Close Menu
sofokleous10.gr
    What's Hot

    Κακλαμάνης στην υποδοχή του Αγίου Φωτός: Σήμερα η πατρίδα μας φωτίζεται απ’ άκρη σ’ άκρη

    April 12, 2026

    Νετανιάχου: Δεν έχουμε τελειώσει με το Ιράν, υπάρχουν ακόμα πολλά να κάνουμε, δείτε βίντεο

    April 12, 2026

    Το Ντουμπάι καταρρέει: Ρωγμές στη βιτρίνα της πολυτέλειας, τι πραγματικά συμβαίνει πίσω από τη λάμψη

    April 11, 2026
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Trending
    • Κακλαμάνης στην υποδοχή του Αγίου Φωτός: Σήμερα η πατρίδα μας φωτίζεται απ’ άκρη σ’ άκρη
    • Νετανιάχου: Δεν έχουμε τελειώσει με το Ιράν, υπάρχουν ακόμα πολλά να κάνουμε, δείτε βίντεο
    • Το Ντουμπάι καταρρέει: Ρωγμές στη βιτρίνα της πολυτέλειας, τι πραγματικά συμβαίνει πίσω από τη λάμψη
    • Το trade που δεν ξέχασα ποτέ
    • Φάμελλος: Το φως της Ανάστασης μας δείχνει τον δρόμο για την κοινωνία που αξίζουμε
    • Πασχαλινό μήνυμα Ανδρουλάκη: Πανανθρώπινο μήνυμα μετάβασης από την αδικία στη δικαιοσύνη
    • Δένδιας από Ξάνθη: Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων διαφυλάττουν την ακεραιότητα της πατρίδας μας
    • Μήνυμα Μητσοτάκη για την Ανάσταση: Ημέρα που μας υπενθυμίζει ότι μπορούμε να υπερβούμε κάθε εμπόδιο
    • Home
    • About
    • Advertise
    • Career
    • Contact
    Facebook X (Twitter) Instagram
    sofokleous10.grsofokleous10.gr
    Subscribe
    Sunday, April 12
    • Home
    • Πρώτο Θέμα
    • Οικονομία
    • Επιχειρήσεις
    • Πολιτική
    • Διεθνή
    • Ευρώπη
    • Τράπεζες
      • PIRAEUS BANK
      • ALPHA BANK
      • EUROBANK
      • NATIONAL BANK
    • Σοφοκλέους 10
    • Αγορές
    • Τοις Μετρητοίς
    • Ανάλυση
    • Videos
    • Opinion LEADERS
    • CryptoNews
    sofokleous10.gr
    Home»Οικονομία
    Τα-έκτακτα-μέτρα-κατά-της-αισχροκέρδειας:-Πλαφόν-στο-περιθώριο-κέρδους-σε-καύσιμα-και-σε-προϊόντα-σούπερ-μάρκετ
    Τα έκτακτα μέτρα κατά της αισχροκέρδειας: Πλαφόν στο περιθώριο κέρδους σε καύσιμα και σε προϊόντα σούπερ μάρκετ

    Τα έκτακτα μέτρα κατά της αισχροκέρδειας: Πλαφόν στο περιθώριο κέρδους σε καύσιμα και σε προϊόντα σούπερ μάρκετ

    By adminMarch 11, 2026 Οικονομία No Comments4 Mins Read
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Την επιβολή πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους έως τις 30 Ιουνίου σε καύσιμα, τρόφιμα και βασικά είδη διαβίωσης -όπως είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας- ανακοίνωσε επισήμως η κυβέρνηση. Τα μέτρα αφορούν τη βιομηχανία, τα σούπερ μάρκετ, τις εταιρείες εμπορίας καυσίμων και τα πρατήρια καυσίμων.

    Κατά τις ανακοινώσεις, τις οποίες έκαναν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου και ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, αναφέρθηκε ότι έως τις 30 Ιουνίου επιβάλλεται πλαφόν στο περιθώριο κέρδους στα καύσιμα. Το περιθώριο κέρδους δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 5 λεπτά ανά λίτρο για τις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών και τα 12 λεπτά ανά λίτρα για τα πρατήρια.

    Επιπλέον, πλαφόν κέρδους επιβάλλεται σε τρόφιμα και βασικά είδη διαβίωσης. Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε, δεν θα μπορεί κανείς να πουλά ένα προϊόν με μεγαλύτερο μικτό περιθώριο ποσοστό κέρδους ανά κωδικό από αυτό που είχε αυτός ο κωδικός κατά μέσο όρο το 2025. Το μέτρο αυτό ισχύει κατ’ αρχήν έως τις 30 Ιουνίου, όταν και θα αποφασιστεί σε ποιες κατηγορίες θα παραμείνει σε ισχύ.

    Τα πρόστιμα παραβίασης του συγκεκριμένου μέτρου φτάνουν τα 5 εκατ. ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης και την ποσότητα στην οποία σημειώθηκε η αθέμιτη κερδοφορία. Το μέτρο αφορά τη βιομηχανία τροφίμων, το χονδρεμπόριο, τα σούπερ μάρκετ και τις εμπορικές εταιρείες που διακινούν αυτά τα προϊόντα.

    Όπως ανακοινώθηκε εξάλλου, προωθείται από την κυβέρνηση πράξη νομοθετικού περιεχομένου, ώστε τα μέτρα να τύχουν άμεσης εφαρμογής.

    Κ. Χατζηδάκης: Δεν υφίσταται κανένα θέμα επάρκειας εφοδιασμού

    Κατά την έναρξη της συνέντευξης Τύπου, ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε ότι δεν υφίσταται κανένα θέμα επάρκειας εφοδιασμού σε όλα τα επίπεδα και ειδικότερα στην ενέργεια. Όπως πρόσθεσε, «παρακολουθούμε τις εξελίξεις μαζί με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και θα δράσουμε όταν θα υπάρχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για την εξέλιξη της κρίσης και ανάλογα με τις αντοχές της οικονομίας».

    Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει προτεραιοποιήσει την αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας. «Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα όπλα που έχουμε στη διάθεσή μας» επεσήμανε.

    Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι τα μέτρα θα είναι άμεσης εφαρμογής, γι’ αυτό τον λόγο επιλέγεται ο δρόμος της πράξης νομοθετικού περιεχομένου και αφορούν τη βιομηχανία, τα σούπερ μάρκετ, τις εταιρείες εμπορίας καυσίμων και τα πρατήρια καυσίμων.

    Στ. Παπασταύρου: Ενεργειακή ανθεκτικότητα της χώρας

    Από την πλευρά του, ο κ. Παπασταύρου μίλησε για προληπτικές παρεμβάσεις στην αγορά υγρών καυσίμων για να αποτραπούν φαινόμενα αθέμιτης κερδοφορίας. Όπως τόνισε, έως τις 30 Ιουνίου επιβάλλεται πλαφόν στο περιθώριο κέρδους στα καύσιμα.

    Ειδικότερα, ο κ. Παπασταύρου ανέφερε πως οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών απαγορεύεται να επιβάλουν στην τιμή της αμόλυβδης 95 οκτανίων και του πετρελαίου κίνησης ντίζελ ποσό μεγαλύτερο των 5 λεπτών ανά λίτρο σε σχέση με την τιμή προμήθειας από τα διυλιστήρια. Παράλληλα, τα πρατήρια απαγορεύεται να επιβάλουν επί της τιμής προμήθειας ποσό μεγαλύτερο των 12 λεπτών ανά λίτρο κατά την πώληση προς καταναλωτές.

    Σύμφωνα με τον κ. Παπασταύρου, ιδιαίτερη πρόβλεψη υπάρχει για τις νησιωτικές περιοχές, όπου οι εταιρείες εμπορίας μπορούν να επιβάλουν επιπλέον ειδικό κόστος διανομής πάνω από το όριο των 5 λεπτών, που θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση, ώστε να εξασφαλιστεί η επάρκεια στα νησιά.

    Ο κ. Παπασταύρου έκανε λόγο για ενεργειακή ανθεκτικότητα της χώρας, χάρη στις άμυνες που υπάρχουν. Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε στο ενεργειακό μίγμα και τη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. «Καθήκον μας ως κυβέρνηση να απλώσουμε ένα δίχτυ προστασίας» υπογράμμισε ο κ. Παπασταύρου.

    Τ. Θεοδωρικάκος: Το κέρδος είναι θεμιτό, η αισχροκέρδεια όχι

    Από την πλευρά του, ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε ότι ο πόλεμος δημιουργεί διεθνώς κλίμα αβεβαιότητας και πρόσθεσε πως σε έκτακτες καταστάσεις οφείλουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε περισσότερο για την προστασία της μεσαίας τάξης. Σημείωσε ότι από την έναρξη του πολέμου εντάθηκαν οι έλεγχοι στην αγορά. Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε ότι διενεργήθηκαν 1.500 έλεγχοι.

    Ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε ότι έγινε δεκτή η πρόταση για επιβολή πλαφόν κέρδους στα καύσιμα, τα τρόφιμα και τα βασικά είδη διαβίωσης. Ειδικότερα, όπως είπε, δεν θα μπορεί κανείς να πουλά ένα προϊόν με μεγαλύτερο μικτό περιθώριο ποσοστό κέρδους ανά κωδικό από αυτό που είχε αυτός ο κωδικός κατά μέσο όρο το 2025. Το μέτρο αυτό ισχύει κατ’ αρχήν έως τις 30 Ιουνίου, όταν και θα αποφασιστεί σε ποιες κατηγορίες θα παραμείνει σε ισχύ.

    Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, τα πρόστιμα παραβίασης του συγκεκριμένου μέτρου φτάνουν τα 5 εκατ. ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης και την ποσότητα στην οποία σημειώθηκε η αθέμιτη κερδοφορία. Το μέτρο αφορά τη βιομηχανία τροφίμων, το χονδρεμπόριο, τα σούπερ μάρκετ και τις εμπορικές εταιρείες που διακινούν αυτά τα προϊόντα.

    Ο κ. Θεοδωρικάκος έκανε λόγο για αυστηρό, αλλά δίκαιο μέτρο. Κάλεσε, δε, την επιχειρηματικότητα να προτάξει την κοινωνική ευθύνη, συμβάλλοντας στην τιθάσευση των τιμών και ιδιαίτερα σε συγκεκριμένα είδη τροφίμων και προϊόντων. «Το κέρδος είναι θεμιτό, η αισχροκέρδεια όχι» τόνισε και ζήτησε από την αντιπολίτευση να στηρίξει το μέτρο του πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους.

    admin

    Keep Reading

    ΑΑΔΕ: Δεσμεύτηκαν 229 πολυτελή αυτοκίνητα με ξένες πινακίδες

    Κρίση στη Μέση Ανατολή: Πώς θωρακίζεται ο Έλληνας καταναλωτής

    Πρ. Βενζινοπωλών Αττικής: Σημαντική αποκλιμάκωση στις τιμές των καυσίμων

    Ο δρόμος για την αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου

    Υπερκέρδη στην Ενέργεια: Επανέρχεται η συζήτηση για φορολόγηση – Το μοντέλο του 2022 στο επίκεντρο

    Πασχαλινό τραπέζι 2026: Πόσα ευρώ κοστίζει η κρίση στη Μέση Ανατολή;

    Add A Comment

    Comments are closed.

    Follow @x
    Latest Posts

    Κακλαμάνης στην υποδοχή του Αγίου Φωτός: Σήμερα η πατρίδα μας φωτίζεται απ’ άκρη σ’ άκρη

    April 12, 2026

    Νετανιάχου: Δεν έχουμε τελειώσει με το Ιράν, υπάρχουν ακόμα πολλά να κάνουμε, δείτε βίντεο

    April 12, 2026

    Το Ντουμπάι καταρρέει: Ρωγμές στη βιτρίνα της πολυτέλειας, τι πραγματικά συμβαίνει πίσω από τη λάμψη

    April 11, 2026

    Το trade που δεν ξέχασα ποτέ

    April 11, 2026

    Φάμελλος: Το φως της Ανάστασης μας δείχνει τον δρόμο για την κοινωνία που αξίζουμε

    April 11, 2026
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    © 2026 ThemeSphere. Designed by ThemeSphere.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.