Close Menu
sofokleous10.gr
    What's Hot

    Συμφωνία σούπερ μάρκετ με ΥΠΕΝ για μείωση της σπατάλης τροφίμων

    July 21, 2026

    My market: Επενδύσεις 44 εκατ. ευρώ το 2026 για νέα καταστήματα και ανακαινίσεις

    July 21, 2026

    Μπρατάκος (ΕΒΕΑ): Ανάγκη για ρεαλιστικό χρόνο και μεταβατική περίοδο για το Ψηφιακό Δελτίο Αποστολής

    July 21, 2026
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Trending
    • Συμφωνία σούπερ μάρκετ με ΥΠΕΝ για μείωση της σπατάλης τροφίμων
    • My market: Επενδύσεις 44 εκατ. ευρώ το 2026 για νέα καταστήματα και ανακαινίσεις
    • Μπρατάκος (ΕΒΕΑ): Ανάγκη για ρεαλιστικό χρόνο και μεταβατική περίοδο για το Ψηφιακό Δελτίο Αποστολής
    • Ξεκίνησε ο ιδεολογικός πόλεμος στην αριστερή «πολυκατοικία»
    • Γεραπετρίτης: «Καμία παραχώρηση στο Διεθνές Δίκαιο» – Μήνυμα μετά την περιοδεία σε Ιαπωνία-Βιετνάμ-Νότια Κορέα
    • Το crash test της ΔΕΘ, η στρατηγική μίας κάλπης, η συμπαγής Κοινοβουλευτική Ομάδα
    • Η εβδομάδα που μπορεί να αλλάξει την κατεύθυνση των αγορών: ΕΚΤ, Big Tech και η μεγάλη δοκιμασία της τεχνητής νοημοσύνης
    • Bank of Greece: Tourism revenues exceed €5.3 billion in first five months of 2026, up 25.8%
    • Home
    • About
    • Advertise
    • Career
    • Contact
    Facebook X (Twitter) Instagram
    sofokleous10.grsofokleous10.gr
    Subscribe
    Tuesday, July 21
    • Home
    • Πρώτο Θέμα
    • Οικονομία
    • Επιχειρήσεις
    • Πολιτική
    • Διεθνή
    • Ευρώπη
    • Τράπεζες
      • PIRAEUS BANK
      • ALPHA BANK
      • EUROBANK
      • NATIONAL BANK
    • Σοφοκλέους 10
    • Αγορές
    • Τοις Μετρητοίς
    • Ανάλυση
    • Videos
    • Opinion LEADERS
    • CryptoNews
    sofokleous10.gr
    Home»Οικονομία
    Σούπερ-μάρκετ:-Η-κατανάλωση-στο-πεντάμηνο-–-Τζίρος-5,7-δισ.-ευρώ-και-άνοδος-σε-ιδιωτική-ετικέτα-και-προσφορές
    Σούπερ μάρκετ: Η κατανάλωση στο πεντάμηνο – Τζίρος 5,7 δισ. ευρώ και άνοδος σε ιδιωτική ετικέτα και προσφορές

    Σούπερ μάρκετ: Η κατανάλωση στο πεντάμηνο – Τζίρος 5,7 δισ. ευρώ και άνοδος σε ιδιωτική ετικέτα και προσφορές

    By banksJuly 7, 2026 Οικονομία No Comments4 Mins Read
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Τι δείχνουν τα τελευταία στοιχεία της Circana για την κατάσταση στο ράφι.

    Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης
    Προσθέστε το sofokleous10.gr στο Google

    Συνολικό τζίρο άνω των 5,7 δισ. ευρώ κατέγραψε κατά τους πέντε πρώτους μήνες του 2026 ο κλάδος του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων, με την αγορά των ταχυκίνητων καταναλωτικών αγαθών (FMCG) να συνεχίζει την αναπτυξιακή της πορεία.

    Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα νέα στοιχεία της εταιρείας μετρήσεων Circana, για τους μήνες Ιανουάριο – Μάιο 2026, η αγορά των ταχέως κινούμενων καταναλωτικών αγαθών σημείωσε ανάπτυξη πωλήσεων κατά 6,4% σε αξία, με τις πωλήσεις να ανέρχονται στα 5,753 δισ. ευρώ έναντι πωλήσεων 5,409 δισ. ευρώ που είχαν καταγραφεί στο πρώτο πεντάμηνο του 2025.

    Από τις συνολικές πωλήσεις, τζίρος ύψους 4,412 δισ. ευρώ αφορά στα τυποποιημένα προϊόντα, ενώ τα υπόλοιπα 1,341 εκατ. ευρώ προήλθαν από τις πωλήσεις των «χύμα» προϊόντων. Τα τυποποιημένα προϊόντα εμφάνισαν άνοδο 5,6% και τα «χύμα» προϊόντα 8,8%.

    Στα 133 εκατ. ο τζίρος στο online κανάλι

    Οι συνολικές πωλήσεις στο online κανάλι, την ίδια χρονική περίοδο, ανήλθαν στα 133 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 1% έναντι του πρώτου πενταμήνου του 2025, με τον αριθμό των παραγγελιών να υποχωρεί κατά 3% και τη μέση αξία του καλαθιού να αυξάνεται κατά 5%. Ταυτόχρονα, ο μέσος αριθμός τεμαχίων αυξήθηκε κατά 3%.

    Όπως, δε, προκύπτει από την «ακτινογραφία» του online καναλιού, τα φρέσκα τρόφιμα βρίσκονται στην πρώτη θέση, αντιστοιχώντας στο 35% των πωλήσεων, ενώ έπονται τα τυποποιημένα προϊόντα πρεσβεύοντας το 22% των πωλήσεων, τα είδη χαρτικών και καθαριστικά με μερίδιο 14%, τα εμφιαλωμένα νερά, αναψυκτικά με μερίδιο 10%, τα κατεψυγμένα τρόφιμα με 6% και τα προϊόντα υγείας και ομορφιάς που αντιστοιχούν στο 5% των πωλήσεων.

    Σημαντική ανάπτυξη για τα τρόφιμα

    Σε ό,τι αφορά τις μεγάλες κατηγορίες προϊόντων και σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Circana, τη μεγαλύτερη ανάπτυξη σε αξία πωλήσεων εμφάνισαν τα τρόφιμα με 6,9% (έναντι ανάπτυξης 7,5% στο πρώτο πεντάμηνο του 2025), με τις κατηγορίες οικιακής φροντίδας και υγείας και ομορφιάς να ακολουθούν με ανάπτυξη πολύ μικρότερη και δη 3,3% και 3,2% αντίστοιχα.

    Τους πέντε πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους, στα τυποποιημένα προϊόντα σημειώθηκε αύξηση πωλήσεων σε αξία κατά 5,6% και σε όγκο κατά 3,9%.

    Στα τρόφιμα η μέση τιμή ανά μονάδα αυξήθηκε κατά 2,3%, στην υγεία και ομορφιά εμφάνισε μείωση κατά 0,2%, ενώ στα προϊόντα οικιακής φροντίδας η μέση τιμή ανά μονάδα αυξήθηκε κατά 0,4%.

    Γιατί ξεχώρισαν τα κατεψυγμένα προϊόντα

    Ως προς τις επιμέρους κατηγορίες, η κατηγορία των κατεψυγμένων προϊόντων κατέγραψε τη μεγαλύτερη ανάπτυξη, σημειώνοντας άνοδο κατά 9,7% σε αξία πωλήσεων και κατά 9,4% σε όγκο πωλήσεων.

    Έπονται τα γαλακτοκομικά προϊόντα με άνοδο κατά 8,8% σε αξία πωλήσεων και κατά 8,1% σε όγκο, τα μη αλκοολούχα ποτά με άνοδο κατά 7,5% σε αξία αλλά μόλις 2% άνοδο σε όγκο πωλήσεων, τα σνακς με άνοδο 5% σε αξία και τα αλκοολούχα ποτά με άνοδο κατά 2,7%.

    Σε ό,τι δε αφορά την κατηγορία των μη αλκοολούχων ποτών, στο πρώτο πεντάμηνο του έτους σημειώθηκε και η μεγαλύτερη αύξηση τιμών και δη κατά 5,4%, ενώ έπονται τα σνακς με άνοδο τιμών κατά 3,8%, τα τυποποιημένα προϊόντα με 2,1%, τα γαλακτοκομικά προϊόντα με άνοδο 0,7%, τα προϊόντα καθαρισμού κατά 0,6%.

    Στο 27,4% τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας

    Σύμφωνα με επιμέρους στοιχεία της Circana, στο πεντάμηνο του 2026, τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας κατέγραψαν άνοδο 6,3%, φτάνοντας στο 27,4% επί του συνόλου της αγοράς, όταν πέρυσι, στο πρώτο πεντάμηνο του 2025, είχαν μερίδιο 27,2%.

    Μάλιστα, τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας «έτρεξαν» με μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης έναντι των επώνυμων προϊόντων που κατέγραψαν ανάπτυξη κατά 5,4%.

    Στα τρόφιμα, το ποσοστό της ιδιωτικής ετικέτας ανέρχεται στο 27,7%, στην οικιακή φροντίδα στο 27,5% και στην κατηγορία υγείας και ομορφιάς στο 20,9%.

    Αύξηση των προωθητικών ενεργειών

    Στο μεταξύ, το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου 2026, ποσοστό της τάξης του 26,4% των πωλήσεων προήλθε από προϊόντα σε καθεστώς έκπτωσης, ήτοι αύξηση κατά 1,6 ποσοστιαίες μονάδες έναντι των πρώτων πέντε μηνών του 2025.

    Ειδικότερα, στα τρόφιμα το ποσοστό πωλήσεων μέσω προσωρινής μείωσης τιμής ανήλθε στο 27,6%, ήτοι αυξημένο κατά 2,2 ποσοστιαίες μονάδες και στην οικιακή φροντίδα στο 21,8%, αυξημένο κατά 0,4 μονάδες.

    Στον αντίποδα, στην κατηγορία υγείας και ομορφιάς η προωθητική ενέργεια υποχώρησε στο 23,3%.

    Ακολουθήστε μας στα social media!
    Facebook X LinkedIn TikTok

    banks

    Keep Reading

    ΤτΕ: «Άλμα» 25,8% στις ταξιδιωτικές εισπράξεις το 5μηνο

    Οι στόχοι του νέου Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης των 23 δισ. ευρώ

    Ισοζύγιο πληρωμών: Το έλλειμμα άγγιξε τα 9 δισ. ευρώ παρά την έκρηξη του τουρισμού

    Ξεκίνησε η τρίτη φάση του οικιστικού προγράμματος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας

    Live: H παρουσίαση του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης 2026-2030

    ΙΟΒΕ: Κατά 36% αυξήθηκαν οι τιμές των τροφίμων την τελευταία δεκαετία

    Add A Comment

    Comments are closed.

    Follow @x
    Latest Posts

    Συμφωνία σούπερ μάρκετ με ΥΠΕΝ για μείωση της σπατάλης τροφίμων

    July 21, 2026

    My market: Επενδύσεις 44 εκατ. ευρώ το 2026 για νέα καταστήματα και ανακαινίσεις

    July 21, 2026

    Μπρατάκος (ΕΒΕΑ): Ανάγκη για ρεαλιστικό χρόνο και μεταβατική περίοδο για το Ψηφιακό Δελτίο Αποστολής

    July 21, 2026

    Ξεκίνησε ο ιδεολογικός πόλεμος στην αριστερή «πολυκατοικία»

    July 21, 2026

    Γεραπετρίτης: «Καμία παραχώρηση στο Διεθνές Δίκαιο» – Μήνυμα μετά την περιοδεία σε Ιαπωνία-Βιετνάμ-Νότια Κορέα

    July 21, 2026
    Facebook X (Twitter)
    © 2026

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.