγρήγορση, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι δεν πρέπει να απομακρύνει την προσοχή της από την πιο οξεία απειλή, που παραμένει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

    Η ενίσχυση της στρατιωτικής υποστήριξης προς την Ουκρανία είναι το βασικό θέμα συζήτησης στο σημερινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων σε επίπεδο υπουργών Άμυνας, με τη συμμετοχή του νέου Ουκρανού ομολόγου τους, Μιχαήλ Φεντόροφ. Συγκεκριμένα, θα εξεταστεί πώς μπορεί να διασφαλιστεί η ταχεία παράδοση του εξοπλισμού που χρειάζεται περισσότερο το Κίεβο για να αμυνθεί και θα συζητηθεί η ενίσχυση της συνεργασίας με το Κίεβο στον τομέα της αμυντικής καινοτομίας και ιδιαίτερα στον τομέα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Επιπλέον, στο επίκεντρο του Συμβουλίου θα βρεθεί και το θέμα των εγγυήσεων ασφαλείας, έπειτα από μια ενδεχόμενη ειρηνευτική συμφωνία: μεταξύ άλλων, μέσω της εκπαιδευτικής αποστολής της ΕΕ προς τις ουκρανικές δυνάμεις (EUAM). Στο δείπνο, οι υπουργοί θα συζητήσουν τις «προοπτικές για το 2026», στο πλαίσιο των νέων γεωπολιτικών εξελίξεων και της ασταθούς συμπεριφοράς των ΗΠΑ, καθώς και τη μελλοντική ευρωπαϊκή στρατηγική ασφάλεια και τις εντάσεις γύρω από τη Γροιλανδία.

    --

    Previous ArticleTREK Development: Ανάληψη έργου 4,5 εκατ. από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων
    Next Article Βloomberg: Ανοιχτός να αποχωρήσει από τη USMCA ο Τραμπ

    Keep Reading

    Ποια κράτη της Μ. Ανατολής επένδυσαν σε εναλλακτικούς εμπορικούς δρόμους – Ποιοι αντιμετωπίζουν προβλήματα

    Οι οικονομίες του Κόλπου κινδυνεύουν με τη χειρότερη ύφεση από τη δεκαετία του 1990 λόγω του πολέμου

    ΑΑΔΕ: Αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ 2026 – Οι προθεσμίες, οι τρόποι πληρωμής και οι εκπτώσεις

    ΠΟΜΙΔΑ: Η νέα διαδικασία έκδοσης διαταγών πληρωμής και απόδοσης μισθίου από δικηγόρους

    Κίνα: Νέο πενταετές αναπτυξιακό πρόγραμμα ενέκρινε το Πεκίνο

    ΕΝΦΙΑ 2026: Τα εκκαθαριστικά ανεβαίνουν σήμερα – Πώς θα τα δείτε στο Taxisnet

    Follow @x
    Tweets by sofokleous10
    Latest Posts

    Χωρίς ΟΣΔΕ 2026: Κάρτα Αγρότη στον «πάγο», κόστη στη «φωτιά»…

    March 16, 2026

    Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: «Γράμμα» στις εισηγμένες για τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στον Κόλπο  

    March 16, 2026

    «Αν οι σύμμαχοι δεν βοηθήσουν στα Στενά του Ορμούζ θα είναι κακό για το ΝΑΤΟ», προειδοποιεί ο Τραμπ

    March 16, 2026

    Η επόμενη μέρα του πολέμου: Τρία σενάρια, το ένα χειρότερο από το άλλο – Το σχέδιο του Ισραήλ, οι απειλές Τραμπ, η στάση του Ιράν, πώς η Τουρκία βρέθηκε εκτός σχεδίου

    March 16, 2026

    Υψηλή συμμετοχή στην ψήφιση συνέδρων του ΠΑΣΟΚ: Αναμένεται να ξεπεράσουν τους 150.000 οι συμμετέχοντες

    March 15, 2026
    sofokleous10.gr
    Facebook X (Twitter) LinkedIn TikTok

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.