Χαλκός: Δασμοί, αποθέματα και ενεργειακή μετάβαση
Το συμβόλαιο του χαλκού φαίνεται μετά την μεγάλη πτώση της τάξης του -15% από τα ιστορικά υψηλά των 6,58 δολαρίων ανά λίβρα να σταθεροποιείται πάνω από το όριο στήριξης των 5,63 δολαρίων.
Μια έντονη πτώση που συνδέθηκε κυρίως με τη ταυτόχρονη διόρθωση σε μετοχές και crypto φωτογραφίζοντας κινήσεις αναγκαστικής ρευστοποίησης, με τους αλγοριθμικούς trading μηχανισμούς να επιταχύνουν τις διακυμάνσεις.
Σύμφωνα με αναφορές αναλυτών η τιμή του χαλκού αναμένεται να επηρεαστεί βραχυπρόθεσμα από την επιβράδυνση της ζήτησης στη Κίνα ενόψει των αργιών του Lunar New Year. Ωστόσο, οι διαταραχές προσφοράς και οι δομικές ανάγκες της ενεργειακής μετάβασης και των data centers τεχνητής νοημοσύνης στηρίζουν τις τιμές.
Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ συσσωρεύουν χαλκό σε ρυθμούς ρεκόρ. Τα αποθέματα στο Comex εκτοξεύθηκαν στις 589.081 short tons, αυξημένα κατά +6.400% από τον Ιούνιο του 2024 και 48% υψηλότερα από το προηγούμενο ιστορικό υψηλό του 2002.
Μαζί με τα εκτός χρηματιστηρίου, τα συνολικά αποθέματα προσεγγίζουν τα 1,1 εκατ. short tons, σχεδόν όση η ετήσια παραγωγή του τεράστιου ορυχείου Escondida στη Χιλή. Οι εισαγωγές των ΗΠΑ σχεδόν διπλασιάστηκαν το 2025, υπό τον φόβο πιθανών δασμών.
Το άρθρο γράφτηκε το πρωί της περασμένης Παρασκευής για την εφημερίδα “Κεφάλαιο” όπου και αναδημοσιεύεται
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.
February 15, 2026
www.chartwar.gr

