Close Menu
sofokleous10.gr
    What's Hot

    ΣΕΔΕ: Η Ελλάδα καίει περισσότερο αέριο, «πρωταθλήτρια» στις εκπομπές ναυτιλίας – Πού χάνει και πού κερδίζει

    May 14, 2026

    Στα 5,55 δισ. δολάρια η μεγαλύτερη IPO μέχρι στιγμής φέτος – Ποια είναι η Cerebras

    May 14, 2026

    Καζάκς (ΕΚΤ): Αύξηση επιτοκίων εάν το ράλι του πετρελαίου επιδεινώσει τις πληθωριστικές προσδοκίες

    May 14, 2026
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Trending
    • ΣΕΔΕ: Η Ελλάδα καίει περισσότερο αέριο, «πρωταθλήτρια» στις εκπομπές ναυτιλίας – Πού χάνει και πού κερδίζει
    • Στα 5,55 δισ. δολάρια η μεγαλύτερη IPO μέχρι στιγμής φέτος – Ποια είναι η Cerebras
    • Καζάκς (ΕΚΤ): Αύξηση επιτοκίων εάν το ράλι του πετρελαίου επιδεινώσει τις πληθωριστικές προσδοκίες
    • Η Ελληνικός Χρυσός εισάγει πρώτη την ηλεκτροκίνηση στις βαριές μεταφορές μεταλλευμάτων στην Ελλάδα
    • ΗΠΑ: Οι πληθωριστικοί κίνδυνοι έκαναν την εμφάνισή τους
    • Ταμεία «τέλος» στις τράπεζες, εκτός γκισέ το 96% των τραπεζικών συναλλαγών
    • ΠΑΣΟΚ: Ο Γεωργιάδης εκτελεί συμβόλαιο πολιτικής δολοφονίας του Ανδρουλάκη – Προσφεύγει στη Δικαιοσύνη
    • Μήνυμα Δένδια για τα 106 χρόνια από την Απελευθέρωση της Θράκης – Παρουσία Τασούλα οι εορτασμοί
    • Home
    • About
    • Advertise
    • Career
    • Contact
    Facebook X (Twitter) Instagram
    sofokleous10.grsofokleous10.gr
    Subscribe
    Thursday, May 14
    • Home
    • Πρώτο Θέμα
    • Οικονομία
    • Επιχειρήσεις
    • Πολιτική
    • Διεθνή
    • Ευρώπη
    • Τράπεζες
      • PIRAEUS BANK
      • ALPHA BANK
      • EUROBANK
      • NATIONAL BANK
    • Σοφοκλέους 10
    • Αγορές
    • Τοις Μετρητοίς
    • Ανάλυση
    • Videos
    • Opinion LEADERS
    • CryptoNews
    sofokleous10.gr
    Home»Οικονομία
    Κ.-Πιερρακάκης-στο-ecofin:-Απαιτεί-πολιτικό-θάρρος-για-να-επιτευχθεί-ο-οικονομικός-μετασχηματισμός
    Κ. Πιερρακάκης στο ECOFIN: Απαιτεί πολιτικό θάρρος για να επιτευχθεί ο οικονομικός μετασχηματισμός

    Κ. Πιερρακάκης στο ECOFIN: Απαιτεί πολιτικό θάρρος για να επιτευχθεί ο οικονομικός μετασχηματισμός

    By adminMay 5, 2026 Οικονομία No Comments4 Mins Read
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Απαιτεί πολιτικό θάρρος για να επιτευχθεί ο οικονομικός μετασχηματισμός, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και πρόεδρος του Eurogroup Κυριάκος Πιερρακάκης, κατά την παρέμβασή του στην ανοιχτή συνεδρίαση του Συμβουλίου των Υπουργών της ΕΕ (ECOFIN).

    «Τα διλήμματα πίσω από τη συζήτηση για την Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων φαίνεται να επανέρχονται συνεχώς. Αν έπρεπε να το θέσω με απλά λόγια, το βασικό ερώτημα είναι το εξής: θα μείνουμε στη συζήτηση ή θα περάσουμε στις πράξεις; Θα συνεχίσουμε να επαναλαμβάνουμε ότι συμφωνούμε με την Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων, αλλά μετά να προτάσσουμε τις εθνικές μας επιφυλάξεις – το «ναι μεν αλλά»; Ή θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση;» διερωτήθηκε.

    Ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι «στηρίζουμε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πρέπει να ενισχύσουμε τις δυνατότητες της ESMA (Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών), γιατί, ειλικρινά, δεν μπορούμε να κάνουμε το ίδιο πράγμα 27 φορές. Και ειδικά όσο επιταχύνονται οι τεχνολογικές εξελίξεις, αυτό θα γίνεται όλο και πιο δύσκολο».

    «Μπορούμε να διατηρήσουμε δυνατότητες σε εθνικό επίπεδο; Ναι, μπορούμε. Το έχουμε ήδη κάνει μέσω του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Είναι ένα πολύ χρήσιμο παράδειγμα. Το έχουμε εφαρμόσει στο παρελθόν: η κεντρική εποπτεία μπορεί να συνδυαστεί με την αποκεντρωμένη εφαρμογή και εκτέλεση. Συνολικά, ο βαθμός της εποπτείας μπορεί να διαφοροποιείται με βάση τις λειτουργικές ανάγκες» τόνισε επίσης.

    Ανέφερε εξάλλου ότι «υπάρχουν αντικειμενικά κριτήρια που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε: η διασυνοριακή δραστηριότητα, η λειτουργική σημασία για την αγορά, η ανάγκη διασφάλισης ίσων όρων ανταγωνισμού. Αυτά μπορούν να κατευθύνουν την εποπτεία κάθε φορά. Και νομίζω ότι ο Μπέρτραντ (Bertrand Dumont) ανέφερε προηγουμένως ένα πολύ ενδιαφέρον πλαίσιο για να βρούμε κοινό τόπο».

    «Θέλουμε να είμαστε η γενιά πολιτικών που θα απελευθερώσει το δυναμικό της Ε.Ε. ή όχι;»

    Ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε σε δύο ιστορίες, οι οποίες, όπως τόνισε, «μου έρχονται έντονα στο μυαλό σε αυτές τις συζητήσεις, γιατί και οι δυο, η κάθε μια με το δικό της τρόπο, έχουν κοινά χαρακτηριστικά είτε μιλάμε για τη διασυνοριακή ενοποίηση τραπεζών είτε για το ψηφιακό ευρώ είτε για τα στοιχεία της Ένωσης Κεφαλαιαγορών».

    • «Η πρώτη είναι η κατάργηση των Corn Laws το 1846. Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι πλέον στο τραπέζι, αλλά πρόκειται για ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα – η Ιρλανδία το γνωρίζει καλά – όπου το Ηνωμένο Βασίλειο επέλεξε τη συστημική αποδοτικότητα έναντι της εθνικής προστασίας. Μιλάμε για δασμούς, ένα θέμα που είναι ξανά επίκαιρο παγκοσμίως. Αυτή η κίνηση, το να επιλέξει δηλαδή την οικονομική αποδοτικότητα και να κατεδαφίσει τα εμπόδια και τον προστατευτισμό, απελευθέρωσε τότε το οικονομικό δυναμικό της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Απαιτεί πολιτικό θάρρος για να επιτευχθεί οικονομικός μετασχηματισμός. Πιστέψτε με, προέρχομαι από μια χώρα που το έχει αποδείξει αυτό σε εθνικό επίπεδο. Και αποδίδει κοινωνικά, πολιτικά, και οικονομικά» τόνισε.
    • «Η τελευταία ιστορία – και η πρώτη φορά που αναφέρω κάτι από την αρχαία Ελλάδα σε παρέμβασή μου στο ECOFIN – είναι από τους Περσικούς Πολέμους. Όταν το Μαντείο των Δελφών είπε ότι τα «ξύλινα τείχη» θα σώσουν την πόλη, κάποιοι το ερμήνευσαν κυριολεκτικά: να χτίσουμε πραγματικά τείχη γύρω από την Αθήνα. Όμως οι πιο ανοιχτόμυαλοι της εποχής, και συγκεκριμένα ο Θεμιστοκλής, ερμήνευσαν τα «ξύλινα τείχη» ως πλοία. Και έτσι κερδήθηκε η περίφημη Ναυμαχία της Σαλαμίνας» σημείωσε ο κ. Πιερρακάκης.

    «Το δίδαγμα είναι σαφές: ανοίγεσαι ή κλείνεσαι; Επιλέγεις να γκρεμίσεις τα τείχη και να απελευθερώσεις το δυναμικό, ή όχι;» διερωτήθηκε και κατέληξε: «Στο τέλος της ημέρας, τέτοιες συζητήσεις είναι περισσότερο φιλοσοφικές παρά τεχνικές. Θέλουμε να είμαστε η γενιά πολιτικών που απλώς προστατεύει τα ίδια πράγματα ξανά και ξανά, ή εκείνη που απελευθερώνει το δυναμικό αυτής της Ένωσης; Νομίζω ότι η ερώτηση είναι ρητορική».

    Προτιμώμενη πηγή στην Google

    Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.

    Ακολουθήστε μας στα social media!
    Facebook X LinkedIn TikTok
    admin

    Keep Reading

    Καζάκς (ΕΚΤ): Αύξηση επιτοκίων εάν το ράλι του πετρελαίου επιδεινώσει τις πληθωριστικές προσδοκίες

    ΗΠΑ: Οι πληθωριστικοί κίνδυνοι έκαναν την εμφάνισή τους

    Τιμές ρεύματος: Η θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη – Τι πληρώνουν οι Έλληνες και οι καταναλωτές σε άλλες χώρες

    Η μυστική ατζέντα της συνάντησης Κίνας – ΗΠΑ

    ΚΕΦΙΜ: Σημαντικό μέρος των συντάξεων χρηματοδοτείται από τους φορολογούμενους – “Καμπανάκι” και για την ΕΕ

    Ανάπτυξη 0,6% για τη βρετανική οικονομία το α’ τρίμηνο

    Add A Comment

    Comments are closed.

    Follow @x
    Latest Posts

    ΣΕΔΕ: Η Ελλάδα καίει περισσότερο αέριο, «πρωταθλήτρια» στις εκπομπές ναυτιλίας – Πού χάνει και πού κερδίζει

    May 14, 2026

    Στα 5,55 δισ. δολάρια η μεγαλύτερη IPO μέχρι στιγμής φέτος – Ποια είναι η Cerebras

    May 14, 2026

    Καζάκς (ΕΚΤ): Αύξηση επιτοκίων εάν το ράλι του πετρελαίου επιδεινώσει τις πληθωριστικές προσδοκίες

    May 14, 2026

    Η Ελληνικός Χρυσός εισάγει πρώτη την ηλεκτροκίνηση στις βαριές μεταφορές μεταλλευμάτων στην Ελλάδα

    May 14, 2026

    ΗΠΑ: Οι πληθωριστικοί κίνδυνοι έκαναν την εμφάνισή τους

    May 14, 2026
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    © 2026 ThemeSphere. Designed by ThemeSphere.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.