Close Menu
sofokleous10.gr
    What's Hot

    Τράπεζα της Ελλάδος: Το 2029 στην κατηγορία Α η ελληνική Οικονομία – Από τι θα εξαρτηθεί

    April 13, 2026

    Ο Τραμπ επιτίθεται στον Πάπα Λέοντα μετά την έκκληση για τερματισμό του πολέμου: «Εξυπηρετεί τη ριζοσπαστική Αριστερά»

    April 13, 2026

    WSJ: O Τραμπ εξετάζει νέες στρατιωτικές επιθέσεις στο Ιράν μετά το αδιέξοδο στις συνομιλίες

    April 13, 2026
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Trending
    • Τράπεζα της Ελλάδος: Το 2029 στην κατηγορία Α η ελληνική Οικονομία – Από τι θα εξαρτηθεί
    • Ο Τραμπ επιτίθεται στον Πάπα Λέοντα μετά την έκκληση για τερματισμό του πολέμου: «Εξυπηρετεί τη ριζοσπαστική Αριστερά»
    • WSJ: O Τραμπ εξετάζει νέες στρατιωτικές επιθέσεις στο Ιράν μετά το αδιέξοδο στις συνομιλίες
    • Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τον αποκλεισμό των ιρανικών λιμανιών και των Στενών του Ορμούζ με εντολή Τραμπ
    • Σφοδρή σύγκρουση Νετανιάχου – Ερντογάν με αφορμή την εκεχειρία ΗΠΑ–Ιράν
    • Ανάλυση CNN: Γιατί ο Τραμπ έδωσε εντολή να αποκλειστούν τα Στενά του Ορμούζ, κίνηση που έχει κάνει ήδη το Ιράν
    • Οι δυσκολίες χρηματοδότησης ΜΜΕ στην Ελλάδα
    • Οι κληρονόμοι: Φουρλής, Μυτιληναίος, Λάτσης, Κανελλόπουλοι – Όταν κληρονομείς ένα όνομα που ζυγίζει περισσότερο από οποιοδήποτε κεφάλαιο
    • Home
    • About
    • Advertise
    • Career
    • Contact
    Facebook X (Twitter) Instagram
    sofokleous10.grsofokleous10.gr
    Subscribe
    Monday, April 13
    • Home
    • Πρώτο Θέμα
    • Οικονομία
    • Επιχειρήσεις
    • Πολιτική
    • Διεθνή
    • Ευρώπη
    • Τράπεζες
      • PIRAEUS BANK
      • ALPHA BANK
      • EUROBANK
      • NATIONAL BANK
    • Σοφοκλέους 10
    • Αγορές
    • Τοις Μετρητοίς
    • Ανάλυση
    • Videos
    • Opinion LEADERS
    • CryptoNews
    sofokleous10.gr
    Home»Επιχειρήσεις
    Ανοικτά-τα-καταστήματα-την-Κυριακή-Πιέσεις-στο-πασχαλινό-τραπέζι-και-«αγορά-δύο-ταχυτήτων»
    Ανοικτά τα καταστήματα την Κυριακή-Πιέσεις στο πασχαλινό τραπέζι και «αγορά δύο ταχυτήτων»

    Ανοικτά τα καταστήματα την Κυριακή-Πιέσεις στο πασχαλινό τραπέζι και «αγορά δύο ταχυτήτων»

    By adminApril 4, 2026 Επιχειρήσεις No Comments3 Mins Read
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα τη Μεγάλη Εβδομάδα.

    Ανοικτά θα είναι την Κυριακή 5 Απριλίου, τα εμπορικά καταστήματα, από τις 11:00 έως τις 16:00 στο πλαίσιο του εορταστικού ωραρίου για το Πάσχα, όπως προτείνουν οι εμπορικοί σύλλογοι, με στόχο τη διευκόλυνση των καταναλωτών σε μια περίοδο αυξημένης εμπορικής κίνησης.

    Σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών, τη Μεγάλη Εβδομάδα τα καταστήματα θα λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο από τις 09:00 έως τις 21:00 (Μεγάλη Δευτέρα έως Μεγάλη Πέμπτη), τη Μεγάλη Παρασκευή από τις 13:00 έως τις 19:00 και το Μεγάλο Σάββατο από τις 09:00 έως τις 15:00. Την Κυριακή και τη Δευτέρα του Πάσχα θα παραμείνουν κλειστά λόγω αργίας.

    Θετικές είναι οι εκτιμήσεις των εμπορικών φορέων για την πορεία της αγοράς, ενώ η Ένωση Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας διαβεβαιώνει ότι υπάρχει επάρκεια προϊόντων και προσπάθεια συγκράτησης των τιμών, παρά τις διεθνείς πιέσεις και τη γεωπολιτική αβεβαιότητα.

    Ωστόσο, σύμφωνα με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά (ΕΒΕΠ), αυξημένο εμφανίζεται το κόστος για το πασχαλινό τραπέζι, επιβεβαιώνοντας τη μετάβαση των ελληνικών νοικοκυριών σε ένα νέο μοντέλο «επιλεκτικής δαπάνης». Το συνολικό κόστος για μια τετραμελή οικογένεια εκτιμάται σύμφωνα με τις τιμοληψίες του ΕΒΕΠ στη Κεντρική Αγοράς στο Ρέντη, μεταξύ 135 και 150 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 10% έως 15% σε σχέση με το 2025.

    Καθοριστικός παράγοντας παραμένει ο οβελίας, ο οποίος λειτουργεί ως «οδηγός τιμών» για το σύνολο της αγοράς. Οι τιμές διαμορφώνονται από 12 έως 14 ευρώ το κιλό στα σούπερ μάρκετ και από 14 έως 17 ευρώ στα παραδοσιακά κρεοπωλεία, με την αγορά να μην αποκλείει περαιτέρω άνοδο με τη συνολική επιβάρυνση στην αλυσίδα παραγωγής και διάθεσης να προσεγγίζει το 25%.

    Ανατιμήσεις καταγράφονται και σε άλλα βασικά είδη, όπως αυγά, τσουρέκια και σοκολατοειδή – στα οποία οι αυξήσεις φτάνουν έως και 40% λόγω της ανόδου των διεθνών τιμών κακάο – ενώ η μαγειρίτσα για μια οικογένεια υπολογίζεται να κοστίσει, περίπου, 25 με 30 ευρώ.

    Η εικόνα της αγοράς χαρακτηρίζεται από το ΕΒΕΠ ως «δύο ταχυτήτων», με τα σούπερ μάρκετ να απορροφούν μέρος των αυξήσεων μέσω προσφορών και προϊόντων «κράχτη», ιδιαίτερα στον οβελία, και τα παραδοσιακά καταστήματα να διατηρούν υψηλότερες τιμές, διαφημίζοντας την ποιότητα και την ελληνική προέλευση.

    Παράλληλα, όπως αναφέρει το ΕΒΕΠ, ενισχύεται η τάση αλλαγής της καταναλωτικής συμπεριφοράς: οι περισσότεροι καταναλωτές αναζητούν χαμηλότερες τιμές, επιλέγουν μικρότερες ποσότητες ή εναλλακτικά προϊόντα και προχωρούν σε πρόωρες αγορές, αξιοποιώντας την κατάψυξη για να «κλειδώσουν» τιμές.

    Σε μακροοικονομικό επίπεδο, προσθέτει το επιμελητήριο, ο πληθωρισμός συνεχίζει να επηρεάζει την αγοραστική δύναμη, με την αύξηση των τιμών στα τρόφιμα να παραμένει υψηλή τα τελευταία χρόνια, ενώ το ενεργειακό κόστος και οι γεωπολιτικές εξελίξεις επιβαρύνουν την αγορά.

    Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης, «η εικόνα της πασχαλινής αγοράς για το 2026 δείχνει ότι, παρά τη διατήρηση του συνολικού τζίρου, ο όγκος κατανάλωσης μειώνεται. Το πασχαλινό τραπέζι, αν και αισθητά ακριβότερο, παραμένει προσιτό για τους περισσότερους Έλληνες, ωστόσο γίνεται πιο λιτό και πιο προσεκτικό, αντανακλώντας τη μείωση της πραγματικής αγοραστικής δύναμης».

    Όπως σημείωσε, «η αγορά χαρακτηρίζεται φέτος από περιορισμένη προσφορά, αυξημένο κόστος και υψηλότερες τιμές», επισημαίνοντας ωστόσο ότι «τίποτα δεν σταματά τον εορτασμό του Πάσχα στο χωριό», υπογραμμίζοντας τη διαχρονική σημασία των εορτών για την ελληνική κοινωνία και οικονομία.

    --

    admin

    Keep Reading

    Κίνα: Η Chery επιδιώκει να επεκτείνει την παραγωγή αυτοκινήτων της στην Ευρώπη

    Στενό Ορμούζ: Αναστροφή έκαναν δύο υπερδεξαμενόπλοια μόλις κατάρρευσαν οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ιράν

    Lamda – The Ellinikon: Πώς το μεγάλο project γίνεται ευρωπαϊκό πρότυπο για βιώσιμες αστικές αναπλάσεις

    Σε πλήρη εξέλιξη οι ναυπηγήσεις νέων ρυμουλκών στα ναυπηγεία Ελευσίνας

    Γερμανία: Απεργία των πιλότων της Lufthansa στις 13 και 14 Απριλίου

    ΒοΕ: Σε επαφές με τράπεζες και ρυθμιστικές αρχές για το Mythos της Anthropic

    Add A Comment

    Comments are closed.

    Follow @x
    Latest Posts

    Τράπεζα της Ελλάδος: Το 2029 στην κατηγορία Α η ελληνική Οικονομία – Από τι θα εξαρτηθεί

    April 13, 2026

    Ο Τραμπ επιτίθεται στον Πάπα Λέοντα μετά την έκκληση για τερματισμό του πολέμου: «Εξυπηρετεί τη ριζοσπαστική Αριστερά»

    April 13, 2026

    WSJ: O Τραμπ εξετάζει νέες στρατιωτικές επιθέσεις στο Ιράν μετά το αδιέξοδο στις συνομιλίες

    April 13, 2026

    Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τον αποκλεισμό των ιρανικών λιμανιών και των Στενών του Ορμούζ με εντολή Τραμπ

    April 13, 2026

    Σφοδρή σύγκρουση Νετανιάχου – Ερντογάν με αφορμή την εκεχειρία ΗΠΑ–Ιράν

    April 13, 2026
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    © 2026 ThemeSphere. Designed by ThemeSphere.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.