Close Menu
sofokleous10.gr
    What's Hot

    Τσίπρας: «Κόκκινη γραμμή» η χρήση βάσεων που μπορεί να θέσουν την Ελλάδα σε άμεσο κίνδυνο

    March 8, 2026

    Τραμπ: Καμία συμφωνία με το Ιράν, μόνο παράδοση άνευ όρων και μετά θα επιλέξουμε τον νέο ηγέτη

    March 8, 2026

    Στουρνάρας: Ισχυρές οι ελληνικές τράπεζες, μπορούν να στηρίξουν την ανάπτυξη

    March 8, 2026
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Trending
    • Τσίπρας: «Κόκκινη γραμμή» η χρήση βάσεων που μπορεί να θέσουν την Ελλάδα σε άμεσο κίνδυνο
    • Τραμπ: Καμία συμφωνία με το Ιράν, μόνο παράδοση άνευ όρων και μετά θα επιλέξουμε τον νέο ηγέτη
    • Στουρνάρας: Ισχυρές οι ελληνικές τράπεζες, μπορούν να στηρίξουν την ανάπτυξη
    • Κέρδη, μερίσματα και κεφάλαια: Πώς χαράσσουν πορεία οι τράπεζες ενόψει αποτελεσμάτων 2025 και της τριετίας 2026-2028
    • Χρυσοχοΐδης: Προστατεύουμε τις κρίσιμες υποδομές, αλλά και δομές ξένων αντιπροσωπειών στην Ελλάδα
    • Διάγγελμα Νετανιάχου: Ο πόλεμος κατά του Ιράν θα συνεχιστεί χωρίς συμβιβασμούς, η στιγμή της αλήθειας είναι κοντά
    • «Ανταλλαγή πυρών» μεταξύ Πολάκη – Ζαχαριάδη
    • Χριστοδουλίδης: Η Κύπρος δεν εμπλέκεται σε οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση και δεν αποτελεί στόχο
    • Ιρανός ΥΠΕΞ: Είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε με ένταση εάν οι ΗΠΑ κλιμακώσουν, εκείνες θα έχουν την ευθύνη
    • Ακριβότερο χρήμα χωρίς αύξηση επιτοκίων: το μήνυμα των τραπεζών για δάνεια και οικονομία
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    sofokleous10.grsofokleous10.gr
    Subscribe
    Sunday, March 8
    • Home
    • Πρώτο Θέμα
    • Οικονομία
    • Επιχειρήσεις
    • Πολιτική
    • Διεθνή
    • Ευρώπη
    • Τράπεζες
      • PIRAEUS BANK
      • ALPHA BANK
      • EUROBANK
      • NATIONAL BANK
    • Σοφοκλέους 10
    • Αγορές
    • Τοις Μετρητοίς
    • Ανάλυση
    • Videos
    • Opinion LEADERS
    • CryptoNews
    sofokleous10.gr
    Home»Οικονομία
    allianz:-Σταθερή-ανάκαμψη-και-ρεκόρ-επενδύσεων-οδηγούν-την-ελληνική-ανάπτυξη
    Allianz: Σταθερή ανάκαμψη και ρεκόρ επενδύσεων οδηγούν την ελληνική ανάπτυξη

    Allianz: Σταθερή ανάκαμψη και ρεκόρ επενδύσεων οδηγούν την ελληνική ανάπτυξη

    February 17, 2026 Οικονομία 4 Mins Read
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Οι αξιολογήσεις της Allianz Trade προσφέρουν ολοκληρωμένη εικόνα για το οικονομικό, πολιτικό και επιχειρηματικό περιβάλλον, καθώς και για παράγοντες βιωσιμότητας που επηρεάζουν τις τάσεις κινδύνου μη πληρωμής σε μακροοικονομικό επίπεδο.

    «Η ελληνική οικονομία διατηρεί την ισχυρή της αναπτυξιακή δυναμική, υποστηριζόμενη από υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, βιώσιμα δημοσιονομικά πλεονάσματα και συνεχή μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ», σύμφωνα με την τρίτη έκδοση του Άτλαντα Παγκόσμιας Ανάλυσης Κινδύνου Χώρας, που δημοσιεύει Allianz Trade και αξιολογεί τις οικονομικές προοπτικές, τους κινδύνους και τις ευκαιρίες σε 83 χώρες οι οποίες αντιπροσωπεύουν περίπου το 94% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

    Η ανάλυση βασίζεται σε ένα ιδιόκτητο μοντέλο αξιολόγησης κινδύνου, το οποίο ανανεώνεται κάθε τρίμηνο με τα πιο πρόσφατα οικονομικά δεδομένα και τα αποκλειστικά στοιχεία της Allianz Trade.

    Οι αξιολογήσεις της Allianz Trade προσφέρουν ολοκληρωμένη εικόνα για το οικονομικό, πολιτικό και επιχειρηματικό περιβάλλον, καθώς και για παράγοντες βιωσιμότητας που επηρεάζουν τις τάσεις κινδύνου μη πληρωμής σε μακροοικονομικό επίπεδο.

    Ελλάδα: Σταθερή ανάκαμψη και ρεκόρ επενδύσεων οδηγούν την οικονομία μπροστά

    Η Ελλάδα παραμένει από τους βασικούς δικαιούχους του προγράμματος Next Generation EU, αναμένοντας συνολικό ποσό σχεδόν ίσο με το 20% του ΑΕΠ της του 2021, μέσω συνδυασμού επιχορηγήσεων και δανείων.

    Η οικονομική δραστηριότητα παρέμεινε ισχυρή το 2025, με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 0,6% σε τριμηνιαία βάση κατά το τρίτο τρίμηνο. Αυτό σηματοδοτεί το δέκατο έβδομο συνεχόμενο τρίμηνο κατά το οποίο η Ελλάδα υπεραποδίδει σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, επιβεβαιώνοντας τη διατηρούμενη ισχύ της εγχώριας ζήτησης.

    Κύριος μοχλός ανάπτυξης υπήρξε η έντονη ανάκαμψη των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου, ιδιαίτερα σε δραστηριότητες που σχετίζονται με τις κατασκευές. Η διαρκής ενίσχυση των επενδύσεων αύξησε το μερίδιό τους στο ΑΕΠ στο 18,4%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 ετών – να σημαντικό ορόσημο στη μετατόπιση της ελληνικής οικονομίας προς πιο παραγωγική και επενδυτικά καθοδηγούμενη ανάπτυξη.

    Η επιτάχυνση των επενδύσεων αντανακλά τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, την υλοποίηση έργων που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ και τη δυναμική δραστηριότητα στους κλάδους των κατασκευών και των υποδομών. Αυτές οι εξελίξεις ενισχύουν την ανοδική πορεία της οικονομίας. Υπολογίζουμε ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε λίγο κάτω από 2,0% το 2025, με οριακά μικρή μείωση να αναμένεται το 2026.

    Παρά τις προσδοκίες, ο παγκόσμιος κίνδυνος χώρας βελτιώθηκε το 2025

    Μέσα σε ένα έτος μεγάλων εμπορικών εντάσεων και πολλαπλών κινδύνων (πολιτικών, γεωπολιτικών και δημοσιονομικών), η Allianz Trade διαπιστώνει ότι ο παγκόσμιος κίνδυνος χώρας βελτιώθηκε το 2025: 36 αξιολογήσεις αναβαθμίστηκαν, ενώ μόλις 14 υποβαθμίστηκαν. Η τάση αυτή αντικατοπτρίζει τους δημοσιονομικούς, νομισματικούς και εμπορικούς μηχανισμούς προσαρμογής που ενισχύονται σε περιόδους υψηλής αβεβαιότητας. Οι 36 οικονομίες με βελτίωση περιλαμβάνουν την Αργεντινή, το Εκουαδόρ, την Ουγγαρία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Τουρκία και το Βιετνάμ.

    «Το 2025, οι αναβαθμίσεις καθοδηγήθηκαν κυρίως από ισχυρότερα μακροοικονομικά θεμελιώδη μεγέθη, υποστηριζόμενα από πιο ευνοϊκές δημοσιονομικές και νομισματικές πολιτικές. Στις οικονομίες υψηλού εισοδήματος, η βελτιωμένη πολιτική σταθερότητα, η αποπληθωριστική πορεία και η ενισχυμένη εμπορική επίδοση αύξησαν την ανθεκτικότητα σε όλη την Ευρώπη (ιδίως στη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία) και στην περιοχή Ασίας–Ειρηνικού», αναφέρει η Ana Boata, Επικεφαλής Οικονομικής Έρευνας της Allianz Trade.

    Οι εκτεταμένες βελτιώσεις αποκρύπτουν επίμονα μεσοπρόθεσμα ρίσκα για τις επιχειρήσεις

    Αν και ο αριθμός των υποβαθμίσεων φαίνεται περιορισμένος, έχει σχεδόν τριπλασιαστεί σε σχέση με το 2024 (από 5 σε 14). Επιπλέον, σημαντικές οικονομίες όπως η Γαλλία, το Βέλγιο και οι ΗΠΑ συγκαταλέγονται στη λίστα, υπογραμμίζοντας τα επίμονα μεσοπρόθεσμα εμπόδια για τις επιχειρήσεις.

    «Παρά τη γενική ενίσχυση της ανθεκτικότητας, θύλακες υψηλού κινδύνου εξακολουθούν να υφίστανται σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες οικονομίες. Πέρυσι, είδαμε επιδείνωση του μεσοπρόθεσμου μακροοικονομικού περιβάλλοντος σε 7 αγορές, σε σύγκριση με 18 που σημείωσαν βελτίωση. Ωστόσο, οι επιδεινούμενες αγορές περιλαμβάνουν το Βέλγιο, τη Βραζιλία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ — οικονομίες που αντιπροσωπεύουν περίπου το 1/3 του παγκόσμιου ΑΕΠ, δηλαδή δεκαπλάσιο μέγεθος από εκείνο των χωρών που βελτιώθηκαν.

    Η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να διανύει μια από τις πιο ταραχώδεις περιόδους των τελευταίων δεκαετιών. Η αβεβαιότητα παραμένει αυξημένη και οι επιχειρήσεις καλούνται να υιοθετήσουν μια επιλεκτική, εξατομικευμένη ανά χώρα προσέγγιση, ώστε να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους, προστατεύοντας παράλληλα τα περιουσιακά τους στοιχεία. Αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη για λεπτομερή, προσανατολισμένη στο μέλλον διαχείριση κινδύνου, που υπερβαίνει τους γενικούς δείκτες αξιολόγησης. Η σταθερή παρακολούθηση των συνθηκών μεταφοράς, των δημοσιονομικών τάσεων και των εμπορικών κινδύνων είναι απαραίτητη για την έγκαιρη πρόβλεψη των κρίσιμων σημείων αλλαγής», καταλήγει η Aylin Somersan Coqui, CEO της Allianz Trade.

    Φωτογραφία: Getty Images / Ideal Image

    Previous ArticleΤτΕ: Ανάκληση άδειας και εκκαθάριση της εταιρείας Swiss Remit
    Next Article Ασία: Επιφυλακτικές κινήσεις στις αγορές, με πολλά χρηματιστήρια κλειστά λόγω αργίας

    Keep Reading

    Τάνκερ: Ιλιγγιώδεις αυξήσεις σε ναύλα και ασφάλιστρα – Tο κόστος αποθήκευσης και οι απώλειες νωπών αγαθών

    Αποθήκη CO₂ στον Πρίνο: Πώς η Καβάλα φέρνει την Ελλάδα στον χάρτη της νέας αγοράς δισεκατομμυρίων

    ΗΠΑ: Οι τιμές στα πρατήρια εκτοξεύονται καθώς ο πόλεμος με το Ιράν αναστατώνει τον παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό

    Πόσο αντέχει η ελληνική οικονομία: Αποθέματα – Τουρισμός – Ναυτιλία

    ΕΚΤ: Η Μέση Ανατολή φέρνει ξανά τον πληθωρισμό στο προσκήνιο για την κεντρική τράπεζα

    Πέντε ή έξι καράβια με αργεντινέζικο ηλιόσπορο, αλλάζουν όσα ξέραμε (ή νομίζαμε) για την Mercosur

    Follow @x
    Tweets by sofokleous10
    Latest Posts

    Τσίπρας: «Κόκκινη γραμμή» η χρήση βάσεων που μπορεί να θέσουν την Ελλάδα σε άμεσο κίνδυνο

    March 8, 2026

    Τραμπ: Καμία συμφωνία με το Ιράν, μόνο παράδοση άνευ όρων και μετά θα επιλέξουμε τον νέο ηγέτη

    March 8, 2026

    Στουρνάρας: Ισχυρές οι ελληνικές τράπεζες, μπορούν να στηρίξουν την ανάπτυξη

    March 8, 2026

    Κέρδη, μερίσματα και κεφάλαια: Πώς χαράσσουν πορεία οι τράπεζες ενόψει αποτελεσμάτων 2025 και της τριετίας 2026-2028

    March 8, 2026

    Χρυσοχοΐδης: Προστατεύουμε τις κρίσιμες υποδομές, αλλά και δομές ξένων αντιπροσωπειών στην Ελλάδα

    March 7, 2026
    sofokleous10.gr
    Facebook X (Twitter) LinkedIn TikTok

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.