Close Menu
sofokleous10.gr
    What's Hot

    Crédit Agricole: Έρχονται τρεις αυξήσεις επιτοκίων από ΕΚΤ, αλλά όχι ύφεση

    April 12, 2026

    Παραμένουν οι τριγμοί στην ελληνική οικονομία – Χαμηλώνει ο πήχης για την ανάπτυξη

    April 12, 2026

    Άκαρπες οι συνομιλίες ΗΠΑ – Ιράν: «Κάναμε σαφές ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές μας» είπε ο Βανς αναχωρώντας από το Ισλαμαμπάντ

    April 12, 2026
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Trending
    • Crédit Agricole: Έρχονται τρεις αυξήσεις επιτοκίων από ΕΚΤ, αλλά όχι ύφεση
    • Παραμένουν οι τριγμοί στην ελληνική οικονομία – Χαμηλώνει ο πήχης για την ανάπτυξη
    • Άκαρπες οι συνομιλίες ΗΠΑ – Ιράν: «Κάναμε σαφές ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές μας» είπε ο Βανς αναχωρώντας από το Ισλαμαμπάντ
    • Τουρισμός: «Ανοίγει» η σεζόν – Ενθαρρυντικά μηνύματα από Κρήτη, Ρόδο, Σαντορίνη
    • Τουλάχιστον 21 νεκροί σε μάχη χωρικών με ένοπλη συμμορία στη Νιγηρία
    • Κακλαμάνης στην υποδοχή του Αγίου Φωτός: Σήμερα η πατρίδα μας φωτίζεται απ’ άκρη σ’ άκρη
    • Νετανιάχου: Δεν έχουμε τελειώσει με το Ιράν, υπάρχουν ακόμα πολλά να κάνουμε, δείτε βίντεο
    • Το Ντουμπάι καταρρέει: Ρωγμές στη βιτρίνα της πολυτέλειας, τι πραγματικά συμβαίνει πίσω από τη λάμψη
    • Home
    • About
    • Advertise
    • Career
    • Contact
    Facebook X (Twitter) Instagram
    sofokleous10.grsofokleous10.gr
    Subscribe
    Sunday, April 12
    • Home
    • Πρώτο Θέμα
    • Οικονομία
    • Επιχειρήσεις
    • Πολιτική
    • Διεθνή
    • Ευρώπη
    • Τράπεζες
      • PIRAEUS BANK
      • ALPHA BANK
      • EUROBANK
      • NATIONAL BANK
    • Σοφοκλέους 10
    • Αγορές
    • Τοις Μετρητοίς
    • Ανάλυση
    • Videos
    • Opinion LEADERS
    • CryptoNews
    sofokleous10.gr
    Home»Διεθνή
    Κλιμακώνεται-η-ένταση-στη-Μέση-Ανατολή:-Νέες-επιθέσεις-σε-ενεργειακές-υποδομές-και-στρατιωτικές-βάσεις
    Κλιμακώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή: Νέες επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές και στρατιωτικές βάσεις

    Κλιμακώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή: Νέες επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές και στρατιωτικές βάσεις

    By adminMarch 13, 2026 Διεθνή No Comments3 Mins Read
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Σε φάση κλιμάκωσης φαίνεται να εισέρχεται η ένταση στη Μέση Ανατολή, με τις τελευταίες 24 ώρες να μην καταγράφονται νέες επιθέσεις κατά εμπορικών πλοίων, αλλά να εντείνονται οι επιθέσεις με drones και πυραύλους σε στρατιωτικούς και ενεργειακούς στόχους της περιοχής, σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα της EOS Risk Group.

    Στον ναυτιλιακό τομέα, δεν σημειώθηκαν νέα περιστατικά κατά πλοίων, μετά από έξι επιθέσεις που είχαν καταγραφεί μέσα σε διάστημα 48 ωρών. Ο συνολικός αριθμός επιθέσεων κατά της ναυτιλίας ανέρχεται πλέον σε 19.

    Παρά το αυξημένο επίπεδο κινδύνου, τρία πλοία διέπλευσαν το Στενό του Ορμούζ το τελευταίο 24ωρο με ενεργοποιημένο το σύστημα AIS. Πρόκειται για ένα ιρανικό πλοίο και δύο ινδικά, εκ των οποίων το ένα είναι ιστιοφόρο μήκους 49 μέτρων και το δεύτερο μικρό φορτηγό πλοίο μήκους περίπου 6 μέτρων.

    Την ίδια ώρα, drone έπληξε εξέδρα πετρελαίου κοντά στη Σάρτζα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, προκαλώντας μεγάλη πυρκαγιά. Σύμφωνα με την EOS Risk Group, το περιστατικό εντάσσεται στη στρατηγική της Τεχεράνης να πλήττει ενεργειακές υποδομές στην ευρύτερη περιοχή.

    Η ένταση επεκτείνεται και σε στρατιωτικούς στόχους. Κατά τη διάρκεια της νύχτας εκτοξεύθηκαν βαλλιστικοί πύραυλοι κατά της αεροπορικής βάσης του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία, όπου φιλοξενούνται αμερικανικές δυνάμεις και μέσα του ΝΑΤΟ. Πρόκειται για την τρίτη επίθεση με πυραύλους κατά της συγκεκριμένης βάσης από τις 4 Μαρτίου.

    Παράλληλα, το Ιράν φέρεται να έπληξε το Dubai International Financial Centre (DIFC), ως απάντηση στα αμερικανικά πλήγματα κατά βασικών ιρανικών τραπεζών.

    Ενδεικτική της κλιμάκωσης είναι και η ρητορική της Ουάσιγκτον.

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε νωρίς το πρωί ότι «θα δείτε τι θα συμβεί σε αυτούς τους παράφρονες σήμερα», υπονοώντας ενδεχόμενη εντατικοποίηση των αμερικανικών επιθέσεων κατά του Ιράν και της ιρανικής ηγεσίας.

    Ιδιαίτερα έντονη είναι η δραστηριότητα στη Σαουδική Αραβία. Μέσα σε διάστημα μόλις 40 λεπτών καταγράφηκαν τρεις επιθέσεις με drones, με τις σαουδαραβικές δυνάμεις να αναχαιτίζουν συνολικά 28 μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της EOS Risk Group, τις τελευταίες 11 ημέρες έχουν σημειωθεί συνολικά 90 επιθέσεις, με τη χρήση 251 drones και πυραύλων. Το 89,2% των επιθέσεων πραγματοποιήθηκε με UAVs.

    Κύριοι στόχοι των επιθέσεων είναι οι ενεργειακές υποδομές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις της χώρας. Το πετρελαϊκό πεδίο Shaybah έχει δεχθεί 71 επιθέσεις (28,3%), ενώ η ενεργειακή ζώνη της Ανατολικής Περιφέρειας καταγράφει 45 περιστατικά (17,9%).

    Παράλληλα, σημαντικός αριθμός επιθέσεων αφορά αναχαιτίσεις κατά την είσοδο στον εναέριο χώρο της χώρας (45 περιστατικά, 17,9%). Η αεροπορική βάση Prince Sultan έχει αποτελέσει στόχο 36 επιθέσεων (14,3%), ενώ 29 περιστατικά έχουν καταγραφεί στην ευρύτερη περιοχή του Ριάντ (11,6%).

    Σύμφωνα με τους αναλυτές, το πετρελαϊκό πεδίο Shaybah και η αεροπορική βάση Prince Sultan παραμένουν τα δύο βασικά σημεία πίεσης της εκστρατείας επιθέσεων, ωστόσο οι αναχαιτίσεις κατά την είσοδο στον σαουδαραβικό εναέριο χώρο αποτελούν πλέον μια ολοένα και σημαντικότερη κατηγορία επιχειρησιακής δραστηριότητας.

    admin

    Keep Reading

    Άκαρπες οι συνομιλίες ΗΠΑ – Ιράν: «Κάναμε σαφές ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές μας» είπε ο Βανς αναχωρώντας από το Ισλαμαμπάντ

    Τουλάχιστον 21 νεκροί σε μάχη χωρικών με ένοπλη συμμορία στη Νιγηρία

    Νετανιάχου: Δεν έχουμε τελειώσει με το Ιράν, υπάρχουν ακόμα πολλά να κάνουμε, δείτε βίντεο

    Το Ντουμπάι καταρρέει: Ρωγμές στη βιτρίνα της πολυτέλειας, τι πραγματικά συμβαίνει πίσω από τη λάμψη

    CNN: Η Κίνα ετοιμάζει αποστολή όπλων στο Ιράν, εκτιμούν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών

    Φρίκη στη Γαλλία: Πατέρας κρατούσε τον 9χρονο γιο του κλειδωμένο σε βαν για πάνω από έναν χρόνο επειδή δεν τον ήθελε η σύντροφός του

    Add A Comment

    Comments are closed.

    Follow @x
    Latest Posts

    Crédit Agricole: Έρχονται τρεις αυξήσεις επιτοκίων από ΕΚΤ, αλλά όχι ύφεση

    April 12, 2026

    Παραμένουν οι τριγμοί στην ελληνική οικονομία – Χαμηλώνει ο πήχης για την ανάπτυξη

    April 12, 2026

    Άκαρπες οι συνομιλίες ΗΠΑ – Ιράν: «Κάναμε σαφές ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές μας» είπε ο Βανς αναχωρώντας από το Ισλαμαμπάντ

    April 12, 2026

    Τουρισμός: «Ανοίγει» η σεζόν – Ενθαρρυντικά μηνύματα από Κρήτη, Ρόδο, Σαντορίνη

    April 12, 2026

    Τουλάχιστον 21 νεκροί σε μάχη χωρικών με ένοπλη συμμορία στη Νιγηρία

    April 12, 2026
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    © 2026 ThemeSphere. Designed by ThemeSphere.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.