Close Menu
sofokleous10.gr
    What's Hot

    Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις: Ανθεκτική επενδυτική διάθεση και το στοίχημα της ΑΙ

    July 16, 2026

    July 16, 2026

    ΔΝΤ: Η Ευρωζώνη επιστρέφει στην παγίδα της ακριβής ενέργειας – Η ελληνική εξαίρεση και οι κρυφοί κίνδυνοι

    July 16, 2026
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Trending
    • Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις: Ανθεκτική επενδυτική διάθεση και το στοίχημα της ΑΙ
    • ΔΝΤ: Η Ευρωζώνη επιστρέφει στην παγίδα της ακριβής ενέργειας – Η ελληνική εξαίρεση και οι κρυφοί κίνδυνοι
    • Γεραπετρίτης από Τόκιο: «Ελλάδα και Ιαπωνία μοιράζονται τις ίδιες αρχές για μια διεθνή κοινότητα με κανόνες»
    • Ανεξαρτητοποιείται από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και η Πόπη Τσαπανίδου
    • Ανακοινώθηκε επισήμως στην Ολομέλεια η επανένταξη Πολάκη στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ
    • Αυγερινός στον ΣΚΑΪ: Καμία ειδική σχέση με Ρωσία – Δεν θέλουμε η Ελλάδα να είναι ακολούθημα ξένης δύναμης
    • Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Να παραδώσουν τις βουλευτικές έδρες όσοι ανεξαρτοποιούνται
    • Home
    • About
    • Advertise
    • Career
    • Contact
    Facebook X (Twitter) Instagram
    sofokleous10.grsofokleous10.gr
    Subscribe
    Thursday, July 16
    • Home
    • Πρώτο Θέμα
    • Οικονομία
    • Επιχειρήσεις
    • Πολιτική
    • Διεθνή
    • Ευρώπη
    • Τράπεζες
      • PIRAEUS BANK
      • ALPHA BANK
      • EUROBANK
      • NATIONAL BANK
    • Σοφοκλέους 10
    • Αγορές
    • Τοις Μετρητοίς
    • Ανάλυση
    • Videos
    • Opinion LEADERS
    • CryptoNews
    sofokleous10.gr
    Home»Επιχειρήσεις
    Αερομεταφορές:-Με-το-δεξί-η-σεζόν-παρά-τις-αναταράξεις-από-τη-Μέση-Ανατολή
    Αερομεταφορές: Με το δεξί η σεζόν παρά τις αναταράξεις από τη Μέση Ανατολή

    Αερομεταφορές: Με το δεξί η σεζόν παρά τις αναταράξεις από τη Μέση Ανατολή

    By adminJune 15, 2026 Επιχειρήσεις No Comments4 Mins Read
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Άνοδος 11% στην αεροπορική κίνηση έναντι των ευρωπαϊκών ανταγωνιστών, αλλά και αυξημένες καθυστερήσεις και ακριβότεροι ναύλοι.

    Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης
    Προσθέστε το sofokleous10.gr στο Google

    Με το δεξί φαίνεται να μπήκε η σεζόν για την χώρα μας με τα πρώτα δείγματα από τις αερομεταφορές να υποδεικνύουν αύξηση έναντι των ευρωπαίων ανταγωνιστών μας, παρά την ανασφάλεια που έχει προκαλέσει το διεθνές σκηνικό. Την ίδια στιγμή βέβαια τα παρελκόμενα της γεωπολιτικής κρίσης όπως η άνοδος των τιμών των εισιτηρίων, μαζί με τις καθυστερήσεις που φέρνει η αύξηση της κίνησης, μετριάζουν τη θετική εικόνα.

    Η Ελλάδα ξεχωρίζει στην ευρωπαϊκή αγορά

    Το παραπάνω αποδεικνύουν τα πρόσφατα στοιχεία του Eurocontrol για την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες που καταγράφουν τη μεγαλύτερη αύξηση αεροπορικής κίνησης στην Ευρώπη.

    Για την ακρίβεια, η χώρα μας κατά την 23η εβδομάδα του έτους κατέγραψε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία αύξηση αεροπορικής κίνησης στην Ευρώπη, με άνοδο 11%, επίδοση που ξεπέρασε σημαντικά αγορές όπως η Γαλλία (+5%), η Πολωνία (+4%) και η Ιταλία (+3%). Παράλληλα, εμφανίζει αύξηση 5% στις πτήσεις σε σχέση με το 2025, με μόνο την Πολωνία να εμφανίζει υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης (+9%).

    Καθώς, μάλιστα, η κρίση στη Μέση Ανατολή και οι αλλαγές στις αεροπορικές διαδρομές μεταβάλλουν σταδιακά τον χάρτη των αερομεταφορών στην περιοχή, η χώρα μας, μαζί με την Αλβανία, την Κροατία, την Κύπρο, το Μαυροβούνιο, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Σερβία και τη Σλοβενία, δείχνουν να επωφελούνται από τη συνθήκη και την αυξημένη ζήτηση για συνδέσεις στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

    Οι επιδόσεις αυτές αποκτούν ιδιαίτερη σημασία σε μια περίοδο κατά την οποία η συνολική ευρωπαϊκή αγορά εμφανίζει σημάδια επιβράδυνσης. Να θυμίσουμε ότι, σύμφωνα με το Eurocontrol, η κρίση στη Μέση Ανατολή οδήγησε αρκετές αεροπορικές εταιρείες σε περιορισμό χωρητικότητας και περικοπή μη κερδοφόρων δρομολογίων. Ως αποτέλεσμα, τον Απρίλιο του 2026 η ευρωπαϊκή αεροπορική κίνηση υποχώρησε κατά 1,1% σε ετήσια βάση, καταγράφοντας την πρώτη μείωση από την περίοδο ανάκαμψης μετά την πανδημία, ενώ τον Μάιο η αύξηση περιορίστηκε μόλις στο 0,5%.

    Παράλληλα, η αεροπορική κίνηση μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής συνέχισε να επηρεάζεται έντονα από τις γεωπολιτικές εξελίξεις, παρουσιάζοντας πτώση 24% σε ετήσια βάση κατά την 23η εβδομάδα του έτους.

    Η άλλη όψη της αυξημένης κίνησης

    Οι καλές επιδόσεις, ωστόσο, κάνουν ακόμη πιο δύσκολο το στοίχημα της συνέπειας και της τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων. Σύμφωνα με το Eurocontrol, η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών με τις μεγαλύτερες καθυστερήσεις στην Ευρώπη, καθώς ευθυνόταν για το 12% των συνολικών καθυστερήσεων του ευρωπαϊκού δικτύου. Από αυτές, το 8% αποδίδεται στην Αθήνα και το 4% στη Μακεδονία.

    Σε αντίθεση, μάλιστα, με χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία ή η Γερμανία, όπου οι καθυστερήσεις σχετίζονται κυρίως με ζητήματα χωρητικότητας, στελέχωσης και καιρικών συνθηκών, στην περίπτωση της χώρας μας ως βασική αιτία υποδεικνύεται η αυξημένη εναέρια κυκλοφορία λόγω ανακατεύθυνσης πτήσεων από τη Μέση Ανατολή. Αν, βέβαια, οι πρόσφατες ενδείξεις αποκλιμάκωσης της κατάστασης επιβεβαιωθούν με την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν την Παρασκευή, τότε η συνθήκη εκτιμάται ότι θα εξομαλυνθεί, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι η κίνηση θα αποκλιμακωθεί άμεσα.

    Ακριβότερα εισιτήρια παρά τη διόρθωση στα καύσιμα

    Κι αυτό γιατί μία ακόμη απόρροια της κρίσης είναι η αύξηση της τιμής των αεροπορικών εισιτηρίων, λόγω της ανόδου του κόστους των καυσίμων. Να θυμίσουμε ότι, σύμφωνα με το Eurocontrol, οι τιμές των αεροπορικών καυσίμων υποχώρησαν στα 3,53 δολάρια ανά γαλόνι στις αρχές Ιουνίου, μειωμένες κατά 11% σε σχέση με δύο εβδομάδες νωρίτερα. Παρά τη διόρθωση, όμως, εξακολουθούν να βρίσκονται περίπου 56% υψηλότερες από τα προ κρίσης επίπεδα.

    Η επίδραση αποτυπώνεται ήδη και στις τιμές των εισιτηρίων. Κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου 2026, οι αεροπορικοί ναύλοι αυξήθηκαν κατά 0,9% σε πραγματικούς όρους σε σχέση με πέρυσι, ενώ μόνο από τον Μάρτιο στον Απρίλιο οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων σημείωσαν άνοδο 30%, υπερβαίνοντας κατά πολύ τη γενική αύξηση τιμών της οικονομίας.

    Υπό αυτό το πρίσμα, η αποκλιμάκωση της κρίσης θα επιδράσει θετικά και στις τιμές, με παράγοντες του κλάδου, ωστόσο, να εκτιμούν ότι αυτό θα απαιτήσει χρόνο και δεν θα επηρεάσει άμεσα τη ζήτηση.

    Ακολουθήστε μας στα social media!
    Facebook X LinkedIn TikTok

    admin

    Keep Reading

    Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις: Ανθεκτική επενδυτική διάθεση και το στοίχημα της ΑΙ

    ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Στα 4,20 ευρώ η τιμή διάθεσης για την ΑΜΚ

    ΓΕΚ Τέρνα: Στα 55,20 ευρώ ο πήχης της AXIA – Alpha Finance με φόντο έργα €10 δισ.

    Αισιόδοξη για μεγάλα κέρδη από το πετρέλαιο στο β’ τρίμηνο η TotalEnergies

    Η Uber εξαγόρασε την Delivery Hero – Mega deal 14,8 δισ. δολαρίων

    Add A Comment

    Comments are closed.

    Follow @x
    Latest Posts

    Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις: Ανθεκτική επενδυτική διάθεση και το στοίχημα της ΑΙ

    July 16, 2026

    July 16, 2026

    ΔΝΤ: Η Ευρωζώνη επιστρέφει στην παγίδα της ακριβής ενέργειας – Η ελληνική εξαίρεση και οι κρυφοί κίνδυνοι

    July 16, 2026

    Γεραπετρίτης από Τόκιο: «Ελλάδα και Ιαπωνία μοιράζονται τις ίδιες αρχές για μια διεθνή κοινότητα με κανόνες»

    July 16, 2026

    Ανεξαρτητοποιείται από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και η Πόπη Τσαπανίδου

    July 16, 2026
    Facebook X (Twitter)
    © 2026

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.