Close Menu
sofokleous10.gr
    What's Hot

    Μαύρη Θάλασσα: Η εμπορική ναυτιλία στην πρώτη γραμμή ενός ακήρυχτου πολέμου

    August 8, 2026

    Μαύρη Θάλασσα: Η πιο επικίνδυνη θαλάσσια ζώνη για την εμπορική ναυτιλία, στο στόχαστρο πλοία και πληρώματα

    August 8, 2026

    Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα: Με «προίκα» 2 δισ. ευρώ ανοίγει δρόμο για δάνεια έως 5 δισ. σε μικρομεσαίες

    August 8, 2026
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Trending
    • Μαύρη Θάλασσα: Η εμπορική ναυτιλία στην πρώτη γραμμή ενός ακήρυχτου πολέμου
    • Μαύρη Θάλασσα: Η πιο επικίνδυνη θαλάσσια ζώνη για την εμπορική ναυτιλία, στο στόχαστρο πλοία και πληρώματα
    • Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα: Με «προίκα» 2 δισ. ευρώ ανοίγει δρόμο για δάνεια έως 5 δισ. σε μικρομεσαίες
    • Nvidia: Θα επενδύσει έως και 3 δισ. δολάρια στη Lancium, την εταιρεία ανάπτυξης του κέντρου δεδομένων Stargate
    • ΟΣΔΕ: Ευρωπαϊκή έγκριση, εγχώριο στρες τεστ
    • Νέα στρατηγική κίνηση της ΔΕΗ με εξαγορές θυγατρικών στην Πολωνία και Ουγγαρία
    • «Η αεροπορική ισχύς έχει όρια»: Ο κορυφαίος στρατηγός του Τραμπ «ψάχνει έξοδο» από τον πόλεμο με το Ιράν, λέει το CNN
    • Σοβαρά επεισόδια στο Νόρφολκ της Βρετανίας, η αστυνομία φυγάδευσε παράνομους μετανάστες από κτίριο υπό τις απειλές των κατοίκων, βίντεο
    • Home
    • About
    • Advertise
    • Career
    • Contact
    Facebook X (Twitter) Instagram
    sofokleous10.grsofokleous10.gr
    Subscribe
    Saturday, August 8
    • Home
    • Πρώτο Θέμα
    • Οικονομία
    • Επιχειρήσεις
    • Πολιτική
    • Διεθνή
    • Ευρώπη
    • Τράπεζες
      • PIRAEUS BANK
      • ALPHA BANK
      • EUROBANK
      • NATIONAL BANK
    • Σοφοκλέους 10
    • Αγορές
    • Τοις Μετρητοίς
    • Ανάλυση
    • Videos
    • Opinion LEADERS
    • CryptoNews
    sofokleous10.gr
    Home»Οικονομία
    Κομισιόν:-«Οι-νέοι-δασμοί-Τραμπ-συμβαδίζουν-με-τις-δεσμεύσεις-των-ΗΠΑ»
    Κομισιόν: «Οι νέοι δασμοί Τραμπ συμβαδίζουν με τις δεσμεύσεις των ΗΠΑ»

    Κομισιόν: «Οι νέοι δασμοί Τραμπ συμβαδίζουν με τις δεσμεύσεις των ΗΠΑ»

    By banksJuly 24, 2026 Οικονομία No Comments3 Mins Read
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση δέχθηκε σήμερα με ανακούφιση τους νέους τελωνειακούς δασμούς που ανακοινώθηκαν χθες (ώρα Ουάσινγκτον) από τις ΗΠΑ.

    Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης
    Προσθέστε το sofokleous10.gr στο Google

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση δέχθηκε σήμερα με ανακούφιση τους νέους τελωνειακούς δασμούς που ανακοινώθηκαν χθες (ώρα Ουάσινγκτον) από τις ΗΠΑ.

    «Η ΕΕ εκφράζει την ικανοποίηση της που η έκβαση αυτή συμβαδίζει με τις αμερικανικές δεσμεύσεις στους τελωνειακούς δασμούς» που περιλαμβάνονται στην εμπορική συμφωνία που συνήφθη την περασμένη χρονιά μεταξύ Βρυξελλών και Ουάσινγκτον, σχολίασε ο Όλαφ Γκιλ, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Το νέο καθεστώς τελωνειακών δασμών που ανακοινώθηκε από την αμερικανική κυβέρνηση και επηρεάζει περίπου 60 οικονομίες, σέβεται ουσιαστικά, σε ό,τι αφορά την ΕΕ, το πλαφόν του 15% του περιλαμβανόταν στη συμφωνία που υπογράφηκε σχεδόν πριν από ένα χρόνο στη Σκωτία.

    «Ορίζει έναν συνολικό φορολογικό συντελεστή 10% για την Ευρωπαϊκή Ενωση και επανεισάγει τις απαλλαγές από επιπλέον δασμούς επί ορισμένων ευρωπαϊκών προϊόντων, όπως ο φελλός και τα διαμάντια, επιπλέον των αγαθών που εξαιρούνταν ήδη όπως τα αεροσκάφη και τα ανταλλακτικά τους, καθώς και τα γενόσημα φάρμακα, εξήγησε ο εκπρόσωπος.

    Αυτό δημιουργεί μια «θετική δυναμική» για τις διατλαντικές συνομιλίες επί διαφόρων θεμάτων, από τις στρατηγικές πρώτες ύλες μέχρι την Τεχνητή Νοημοσύνη, πρόσθεσε.

    Σημειώνεται πως όπως ανακοίνωσε η αμερικανική πλευρά, οι νέοι δασμοί είναι καρπός «έρευνας» που άρχισε να διενεργείται στα μέσα Μαρτίου από τον αντιπρόσωπο του Λευκού Οίκου για το εμπόριο (USTR), τον Τζέιμισον Γκριρ, για να εξακριβωθεί, στη θεωρία τουλάχιστον, αν οι εμπορικοί εταίροι της Ουάσιγκτον έχουν εξαλείψει πλήρως από τις εφοδιαστικές αλυσίδες τους αγαθά παραγόμενα με «καταναγκαστική εργασία».

    Όσες χώρες έχουν νομοθεσία που η Ουάσιγκτον βρίσκει ανεπαρκή ή ατελή ως προς το ζήτημα θα δουν να επιβάλλονται τελωνειακοί δασμοί 10% σε κάποια προϊόντα τους. Αυτή είναι η περίπτωση για τα κράτη μέλη της ΕΕ, τη Βρετανία, το Μεξικό και τον Καναδά, με άλλα λόγια κάποιων από τους πιο βασικούς εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ.

    Για τα υπόλοιπα κράτη, σχεδόν σαράντα, ανάμεσά τους την Κίνα, την Ιαπωνία, την Ελβετία και τη Νότια Κορέα, το επίπεδο των νέων δασμών θα είναι 12,5%.

    Η ανακοίνωση της Ουάσινγκτον έγινε λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της απόφασης της ΕΕ να επιβάλει πρόστιμο ύψους 890 εκατομμυρίων ευρώ στην Google για παραβίαση των κανόνων του ανταγωνισμού.

    Η απόφαση αυτή κατά του τεχνολογικού κολοσσού τροφοδότησε ανησυχίες για ενδεχόμενα αντίποινα εκ μέρους της Ουάσινγκτον, υπό την μορφή, επί παραδείγματι, αύξησης των δασμών, καθώς η κυβέρνηση Τραμπ κατηγορεί συστηματικά την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι θέτει αδίκως στο στόχαστρο τις αμερικανικές εταιρείες μέσω της νομοθεσίας της περί ψηφιακών αγορών.

    Το πρόστιμο που επιβλήθηκε στην Google «δημιουργεί αβεβαιότητα» στις εμπορικές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες είχε άλλωστε προειδοποιήσει με ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκο για τις εμπορικές σχέσεις Τζέιμισον Γκριρ που βλέπει στην απόφαση «έναν πραγματικό κίνδυνο για την διατήρηση της διατλαντικής σταθερότητας».

    - – ΜΠΕ

    Ακολουθήστε μας στα social media!
    Facebook X LinkedIn TikTok

    banks

    Keep Reading

    Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα: Με «προίκα» 2 δισ. ευρώ ανοίγει δρόμο για δάνεια έως 5 δισ. σε μικρομεσαίες

    ΟΣΔΕ: Ευρωπαϊκή έγκριση, εγχώριο στρες τεστ

    ΗΠΑ: Η Γερουσία ενέκρινε νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας – Χαιρετίζει η Λάιεν

    Σχέδια Βελτίωσης: Υπεγράφη η ΚΥΑ – Ανοίγει ο δρόμος για επενδύσεις 263,5 εκατ. ευρώ

    ΑΑΔΕ: Άνοιξε ξανά το σύστημα ΕΑΕ 2025 για διορθώσεις και συμπληρώσεις στοιχείων από τους παραγωγούς

    AI: Η νέα μηχανή της παγκόσμιας οικονομίας και οι κίνδυνοι της επενδυτικής έκρηξης

    Add A Comment

    Comments are closed.

    Follow @x
    Latest Posts

    Μαύρη Θάλασσα: Η εμπορική ναυτιλία στην πρώτη γραμμή ενός ακήρυχτου πολέμου

    August 8, 2026

    Μαύρη Θάλασσα: Η πιο επικίνδυνη θαλάσσια ζώνη για την εμπορική ναυτιλία, στο στόχαστρο πλοία και πληρώματα

    August 8, 2026

    Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα: Με «προίκα» 2 δισ. ευρώ ανοίγει δρόμο για δάνεια έως 5 δισ. σε μικρομεσαίες

    August 8, 2026

    Nvidia: Θα επενδύσει έως και 3 δισ. δολάρια στη Lancium, την εταιρεία ανάπτυξης του κέντρου δεδομένων Stargate

    August 8, 2026

    ΟΣΔΕ: Ευρωπαϊκή έγκριση, εγχώριο στρες τεστ

    August 8, 2026
    Facebook X (Twitter)
    © 2026

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.