Σημαντική επιτάχυνση κατέγραψε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάιο, φθάνοντας στο 5% από 4,6% τον Απρίλιο, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της Eurostat. Την ίδια ώρα, ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 3,2%, από 3% τον προηγούμενο μήνα, με την Ελλάδα να βρίσκεται αισθητά πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών με τις ισχυρότερες πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή (HICP) διαμορφώθηκε στο 5% τον Μάιο, έναντι 4,6% τον Απρίλιο και 3,4% τον Μάρτιο, επιβεβαιώνοντας την ανοδική τάση των τελευταίων μηνών.
Υψηλότερο πληθωρισμό κατέγραψαν μόνο η Βουλγαρία (6,3%), η Λιθουανία (5,1%) και οριακά η Κροατία (4,9%), ενώ η Ελλάδα βρέθηκε σημαντικά πάνω από μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης όπως η Γερμανία (2,7%), η Γαλλία (2,8%) και η Ιταλία (3,3%).
Σε μηνιαία βάση, οι τιμές στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 0,7% τον Μάιο, ένδειξη ότι οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν έντονες.
Σε επίπεδο Ευρωζώνης, ο ετήσιος πληθωρισμός εκτιμάται στο 3,2% τον Μάιο, από 3% τον Απρίλιο. Είναι η πρώτη φορά που σπάει το φράγμα του 3% από το 2023.
Πρόκειται για τον δεύτερο διαδοχικό μήνα επιτάχυνσης των ανατιμήσεων μετά το χαμηλό του 1,9% που είχε καταγραφεί τον Φεβρουάριο.
Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές ενέργειας, τροφίμων, αλκοόλ και καπνού, διαμορφώθηκε στο 2,5% από 2,2% τον Απρίλιο, γεγονός που δείχνει ότι οι πιέσεις παραμένουν ισχυρές στο εσωτερικό της οικονομίας.
Ενέργεια και υπηρεσίες οδηγούν τις ανατιμήσεις
Σύμφωνα με την Eurostat, η ενέργεια εξακολουθεί να αποτελεί τον βασικό μοχλό του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη.
Οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν κατά 10,9% σε ετήσια βάση τον Μάιο, έναντι αύξησης 10,8% τον Απρίλιο.
Παράλληλα, αξιοσημείωτη επιτάχυνση σημείωσε και ο πληθωρισμός στις υπηρεσίες, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 3,5% από 3% τον προηγούμενο μήνα.
Αντίθετα, οι πιέσεις στα τρόφιμα, τα αλκοολούχα ποτά και τον καπνό υποχώρησαν, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στο 2% από 2,4% τον Απρίλιο.
Νέος πονοκέφαλος για την ΕΚΤ
Η νέα άνοδος του πληθωρισμού έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία οι αγορές παρακολουθούν στενά τις επόμενες κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Η επιτάχυνση τόσο του γενικού όσο και του δομικού πληθωρισμού ενισχύει τις ανησυχίες ότι η αποκλιμάκωση των τιμών δεν είναι τόσο ομαλή όσο αναμενόταν πριν από λίγους μήνες.
Για την Ελλάδα, η επιστροφή του πληθωρισμού στο 5% αποτελεί επιπλέον πρόκληση για τα νοικοκυριά, καθώς διατηρείται η πίεση στο διαθέσιμο εισόδημα, σε μια περίοδο κατά την οποία το κόστος στέγασης, οι υπηρεσίες και σειρά βασικών αγαθών εξακολουθούν να κινούνται σε υψηλά επίπεδα.
Προτιμώμενη πηγή στην Google
Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της - στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.

