Close Menu
sofokleous10.gr
    What's Hot

    Ο Τραμπ στήνει ναυτικό συνασπισμό στα Στενά του Ορμούζ ενώ η ενεργειακή κρίση βαθαίνει

    March 16, 2026

    Χωρίς ΟΣΔΕ 2026: Κάρτα Αγρότη στον «πάγο», κόστη στη «φωτιά»…

    March 16, 2026

    Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: «Γράμμα» στις εισηγμένες για τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στον Κόλπο  

    March 16, 2026
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Trending
    • Ο Τραμπ στήνει ναυτικό συνασπισμό στα Στενά του Ορμούζ ενώ η ενεργειακή κρίση βαθαίνει
    • Χωρίς ΟΣΔΕ 2026: Κάρτα Αγρότη στον «πάγο», κόστη στη «φωτιά»…
    • Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: «Γράμμα» στις εισηγμένες για τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στον Κόλπο  
    • «Αν οι σύμμαχοι δεν βοηθήσουν στα Στενά του Ορμούζ θα είναι κακό για το ΝΑΤΟ», προειδοποιεί ο Τραμπ
    • Η επόμενη μέρα του πολέμου: Τρία σενάρια, το ένα χειρότερο από το άλλο – Το σχέδιο του Ισραήλ, οι απειλές Τραμπ, η στάση του Ιράν, πώς η Τουρκία βρέθηκε εκτός σχεδίου
    • Υψηλή συμμετοχή στην ψήφιση συνέδρων του ΠΑΣΟΚ: Αναμένεται να ξεπεράσουν τους 150.000 οι συμμετέχοντες
    • Παύλος Χρηστίδης: Ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ μας δείχνει τον δρόμο για τη νίκη
    • Μητσοτάκης για Μέση Ανατολή: «Η χώρα στον πόλεμο έχει ανάγκη την πολιτική σταθερότητα»
    • Απολογισμός ενός χρόνου στο ΥΠΕΝ από Παπασταύρου – Τι αναφέρει για Chevron, Κάθετο Διάδρομο και Ιόνιο
    • Γαλλία: Σήμερα ο 1ος γύρος των δημοτικών εκλογών – Η κεντροδεξιά διεκδικεί το Παρίσι, η ακροδεξιά τη Μασσαλία
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    sofokleous10.grsofokleous10.gr
    Subscribe
    Monday, March 16
    • Home
    • Πρώτο Θέμα
    • Οικονομία
    • Επιχειρήσεις
    • Πολιτική
    • Διεθνή
    • Ευρώπη
    • Τράπεζες
      • PIRAEUS BANK
      • ALPHA BANK
      • EUROBANK
      • NATIONAL BANK
    • Σοφοκλέους 10
    • Αγορές
    • Τοις Μετρητοίς
    • Ανάλυση
    • Videos
    • Opinion LEADERS
    • CryptoNews
    sofokleous10.gr
    Home»Οικονομία
    nielseniq:-Στα-3-δισ.-ευρώ-ο-τζίρος-ηλεκτρικών-και-ηλεκτρονικών-συσκευών-το-2025
    NielsenIQ: Στα 3 δισ. ευρώ ο τζίρος ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών το 2025

    NielsenIQ: Στα 3 δισ. ευρώ ο τζίρος ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών το 2025

    February 12, 2026 Οικονομία 4 Mins Read
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών παραμένει ο πιο σημαντικός για την αγορά των Tech & Durables στην Ελλάδα, σημειώνοντας σταθερή πορεία σε τζίρο σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

    Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το 2025 ο τζίρος για την αγορά των Tech & Durables στην Ελλάδα διατηρήθηκε περίπου στα 3 δισ. ευρώ, παρατηρώντας ωστόσο μια μείωση της τάξης του 3%, σε σχέση με το 2024. Πιο συγκεκριμένα και με βάση τα στοιχεία της NielsenIQ, οι πωλήσεις των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών για το 2025 σε αξία έκλεισαν στα 3,034 δισ. ευρώ, από 3,125 δισ. ευρώ το 2024, ενώ σε τεμάχια παρατηρείται μικρή πτώση της τάξης του -1,3% με περίπου 15,9 εκατομμύρια συσκευές.

    Ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών παραμένει ο πιο σημαντικός για την αγορά των Tech & Durables στην Ελλάδα, σημειώνοντας σταθερή πορεία σε τζίρο σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Σημαντικό ρόλο κατέχει το «ακριβό ράφι» για την κατηγορία των Smartphones, διατηρώντας έτσι την αγορά σε σταθερό πλαίσιο σε αξίες, ενώ η πτώση σε ζήτηση ανέρχεται στο -6,8% συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά.

    Για το 2025 τα είδη πληροφορικής (IT/OE) συνέχισαν την ανοδική πορεία της προηγούμενης χρονιάς, με την «Ψηφιακή Μέριμνα» να παίζει σημαντικό ρόλο στο δεύτερο τρίμηνο, μαζί με τον πάντα σημαντικό ρόλο των κατηγοριών αυτών στο τελευταίο τρίμηνο, κατά την διάρκεια του Black Friday αλλά και των Χριστουγεννιάτικων αγορών. Σημειώνεται ότι οι συγκεκριμένες κατηγορίες, μετά την πολύ ισχυρή ανάπτυξη κατά την περίοδο της πανδημίας (2020 & 2021), παρουσίασαν σημαντική κάμψη μέχρι και το δεύτερο μισό του 2024.

    Παρόλη την συνεχόμενη τεχνολογική ανάπτυξη για την κατηγορία της τηλεόρασης (τάση προς μεγαλύτερες ίντσες αλλά και καλύτερη απόδοση εικόνας) για το 2025 σημειώθηκε πτώση στις πωλήσεις, μια τάση που επίσης επηρεάζεται και από την έλλειψη μεγάλου αθλητικού event στον πλανήτη.

    Οι Μεγάλες Λευκές Συσκευές (MDA) διατήρησαν σταθερή πορεία σε τεμάχια με το 2024, αλλά για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά μετά το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» παρουσιάζουν πτώση σε τζίρο (-4,5%), γεγονός που καταδεικνύει την τάση των καταναλωτών προς τις πιο οικονομικές (value for money) συσκευές.

    Αντίστοιχα με τις Μεγάλες Λευκές Συσκευές και οι Μικροσυσκευές (SDA) παρουσιάζουν για το 2025, πτωτική πορεία τόσο σε τεμάχια όσο και σε αξίες, παρόλη την μεγάλη ποικιλομορφία της κατηγορίας. Ενώ οι Σκούπες (Cylinder, Handstick & Robot), αλλά και οι μηχανές παρασκευής καφέ (Hot Beverage Makers, Full Automatic) παραμένουν οι βασικοί πυλώνες στον χώρο των μικρών οικιακών συσκευών, τόσο οι συσκευές προσωπικής φροντίδας (Hair Stylers & Hair Dryers) όσο και οι συσκευές αφύγρανσης και καθαρισμού αέρα, είναι αυτές που σημείωσαν άνοδο για το 2025 τόσο σε τεμάχια όσο και σε τζίρο.

    Τέλος, η πολύ μεγάλη ανάπτυξη κατά την περίοδο του «Ανακυκλώνω-Αλλάζω Συσκευή» σε συνδυασμό με την έλλειψη ζεστού καλοκαιριού, είχαν επίδραση στην πτωτική εικόνα για τον κλιματισμό.

    Το τελευταίο τρίμηνο παραμένει η πιο σημαντική περίοδος και για το 2025, από άποψη τζίρου, και επηρεάζεται κυρίως από κατηγορίες τεχνολογίας (Smartphones, Mobile Computing & Consumer Electronics). Ενώ ο Νοέμβριος είναι παραδοσιακά ο πιο ισχυρός μήνας του τελευταίου τριμήνου (Black Friday) για το 2025 ο Δεκέμβριος παρουσίασε θετική πορεία και την υψηλότερη απόδοση σε τζίρο των τελευταίων τεσσάρων ετών.

    Η εβδομάδα του Black Friday για το 2025 παρουσίασε αύξηση της τάξης του 5% σε τζίρο με την αντίστοιχη του 2024. Για την περίοδο του Black Friday, τα Smartphones διατήρησαν το μεγαλύτερο μερίδιο των πωλήσεων με ελαφρώς πτωτική πορεία, ενώ κατηγορίες όπως TV, laptops, vacuum cleaners & media tablets σημείωσαν σημαντική άνοδο.

    Σύμφωνα με την NielsenIQ, η παρατεταμένη οικονομική πίεση στους καταναλωτές από εξωγενείς παράγοντες (π.χ. πληθωρισμός, κόστος ενέργειας) έχει προκαλέσει μια συνεχώς αυξανόμενη τάση προς τις «Value for Money» συσκευές, σε πολλές κατηγορίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της ενίσχυσης της τάσης αυτής είναι η μείωση της μέσης τιμής σε κατηγορίες όπως είναι τα ψυγεία, τα πλυντήρια ρούχων αλλά και στις κατηγορίες του εντοιχισμού στις μεγάλες λευκές συσκευές (MDA). Αντίθετα οι premium αγορές συνεχίζουν την σταθερή τους πορεία κάτι που είναι εμφανές στις κατηγορίες των smartphones, της τηλεόρασης, των full automatic coffee machines και handstick vacuum cleaners.

    Η αγορά των Tech & Durables στην Ελλάδα παραμένει σε υψηλότερο επίπεδο από το 2019 σε αξίες (39% υψηλότερος τζίρος από ότι το 2019) με όλες τις κατηγορίες να συνεισφέρουν θετικά προς αυτή την τάση, όπως και η σταθερή εικόνα των premium αγορών των κατηγοριών αυτών.

    - – ΜΠΕ

    Previous ArticleReuters: Νέα έρευνα των ιταλικών αρχών στα γραφεία της Amazon για φοροδιαφυγή
    Next Article Μελόνι: Η Ιταλία θα υιοθετήσει πακέτο μείωσης των ενεργειακών λογαριασμών την επόμενη εβδομάδα

    Keep Reading

    Ο Τραμπ στήνει ναυτικό συνασπισμό στα Στενά του Ορμούζ ενώ η ενεργειακή κρίση βαθαίνει

    Ποια κράτη της Μ. Ανατολής επένδυσαν σε εναλλακτικούς εμπορικούς δρόμους – Ποιοι αντιμετωπίζουν προβλήματα

    Οι οικονομίες του Κόλπου κινδυνεύουν με τη χειρότερη ύφεση από τη δεκαετία του 1990 λόγω του πολέμου

    ΑΑΔΕ: Αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ 2026 – Οι προθεσμίες, οι τρόποι πληρωμής και οι εκπτώσεις

    ΠΟΜΙΔΑ: Η νέα διαδικασία έκδοσης διαταγών πληρωμής και απόδοσης μισθίου από δικηγόρους

    Κίνα: Νέο πενταετές αναπτυξιακό πρόγραμμα ενέκρινε το Πεκίνο

    Follow @x
    Tweets by sofokleous10
    Latest Posts

    Ο Τραμπ στήνει ναυτικό συνασπισμό στα Στενά του Ορμούζ ενώ η ενεργειακή κρίση βαθαίνει

    March 16, 2026

    Χωρίς ΟΣΔΕ 2026: Κάρτα Αγρότη στον «πάγο», κόστη στη «φωτιά»…

    March 16, 2026

    Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: «Γράμμα» στις εισηγμένες για τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στον Κόλπο  

    March 16, 2026

    «Αν οι σύμμαχοι δεν βοηθήσουν στα Στενά του Ορμούζ θα είναι κακό για το ΝΑΤΟ», προειδοποιεί ο Τραμπ

    March 16, 2026

    Η επόμενη μέρα του πολέμου: Τρία σενάρια, το ένα χειρότερο από το άλλο – Το σχέδιο του Ισραήλ, οι απειλές Τραμπ, η στάση του Ιράν, πώς η Τουρκία βρέθηκε εκτός σχεδίου

    March 16, 2026
    sofokleous10.gr
    Facebook X (Twitter) LinkedIn TikTok

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.