Close Menu
sofokleous10.gr
    What's Hot

    Κακλαμάνης για Στέλιο Ράμφο: «Η πνευματική ζωή του τόπου μας έχασε έναν πολύτιμο εκπρόσωπό της»

    August 11, 2026

    Καταζητούμενος από την Ιντερπόλ ο νέος επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ιράν

    August 11, 2026

    Το πιο προηγμένο υποβρύχιο στη Μέση Ανατολή παρέδωσε η Γερμανία στο Ισραήλ

    August 11, 2026
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Trending
    • Κακλαμάνης για Στέλιο Ράμφο: «Η πνευματική ζωή του τόπου μας έχασε έναν πολύτιμο εκπρόσωπό της»
    • Καταζητούμενος από την Ιντερπόλ ο νέος επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ιράν
    • Το πιο προηγμένο υποβρύχιο στη Μέση Ανατολή παρέδωσε η Γερμανία στο Ισραήλ
    • Τηλεφωνική επικοινωνία Γεραπετρίτη με τον Αιγύπτιο ομόλογό του
    • Φλωρίδης: Έπειτα από όσα διέπραξε ως πρωθυπουργός ο Τσίπρας, θα ήταν λογικό να απέφευγε κάθε αναφορά στη Δικαιοσύνη, όπως ο διάβολος το λιβάνι
    • Ελπίδα για τη Δημοκρατία για Καλογερόπουλο: «Υπηρέτησε τον ελληνικό πολιτισμό με σεμνότητα και ανιδιοτέλεια»
    • Μητσοτάκης: Ο Στέλιος Ράμφος δίδαξε όλους τους μεγάλους διανοητές, δίνοντας νέα διάσταση στη σκέψη τους
    • Ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά τον Στέλιο Ράμφο
    • Home
    • About
    • Advertise
    • Career
    • Contact
    Facebook X (Twitter) Instagram
    sofokleous10.grsofokleous10.gr
    Subscribe
    Tuesday, August 11
    • Home
    • Πρώτο Θέμα
    • Οικονομία
    • Επιχειρήσεις
    • Πολιτική
    • Διεθνή
    • Ευρώπη
    • Τράπεζες
      • PIRAEUS BANK
      • ALPHA BANK
      • EUROBANK
      • NATIONAL BANK
    • Σοφοκλέους 10
    • Αγορές
    • Τοις Μετρητοίς
    • Ανάλυση
    • Videos
    • Opinion LEADERS
    • CryptoNews
    sofokleous10.gr
    Home»Πολιτική
    Γεραπετρίτης:-aδιαπραγμάτευτο-αγαθό-ο-ανεμπόδιστος-διάπλους-και-η-ασφάλεια-ναυτικών-και-πλοίων
    Γεραπετρίτης: Aδιαπραγμάτευτο αγαθό ο ανεμπόδιστος διάπλους και η ασφάλεια ναυτικών και πλοίων

    Γεραπετρίτης: Aδιαπραγμάτευτο αγαθό ο ανεμπόδιστος διάπλους και η ασφάλεια ναυτικών και πλοίων

    By adminApril 2, 2026 Πολιτική No Comments4 Mins Read
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    «Η ασφάλεια των ναυτικών και των πλοίων μας, καθώς και ο ανεμπόδιστος διάπλους, είναι αγαθά, τα οποία είναι αδιαπραγμάτευτα για την Ελλάδα», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε κοινές δηλώσεις με τον υπουργό Εξωτερικών της Σιγκαπούρης Βίβιαμ Μπαλακρίσναν, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα.

    Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης
    Προσθέστε το sofokleous10.gr στο Google

    Όπως τόνισε, Ελλάδα και Σιγκαπούρη, αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στην ελευθερία των θαλασσών. Οι επιπτώσεις του πολέμου στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας, στην εφοδιαστική αλυσίδα και την ενεργειακή ασφάλεια «έχουν ήδη γίνει ορατές και συνιστούν μία μείζονα διακύβευση για το επόμενο διάστημα».

     «Η γεωγραφία και η ναυτική παράδοση της Ελλάδας έχουν καταστήσει τη θαλάσσια ασφάλεια ένα αναπόσπαστο μέρος της εθνικής μας στρατηγικής», επεσήμανε και πρόσθεσε πως θα συμμετείχε αργότερα την Πέμπτη σε τηλεδιάσκεψη -με πρωτοβουλία του Ηνωμένου Βασιλείου και εκτενή διεθνή συμμετοχή- που θα πραγματοποιηθεί για την κατάσταση στα Στενά του Ορμούζ.

     Επεσήμανε πως Ελλάδα και Σιγκαπούρη γιορτάζουν φέτος 60 χρόνια διπλωματικών σχέσεων και η σημερινή επετειακή επίσκεψη ουσιαστικά επιβεβαιώνει την κοινή μας βούληση για διεύρυνση και εμβάθυνση της συνεργασίας μας.

     «Οι χώρες μας τάσσονται υπέρ της διεθνούς πολυμέρειας, του Διεθνούς Δικαίου, ιδίως του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, της διεθνούς προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», σημείωσε. «Αρχές και αξίες πάνω στις οποίες έχει οικοδομηθεί ο μεταπολεμικός κόσμος δεν μπορεί και δεν πρέπει σήμερα να απεμπολούνται».

    «Καλούμε όλα τα μέρη σε άμεση αποκλιμάκωση και μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση», υπογράμμισε. «Ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου πρέπει να είναι καθολικός και τα δεινά των αμάχων πρέπει να σταματήσουν».

    «Η διπλωματία, όχι ο πόλεμος, είναι η αναγκαία οδός για να μπορέσουμε να φτάσουμε σε μια βιώσιμη ειρήνη στην περιοχή», επεσήμανε.

    Ο κ. Γεραπετρίτης επεσήμανε πως η Ελλάδα εκφράζει την αλληλεγγύη μας στις σύμμαχες χώρες της περιοχής που πλήττονται από τη σύρραξη και τόνισε πως η Ελλάδα τάσσεται υπέρ του σεβασμού της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του Λιβάνου και εκφράζει την πλήρη στήριξη προς την κυβέρνηση και τον λαό του.

    Οι δυο χώρες συμφώνησαν να ενισχύσουμε τη διμερή συνεργασία και να συντονίσουν τις ενέργειές, ώστε να μπορέσουν από κοινού να αναπτύξουν πρωτοβουλίες για τη διεθνή ναυτιλία και εντός του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού.

     Συζητήθηκαν οι σημαντικές προοπτικές εμβάθυνσης της συνεργασίας σε τομείς αιχμής, πράσινη ενέργεια, υψηλή τεχνολογία, καινοτομία, ενεργειακή μετάβαση, αλλά βεβαίως και αμφίδρομες τουριστικές ροές.

     Στο πλαίσιο της συνεργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, «στηρίζουμε ενεργά την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει η Συμφωνία Ελευθέρων Συναλλαγών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Σιγκαπούρης».

     Συζητήθηκε ακόμη η ανάληψη της Προεδρίας από τη Σιγκαπούρη το 2027 στην Ένωση Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAΝ) η οποία συμπίπτει με την ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το β’ εξάμηνο του 2027. «Αυτό δίνει μια μοναδική ευκαιρία να μπορέσουμε να συντονίσουμε και να αναβαθμίσουμε τις σχέσεις των δύο μεγάλων διεθνών οργανισμών, σε Συνολική Στρατηγική Συνεργασία», σημείωσε ο υπουργός.

     «Στο σημερινό διαρκώς μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον καθίσταται ακόμα πιο αναγκαία η συνεννόηση μεταξύ κρατών που έχουν κοινές αντιλήψεις, όπως είναι η Σιγκαπούρη και η Ελλάδα. Παρά τη γεωγραφική μας απόσταση, συγκλίνουμε σε καίρια ζητήματα, έχουμε κοινές ανησυχίες, κοινές αρχές και αξίες, λειτουργούμε με βάση θεμελιώδεις κανόνες, τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου και της διεθνούς πολυμέρειας», κατέληξε.

    ΥΠΕΞ Σιγκαπούρης: Έχουμε πίστη στη σημασία του Διεθνούς Δικαίου των αρχών των Ηνωμένων Εθνών

    «Έχουμε πίστη στη σημασία του Διεθνούς Δικαίου των αρχών των Ηνωμένων Εθνών», ανέφερε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Σιγκαπούρης.

    «Σε μια εποχή ρευστή, εποχή παγκοσμιοποίησης και ελεύθερου εμπορίου, το κράτος δικαίου βρίσκεται υπό πίεση», τόνισε και επεσήμανε ότι «είναι σημαντικό η Ελλάδα και η Σιγκαπούρη που πιστεύουμε στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου να συνεργαστούμε για τον πολλαπλασιασμό αυτού του σεβασμού».

     «Όλοι θα πρέπει να έρθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», ανέφερε. «Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει κατάπαυσης των εχθροπραξιών, ώστε να υπάρξει και ομαλότητα στα Στενά και δεν είναι μόνο τα Στενά του Ορμούζ σημαντικά, είναι και τα Στενά της Μαλάκα στη Μαλαισία».

     «Η ελευθερία της ναυσιπλοΐας είναι ένα δικαίωμα, δεν είναι κάτι που μπορεί κανείς να το δει ως χάρη που κάνουν τα κράτη», υπογράμμισε χαρακτηριστικά. «Αξίζει εν μέσω του πολέμου να επιβεβαιώσουμε αυτό το δικαίωμα της ελεύθερης ναυσιπλοΐας. Η Ελλάδα ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας βρίσκεται σε μια πολύ σημαντική θέση. Γι’ αυτό και επιβεβαιώνουμε τη στήριξή μας στην Ελλάδα».

    - ΑΠΕ – ΜΠΕ

    Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
    Ακολουθήστε το sofokleous10.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

    Ακολουθήστε μας στα social media!
    Facebook X LinkedIn TikTok

    admin

    Keep Reading

    Κακλαμάνης για Στέλιο Ράμφο: «Η πνευματική ζωή του τόπου μας έχασε έναν πολύτιμο εκπρόσωπό της»

    Τηλεφωνική επικοινωνία Γεραπετρίτη με τον Αιγύπτιο ομόλογό του

    Φλωρίδης: Έπειτα από όσα διέπραξε ως πρωθυπουργός ο Τσίπρας, θα ήταν λογικό να απέφευγε κάθε αναφορά στη Δικαιοσύνη, όπως ο διάβολος το λιβάνι

    Ελπίδα για τη Δημοκρατία για Καλογερόπουλο: «Υπηρέτησε τον ελληνικό πολιτισμό με σεμνότητα και ανιδιοτέλεια»

    Μητσοτάκης: Ο Στέλιος Ράμφος δίδαξε όλους τους μεγάλους διανοητές, δίνοντας νέα διάσταση στη σκέψη τους

    Ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά τον Στέλιο Ράμφο

    Add A Comment

    Comments are closed.

    Follow @x
    Latest Posts

    Κακλαμάνης για Στέλιο Ράμφο: «Η πνευματική ζωή του τόπου μας έχασε έναν πολύτιμο εκπρόσωπό της»

    August 11, 2026

    Καταζητούμενος από την Ιντερπόλ ο νέος επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ιράν

    August 11, 2026

    Το πιο προηγμένο υποβρύχιο στη Μέση Ανατολή παρέδωσε η Γερμανία στο Ισραήλ

    August 11, 2026

    Τηλεφωνική επικοινωνία Γεραπετρίτη με τον Αιγύπτιο ομόλογό του

    August 11, 2026

    Φλωρίδης: Έπειτα από όσα διέπραξε ως πρωθυπουργός ο Τσίπρας, θα ήταν λογικό να απέφευγε κάθε αναφορά στη Δικαιοσύνη, όπως ο διάβολος το λιβάνι

    August 11, 2026
    Facebook X (Twitter)
    © 2026

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.