Η Βρετανία αναμένει ότι η προνομιακή εμπορική της θέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχιστεί, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε τους σαρωτικούς δασμούς του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε η κυβέρνηση την Παρασκευή.
Τον Απρίλιο του περασμένου έτους, ο Τραμπ ανακοίνωσε «αμοιβαίους» δασμούς σε αγαθά που εισάγονται από τους περισσότερους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, επικαλούμενος τον Νόμο περί Διεθνών Οικονομικών Δυνάμεων Έκτακτης Ανάγκης ή IEEPA. Την Παρασκευή, το Ανώτατο Δικαστήριο δήλωσε ότι η χρήση του IEEPA από τον Τραμπ υπερέβη την εξουσία του.
Ο βασικός δασμός που αντιμετώπισε η Βρετανία βάσει των αμοιβαίων δασμών ήταν 10%.
Ωστόσο, η απόφαση της Παρασκευής δεν θα επηρεάσει το μεγαλύτερο μέρος του διμερούς εμπορίου βάσει της ξεχωριστής δασμολογικής συμφωνίας της Βρετανίας με την Ουάσινγκτον, η οποία περιλαμβάνει σε μεγάλο βαθμό συγκεκριμένους τομεακούς δασμούς βάσει διαφορετικών εξουσιών των ΗΠΑ.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο απολαμβάνει τους χαμηλότερους αμοιβαίους δασμούς παγκοσμίως και, υπό κάθε σενάριο, αναμένουμε ότι η προνομιακή εμπορική μας θέση με τις ΗΠΑ θα συνεχιστεί», δήλωσε εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης σε ανακοίνωσή του.
«Θα συνεργαστούμε με την κυβέρνηση (των ΗΠΑ) για να κατανοήσουμε πώς η απόφαση θα επηρεάσει τους δασμούς για το Ηνωμένο Βασίλειο και τον υπόλοιπο κόσμο».
Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα υποστηρίξει τις βρετανικές επιχειρήσεις όταν ανακοινωθούν περαιτέρω λεπτομέρειες.
Ο Γουίλιαμ Μπέιν, επικεφαλής εμπορίου στο Βρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο (BCC), δήλωσε ότι η απόφαση «έκανε ελάχιστα για να καθαρίσει τα θολά νερά για τις επιχειρήσεις».
Δεν ήταν επίσης σαφές πώς οι αμερικανικές επιχειρήσεις θα μπορούσαν να ανακτήσουν τους εισαγωγικούς δασμούς που καταβλήθηκαν και εάν οι βρετανικές επιχειρήσεις θα δικαιούνταν μερίδιο οποιασδήποτε επιστροφής, δήλωσε ο Μπέιν.
«Προτεραιότητα η μείωση των δασμών»
«Για το Ηνωμένο Βασίλειο, η προτεραιότητα παραμένει η μείωση των δασμών όπου είναι δυνατόν», είπε, επικαλούμενος μια συμφωνία για τη μείωση των δασμών στον χάλυβα στο πλαίσιο της δασμολογικής συμφωνίας ΗΠΑ-Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί.
«Οποιοδήποτε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα μπορούμε να εξασφαλίσουμε είναι πιθανό να βοηθήσει στην ενίσχυση των εξαγωγών μας προς τη μία χώρα, παγκοσμίως, με την οποία έχουμε τις περισσότερες εμπορικές συναλλαγές».
- Reuters

