Close Menu
sofokleous10.gr
    What's Hot

    Δεν αρκούν οι αεροπορικές επιδρομές για να καμφθεί το Ιράν, λέει πρώην υπουργός Άμυνας του Τραμπ: «Χρειάζεται οικονομικός στραγγαλισμός»

    July 16, 2026

    «Καμπανάκι» από τη Scope για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Γαλλίας

    July 16, 2026

    ΠΑΣΕΒΙΠΕ: Να αποσυρθεί διάταξη του νέου Χωροταξικού για τα Επιχειρηματικά Πάρκα

    July 16, 2026
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Trending
    • Δεν αρκούν οι αεροπορικές επιδρομές για να καμφθεί το Ιράν, λέει πρώην υπουργός Άμυνας του Τραμπ: «Χρειάζεται οικονομικός στραγγαλισμός»
    • «Καμπανάκι» από τη Scope για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Γαλλίας
    • ΠΑΣΕΒΙΠΕ: Να αποσυρθεί διάταξη του νέου Χωροταξικού για τα Επιχειρηματικά Πάρκα
    • Αισιόδοξη για μεγάλα κέρδη από το πετρέλαιο στο β’ τρίμηνο η TotalEnergies
    • ΑΑΔΕ: Άμεση ψηφιακή αποδέσμευση τραπεζικών λογαριασμών
    • Η Uber εξαγόρασε την Delivery Hero – Mega deal 14,8 δισ. δολαρίων
    • Axia – Alpha Finance: Ανεβάζει τιμή-στόχο για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 55,20 ευρώ, περιθώριο ανόδου άνω του 20%
    • Εξοικονομώ: Τι αλλάζει με τις προθεσμίες – Τελική εκταμίευση έως τις 31 Ιουλίου
    • Home
    • About
    • Advertise
    • Career
    • Contact
    Facebook X (Twitter) Instagram
    sofokleous10.grsofokleous10.gr
    Subscribe
    Thursday, July 16
    • Home
    • Πρώτο Θέμα
    • Οικονομία
    • Επιχειρήσεις
    • Πολιτική
    • Διεθνή
    • Ευρώπη
    • Τράπεζες
      • PIRAEUS BANK
      • ALPHA BANK
      • EUROBANK
      • NATIONAL BANK
    • Σοφοκλέους 10
    • Αγορές
    • Τοις Μετρητοίς
    • Ανάλυση
    • Videos
    • Opinion LEADERS
    • CryptoNews
    sofokleous10.gr
    Home»Επιχειρήσεις
    ΣΔΙΤ:-Πέντε-ισχυροί-«μονομάχοι»-για-τη-διαχείριση-αποβλήτων-Χαλκίδας-–-Λαμίας,-αξίας-158,8-εκατ.
    ΣΔΙΤ: Πέντε ισχυροί «μονομάχοι» για τη διαχείριση αποβλήτων Χαλκίδας – Λαμίας, αξίας 158,8 εκατ.

    ΣΔΙΤ: Πέντε ισχυροί «μονομάχοι» για τη διαχείριση αποβλήτων Χαλκίδας – Λαμίας, αξίας 158,8 εκατ.

    By adminJuly 2, 2026 Επιχειρήσεις No Comments5 Mins Read
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Ποιες είναι οι 5 κοινοπραξίες με τις 8 ισχυρές εταιρείες που κατέθεσαν φάκελο εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Που θα γίνουν οι μονάδες, ποιο είναι το έργο.

    Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης
    Προσθέστε το sofokleous10.gr στο Google

    Με τη συμμετοχή 5 κοινοπραξιών (και συνολικά 8 εταιρειών) ολοκληρώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα η πρώτη φάση ενός μεγάλου διαγωνισμού στο μέτωπο της υλοποίησης σύγχρονων μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων στην περιφέρεια και ειδικότερα σε Εύβοια – Στερεά Ελλάδα.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι όμιλοι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΒΑΞ (αυτόνομα αυτοί οι δύο) και οι κοινοπραξίες AKTOR Παραχωρήσεις – WATT, Metlen – Μεσόγειος, Ηλέκτωρ – Thalis (του γκρουπ Motor Oil) κατέθεσαν φάκελο εκδήλωσης ενδιαφέροντος στο πλαίσιο του διαγωνισμού, που προ διμήνου είχε αναδείξει το -, για την υλοποίηση «Υποδομών Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Αποβλήτων (Ο.Ε.Δ.Α.) Χαλκίδας και Λαμίας», με Σύμπραξη Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) εκτιμώμενης αξίας 158,84 εκατ. ευρώ, ήτοι κοντά στα 197 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ. Αναθέτουσα Αρχή είναι Περιφερειακός Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Στερεάς Ελλάδας (ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας).

    Επί της ουσίας, όλοι οι ισχυροί του τομέα υποδομών, δηλαδή ο Γ. Περιστέρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), η ΑΒΑΞ (Ιωάννου – Μιτζάλης), η AKTOR (Αλ. Εξάρχου) μαζί με την εξειδικευμένη Watt, ο όμιλος Μυτιληναίος με την επίσης εξιδεικευμένη Μεσόγειος, αλλά και ο όμιλος Βαρδινογιάννη – Motor Oil (με Ηλέκτωρ, Θαλής με πλούσια εμπειρία στην κυκλική οικονομία), έδωσαν το παρών και σε αυτόν τον διαγωνισμό.

    Η συνολική χρονική διάρκεια της Σύμπραξης έχει ενδεικτικά εκτιμηθεί από την Αναθέτουσα Αρχή κατά μέγιστο σε είκοσι οκτώ (28) έτη από τη θέση σε ισχύ της Σύμβασης Σύμπραξης. Εξ αυτών, η περίοδος μελετών, αδειοδοτήσεων, κατασκευής και δοκιμαστικής λειτουργίας έχει εκτιμηθεί περίπου στα τρία (3) έτη και ο χρόνος λειτουργίας σε είκοσι πέντε (25) έτη. Η ακριβής συνολική χρονική διάρκεια της Σύμβασης θα καθορισθεί ειδικότερα στο πλαίσιο της διαδικασίας του Ανταγωνιστικού Διαλόγου και θα προσδιορισθεί ειδικότερα στην Πρόσκληση Υποβολής Δεσμευτικών Προσφορών.

    Το αντικείμενο της Σύμπραξης αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση, τεχνική διαχείριση και λειτουργία των υποδομών του έργου: «Υποδομές Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Αποβλήτων (Ο.Ε.Δ.Α.) Χαλκίδας και Λαμίας». Ο Δημόσιος Φορέας, μετά την έναρξη λειτουργίας του Έργου, θα καταβάλλει στον Ι.Φ.Σ. περιοδικές πληρωμές διαθεσιμότητας, οι οποίες, έχουν ενδεικτικά εκτιμηθεί σε καθαρά παρούσα αξία, σε ποσό 96,86 εκατ. ευρώ, προ ΦΠΑ, λαμβανομένης υπόψη ενδεικτικής Χρηματοδοτικής Συμβολής Δημοσίου Φορέα ποσού 61,98 εκ. ευρώ κατά μέγιστο, προ ΦΠΑ.

    Πού θα γίνουν οι μονάδες, ποια η δυναμικότητά τους

    Όπως αναφέρονταν στη σχετική διακήρυξη, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει προγραμματιστεί η υλοποίηση των εξής δύο έργων σε συμφωνία με το οικείο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, το οποίο βρίσκεται υπό επικαιροποίηση – αναθεώρηση, σύμφωνα με τις Οδηγίες του Υ.Π.ΕΝ., τα οποία έχουν αδειοδοτηθεί περιβαλλοντικά:

    • Μονάδα & Χ.Υ.Τ.Υ. Χαλκίδας (Ο.Ε.Δ.Α. Χαλκίδας).
    • Μονάδα & Χ.Υ.Τ.Υ. Λαμίας (Ο.Ε.Δ.Α. Λαμίας).

    Επίσης, προγραμματίζεται η κατασκευή και η λειτουργία Σ.Μ.Α. (Σταθμού Μεταφόρτωσης Αποβλήτων) στον Δήμο Δελφών.

    Συγκεκριμένα προτείνεται μία πλήρης μονάδα ανάκτησης και ανακύκλωσης αποβλήτων (Μ.Α.Α.) και ένας Χ.Υ.Τ.Υ., για την ταφή των υπολειμμάτων από τη Μ.Α.Α., για τη Χαλκίδα, μία πλήρης μονάδα ανάκτησης και ανακύκλωσης αποβλήτων (Μ.Α.Α.) και ένας Χ.Υ.Τ.Υ. για τη Λαμία, και ένας Σταθμός Μεταφόρτωσης Αποβλήτων (Σ.Μ.Α.) στο Δήμο Δελφών.

    Η δυναμικότητα σχεδιασμού βασίζεται στις εκτιμήσεις των ποσοτήτων που περιλαμβάνονται στο Ολιστικό Σύστημα Χωριστής Συλλογής (Ο.Σ.Χ.Σ.) της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και το οποίο θα αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του υπό αναθεώρηση ΠΕ.Σ.Δ.Α. Στερεάς Ελλάδας.

    Η Μονάδα της Χαλκίδας θα έχει συνολική ονομαστική δυναμικότητα 88.006 t/έτος και ειδικότερα θα επεξεργάζεται: σύμμεικτα Α.Σ.Α. 31.234 t/έτος, χωριστά συλλεγέντα βιοαποβλήτα 20.012 t/έτος και 11.545 t/έτος πράσινα κλαδέματα κ.λπ.., χωριστά συλλεγέντα ανακυκλώσιμα υλικά 25.215 t/έτος. Τα υπολείμματα επεξεργασίας της Μονάδας θα οδηγούνται/μεταφέρονται/διατίθενται στον Χ.Υ.Τ.Υ. που θα κατασκευαστεί και θα λειτουργεί στον χώρο από τον Ιδιώτη Φορέα Σύμπραξης.

    Η Μονάδα της Λαμίας θα έχει συνολική ονομαστική δυναμικότητα 71.621 t/έτος και ειδικότερα θα επεξεργάζεται: σύμμεικτα Α.Σ.Α. 27.583 t/έτος, χωριστά συλλεγέντα βιοαποβλήτα 14.050 t/έτος και 8.105 t/έτος πράσινα κλαδέματα κ.λπ., χωριστά συλλεγέντα ανακυκλώσιμα υλικά 21.883 t/έτος. Τα υπολείμματα επεξεργασίας της Μονάδας θα οδηγούνται/μεταφέρονται/διατίθενται στον Χ.Υ.Τ.Υ. που θα κατασκευαστεί και θα λειτουργεί στον χώρο από τον Ι.Φ.Σ..

    Σημειώνεται ότι στο αντικείμενο του έργου περιλαμβάνεται και: ένας Χ.Υ.Τ.Υ. για την ταφή των υπολειμμάτων από τη Μ.Α.Α. Χαλκίδας, ένας Χ.Υ.Τ.Υ για την ταφή των υπολειμμάτων από τη Μ.Α.Α. Λαμίας, και ένας Σταθμός Μεταφόρτωσης Αποβλήτων (Σ.Μ.Α.) στον Δήμο Δελφών, με ενδεικτική ετήσια δυναμικότητα μεταφόρτωσης 7.000 tn απόβλητων.

    Το έργο της Χαλκίδας, το οποίο αφορά στην κατασκευή και λειτουργία μιας Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Αποβλήτων (Ο.Ε.Δ.Α.), χωροθετείται σε γήπεδο έκτασης περίπου 198.371,5 τ.μ., στη θέση “ΠΕΙ ΔΟΚΟΥ” του Δήμου Χαλκιδέων Π.Ε. Ευβοίας». Στον ίδιο χώρο έχει αδειοδοτηθεί και ο Χ.Υ.Τ.Υ., ο οποίος θα δέχεται το υπόλειμμα της επεξεργασίας των αποβλήτων που θα πραγματοποιείται στη Μονάδα.

    Το έργο της Λαμίας το οποίο αφορά στην κατασκευή και λειτουργία μιας Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Αποβλήτων (Ο.Ε.Δ.Α.) χωροθετείται εντός γηπέδου εμβαδού περίπου 243,3 στρεμμάτων, στη θέση «Νευρόπολη» του Δήμου Λαμιέων Π.Ε. Φθιώτιδας.

    Η σκοπιμότητα του έργου

    Όπως σημειώνονταν στην αρχική διακήρυξη, η Σύμπραξη εντάσσεται στο πλαίσιο του νέου Ε.Σ.Δ.Α. και του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕ.Σ.Δ.Α.) Στερεάς Ελλάδας. Από την υφιστάμενη κατάσταση διαχείρισης στερεών αποβλήτων προκαλούνται αρνητικές επιπτώσεις σε πολλούς τομείς της ζωής της περιοχής αναφοράς, και ως εκ τούτου η κατασκευή σωστά οργανωμένων εγκαταστάσεων επεξεργασίας στερεών αποβλήτων κρίνεται τουλάχιστον κρίσιμη και επείγουσα.

    Η έλλειψη εγκαταστάσεων επεξεργασίας στερεών αποβλήτων συνεπάγεται τη μειωμένη αξιοποίηση στερεών αποβλήτων, με αποτέλεσμα την απώλεια πρώτων υλών και ενέργειας αλλά και τη μη επίτευξη των στόχων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Εκτός των αναμφισβήτητων περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η υφιστάμενη κατάσταση έχει και κοινωνικές (αντιδράσεις πληθυσμού, υποβάθμιση περιοχών) και οικονομικές επιπτώσεις, καθώς επίσης και επιπτώσεις στην αναπτυξιακή πορεία (όχληση τουριστικών δραστηριοτήτων, δραστηριοτήτων αναψυχής) της περιοχής.

    Με το συγκεκριμένο έργο, πέρα από τη περιβαλλοντικά φιλική και ολοκληρωμένη διαχείριση επιτυγχάνεται και η ενεργειακή αξιοποίηση των αστικών στερεών αποβλήτων. Η παραγωγή ενέργειας από τη διαχείριση απορριμμάτων αποτελεί βήμα για την ανάπτυξη της αειφόρου διαχείρισης αποβλήτων στην Ελλάδα η οποία αναδεικνύεται πλέον σε ζήτημα κομβικής σημασίας.

    Ειδικότερα, η υλοποίηση του έργου, υπαγορεύεται ενδεικτικά από τα κάτωθι: ▪ εκτροπή βιοαποδομήσιμου κλάσματος των αποβλήτων από ταφή, ▪ προώθηση της ανακύκλωση, ▪ παραγωγή και αξιοποίηση δευτερογενών προϊόντων και ενέργειας, ▪ εξοικονόμηση πρώτων υλών και ενέργειας, ▪ αύξηση διάρκειας ζωής Χώρου Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤ), ▪ εναρμόνιση με τις επιταγές της Ελληνικής και Ενωσιακής Νομοθεσίας, ▪ εναρμόνιση με τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης, ▪ ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, ▪ δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

    Ακολουθήστε μας στα social media!
    Facebook X LinkedIn TikTok

    admin

    Keep Reading

    Αισιόδοξη για μεγάλα κέρδη από το πετρέλαιο στο β’ τρίμηνο η TotalEnergies

    Η Uber εξαγόρασε την Delivery Hero – Mega deal 14,8 δισ. δολαρίων

    Axia – Alpha Finance: Ανεβάζει τιμή-στόχο για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 55,20 ευρώ, περιθώριο ανόδου άνω του 20%

    ΧΑ: Στις 2517 μονάδες η πλησιέστερη αντίσταση και ακολουθούν οι 2542

    Ρεκόρ καθαρών κερδών για πέμπτο σερί τρίμηνο η TSMC

    Στρατηγική συνεργασία CrediaBank – BNP Paribas Asset Management

    Add A Comment

    Comments are closed.

    Follow @x
    Latest Posts

    Δεν αρκούν οι αεροπορικές επιδρομές για να καμφθεί το Ιράν, λέει πρώην υπουργός Άμυνας του Τραμπ: «Χρειάζεται οικονομικός στραγγαλισμός»

    July 16, 2026

    «Καμπανάκι» από τη Scope για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Γαλλίας

    July 16, 2026

    ΠΑΣΕΒΙΠΕ: Να αποσυρθεί διάταξη του νέου Χωροταξικού για τα Επιχειρηματικά Πάρκα

    July 16, 2026

    Αισιόδοξη για μεγάλα κέρδη από το πετρέλαιο στο β’ τρίμηνο η TotalEnergies

    July 16, 2026

    ΑΑΔΕ: Άμεση ψηφιακή αποδέσμευση τραπεζικών λογαριασμών

    July 16, 2026
    Facebook X (Twitter)
    © 2026

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.