Close Menu
sofokleous10.gr
    What's Hot

    Κακλαμάνης στην υποδοχή του Αγίου Φωτός: Σήμερα η πατρίδα μας φωτίζεται απ’ άκρη σ’ άκρη

    April 12, 2026

    Νετανιάχου: Δεν έχουμε τελειώσει με το Ιράν, υπάρχουν ακόμα πολλά να κάνουμε, δείτε βίντεο

    April 12, 2026

    Το Ντουμπάι καταρρέει: Ρωγμές στη βιτρίνα της πολυτέλειας, τι πραγματικά συμβαίνει πίσω από τη λάμψη

    April 11, 2026
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Trending
    • Κακλαμάνης στην υποδοχή του Αγίου Φωτός: Σήμερα η πατρίδα μας φωτίζεται απ’ άκρη σ’ άκρη
    • Νετανιάχου: Δεν έχουμε τελειώσει με το Ιράν, υπάρχουν ακόμα πολλά να κάνουμε, δείτε βίντεο
    • Το Ντουμπάι καταρρέει: Ρωγμές στη βιτρίνα της πολυτέλειας, τι πραγματικά συμβαίνει πίσω από τη λάμψη
    • Το trade που δεν ξέχασα ποτέ
    • Φάμελλος: Το φως της Ανάστασης μας δείχνει τον δρόμο για την κοινωνία που αξίζουμε
    • Πασχαλινό μήνυμα Ανδρουλάκη: Πανανθρώπινο μήνυμα μετάβασης από την αδικία στη δικαιοσύνη
    • Δένδιας από Ξάνθη: Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων διαφυλάττουν την ακεραιότητα της πατρίδας μας
    • Μήνυμα Μητσοτάκη για την Ανάσταση: Ημέρα που μας υπενθυμίζει ότι μπορούμε να υπερβούμε κάθε εμπόδιο
    • Home
    • About
    • Advertise
    • Career
    • Contact
    Facebook X (Twitter) Instagram
    sofokleous10.grsofokleous10.gr
    Subscribe
    Sunday, April 12
    • Home
    • Πρώτο Θέμα
    • Οικονομία
    • Επιχειρήσεις
    • Πολιτική
    • Διεθνή
    • Ευρώπη
    • Τράπεζες
      • PIRAEUS BANK
      • ALPHA BANK
      • EUROBANK
      • NATIONAL BANK
    • Σοφοκλέους 10
    • Αγορές
    • Τοις Μετρητοίς
    • Ανάλυση
    • Videos
    • Opinion LEADERS
    • CryptoNews
    sofokleous10.gr
    Home»Οικονομία
    Παπασταύρου-για-τιμές-καυσίμων:-«Έχουμε-δημοσιονομικό-χώρο-να-στηριχθεί-η-κοινωνία»
    Παπασταύρου για τιμές καυσίμων: «Έχουμε δημοσιονομικό χώρο να στηριχθεί η κοινωνία»

    Παπασταύρου για τιμές καυσίμων: «Έχουμε δημοσιονομικό χώρο να στηριχθεί η κοινωνία»

    By adminMarch 4, 2026 Οικονομία No Comments4 Mins Read
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Έτοιμη να παρέμβει η κυβέρνηση σε περίπτωση που εκτοξευθούν οι τιμές καυσίμων. Τι είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

    Την ετοιμότητα της κυβέρνησης να στηρίξει την κοινωνία σε περίπτωση που εκτοξευθούν οι τιμές των καυσίμων λόγω της έντασης στη Μέση Ανατολή επιβεβαίωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA.

    «Έχουμε το δημοσιονομικό χώρο εάν χρειαστεί να στηριχθεί η ελληνική κοινωνία» όπως συνέβη και με τον πόλεμο στην Ουκρανία, επεσήμανε ο υπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις τιμές των καυσίμων. Αναφερόμενος σε λύσεις όπως ήταν το fuel pass, ο κ. Παπασταύρου υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει τα θεσμικά εργαλεία να στηρίξει την ελληνική οικογένεια. Όπως σημείωσε αυτή τη στιγμή «δεν είμαστε εκεί και ελπίζω να μην φθάσουμε εκεί» και πρόσθεσε ότι «είμαστε σε διαρκή εγρήγορση, παρακολουθούμε τις εξελίξεις, είμαστε σε επαφή με την Κομισιόν ώστε να μην υπάρξει πίεση στην κοινωνία με απρόβλεπτες συνέπειες».

    Όπως είναι γνωστό, χθες στο ΥΠΕΝ πραγματοποιήθηκαν δύο συσκέψεις μία με τους παράγοντες της αγοράς πετρελαίου και μία με τις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Όπως εξήγησε ο υπουργός, μαζί με τον ρυθμιστή, τη ΡΑΑΕΥ, τους διαχειριστές και όλους τους παράγοντες της ενέργειας διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού.

    • Διαβάστε ακόμα – Κρίση στη Μέση Ανατολή: «Υπάρχει επάρκεια εφοδιασμού» διαβεβαιώνει το ΥΠΕΝ

    «Ευτυχώς η χώρα μας και οι εταιρείες έχουν κάνει τον σωστό προγραμματισμό και δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποια ανησυχία όσον αφορά τον εφοδιασμό. Αυτό δεν συμβαίνει σε όλες τις χώρες. Εμείς δεν είχαμε φορτία από το Κατάρ, από όπου φεύγουν τρία φορτία την ημέρα, άρα για τον Μάρτιο θα είναι θα λείψουν 90 φορτία από την παγκόσμια αγορά. Η χώρα μας είχε κάνει τον σωστό προγραμματισμό και έτσι όσον αφορά τον εφοδιασμό υπάρχει ασφάλεια. Βέβαια όλα θα εξαρτηθούν από τη διάρκεια που θα έχει αυτή τη στιγμή η σύρραξη και η κρίση στη Μέση Ανατολή», ανέφερε ο κ. Παπασταύρου.

    Σημαντική η συμβολή των ΑΠΕ για τη συγκράτηση των τιμών

    Η διαφοροποίηση του ενεργειακού μείγματος και η συμβολή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα λειτουργήσουν εξισορροπητικά. Όπως σημείωσε ο υπουργός αναφερόμενος στις τιμές Μαρτίου του ηλεκτρικού ρεύματος, υπήρξε μεν αποκλιμάκωση αλλά τα γεγονότα που ακολούθησαν έδειξαν πόσο αβέβαιη είναι η κατάσταση. Ωστόσο, η χαμηλότερη ζήτηση λόγω του ήπιου καιρού και η σημαντική συμμετοχή των ΑΠΕ και των υδροηλεκτρικών προστατεύουν για την ώρα από μεγάλες ανατιμήσεις.

    «Το 2025 είχαμε σημαντική άντληση ενέργειας από τα υδροηλεκτρικά, περίπου το 2% της ετήσιας ζήτησης. Βλέπει κανείς πως το διαφοροποιημένο ενεργειακό μείγμα που έχει η χώρα μας και στο οποίο έχει επενδύσει λειτουργεί εξισορροπητικά. Στον βαθμό που η ένταση δεν θα κρατήσει πέρα από τον μήνα αυτό, θεωρώ ότι ο καιρός στον οποίο βρισκόμαστε, που είναι ήπιος, η μικρή ζήτηση και οι ανανεώσιμες πηγές θα βοηθήσουν να συγκρατηθούν σε έναν βαθμό οι τιμές. Βέβαια, αν η διάρκεια είναι μεγάλη και η ένταση μεγάλη, τότε είναι κάτι που κανείς αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να προεξοφλήσει πώς θα εξελιχθεί», τόνισε ο κ. Παπασταύρου.

    Οι έρευνες για φυσικό αέριο στην Ελλάδα και η ενεργειακή αυτάρκεια

    Ο υπουργός αναφέρθηκε και για τις έρευνες υδρογονανθράκων στη χώρα μας και στη συζήτηση που ξεκινά την Πέμπτη 5 Μαρτίου στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για τις συμβάσεις έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Όπως είπε, είναι πολύ σημαντικό που η χώρα μας προσπαθεί να γίνει και εκείνη παραγωγός φυσικού αερίου. «Στην πραγματικότητα, αν δεν έχεις πολιτική σταθερότητα, ισχυρή οικονομία, αποτρεπτική δύναμη και ενεργειακή ανθεκτικότητα, δεν έχεις θεμέλια ασφάλειας και ευημερίας. Και γι’ αυτό προχωράμε στα επόμενα βήματα. Ιδιωτικές διεθνείς εταιρείες στον Ιόνιο και νότια της Κρήτης θα προχωρήσουν στη διερεύνηση για πιθανά εμπορικά κοιτάσματα φυσικού αερίου στη χώρα μας», είπε ο υπουργός αναφερόμενος στις επικείμενες έρευνες χώρα μας.

    Ως προς αυτό και απαντώντας σε σχετική ερώτηση διευκρίνισε ότι δεν εκχωρούνται κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας και ότι αντίθετα η Ελλάδα δυναμώνει με αυτές τις συμφωνίες. «Αν κάποιος αποδυναμώνεται, είναι το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, εξ ου και η έντονη αντίδραση της Τουρκίας με επιστολή στον ΟΗΕ. Στη Βουλή θα δοθεί η δυνατότητα να μιλήσουμε συγκεκριμένα και με νομική ακρίβεια για το πώς αυτή η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο ώστε η χώρα μας γύρω στο 2032 να μπορέσει να γίνει και παραγωγός φυσικού αερίου και να διευρύνει το ενεργειακό της μείγμα. Βλέπουμε όλοι την αβεβαιότητα στην οποία ζούμε, όπου ξυπνάμε κάθε μέρα με μια νέα πραγματικότητα. Αν έχεις ισχυρή οικονομία, πολιτική σταθερότητα, αποτρεπτική στρατιωτική δύναμη και ενεργειακή αυτάρκεια, τότε μπορείς να έχεις πραγματικά θεμέλια ισχύος και ασφάλειας», κατέληξε ο κ. Παπασταύρου.

    admin

    Keep Reading

    ΑΑΔΕ: Δεσμεύτηκαν 229 πολυτελή αυτοκίνητα με ξένες πινακίδες

    Κρίση στη Μέση Ανατολή: Πώς θωρακίζεται ο Έλληνας καταναλωτής

    Πρ. Βενζινοπωλών Αττικής: Σημαντική αποκλιμάκωση στις τιμές των καυσίμων

    Ο δρόμος για την αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου

    Υπερκέρδη στην Ενέργεια: Επανέρχεται η συζήτηση για φορολόγηση – Το μοντέλο του 2022 στο επίκεντρο

    Πασχαλινό τραπέζι 2026: Πόσα ευρώ κοστίζει η κρίση στη Μέση Ανατολή;

    Add A Comment

    Comments are closed.

    Follow @x
    Latest Posts

    Κακλαμάνης στην υποδοχή του Αγίου Φωτός: Σήμερα η πατρίδα μας φωτίζεται απ’ άκρη σ’ άκρη

    April 12, 2026

    Νετανιάχου: Δεν έχουμε τελειώσει με το Ιράν, υπάρχουν ακόμα πολλά να κάνουμε, δείτε βίντεο

    April 12, 2026

    Το Ντουμπάι καταρρέει: Ρωγμές στη βιτρίνα της πολυτέλειας, τι πραγματικά συμβαίνει πίσω από τη λάμψη

    April 11, 2026

    Το trade που δεν ξέχασα ποτέ

    April 11, 2026

    Φάμελλος: Το φως της Ανάστασης μας δείχνει τον δρόμο για την κοινωνία που αξίζουμε

    April 11, 2026
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    © 2026 ThemeSphere. Designed by ThemeSphere.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.