Close Menu
sofokleous10.gr
    What's Hot

    Η Visa επεκτείνει το Click to Pay για τους κατόχους καρτών της Revolut

    June 17, 2026

    Αμοιβαία Κεφάλαια: Οι λήξεις, τα νέα κουπόνια και η επόμενη ημέρα στα target maturity

    June 17, 2026

    12 + 1 λόγοι για να επισκεφτείτε τη Beyond 2026

    June 17, 2026
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Trending
    • Η Visa επεκτείνει το Click to Pay για τους κατόχους καρτών της Revolut
    • Αμοιβαία Κεφάλαια: Οι λήξεις, τα νέα κουπόνια και η επόμενη ημέρα στα target maturity
    • 12 + 1 λόγοι για να επισκεφτείτε τη Beyond 2026
    • ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 1,5% στη διακίνηση επιβατών στους ελληνικούς λιμένες το δ’ τρίμηνο 2025
    • Η Αθήνα έγινε ξανά η παγκόσμια πρωτεύουσα της ναυτιλίας στα Ποσειδώνια 2026
    • Eurostat: Inflation in Greece at 4.9% in May, reaches 3.2% in the Eurozone
    • When will the platform for debts to the Tax Office and e-EFKA open, with up to 72 installments for individuals?
    • Αισιοδοξία για τη Χάλκη μετά τη συνάντηση Βαρθολομαίου – Ερντογάν
    • Home
    • About
    • Advertise
    • Career
    • Contact
    Facebook X (Twitter) Instagram
    sofokleous10.grsofokleous10.gr
    Subscribe
    Wednesday, June 17
    • Home
    • Πρώτο Θέμα
    • Οικονομία
    • Επιχειρήσεις
    • Πολιτική
    • Διεθνή
    • Ευρώπη
    • Τράπεζες
      • PIRAEUS BANK
      • ALPHA BANK
      • EUROBANK
      • NATIONAL BANK
    • Σοφοκλέους 10
    • Αγορές
    • Τοις Μετρητοίς
    • Ανάλυση
    • Videos
    • Opinion LEADERS
    • CryptoNews
    sofokleous10.gr
    Home»Επιχειρήσεις
    trastor-(ΑΜΚ):-Ισχυρό-διεθνές-επενδυτικό-σήμα-–-Πόσα-«έβαλαν»-ξένοι-και-Πειραιώς
    Trastor (ΑΜΚ): Ισχυρό διεθνές επενδυτικό σήμα – Πόσα «έβαλαν» ξένοι και Πειραιώς

    Trastor (ΑΜΚ): Ισχυρό διεθνές επενδυτικό σήμα – Πόσα «έβαλαν» ξένοι και Πειραιώς

    By adminMay 15, 2026 Επιχειρήσεις No Comments3 Mins Read
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Στην ΑΜΚ συμμετείχαν 14 επενδυτικοί φορείς από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ελβετία και την Ιταλία. Ποσό 90 εκατ. έβαλε τελικά ο βασικός μέτοχος, πάνω από το 85% των προσφορών ήρθε από το διεθνές βιβλίο. Προσφέρθηκαν 245 εκατ. με κάλυψη 1,6 φορές. Τα επενδυτικά βήματα. Στο 16% το free float.

    Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης
    Προσθέστε το sofokleous10.gr στο Google

    Ισχυρή ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, η συμμετοχή ξένων επενδυτικών κεφαλαίων στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Trastor ΑΕΕΑΠ, ύψους 150 εκατ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας όσα γράφαμε χτες αλλά και προ ημερών για πετυχημένη διαδικασία με «φόντο» και την προσέλκυση διεθνών χαρτοφυλακίων. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στη διαδικασία που ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, συμμετείχαν 14 επενδυτικοί φορείς από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ελβετία και την Ιταλία, εξέλιξη που δίνει στην ελληνική ΑΕΕΑΠ τη δυνατότητα να χτίσει σχέσεις με διεθνή κεφάλαια και να δημιουργήσει βάση για πιθανές επόμενες κινήσεις άντλησης κεφαλαίων, οι οποίες υπάρχουν «στο πίσω μέρος του μυαλού» της διοίκησης της εισηγμένης.

    Το ποσοστό της Πειραιώς θα υποχωρήσει στο 84%, άρα το free float θα είναι στο 16%, ενώ, δεν υπάρχει κάποιος μέτοχος με ποσοστό πάνω από 5% και αρκετοί δεν είχαν επενδύσει πιο πριν Ελλάδα ούτε στο εγχώριο real estate. Tα αμέσως επόμενα βήματα της Trastor θα είναι η αγορά από την Εθνική Ασφαλιστική των τριών ακινήτων αξίας 55 εκατ. ευρώ, κίνηση που θα ολοκληρωθεί πιθανότατα μέσα στον Ιούνιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, προχωρούν οι διαδικασίες γρήγορα και η στόχευση είναι να γίνουν οι επενδύσεις τους επόμενους 18 μήνες. Να σημειωθεί ότι η εισαγωγή των νέων μετοχών θα γίνει τη Δευτέρα.

    Επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό

    Ουσιαστικά, για να επιστρέψουμε στις πληροφορίες για την ΑΜΚ, την εικόνα της αύξησης καθόρισε το βιβλίο προσφορών που άνοιξε στο εξωτερικό, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των προσφορών, άνω του 85%, προήλθε από αυτό. Μέσω του ίδιου βιβλίου συμμετείχαν και ορισμένοι Έλληνες επενδυτές, μεταξύ των οποίων family offices, εφοπλιστές, ασφαλιστικές εταιρείες και retail, όπως και επενδυτικά χαρτοφυλάκια. Η εικόνα του βιβλίου προσφορών οδήγησε τελικά και στη διαμόρφωση της τιμής διάθεσης στο κατώτερο όριο, δηλαδή στο 1 ευρώ ανά μετοχή. Οι ξένοι επενδυτές προσέγγισαν την ελληνική ΑΕΕΑΠ με τη λογική του discount που καταγράφεται διεθνώς στις μετοχές εταιρειών real estate.

    Με βάση τις έως τώρα πληροφορίες, αυτό φαίνεται ότι οδήγησε και σε σημαντικά υψηλότερη συμμετοχή της Τράπεζας Πειραιώς στην αύξηση, σε σχέση με το ελάχιστο ποσό των 50 εκατ. ευρώ που είχε ανακοινωθεί αρχικά. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η συμμετοχή της κινήθηκε κοντά στα 90 εκατ. ευρώ, προκειμένου να περιοριστεί η απομείωση (dilution) της συμμετοχής της στην Trastor.

    Υπό αυτά τα δεδομένα, το ποσοστό του βασικού μετόχου εκτιμάται ότι διαμορφώνεται περίπου στο 84%, από 98,6% προηγουμένως, με το υπόλοιπο ποσοστό να κατανέμεται στη διασπορά, ώστε η Trastor να βρίσκεται εντός των ορίων που προβλέπει το Χρηματιστήριο για συμμετοχές στο μετοχικό κεφάλαιο κάτω του 5%. Οι επίσημες ανακοινώσεις για την ολοκλήρωση της αύξησης αναμένονται σήμερα.

    Σε κάθε περίπτωση, η διοίκηση της ΑΕΕΑΠ έχει λόγους να εμφανίζεται ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα της διαδικασίας, καθώς συγκέντρωσε τα κεφάλαια που είχε θέσει ως στόχο, ενώ η αύξηση καλύφθηκε κατά 1,6 φορά. Κατά τις ίδιες εκτιμήσεις, θεωρητικά η εταιρεία θα μπορούσε να είχε αντλήσει το σύνολο των κεφαλαίων ακόμη και αποκλειστικά από ξένους επενδυτές. Συνολικά υπήρξαν προσφορές για 245 εκατ. ευρώ.

    Η επιτυχής ολοκλήρωση της αύξησης ενισχύει τον στόχο της Trastor για αύξηση της αξίας του χαρτοφυλακίου της στα 1,2 δισ. ευρώ σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Παράλληλα, εφόσον η εταιρεία επιβεβαιώσει στην πράξη ότι μπορεί να υλοποιήσει και να διαχειριστεί το επενδυτικό της πλάνο, θα μπορούσε σε δεύτερο χρόνο να επιστρέψει στην αγορά για νέα κεφάλαια, έχοντας πλέον στο μετοχικό της κεφάλαιο σημαντικά ξένα και ελληνικά επενδυτικά κεφάλαια.

    Ακολουθήστε μας στα social media!
    Facebook X LinkedIn TikTok
    admin

    Keep Reading

    Η Visa επεκτείνει το Click to Pay για τους κατόχους καρτών της Revolut

    Αμοιβαία Κεφάλαια: Οι λήξεις, τα νέα κουπόνια και η επόμενη ημέρα στα target maturity

    12 + 1 λόγοι για να επισκεφτείτε τη Beyond 2026

    Η Αθήνα έγινε ξανά η παγκόσμια πρωτεύουσα της ναυτιλίας στα Ποσειδώνια 2026

    Public Βραβεία Βιβλίου 2026: Η εορταστική εκδήλωση του βιβλίου αναγνώρισε τους φετινούς νικητές

    Ελληνικός Χρυσός: Μετρήσιμη δημιουργία κοινωνικής αξίας για όλους

    Add A Comment

    Comments are closed.

    Follow @x
    Latest Posts

    Η Visa επεκτείνει το Click to Pay για τους κατόχους καρτών της Revolut

    June 17, 2026

    Αμοιβαία Κεφάλαια: Οι λήξεις, τα νέα κουπόνια και η επόμενη ημέρα στα target maturity

    June 17, 2026

    12 + 1 λόγοι για να επισκεφτείτε τη Beyond 2026

    June 17, 2026

    ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 1,5% στη διακίνηση επιβατών στους ελληνικούς λιμένες το δ’ τρίμηνο 2025

    June 17, 2026

    Η Αθήνα έγινε ξανά η παγκόσμια πρωτεύουσα της ναυτιλίας στα Ποσειδώνια 2026

    June 17, 2026
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    © 2026 ThemeSphere. Designed by ThemeSphere.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.