Close Menu
sofokleous10.gr
    What's Hot

    Χατζηδάκης: Η κυβέρνηση παρεμβαίνει έγκαιρα για τη μείωση των τιμών των καυσίμων

    July 10, 2026

    Έλτον: Ξεκινά η συγχώνευση με απορρόφηση της 100% θυγατρικής Ν. Λέκος Χημικά

    July 10, 2026

    Reuters: Η παραγωγή βενζίνης στη Ρωσία καλύπτει το 65% της ζήτησης μετά τις ουκρανικές επιθέσεις

    July 10, 2026
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Trending
    • Χατζηδάκης: Η κυβέρνηση παρεμβαίνει έγκαιρα για τη μείωση των τιμών των καυσίμων
    • Έλτον: Ξεκινά η συγχώνευση με απορρόφηση της 100% θυγατρικής Ν. Λέκος Χημικά
    • Reuters: Η παραγωγή βενζίνης στη Ρωσία καλύπτει το 65% της ζήτησης μετά τις ουκρανικές επιθέσεις
    • Η SK Hynix άντλησε 26,5 δισ. δολ. στη μεγαλύτερη εισαγωγή ξένης εταιρείας στις ΗΠΑ
    • ΕΕ: Αποδεσμεύονται 10 δισ. για την Ουγγαρία
    • The Future of Parenting: Η CYBEX παρουσιάζει τη νέα γενιά Platinum wheelgoods
    • Πιερρακάκης: Η Ελλάδα στηρίζει την επίτευξη συμφωνίας για την ενοποίηση και εποπτεία των αγορών (MISP) έως τον Οκτώβριο
    • Δεν αποδέχεται την έδρα Καραμέρου ο Σπίρτζης και κλείνει την πόρτα σε Τσίπρα
    • Home
    • About
    • Advertise
    • Career
    • Contact
    Facebook X (Twitter) Instagram
    sofokleous10.grsofokleous10.gr
    Subscribe
    Friday, July 10
    • Home
    • Πρώτο Θέμα
    • Οικονομία
    • Επιχειρήσεις
    • Πολιτική
    • Διεθνή
    • Ευρώπη
    • Τράπεζες
      • PIRAEUS BANK
      • ALPHA BANK
      • EUROBANK
      • NATIONAL BANK
    • Σοφοκλέους 10
    • Αγορές
    • Τοις Μετρητοίς
    • Ανάλυση
    • Videos
    • Opinion LEADERS
    • CryptoNews
    sofokleous10.gr
    Home»Διεθνή
    «Σχίσμα»-Μελόνι-Τραμπ-με-φόντο-το-Βατικανό:-Η-ήττα-Όρμπαν,-το-Ιράν-και-το-χαμένο-δημοψήφισμα
    «Σχίσμα» Μελόνι -Τραμπ με φόντο το Βατικανό: Η ήττα Όρμπαν, το Ιράν και το χαμένο δημοψήφισμα

    «Σχίσμα» Μελόνι -Τραμπ με φόντο το Βατικανό: Η ήττα Όρμπαν, το Ιράν και το χαμένο δημοψήφισμα

    By adminApril 16, 2026 Διεθνή No Comments6 Mins Read
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Ένα ηχηρό ρήγμα στην πολιτική του σχέση με την πιο ένθερμη υποστηρίκτριά του στη Γηραιά Ήπειρο, την Ιταλίδα Πρωθυπουργό, Τζόρτζια Μελόνι βιώνει τα τελευταία εικοσιτετράωρα ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, καθώς η δημόσια αντιπαράθεσή του με τον Πάπα Λέοντα ΙΔ’, τον πρώτο Πάπα με καταγωγή από την αμερικανική ήπειρο, φαίνεται να λαμβάνει νέες διαστάσεις.

    Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης
    Προσθέστε το sofokleous10.gr στο Google

    Στις συμπληγάδες ανάμεσα στη φιλία της με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ από τη μια και το εκλογικό –καθολικό- της ακροατήριο από την άλλη, η Τζόρτζια Μελόνι έγειρε την πλάστιγγα τις προηγούμενες ώρες προς το πολιτικό της κεφάλαιο, παίρνοντας ανοιχτά θέση υπέρ του Ποντίφικα. Αποτιμώντας ως απαράδεκτες τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, η Ιταλίδα Πρωθυπουργός έσπευσε να δηλώσει με νόημα πως ο Πάπας Λέων ΙΔ’ «είναι αρχηγός της Καθολικής Εκκλησίας και είναι δίκαιο και αυτονόητο να επιζητά την ειρήνη και να καταδικάζει κάθε μορφή πολέμου», ικανοποιώντας μεν τους συντηρητικούς καθολικούς ψηφοφόρους, αλλά όχι το Λευκό Οίκο.

    Η απάντηση του τελευταίου δεν άργησε να έρθει, καθώς «η Μελόνι αρέσει στον κόσμο; Δεν μπορώ να το πιστέψω. Είμαι σοκαρισμένος, νόμιζα ότι είχε θάρρος, αλλά έκανα λάθος», δήλωσε στην εφημερίδα Corriere della Sera ο Αμερικανός Πρόεδρος, χωρίς να καθυστερήσει να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του. Στο ίδιο πλαίσιο, «είναι η Μελόνι η οποία είναι απαράδεκτη, διότι δεν την ενδιαφέρει αν το Ιράν έχει πυρηνικά όπλα και το ότι θα τίναζε στον αέρα την Ιταλία μέσα σε δυο λεπτά, αν είχε την δυνατότητα», πρόσθεσε ο Ντόναλντ Τραμπ, δίνοντας την εντύπωση πως το γυαλί μεταξύ του ίδιου και της Πρωθυπουργού της Ιταλίας έχει πλέον ραγίσει. Πολύ περισσότερο, όταν ο Αμερικανός Πρόεδρος φαντάζει αμετακίνητος από τη θέση του, δηλώνοντας τις προηγούμενες ώρες για τον Πάπα Λέοντα πως «θα του πει κάποιος ότι το Ιράν έχει σκοτώσει 42.000 αθώους, τελείως άοπλους διαδηλωτές τους τελευταίους δύο μήνες και ότι είναι τελείως απαράδεκτο το Ιράν να έχει πυρηνική βόμβα», για να καταλήξει ότι «η Αμερική επέστρεψε».

    «Σχίσμα» Μελόνι -Τραμπ με φόντο το Βατικανό: Η ήττα Όρμπαν, το Ιράν και το χαμένο δημοψήφισμα

    Το παρασκήνιο

    Στην πραγματικότητα, όμως, η στενή σχέση ανάμεσα στον ένοικο του Λευκού Οίκου και την Πρωθυπουργό της Ιταλίας έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί, αφού η Τζόρτζια Μελόνι δεν αντέδρασε ακαριαία στην κόντρα του «Πλανητάρχη» με τον Πάπα, αλλά με πλήρη συνείδηση έλαβε σαφείς αποστάσεις προχθές, Δευτέρα, ασκώντας για πρώτη φορά τόσο καθαρά δημόσια κριτική στον Αμερικανό Πρόεδρο, από την επανεκλογή της στο αξίωμα και εξής.

    Ακόμη και αν η Ιταλίδα Πρωθυπουργός, όμως, αποτελούσε την τελευταία διετία τον «άνθρωπο του Τραμπ στην Ευρώπη», διαδραματίζοντας διαμεσολαβητικό ρόλο ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και τα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων, η σύνδεση των καθολικών ψηφοφόρων της γειτονικής χώρας με τον Ποντίφικα κατέστησε απαγορευτική οποιαδήποτε σιωπηρή ανοχή των δηλώσεων Τραμπ για την Πρωθυπουργό της Ιταλίας. Η προσήλωση μεγάλης μερίδας των Ιταλών στην καθολική παράδοση είναι τέτοια, ιδίως μεταξύ των σταθερών ψηφοφόρων της Μελόνι, που την οδήγησε στο να διαφοροποιηθεί αυτόματα από τις θέσεις του Ντόναλντ Τραμπ, ενώ η πίεση στο εσωτερικό της κυβέρνησης κατέστη αφόρητη ως προς την ανάγκη αποδοκιμασίας της τοποθέτησης του Αμερικανού Προέδρου για τον Ποντίφικα.

    Οι εκλογές του 2027 και το δημοψήφισμα

    Ο προβληματισμός, μάλιστα, της Τζόρτζια Μελόνι φαίνεται να απέκτησε νέο περιεχόμενο ενόψει των ιταλικών εκλογών του 2027, καθώς βαθμηδόν η ίδια μοιάζει να εκκίνησε μια κούρσα αποστασιοποίησης από θέσεις ή απόψεις του Αμερικανού Προέδρου, γεγονός που σηματοδοτεί η αντίδρασή της απέναντι στις δηλώσεις Τραμπ για τον Πάπα Λέοντα ΙΔ΄. Κατά αρκετούς αναλυτές, ακόμη και αν η ίδια η Τζόρτζια Μελόνι δεν ήθελε να «αποκηρύξει» τον Αμερικανό Πρόεδρο, δύσκολα θα έβρισκε κυβερνητικούς εταίρους σε αντίθετη περίπτωση, την ώρα που τα πυρά της αντιπολίτευσης και οι αντιδράσεις της κοινής γνώμης περίσσεψαν στη γειτονική χώρα.

    Παράλληλα, η αναζήτηση σημείων διαφοροποίησης της Τζόρτζια Μελόνι από τον Ντόναλντ Τραμπ είχε αρχίσει να γίνεται ήδη αισθητή το προηγούμενο χρονικό διάστημα, όταν η Ιταλίδα Πρωθυπουργός υπογράμμισε σε ανύποπτο χρόνο σε δημόσιες τοποθετήσεις της την μερική της διαφωνία απέναντι σε αποφάσεις του Λευκού Οίκου, υπό το φόβο της τοξικότητας που μπορούσε να της προκαλέσει απέναντι στην κοινή γνώμη η συμπεριφορά του «Πλανητάρχη» σε παγκόσμιο επίπεδο, ιδίως με φόντο τις εξελίξεις στον πόλεμο του Ιράν. Η σύγκρουση στην Μέση Ανατολή και ο ρόλος των ΗΠΑ, η δασμολογική πολιτική Τραμπ, αλλά και η στάση του απέναντι στη Γροιλανδία αποτέλεσαν ήδη κεφάλαια δυνητικής διαφωνίας – και σίγουρα διακριτικών αποστάσεων – για την Τζόρτζια Μελόνι, αν και η ίδια δεν φαίνεται να επιδιώκει την μετωπική ρήξη με τον «Πλανητάρχη», του οποίου τις απόψεις απηχούσε σε μεγάλο βαθμό στην Ευρώπη. Η ήττα, ωστόσο, που υπέστη η Ιταλίδα Πρωθυπουργός τον περασμένο μήνα στο δημοψήφισμα για την μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος που πρότεινε, υπήρξε καθοριστικό, από ό,τι φαίνεται, για να ανακρούσει πρύμνα απέναντι στον Αμερικανό Πρόεδρο. Κυρίως, γιατί η κυβέρνηση Μελόνι αποδοκιμάστηκε στα μεγάλα αστικά κέντρα και τις νεαρές ηλικίες, μειώνοντας δραματικά τον ορίζοντα προσδοκιών των δυνητικών της ψηφοφόρων.

    Παρότι η Τζόρτζια Μελόνι υπήρξε η μόνη Ευρωπαία ηγέτιδα που είχε επίσημα προσκληθεί στην ορκωμοσία του Αμερικανού Προέδρου τον Ιανουάριο του 2025, ένα χρόνο μετά η «γεφυροποιός των δύο ηπείρων», όπως είχε περιγραφεί ο ρόλος της από το διεθνή Τύπο, φαίνεται να χάνει έδαφος στην εσωτερική πολιτική σκηνή της Ιταλίας, με την σκιά της ήττας του Βίκτορ Όρμπαν στην Ουγγαρία, να περιπλέκει ακόμη περισσότερο το τοπίο για τους λαϊκιστές ηγέτες της ΕΕ. Ούτε η παρουσία του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζέι Ντ. Βανς παραμονές των εκλογών στη χώρα του έπεισε το κοινό της Ουγγαρίας ως προς την επανεκλογή του Όρμπαν, που έχασε την εξουσία μετά από 16 χρόνια, με το καμπανάκι του κινδύνου να έχει αρχίσει να χτυπά και στη Ρώμη.

    Την ίδια στιγμή, οι Ιταλοί δυσανασχετούν στο ενδεχόμενο εμπλοκής τους λόγω ΗΠΑ στις πολεμικές επιχειρήσεις στο Ιράν, με αποτέλεσμα η ιταλική κυβέρνηση να αρνηθεί την άδεια σε αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη να προσγειωθούν στη βάση Σιγκονέλλα της Σικελίας, στον απόηχο και της «πύρινης» ομιλίας του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ στην περυσινή Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, την οποία οι Ιταλοί ψηφοφόροι δε φαίνεται να έχουν ξεπεράσει αβρόχοις ποσί. Αν και ο Μάρκο Ρούμπιο, Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επιχείρησε φέτος να λειάνει τις… γωνίες, εντούτοις από την περυσινή Διάσκεψη μέχρι σήμερα η αποδοκιμασία της ρητορικής Τραμπ φουντώνει στην Ευρώπη ακόμη και εντός των λαϊκιστικών κύκλων, με την Τζόρτζια Μελόνι να μετρά πλέον έναν σύμμαχο λιγότερο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, μετά την ήττα του Βίκτορ Όρμπαν.

    Ακολουθήστε μας στα social media!
    Facebook X LinkedIn TikTok

    admin

    Keep Reading

    Το Ισραήλ προειδοποίησε τις ΗΠΑ για νέο ιρανικό σχέδιο δολοφονίας του Τραμπ

    Με το δάχτυλο στη σκανδάλη: Το Ισραήλ περιμένει το «ΟΚ» του Τραμπ για να ξαναχτυπήσει το Ιράν «αν χρειαστεί»

    Η Wall Street κοιτάζει το ράλι, τα ομόλογα κοιτάζουν τον πληθωρισμό

    Πόλεμος νεύρων ΗΠΑ – Ιράν: Συνομιλίες για τα πυρηνικά στη σκιά πυραύλων και απειλών για το Ορμούζ

    WSJ: Το Ισραήλ ενημέρωσε τις ΗΠΑ για νέο ιρανικό σχέδιο δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ

    Politico: Η Ελλάδα και άλλες 8 χώρες ζητούν παράταση της ευελιξίας στους νέους συνοριακούς ελέγχους στα αεροδρόμια

    Add A Comment

    Comments are closed.

    Follow @x
    Latest Posts

    Χατζηδάκης: Η κυβέρνηση παρεμβαίνει έγκαιρα για τη μείωση των τιμών των καυσίμων

    July 10, 2026

    Έλτον: Ξεκινά η συγχώνευση με απορρόφηση της 100% θυγατρικής Ν. Λέκος Χημικά

    July 10, 2026

    Reuters: Η παραγωγή βενζίνης στη Ρωσία καλύπτει το 65% της ζήτησης μετά τις ουκρανικές επιθέσεις

    July 10, 2026

    Η SK Hynix άντλησε 26,5 δισ. δολ. στη μεγαλύτερη εισαγωγή ξένης εταιρείας στις ΗΠΑ

    July 10, 2026

    ΕΕ: Αποδεσμεύονται 10 δισ. για την Ουγγαρία

    July 10, 2026
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    © 2026 ThemeSphere. Designed by ThemeSphere.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.