Close Menu
sofokleous10.gr
    What's Hot

    «Ταύρος» για τη Eurobank η Jefferies – Αυξάνει στα 5,10 ευρώ την τιμή στόχο

    May 13, 2026

    Χριστοδουλίδης: Πιθανό σχέδιο λύσης για το Κυπριακό μέσα στο 2026

    May 13, 2026

    Μαρινάκης στον ΣΚΑΪ: Η παραβατικότητα στα πανεπιστήμια πρέπει να αντιμετωπίζεται από την κανονική αστυνομία

    May 13, 2026
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Trending
    • «Ταύρος» για τη Eurobank η Jefferies – Αυξάνει στα 5,10 ευρώ την τιμή στόχο
    • Χριστοδουλίδης: Πιθανό σχέδιο λύσης για το Κυπριακό μέσα στο 2026
    • Μαρινάκης στον ΣΚΑΪ: Η παραβατικότητα στα πανεπιστήμια πρέπει να αντιμετωπίζεται από την κανονική αστυνομία
    • ΠΑΣΟΚ για Συνταγματική Αναθεώρηση: Τι συζήτησαν οι βουλευτές και τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου όταν έκλεισαν οι κάμερες
    • Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ να κληθούν Τζαβέλλας και Δεμίρης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας
    • Γαβρόγλου για Τσίπρα: Και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν ένας άλλος Καραμανλής μετά τη δικτατορία
    • Φλωρίδης: To ΠΑΣΟΚ χρησιμοποιεί συμπεριφορές κομμάτων του περιθωρίου, των ακραίων
    • Milliyet: Με τον νόμο της Γαλάζιας Πατρίδας θα συνεχιστεί ο όρος των 6 μιλίων στο Αιγαίο
    • Home
    • About
    • Advertise
    • Career
    • Contact
    Facebook X (Twitter) Instagram
    sofokleous10.grsofokleous10.gr
    Subscribe
    Wednesday, May 13
    • Home
    • Πρώτο Θέμα
    • Οικονομία
    • Επιχειρήσεις
    • Πολιτική
    • Διεθνή
    • Ευρώπη
    • Τράπεζες
      • PIRAEUS BANK
      • ALPHA BANK
      • EUROBANK
      • NATIONAL BANK
    • Σοφοκλέους 10
    • Αγορές
    • Τοις Μετρητοίς
    • Ανάλυση
    • Videos
    • Opinion LEADERS
    • CryptoNews
    sofokleous10.gr
    Home»Διεθνή
    Εκλογές-σήμερα-στην-Ουγγαρία:-Τέλος-της-μακρόχρονης-διακυβέρνησης-Ορμπάν-ή-πέμπτη-θητεία;
    Εκλογές σήμερα στην Ουγγαρία: Τέλος της μακρόχρονης διακυβέρνησης Ορμπάν ή πέμπτη θητεία;

    Εκλογές σήμερα στην Ουγγαρία: Τέλος της μακρόχρονης διακυβέρνησης Ορμπάν ή πέμπτη θητεία;

    By adminApril 12, 2026 Διεθνή No Comments3 Mins Read
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Οι Ούγγροι άρχισαν σήμερα να ψηφίζουν στις βουλευτικές εκλογές οι οποίες μπορεί να τερματίσουν την επί 16 χρόνια διακυβέρνηση της Ουγγαρίας από τον Βίκτορ Ορμπάν ή να τον διατηρήσουν για μια πέμπτη θητεία στην εξουσία, διαδικασία που θεωρείται η πιο σημαντική μετά την μετάβαση της χώρας στη δημοκρατία το 1989.

    Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 06:00 τοπική ώρα (07:00 ώρα Ελλάδος) και αναμένεται να κλείσουν στις 19:00 τοπική ώρα.

    Οι περίπου 7,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι στη χώρα, όπως και οι πάνω από 500.000 άλλοι που είναι εγγεγραμμένοι στο εξωτερικό, έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε πέντε κόμματα, με ισχύον μεικτό πλειοψηφικό σύστημα το οποίο ευνοεί σε μεγάλο βαθμό το κυβερνών κόμμα του Ορμπάν, το Fidesz.

    Τα ινστιτούτα που πρόσκεινται στον απερχόμενο πρωθυπουργό προβλέπουν νίκη του συνασπισμού του Fidesz-KDNP. Ωστόσο τα σημάδια νευρικότητας ήταν εμφανή στους κόλπους του Fidesz, το οποίο έχει τη στήριξη του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

    Ο αντιπρόεδρός του Τζέι Ντι Βανς επισκέφθηκε τη Βουδαπέστη αυτήν την εβδομάδα εξαίροντας τον Βίκτορ Ορμπάν και επικρίνοντας ανάμειξη «γραφειοκρατών των Βρυξελλών», αλλά και ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος πολλαπλασίασε τα μηνύματα υποστήριξής του, δεσμευόμενος την Παρασκευή να θέσει την «οικονομική ισχύ» των ΗΠΑ στην υπηρεσία του Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος έχει, σύμφωνα με τον ίδιο, την ικανότητα να ενσαρκώσει τον αγώνα κατά της μετανάστευσης και της υπεράσπισης του «δυτικού πολιτισμού».

    Ορμπάν στο τιμόνι για 16 χρόνια

    Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Ορμπάν, ο οποίος επιδιώκει άλλη μια θητεία ύστερα από 16 χρόνια στην εξουσία, έχει, σύμφωνα με τους επικριτές του, αναγάγει τη χώρα του των 9,5 εκατομμυρίων κατοίκων σε πρότυπο ανελεύθερης δημοκρατίας.

    Η τροχιά στην οποία έχει θέσει τη Βουδαπέστη την έχει φέρει σε πορεία σύγκρουσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εξάλλου ο Ούγγρος ηγέτης είναι επίσης προσκείμενος στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και έχει συχνά επικρίνει τις κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας, που εισέβαλε στην Ουκρανία το 2022.

    Μολονότι οι Βρυξέλλες έχουν αποφύγει να εκφραστούν ανοιχτά για τις εκλογές, «τα περισσότερα κράτη μέλη θα χαίρονταν αν απαλλάσσονταν από τον Ορμπάν», δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης, τον οποίο επικαλέστηκε το AFP, σύμφωνα με τον οποίο «η υπομονή έχει φτάσει στα όριά της».

    Απέναντί του ο 62χρονος απερχόμενος πρωθυπουργός έχει τον πρώην σύμμαχό του, τον 45χρονο Πέτερ Μαγιάρ, ο οποίος κατάφερε να συγκροτήσει ένα αντιπολιτευόμενο κίνημα γύρω από το κεντροδεξιό κόμμα του, το Tisza, το οποίο δημοσκοπήσεις ανεξάρτητων ινστιτούτων έδειξαν ότι έχει μεγάλη πιθανότητα να κερδίσει τις εκλογές.

    Αφού ήρθε σε ρήξη με τον Ορμπάν στις αρχές του 2024, ο Μαγιάρ ίδρυσε το Tisza και επιδόθηκε σε ακατάπαυστη εκστρατεία σε όλη τη χώρα, πέραν των μεγάλων πόλεων, σε μικρότερα αστικά κέντρα και χωριά.

    Επεδίωξε να παρουσιαστεί ως προσιτός και σε επαφή με τους απλούς ψηφοφόρους, αντιμετωπίζοντας τις ανησυχίες σε μια χώρα που παλεύει με οικονομική στασιμότητα.

    Με την υπόσχεσή του για αλλαγή, ο Μαγιάρ προσήλκυσε μεγάλη υποστήριξη από ευρεία τμήματα του πληθυσμού και έχει εκφράσει την πεποίθηση ότι μπορεί να κερδίσει τον πρώην μέντορά του.

    Δεν θα υπάρξουν δημοσκοπήσεις κατά την έξοδο από τις κάλπες (exit polls) ή στατιστικές προβολές για το αποτέλεσμα την ημέρα των εκλογών. Ωστόσο μερικά αποτελέσματα που αναμένεται να δείξουν την τάση αναμένονται αργά το βράδυ.

    -

    Ακολουθήστε μας στα social media!
    Facebook X LinkedIn TikTok
    admin

    Keep Reading

    Ναυάγησε το σχέδιο για τον πρώτο Trump Tower στην Αυστραλία: «Το brand έγινε τοξικό»

    Πόλεμος με το Ιράν: Ο «λογαριασμός» των 29 δισ. δολαρίων πιέζει τον Τραμπ και διχάζει το Κογκρέσο

    Τραμπ και Σι ξανά στο ίδιο τραπέζι: Το Ιράν αλλάζει τα πάντα στη σύνοδο του Πεκίνου

    Σε αδιέξοδο οι συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν: Η Τεχεράνη απαντά μετωπικά στον Τραμπ που αποκάλεσε τις προτάσεις της «σκουπίδια»

    NYT: Το Ισραήλ ευνοεί τους βιασμούς και τη σεξουαλική βία κατά Παλαιστίνιων κρατουμένων, ακόμα και σε βάρος παιδιών

    Τα πλήγματα του Ισραήλ έχουν σκοτώσει 380 ανθρώπους από τότε που άρχισε η εκεχειρία

    Add A Comment

    Comments are closed.

    Follow @x
    Latest Posts

    «Ταύρος» για τη Eurobank η Jefferies – Αυξάνει στα 5,10 ευρώ την τιμή στόχο

    May 13, 2026

    Χριστοδουλίδης: Πιθανό σχέδιο λύσης για το Κυπριακό μέσα στο 2026

    May 13, 2026

    Μαρινάκης στον ΣΚΑΪ: Η παραβατικότητα στα πανεπιστήμια πρέπει να αντιμετωπίζεται από την κανονική αστυνομία

    May 13, 2026

    ΠΑΣΟΚ για Συνταγματική Αναθεώρηση: Τι συζήτησαν οι βουλευτές και τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου όταν έκλεισαν οι κάμερες

    May 13, 2026

    Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ να κληθούν Τζαβέλλας και Δεμίρης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

    May 13, 2026
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    © 2026 ThemeSphere. Designed by ThemeSphere.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.