Close Menu
sofokleous10.gr
    What's Hot

    Ορμούζ: Το στενό που πνίγει την κινεζική οικονομία

    April 14, 2026

    Είναι η χρήση των κουπονιών μια καλή πρακτική για μια αποτελεσματική κυβέρνηση;

    April 14, 2026

    Bally’s Intralot: Νέο συμβόλαιο με την British Columbia Lottery Corporation

    April 14, 2026
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Trending
    • Ορμούζ: Το στενό που πνίγει την κινεζική οικονομία
    • Είναι η χρήση των κουπονιών μια καλή πρακτική για μια αποτελεσματική κυβέρνηση;
    • Bally’s Intralot: Νέο συμβόλαιο με την British Columbia Lottery Corporation
    • Τα κορυφαία επιχειρηματικά νέα, που συζητούν στο ΧΑ, στο ξεκίνημα της εβδομάδας
    • Πυρά της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση για τον Λαζαρίδη
    • Λατινοπούλου στον ΣΚΑΪ: Η Κωνσταντοπούλου είναι η Ελένη Λουκά της πολιτικής
    • Πρόωρες εκλογές: Γιατί «όχι» και γιατί «ναι» 
    • Τσερνόμπιλ: Προειδοποίηση της Greenpeace για «καταστροφική» διαρροή ραδιενέργειας αν καταρρεύσει η σαρκοφάγος
    • Home
    • About
    • Advertise
    • Career
    • Contact
    Facebook X (Twitter) Instagram
    sofokleous10.grsofokleous10.gr
    Subscribe
    Tuesday, April 14
    • Home
    • Πρώτο Θέμα
    • Οικονομία
    • Επιχειρήσεις
    • Πολιτική
    • Διεθνή
    • Ευρώπη
    • Τράπεζες
      • PIRAEUS BANK
      • ALPHA BANK
      • EUROBANK
      • NATIONAL BANK
    • Σοφοκλέους 10
    • Αγορές
    • Τοις Μετρητοίς
    • Ανάλυση
    • Videos
    • Opinion LEADERS
    • CryptoNews
    sofokleous10.gr
    Home»Ευρώπη
    eurogroup-–-Κυρ.-Πιερρακάκης-για-την-ενεργειακή-κρίση:-«Έχουμε-τα-εργαλεία-και-την-πολιτική-βούληση-να-αντιδράσουμε»
    Eurogroup – Κυρ. Πιερρακάκης για την ενεργειακή κρίση: «Έχουμε τα εργαλεία και την πολιτική βούληση να αντιδράσουμε»

    Eurogroup – Κυρ. Πιερρακάκης για την ενεργειακή κρίση: «Έχουμε τα εργαλεία και την πολιτική βούληση να αντιδράσουμε»

    By adminMarch 9, 2026 Ευρώπη No Comments4 Mins Read
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    «Η ευρωπαϊκή οικονομία έχει τη δυνατότητα και την ανθεκτικότητα να απορροφήσει προσωρινά σοκ. Ταυτόχρονα, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μια πιο παρατεταμένη περίοδο αστάθειας, με πιθανές διαταραχές στη ναυτιλία, αυξήσεις στις τιμές ενέργειας και συνέπειες για τον πληθωρισμό», όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Κυριάκος Πιερρακάκης.

    «Η ΕΕ παρακολουθεί στενά τις αντιδράσεις των αγορών στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, που κυριαρχούν στις διεθνείς ειδήσεις» πρόσθεσε.

    Η σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ξεκίνησε με συζήτηση για τις μακροοικονομικές εξελίξεις, με τον κ. Πιερρακάκη να τονίζει πως «η κατάσταση στη Μέση Ανατολή προκαλεί βαθιά ανησυχία. Εκτός από την οικονομική αναταραχή, παρατηρούμε μια κατάσταση με ευρείες γεωπολιτικές συνέπειες. Σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή, η ΕΕ στέκεται αλληλέγγυα με τους φίλους της στην περιοχή και με τους πληγέντες πολίτες», τόνισε.

    Ανάγκη για συντονισμό

    Ο ίδιος επεσήμανε πως η ενέργεια βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής. «Παρατηρούμε ανοδικές πιέσεις στις τιμές ενέργειας και συζητήσαμε τα είδη των μέτρων που εξετάζουν τα κράτη μέλη, καθώς και την ανάγκη να παραμείνουμε συντονισμένοι στις ενέργειές μας, παρακολουθώντας παράλληλα την κατάσταση επί τόπου. Αυτό είναι σημαντικό για την προστασία των πολιτών μας και των επιχειρήσεών μας».

    Όπως τόνισε, διαταραχές στην ενέργεια καταγράφηκαν και στο παρελθόν και υπογράμμισε ότι τα ενεργειακά δίκτυα και η συνολική ενεργειακή αρχιτεκτονική χτίζονται σε μεγαλύτερους χρονικούς ορίζοντες και απαιτούν μια σαφή στρατηγική οπτική, καθώς και ένα σταθερό και αξιόπιστο πολιτικό και ρυθμιστικό πλαίσιο. «Εστιάσαμε στην επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης, στην περαιτέρω ανάπτυξη και διασύνδεση των ευρωπαϊκών ενεργειακών δικτύων, στη διασφάλιση καλά λειτουργουσών και ολοκληρωμένων ενεργειακών αγορών, καθώς και στην υποστήριξη επενδύσεων σε υποδομές ενέργειας, ενεργειακή αποδοτικότητα και ενεργειακή ασφάλεια».

    Οι συζητήσεις των υπουργών της Ευρωζώνης έγιναν με τη συμβολή της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Νάντια Καλβίνο.

    Ο κ. Πιερρακάκης, μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, επεσήμανε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να παραμένει σε συνεχή κατάσταση διαχείρισης κρίσεων και πως η στρατηγική της Ευρώπης πρέπει να υπερβαίνει την κρίση της στιγμής. «Έχουμε αυτήν τη διπλή προσέγγιση γιατί, από τη μία, προσπαθούμε να επιλύσουμε εκκρεμή ζητήματα του παρελθόντος και, από την άλλη, να απαντήσουμε στην αναδυόμενη κρίση και τις προκλήσεις του αύριο. Οι πρόσφατες εξελίξεις ενισχύουν την πεποίθησή μας ότι πρέπει να προχωρήσουμε ταχύτερα για να ενισχύσουμε την οικονομία μας και τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης».

    Ενιαία ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά

    «Υπάρχουν πράγματα που πρέπει να γίνουν στρατηγικά και πράγματα που χρειάζονται άμεση αντίδραση. Η ενεργειακή πολιτική ανήκει στους υπουργούς Ενέργειας, αλλά οι υπουργοί Οικονομικών πρέπει να την παρακολουθούν, διότι οι βασικοί παράγοντες πληθωρισμού τώρα στην ΕΕ είναι οι τιμές ενέργειας, κατοικίας και τροφίμων. Αυτά επηρεάζουν τα νοικοκυριά σε όλη την Ευρώπη», τόνισε για τα εργαλεία της ενεργειακής κρίσης.

    «Στρατηγικά, χρειαζόμαστε διασυνδέσεις, μια ενιαία ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά και προσαρμογές στο ρυθμιστικό πλαίσιο. Η ενεργειακή πολιτική είναι κεντρική για την ανταγωνιστικότητα και την ενότητα της ΕΕ. Παράλληλα, πρέπει να μπορούμε να αντιδράμε σε κρίσεις. Η ΕΕ έχει ιστορικά ενσωματώσει κρίσεις και αναπτύξει νέα εργαλεία. Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αναπτύξαμε εργαλεία για κρίσεις, αλλά προς το παρόν δεν είμαστε ακόμη στο σημείο να τα ενεργοποιήσουμε. Χρειάζεται σταθερότητα για να σκεφτούμε τις κατάλληλες δράσεις. Το μήνυμα είναι ότι έχουμε εργαλεία και πολιτική βούληση να αντιδράσουμε, αν χρειαστεί».

    Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο νέο ψηφιακό χρηματοοικονομικό έργο, με το Eurogroup να πραγματοποιεί την πρώτη του συνεδρία, λέγοντας πως «αν το πετύχουμε, η ψηφιακή χρηματοδότηση μπορεί να μειώσει την απόσταση μεταξύ των αποταμιευτών και των καινοτόμων, μεταξύ μικρών επιχειρήσεων και μεγάλων κεφαλαιακών αγορών, και μεταξύ εθνικών και ευρωπαϊκών αγορών».

    Τέλος, για το ψηφιακό ευρώ έδωσε το δικό του μήνυμα προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, «ότι το χρειαζόμαστε τώρα», και συμπλήρωσε πως «ως Ένωση πιστεύουμε ότι πρέπει να συνδυάσουμε μια ισχυρή δημόσια υποδομή, το ψηφιακό ευρώ, με την ιδιωτική καινοτομία γύρω από αυτό».

    admin

    Keep Reading

    Μπρένταν Νέλσον: Απαραίτητη για την παγκόσμια οικονομία η ειρηνευτική συμφωνία στη Μέση Ανατολή, λέει ο πρόεδρος της HSBC

    Αιχμηρή απάντηση Ιράν στον ναυτικό αποκλεισμό: «Θα νοσταλγείτε τις σημερινές τιμές καυσίμων»

    Μειώνει τους φόρους στα καύσιμα η κυβέρνηση της Γερμανίας

    Πλήγμα στην… πολυτέλεια του Κόλπου: Ο πόλεμος φέρνει κατάρρευση των πωλήσεων σε Ντουμπάι και Άμπου Ντάμπι για τις μεγάλες εταιρίες

    Τιμές ενέργειας: Στις 22 Απριλίου τα μέτρα-«ανάχωμα» στις αυξήσεις – Τι θα περιλαμβάνει η ευρωπαϊκή εργαλειοθήκη

    Magyar: Ο άνδρας που γκρέμισε τον Όρμπαν — και έθαψε μαζί του την ουγγρική αριστερά

    Add A Comment

    Comments are closed.

    Follow @x
    Latest Posts

    Ορμούζ: Το στενό που πνίγει την κινεζική οικονομία

    April 14, 2026

    Είναι η χρήση των κουπονιών μια καλή πρακτική για μια αποτελεσματική κυβέρνηση;

    April 14, 2026

    Bally’s Intralot: Νέο συμβόλαιο με την British Columbia Lottery Corporation

    April 14, 2026

    Τα κορυφαία επιχειρηματικά νέα, που συζητούν στο ΧΑ, στο ξεκίνημα της εβδομάδας

    April 14, 2026

    Πυρά της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση για τον Λαζαρίδη

    April 14, 2026
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    © 2026 ThemeSphere. Designed by ThemeSphere.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.